95094
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • steweee
    sztem a legerősebb gumilövedékes egy kicsit megspékelve némi plusz lőporral már elég hatékony közelről a legerősebb alkatú férfi ellen is.

az meg csak hab a tortán, hogy elmész egy lőtérre, puffogtatsz párat, zsebre rax némi 'maradékot", és átszereled a gumipitypang helyére. igaz kicsit kószál, de közelre kell nem célbalőni.....
  • steweee
    poénnak szántam.

de egyébként az új BTK. szerint, amennyiben a meghatározott feltételek fennálnak, nem is kell magyarázkodni, eljárást sem LEHETSÉGES indítani a rendőrség részéről az önvédelem/otthonvédelem esetén.

mármint az élet elleni cselekmény vonatkozásában a jogos védelmi helyzet miatt

az más kérdés, hogy lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélésért is sokat lehet kapni
  • Lacusch69
    Mivel tag vagyok a "kéken" (nethírlap, Gvass-féle fegyveres fórum), elég jól ismerem a lehetőségeket.
    A Jóisten mentsen meg téged attól, hogy egy muzeálissal leteríts egy behatolót...
    Inkább csapd agyon egy ásóval, az jobban kimagyarázható. (Ez nem felbujtás volt!)
  • steweee
    a kaliber magazin jogi részén évente fellelhető egy komplett cikk ezzel kapcsolatosan, hogy mi és hogyan minősül.

véleményem szerint egy múzeális elöltöltőst nyugodtan tarthat mindenki otthon. az hogyan került bele lőpör és lövedék, nos ki tudja, már úgy lett biztosan vásárolva is. ha meg ott van a betörő, tudjuk jól, hogy a kapanyél is elsülhet :)
  • repvez
    DE könyörgöm, miért hir az ha hall valamit az égen ? az nem zavar senkit hogy minden egyes nap több száz utasszálitó megy el a feje felett ?Pedig annak is hallani néha a hangját.
    A legszörnyűbb a dologban, hogy a környékemen is , az nem zavarja a jónépet, hogy a kamionok, meg a nyerges vontatók és a HVCS-k a motorjukkal rodeoznak az ablakok alatt 3 percenként,de ha félévente egyszer elrepül a ház felett egy gép már egyből megy a sipákolás, hogy mi ez meg miért itt meg biztos megtámadtak és egyebek.
    Bezzeg a gengszterváltás elött senki nem mert megmukkannni mikor rajkötelékben 100m-en jöttek el a gépek a ház felett és akkor még a hangsebesség átlépése se volt korlátozva 18000m magasságra.
  • ximix #69597
    A betörő lelki világára is gondolni kell egy gyenge pillanatában épp beesik hozzátok éjszaka és zseblámpa fényénél meglátja a falon a fegyvereket, akkor nem kell szívrohamhoz mentőt hívni, mert épp elképzeli ahogy a tulaj leakaszt egyet a falról és felhúzza, mert tudja hogy azok ott hála a magyar jogszabályoknak egy darab bottal egyenértékűek amiknek minden lyuka és mozgóalkatrésze szabályosan be illetve le van hegesztve. (persze vágom, hogy egyéb visszaélések megakadályozásának céljából van e szigor)
  • z0ty4
    Vadászgépek Békés megye felett
    ez mehetne a index-hez cikket írni :)
    "szokatlanul hangos repülőgépekre figyeltek fel szerdán"
    "Voltak, akik párosával haladó vadászgépeket láttak. "
  • repvez
    Hát ez amit leirtál a hatastalanitásra, nekem elég furcsa.Mármint azt értem, hogy ez a törvényi leirás csak azt nem, ha egy régi fegyvert mondjuk az utókor számára akarok megörizni biztonságos hatástalanitott formában akkor ahhoz olyan modositásokat kell elvégeznem rajta ami az esetleges kialakitás vagy az álapotában is romlást hoz.

Tehát ezek a 45 fokban leköszörülések befurások és hegesztések egy régi fegyver lehet nem is nagyon viselné el másrészt a fegyver bemutatása müködési elve is sérül ezek által .
  • Lacusch69
    "az elöltöltős fegyver nem minősül fegyvernek (a fekete lőpor és a csappantyú viszont speciális eset, magánszemély nem birtokolhat hivatalosan ilyet). "

De ha birtokolhatna, a fél országnak lenne otthon egy .44-es Ubertije. Nekem is... :)
  • Lysandus
    Mindegy, mert mint kiderült nem elöltöltős...
  • [NST]Cifu
    @Palinko: Volt olyanra példa, hogy csak az ütőszeget hegesztették le, olyanra is volt példa, hogy AK-nál odahegesztették a tokhoz a zárvezetőt, és a többi. Éppen ezek miatt szigorodott drasztikusan az erre vonatkozó jogszabály, amelyben már meghatározták, pontosan hogyan is néz ki egy szakszerű hatástalanítás. Az más kérdés, hogy ezzel viszont szerintem már kissé átestek a ló túloldalára...

@Lysandus: Ebben mondjuk igazad van, az elöltöltős fegyver nem minősül fegyvernek (a fekete lőpor és a csappantyú viszont speciális eset, magánszemély nem birtokolhat hivatalosan ilyet).
  • SZUsszan
    Egy DP-28-as egy nyugdíjas padlásán.
    Meg elvileg egy PA-63-asa is van.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2015.07.29. 17:09:52
  • Lysandus
    Milyen régi? Ha olyan régi, hogy elöltöltős, akkor nem kell hozzá engedély, azt hiszem.
  • Palinko
    régen csak úgy hatástalanítottak hogy kivették az ütőszeget nem? :D
  • [NST]Cifu
    Még egyszer: ha a fegyver a fegyvertörvénynek megfelelően van hatástalanítva (ha tényleg nagyon régen hatástalanították, akkor erre mondjuk nincs sok esély), akkor semmi baj nem érheti. Másfelől a hatóság is tisztában van a szituációval, mely szerint régen olyan hatástalanított fegyverek kerültek a piacra, amelyek nem felelnek meg a mostani szabályoknak. Ezért írtam bele többször is, hogy a hatóságtól függ, mi lesz.

Vagyis a hatóságnak mérlegelnie kell a helyzetet, és ennek megfelelően dönthet. Ha a helyi rendőrkapitányság illetékese segítőkész (és azért erre is volt és van példa), akkor nincs és nem lesz gond. Ha kap egy jelzést a rendőrség az ismerősöd részéről, hogy van egy régen hatástalanított fegyver, és szeretne biztosra menni, akkor feltehetően minden segítséget megad ehhez (hova érdemes fordulni, mire kell ügyelni szállításnál, stb.). A probléma az, hogy sajnos lutri, hogy reagál a rendőrség. Hangsúlyoznám, hogy én többször találkoztam segítőkészséggel a rendőrség részéről, mint amennyiszer nem. De az is tény, hogy olyanra is volt példa, amikor az utóbbival találkoztam.

Én személy szerint például biztos, hogy a hivatalos utat járnám végig, de ehhez az is kell, hogy ismerem a területileg illetékes rendőrkapitányságot, lévén a sport és vadászfegyverek miatt állandó kapcsolatom van velük.
  • SZUsszan
    Köszönöm a választ. Ez alapján tényleg jobban jár, ha eldugja a padlásra...
  • JanáJ
    OFF
    Tipikus magyar story. A törvényi háttér elriaszt a jogkövető magatartástól. :-)
  • [NST]Cifu
    Alapvetően problémát akkor jelenthet, ha a hatástalanítás nem felel meg a fegyvertörvényben leírtaknak.

Ez a következőt takarja:

Hatástalanításkor a fegyvercsőbe, a töltényűr felől, a csőfar síkjáról 5 mm-rel beljebb egy, legalább 80 mm hosszú vagy a csőhossz 2/3-ának megfelelő hosszúságú, a töltényűr és a csőfurat átmérőjének megfelelő, szorosan illeszkedő acéldugót kell betenni. Az acéldugót hegesztéssel kell a töltényűr (fegyvercső) falához rögzíteni. Az acéldugót a csővel együtt a töltényűrnél legalább a lőfegyver kalibere felének megfelelő méretben át kell fúrni. Az így elkészített furatba acélcsapot kell ütni és hegesztéssel rögzíteni. A tölténytámasz (tűzfal) felületét (a billenő csövű fegyverek kivételével) 45 fokban, ha lehet teljes mértékben, ha nem, akkor minimálisan az ütőszeg-vezető furat felső széléig köszörüléssel, marással le kell munkálni. Az ütőszeg-vezető furatot (a forgópisztolyoknál is) hegesztéssel ki kell tölteni. A fegyver ütőszegcsúcsát le kell vágni.

Azon lőfegyvereknél (hadipuska, géppisztoly, vadászfegyverek stb.), ahol a fegyvercső fedett vagy részben fedett, a csőfalat 1?2 mm szélességben, a csőfar síkjától a fedett rész fele hosszában marással, fűrészeléssel stb. át kell vágni.

Forgópisztolyok, revolverek csőfuratának bedugózása mellett a dobfuratok teljes hosszában acéldugót kell beilleszteni, melynek mellső (fegyvercső felőli) részét hegesztéssel kell rögzíteni. A hegesztett felületet a forgódob síkjával egy vonalban le kell munkálni.

Ha a fegyver hatástalanítása nem felel meg ennek, és a rendőrség valamiért vizsgálni kezdi ezt, és ezt tapasztalja, akkor a hatóság jóindulatán múlik, mi fog történni. Mivel az ismerősöd nem tudja a fegyver eredetét igazolni, így nem tudja a felelősséget sem áthárítani. Ha egy boltból veszel hatástalanított fegyvert, akkor a vételkor átvett számla alapján a bolt felel a megfelelő hatástalanításért.

Egy lehetőség, hogy elviszi egy (megbízható) fegyvermesterhez, hogy ellenőrizze a hatástalanítást. Ebben több buktató is van, először is a fegyvert ugye el kell vinni oda, ami közben ha esetleg közuti ellenőrizésbe botlik, akkor kínos lehet a dolog (amennyiben nem megfelelően (fegyvertokban, zsákban, stb.) vitte a fegyvert, vagy a fegyver nem megfelelő hatástalanítása itt derül ki). A másik buktató, hogy a fegyvermester mondhatja, hogy nem megfelelő a hatástalanítás, és bemond egy összeget, hogy ő ennyiért hatástalanítja szakszerűen (még akkor is, ha amúgy a hatástalanítás megfelelő lenne), persze ez olyan pozitív hozadékot ad, hogy lesz egy papírja arról, hogy márpedig a fegyver szakszerűen van hatástalanítva. A harmadik buktató az, hogy ha a fegyvermester úgy találja, hogy a fegyver nem megfelelően hatástalanított, minden papír nélkül került ki, és a jogszabályban meghatározott kötelezettségének megfelelően erről értesíti a rendőrséget (itt megint a hatóság jóindulatán múlik, mi lesz).
  • SZUsszan
    Ha van egy ismerősömnek egy nagyon régen hatástalanított fegyvere, amiről már nincs meg a papírja sem, az ma problémás lenne a rendőrség szemében (otthoni falidísz, szóval nem az utcában flangálna vele)?
  • JanáJ
    Ok, ők tudják, de az nem ma volt, meg azért egy B-52-ben több is a hely.
  • molnibalage83
    Vietnám idején a kisgéppel operáló FAC gépek személyzete is zsírkrétát és az ablakot használta.
  • JanáJ
    Biztos hogy nem furcsa, csak én vagyok hülye, mert ők csinálják én meg a fotelból okoskodom.
  • [NST]Cifu
    Nem olyan furcsa szerintem. A combra csiptetett papírtartón dolgozni nem túl kényelmes, az ablak meg "kéznél" van. :)
  • JanáJ
    Nem néztem végig, de hova siessenek? Régen is lefogott egy vagy több századot egy orvlövész, de ott "állt" a front.

@Cifu: Köszi. Az üvegben az a furcsa, hogy 8 négyzetméter papír van rajtuk mindig.

Ha jól értem akkor az ülés kilő, leválik és a pilótán nyílik az ernyő. Értem az okát, de nem túl bizalomgerjesztő.
  • [NST]Cifu
    Mire keressek ha a gázkart (?) szeretném látni

throttle levers

Mit ír a másod (?) pilóta az üvegre? Miért oda?

Csak tippelni tudok, feltehetően az üzemanyagot írja össze.

A B-52-en van katapult, nem? Akkor miért ilyen 2. VH-s stílusu ejtő ernyővel (?) ülnek.

A B-52 katapultrendszere úgy működik, hogy az ernyő a pilótán van, mivel előfordulhat, hogy nem a helyükön ülnek, illetve "utasok" vannak a gépen és ilyenkor az alsó szinten, a lefele nyíló ajtókon keresztül tudják ők elhagyni a gépet.

A B-52 katapultrendszere, illetve az útvonal, ha "kézzel" kell elhagyni a gépet

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.29. 11:06:04
  • SZUsszan
    Két szakasz USMC katonát feltart egy, esetleg két tálib "mesterlövész" akik valószínűleg korai második VH-s enfielddel lőnek:

• Papichulo
    Igen, egy halalos aldozat volt.
  • JanáJ
    Szeretem ezt az oldalt. A FB tolta a számba, de hihetetlen milyen felvételek vannak.
    A ládikával kapcsolatban olvastam, hogy a szövik nagyon sok föld alatti fegyverlerakatot építettek, mert féltek, hogy az oroszok nem állnak meg Berlinnél, viszont ezek nagy részét otthagyták/felejtették. Vicces lenne túrázás közben találni 2 tonna rágót, meg cigit. :-)
  • JanáJ
    Jól értem, hogy egy ember halt meg a háromból?
  • JanáJ
    Mire keressek ha a gázkart (?) szeretném látni? Azt látom hogy egyben meg tudja fogni, de érdekelne milyen, csak mindig rajta a keze.
    Mit ír a másod (?) pilóta az üvegre? Miért oda?
    A B-52-en van katapult, nem? Akkor miért ilyen 2. VH-s stílusu ejtő ernyővel (?) ülnek.
    Hirtelen csak ennyi. :-)
  • Papichulo
    Lezuhant egy szlovak Mi17...
  • SZUsszan
    Igen, én is bőszen átnyálaztam, ami felmerült itt. =)
  • ximix #69570
    Jó ez az oldal, legalábbis érdekes dolgokat találni pl ez az 5db U boot az Elbe2 bunkerben, vagy mi lett az orosz hadiflotta egy részével vagy mit rejt egy régi ládika.
  • ximix #69569
    Csak gyűjtő név ha jól látom.
    АБСП = Авиационные бомбовые средства поражения = Aircraft bomb
  • SZUsszan
    Hátha találtok rajta érdekességeket. B52es highres képek belülről
  • molnibalage83
    Mi az az ABSzP? Csak nem atombomba?
  • Hpasp #69566
    Hát igen, eleinte még R73 sem volt hozzá.
    Persze a lényeg akkor is csak az első, és az utolsó sor.

(2xR-27R1 + 4xR-60MK vagy 4x ABSzP)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.07.28. 16:45:13
  • [NST]Cifu
    Ez számomra is rejtély némileg, de szvsz ott lehet az igazság, amit mindig fel szoktál hozni, mely szerint az R-27T/ET valójában nem BVR rakéta, a valódi manőverező hatótávolsága inkább ~15km körül lehet. Vagyis alapvetően "csak" egy túlméretes rövid távolságú "dogfight" rakéta. Ez magyarázatot ad arra is, miért nem láttunk R-27T/ET-t soha MiG-29-esen. Az ugye csak a belső pilonon képes hordozni R-27-est, márpedig ha oda R-27T-t pakolsz, akkor pontosan zéró lesz a BVR képessége a gépnek. Az R-27T szinte kizárólag a Szu-27Sz-en tűnt fel egyébként. ;)
  • qtab986
    Szerintem ez ésszerű magyarázat. Úgy emlékszem pl. a WWII alatt a németek egy idő után minden Panzerkampfwagen VI-re feltették a parancsnoki összes antennáját, hogy egyformák legyenek. Előtte a Schwere Panzerkompanien parancsnoki harckocsiját túl könnyen megkülönböztette az ellenség.

Jobb ha nem tudják megkülönböztetni a hardvereket. Az ellenségek.
  • molnibalage83
    Nem érem, hogy mmiért nincs R-27T/ET kapcsolattal, pont ennél a rakétánál lenne a lényege ennek, hiszen lehetővé tennél LoaL-kombinálva a BVR IR megsemmisítést.