Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Punker
miért az RPG 7-hez hasonlítod?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Szerintetek mi indokolja azt, hogy a Panzerfaust 3 tubusa egyszer használható, és lényegében csak az optika az újrafelhasználható? Olvastam, hogy alapvetõen jobb páncélátütési képességekkel rendelkezik az RPG-7-hez viszonyítva (fõleg a tandem robbanófejes töltet), illetve nagyobb effektív lõtávval, de nekem elég macerásnak tûnik ez, hogy nem lehet újratölteni a fegyót, hanem magammal kell cipelnem 3-4 teljes csövet, ha tartalékot akarok. Miért nem lehetett megoldani azt, hogy újratölthetõ legyen a fegyver?

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Her Laca
Cimbi is összeherbákolta ezt itt😊 van itt minden :XD

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Her Laca
Én elég sokat és elég behatóan használtam az említett vasdarabot ,de akkoriban nem volt ,és ahogy Cifu is írta ez is valami "sufni" tuning cucc.
Mindent lehet eszkábálni persze. No meg elmúlt jó pár év😊
De minap hallottam,hogy pl a 4.fo. mellény kerámiája megfogja 50m-rõl ,sõt még a második lövést is szvd-bõl.Hiába fejlõdik a technika😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Kíváncsi lennék hány lövés az élettartama 😊
qtab986
A Six12 is túlnyúl az M4(A1) csövén. 😊
Ami a szõke férfi kezében van a videón? Nekem az rövidebb csövû AR-15 leszármazottnak tûnik az M4-nél. De meg nem mondom, mi a neve és nem esküdnék meg rá.
Ellenben szélesebb a fegyver,
Ha két szekrénytárat összekapcsolnak akkor is szélesebb lesz. De egy oldalra felszerelt lámpától is szélesebb a fegyver, mondjuk ez a videón szereplõ ismeretlen carbine (vagy sub carbine?).
az elsütõbillentyût nehezebb elhúzni a revolverezés miatt,
Ez nem probléma egy kimondottan zártörõ fegyvernél. A GP-30 is DAO elsütõszerkezetû, pedig azzal messzire lõnek. Persze az más kategória, de gondolom érthetõ mit akarok mondani. Ebben az esetben ez nem hátrány.
Ha már az olyan lehetõségek zavarnak, hogy véletlenül fordítva helyezi be a patront az elõágytárba, akkor itt pedig az a probléma, hogy elsõre lehet, hogy fordítva próbálja a helyére pattintani a forgótárat.
Ez tényleg egy gyenge pont lehet. De feltételezem, fordítva lehetetlen behelyezni a fegyverbe a dobot. Legalábbis ez elvárható, hiszen nem bonyolult ilyenre alkotni.

BRAT
A Nem vénnek való vidék óta én már bármire el bírom képzelni.<#gonosz1>

Ez tetszik, hogy egy egyszerû olajfilter is milyen jól szuperál hangtompító gyanánt:

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

PKM-re is van. :-)
szvsz azért, mert elég a 3+1, de könnyebb mint a nagyobbak
BRAT
THX

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

[NST]Cifu
Ahogy elnézem ezt a képet, már ez is túlnyúlik az M4(?)-es csövén.

A Six12 is túlnyúl az M4(A1) csövén. 😊

Csak megérzés, de a revolveres megoldást kicsit életképesebbnek érzem. 0 esélye van, hogy fordítva teszik be lõszert a tárba, 0 esélye van, hogy a lõszer elakad a csõbetöltéskor, 0 esélye van, hogy a hüvelykivetés nem sikerül.

Ellenben szélesebb a fegyver, az elsütõbillentyût nehezebb elhúzni a revolverezés miatt, a kivehetõ forgótár miatt én kiváncsi lennék arra, hogy mennyire lesz elkopva a rögzítõszem fél-egy év használat után, és ahogy korábban is írtam, az elsütõszerkezet nagyon elõre került, számomra legalábbis zavaróan közel a csõtorkolathoz és a csõszájfékhez. Ha már az olyan lehetõségek zavarnak, hogy véletlenül fordítva helyezi be a patront az elõágytárba, akkor itt pedig az a probléma, hogy elsõre lehet, hogy fordítva próbálja a helyére pattintani a forgótárat.

Mindkét megoldásnak vannak elõnyei és hátrányai, ezt nem vitatom el, de életképesebbnek tartom a hagyományosabb megoldást...

Mi az a dunno?

Don't know röviden.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
de ismét, nem véletélen, hogy a legelterjedtebb rendszerbe mindössze 3+1 lõszer fér.
Ahogy elnézem ezt a képet, már ez is túlnyúlik az M4(?)-es csövén. Tehát a csõtár hosszát a hordozófegyver csövéhez kellett igazítani. Ha túl hosszú lenne a nagyobb tárkapacitás érdekében, akkor a rövid 5.56mm-es csõ elõnyét tenné értelmetlenné. De ha a rajban ketten is ilyen fegyvert visznek, akkor tényleg mindegy, hogy 3+1 lõszer van a sörétes puskában. Ha az egyik kilõtte a breaching round lõszereit a másik a helyére léphet ha kell és addig újra tölt.
Csak megérzés, de a revolveres megoldást kicsit életképesebbnek érzem. 0 esélye van, hogy fordítva teszik be lõszert a tárba, 0 esélye van, hogy a lõszer elakad a csõbetöltéskor, 0 esélye van, hogy a hüvelykivetés nem sikerül.
Nem érzem egy hibás koncepciónak, de ez is késõn jött. Mint a Milkor MGL vagy a 6G30. Olyan dolgok, hogy az ember amikor meglátja a homlokára csap, hogy De ez eddig miért nem jutott az eszembe?!, és tényleg.
Majd az idõ eldönti.
Mi az a dunno?

[NST]Cifu
Az SzVD-re tudomásom szerint alaphangon sehogy, mivel eredendõen nem készült hozzá hangtompító. Azonban utángyártott hangtompítókat használnak több országban is az SzVD-khez, illetve a civil Tiger / Tigr változatához. Ezek "csõre húzós" hangtompítók általában, vagyis rá kell húzni a csõszájfékre. De nem csodálkoznék, ha lenne a csõszáfék helyére rácsavarozható verzió is.

Tiger "ráhúzós" (over the barrel) csõszájfékkel

Ezen kívül van direkt csõszájfékkel készült verzió, a bull-pup SzVU.

Her Laca
<#conf><#wow1>

BRAT
SzVD-re a hangtompítót a csõszájfék leszerelése után teszik fel?

[NST]Cifu
Én általában 4 lõszeres 'pumpálós' sörétes puskákat látok ilyen célra használni, a legelterjedtebb a KAC Masterkey. De még a Masterkey-t váltó M26 is csak 5 lõszert befogadó szekrénytárat kapott.

Természetesen elõfordultak 3/4 vagy teljes hosszú sörétesek, 6+1, sõt, akár 8+1 lõszert befogadó csõ alatti tárral, de ismét, nem véletélen, hogy a legelterjedtebb rendszerbe mindössze 3+1 lõszer fér.

qtab986
Nem sikerülhet minden egyszerre, kell a tartalék. De most néztem, Mossberg 500-at is használnak erre a célra, annak is minimum 6 lõszer fér a tárba.

[NST]Cifu
Hány lövés is kell egy ilyen esetben? Ha a zárat lövik ki, akkor egy. Ha az ajtó zsanérjait, akkor 2-3 általában. A hat lövés overkill, akárhogy is nézem...

qtab986
Igen, a lángrejtõ kialakítása leginkább ezt valószínûsíti. Hosszú rések és a cikkcakk a végén. Ha az ajtónak nyomják a csõ végét akkor is elszökhet a nagy nyomású gáz a lõvésnél. Állítólag ez kíméli a csövet

ajtót nyitni?
[NST]Cifu
Hát dunno, azért nem véletlen, hogy a revolvertár ilyenforma alkalmazása nem terjedt el. Ráadásul szvsz kényelmetlenül elõre került így az elsütõbillentyû. Az elgondolás érdekes, de szerintem tipikusan egy olyan dolog, amit max. a fegyverõrült amerikaiknak lehet eladni, akik a prérin majd ezzel fognak bukócélokat döntögetni... 😊

qtab986

qtab986
Az orosz színházas túszejtésnél viszont állítólag tényleg egyenként tarkón lõtték csóri hülyéket.
Igen, láttam a Discovery-n. Akiket elaltattak azokat fejbe lõtték.

qtab986
Még az is lehet. Amikor az a rendõr kikerült a túszejtõ látókörébõl, akkor odalépett hozzá és kb. karnyújtásnyira volt a fegyver a fejétõl, mikor lõtt.

Nem kötözködöm, csak túszmentésnél, rendõri (SWAT) intézkedésnél szerintem inkább testre lõnek, mert csak nagyobb. SAS-re vagy kikre olvastam, hogy a fejlövésre akkor kellett "átállni" mikor a rosszfiúk vettek mellényt, meg bomba övet.
Az orosz színházas túszejtésnél viszont állítólag tényleg egyenként tarkón lõtték csóri hülyéket.
Her Laca
Latinamerikaiak meg amúgy is érdekes népség.Cimbim külhonban tevékenykedett oszt mesélte a bázist Columbiaiak õrízték (olyan pihenésképpen voltak odavezényelve) na valami szóváltásba keveredett két koma,oszt az egyik szó nélkül kitárazott a másikon. A haver vizsgálta ki az ügyet oszt mondta hogy egy kicsit se bánta az ürge

Her Laca
És a kisagyat találta el?😊

qtab986
Ezt max mesterlövésznél tudom elképzelni.
Ezért kell fejre lõni, ha megvan a lehetõség

Szerintem volt itt is valami videó, amikor a bûnözõ egy gyereket tartott maga elé és a rendõr pisztollyal lõtte fejben. Latin-amerikai eset. A rendõrök körbe vették, pár méterre voltak tõle, beszéltek hozzá, aztán az egyik elintézte. Csak pisztoly kellett hozzá.

Az izraeli esethez meg kulcsszavak: Sabena Flight 571; Benjamin Netanyahu.

Her Laca
És még ott se jön be mindig😊

Ezt max mesterlövésznél tudom elképzelni. Asszem az izraeliek használták a kiskaliber miatt a két test majd fejlövést. Ha nem mondok hülyeséget akkor repülõn mert valami .22-est használtak.
BRAT
<#bohoc>bocs. Afroamerikait kellett volna írni.

#63283 USA-ban (ahogy itthon sem) lövöldözhetnek ész nélkül, még fegyveres célpontra sem a hiv. szervek. n+1 jogvédõ szervezet feni rájuk a fogát.
Fejlövést leadni stresszhelyzetben nehézkes még képzetteknek is.

qtab986
Ezért kell fejre lõni, ha megvan a lehetõség, a kisagyba (cerebellum). Ha lekapcsolják a vérkeringést, akkor az még cirka 9 másodpercig éber => képes cselekvést elindítani. Nagyjából 100 éve végeztek olyan kísérletet/kísérleteket, hogy guillotine-el lefejezettek életjeleit keresték a fejeken, és találtak. Tudtak pislogni, azt hiszem a szemükkel egyik pontról a másikra nézni Egy rövid ideig. Ha a kisagyba roncsolódik, akkor vége test imainak kontrolljának.

A képre rákerestél? Nekem ezt dobta:
http://www.airwar.ru/enc/fighter/mig23-98.html
(Eltartott egy ideig míg feldolgoztam, hogy nem a negro szopogatásba halt bele két kommandós. )
Molnibalage

Ez milyen és mikori teszt lehetett? R-77?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

BRAT
Az angyalpor 😄
Kaliber réges-régi számában volt egy philadelphiai eset, amikor egy PCP-s negró két kommandóst is meg tudott ölni és harcképes maradt, pedig akkor már brenekkékkel is szabdalták a testét az MP5/M4-en felül. Gyakorlatilag miszlikre kellett lõni, mire összeesett.

qtab986

qtab986

PCP-re nekem a gugli aranyport dobot rá
(polyarthritis chronica progresszívát hívták / több izületre kiterjedõ idült, egyre súlyosbodó betegséget kizártam)
Összességében nem lettem okosabb. Feltételezem sokkal kisebb veszteségeket, akár egy embert is nehezebben viselünk el, mert - szerencsére - elszoktunk tõle.
PCP? drogként?
qtab986
A mentális felkészítésnek én a tréninget tartom, tehát a sok élethû gyakorlást. A többi az propaganda. De agymosásnak is nevezhetjük. A bajtársiasságot kivéve, mert az jellemzõen kialakul olyan emberek csoportjában, akik szarban vannak és a hierarchia azonos fokán állnak és fõleg, csak magukra számíthatnak. Kihullás lehet a csoportból, de hát az evolúció úgy csinálta, hogy az ember csoportos lény legyen. Ez az egyik ok, hogy domináns fajjá vált a földön. Kritikus helyzetben összefogunk, mert ez egy evolúciós elõny a faj fennmaradása szempontjából.

[NST]Cifu
Próbálkoztak PCP-vel, meg egyebekkel, de a legjobb módszer jelenleg a sok élethû gyakorlás.

Azért tegyük hozzá, hogy a mentális felkészítés is sokat számít. A hazaszeretetnek, kötelességtudatnak, a bajtársiasságra, az ellenség démonizálásának ma is komoly hagyományai vannak.

qtab986
Na várj, nem ugyan arról beszélünk.
Tudom, a tankos félt az M1-ben mert meghal, hiszen csak 60 tonnás tankban ül. De már felvettem a fonalat.

Te ha jól értem, hogy nem akartak a II. VH-ban harcolni.
Az emberek sosem akartak harcolni. Valamelyik USA polgárháborús csatateret feltártak és sok elöltöltõs puskát találtak, amit 7-8x megtöltöttek. A katonák képtelenek voltak rálõni egy másik emberre. Valószínûleg beszûkült a tudatuk és nem fogták fel, hogy nem lõnek.

Szvsz jogosan, mert sokszor nem érezték magukénak a célt, meg az átlag ember bnem akar öldökölni.
A harcoló katonának nem kell érteni, miért harcol. Talán olyan bonyolult az ok, hogy el se lehet magyarázni. Elég, a jó propaganda. Az átlag ember meg tényleg nem akar odamenni valakihez és szétloccsantani a fejét és kibelezni szuronnyal.
Talán a normandiai partraszállás után küldték ki a kutatókat és azt találták, hogy az amerikai katonák 98%-ának volt valamilyen szintû mentális károsodása (PTSD). 2% viszont teljesen rendben volt. Annál a 2%-nál szociopátiát(?) állapítottak meg.

A statisztika szerint ma 100 amerikai gyalogos katonából most hajlandó gyilkolni a legtöbb, amióta mérik ezt. Ezek szerint most vannak a legjobban felkészítve lelkileg arra, hogy ha harc van, akkor harcoljanak. Mindegy, mi történik körülöttük. Ez önmagáért beszél. Ha elfogadjuk, hogy a statisztikák igazak.
Próbálkoztak PCP-vel, meg egyebekkel, de a legjobb módszer jelenleg a sok élethû gyakorlás.

[NST]Cifu
Anno errõl már volt szó. A Vietnami háborúba induló katonáknál figyelték meg, hogy a tûzkeresztségen átesõ katonák harcképessége messze nagyobb, mint azoké, aki még nem esett át. Csakhogy utóbbiak egy jó része nem élte túl a tûzkeresztséget. Ezért egy programot állítottak össze, ahol szimulált harci körülmények között gyakorlatoztak. A tapasztalatok szerint ez a többségnél felért a tûzkeresztségen való áteséssel.

Az lenti gyakorlatok ennek a modern megfelelõi.

Noha nyilván a valódi tûzkeresztségen való átesés továbbra is fontos, de már nem felkészületlenül mennek a harctérre a katonák, nem akkor szembesülnek elõször a harctér zûrzavarával, a veszélyekkel, a sebesülések látványával.

Na várj, nem ugyan arról beszélünk. Te ha jól értem, hogy nem akartak a II. VH-ban harcolni. Szvsz jogosan, mert sokszor nem érezték magukénak a célt, meg az átlag ember bnem akar öldökölni.
Én meg azt mondom, hogy még most sem tudják felkészíteni õket és még mindig számít a tûzkeresztség.
qtab986
Nem ezt láttam. De ezt is rossz nézni.

repvez
Ezt a videót mondtad?
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
qtab986
Nem voltam teljesen képben. Szóval a harckocsizó félt, hogy meghal.
Láttam egy videót. Egy szituációs gyakorlat volt. Army vagy Marines csinálta. Az volt a szituáció, hogy felrobbantottak egy HMMWV-t, volt igazi roncs és a katonáknak oda kell menni és ki kell szedni a sebesülteket. Az egyiknek nem voltak lábai. A gyakorlathoz szerzõdtettek egy statisztát, akinek tényleg nem voltak lábai. Ha ilyen szinten megy a felkészítés, akkor mit lehet még kívánni?