Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A hansonlatod meg rosz. Az elsõ lõfegyverek tûzgyorsasága valóban az íjaké alatt volt, csak éppen bármelyik hülyét pikk-pakk kiképezhették rá. Az angol longbowman meg egész életében gyakorolt és a teste is megsínylette a gyakorlást... Az íjjal is egy célra lehetett lõni és a lõfegyverekkel is. Mindkettõ érzékeny volt az esõre, a számszeríj is. A lõpor kezdetben drága volt, de az íjnek yakorlatig már a 17. századra leáldozott a csatatereken emlékeim szerint.
A lézernek olyan korlátai vannak, amit természetébõl fakadólag nem tud átlépni. Pl. egyszerre egy célre tud tüzelni. Persze el lehet képzelni egy brutálerõs lézert, amin valami pörgõforgó sci-fi optika több cél között "pattogtat" és olyan kraft van benne, hogy tizedmásodpercek alat átégeti, de ez kb. a sci-fi szinje. Ellenben a egy több tízmillós lézer árából tucatszámra veheted a rakétát és nincs rá szinte semmiféle megkötés, hogy hány ASM-re tud dolgozni.
A nyers erõ ellen nyers erõvel kell küzdeni. Ha jön feléd egy falka ASM, akkor tûzerõ kell vele szemben. Ez az, amit ma a lézerek a láthatáron sem tudnak felmutatni a kémiai lézereket leszámítva. A YAL-1-en meg láttuk, hogy mivel járnak. Irgalmatlanul toxikus - a legénység vegyvédelmi ruhában volt a gépen - és kb. 13 lövésre volt elegendõ a gépen levõ anyag. Pedig a B747 elég nagy jószág.
Szóval lehet ilyen cikkeket gyártani, de majd ha olyan lézert mutatnak, ami ködös idõben is 10-20-rõl 2 másodpercenként kap le egy M2.0-szal közeledõ 1-4 tonnás ASM-et akkor térjünk vissza témára. Addig ez bohóckodás és porhintés. COIN környezetben jó mini UAV-ra és motorcsónakra lövöldönzni, de arra me drága, mert egy vacak 1000 dolláros géppuska majdnem ugyanazt tudja vagy többet...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070
Meglesznek a lézereknek is a helye. Gondolj bele mit tudott az elsõ hk, vagy pl az elsõ lõfegyverek.
A lézerfegyvert a sci-fis marhaságok maitt erõltetik. A jelenlegi szinten én rohadtul nem látom értelmét. A DIRCM egy dolog, kemény célt szétlõni meg egy másik....
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A hordozó közel légvédelme meg eleve nekem ilyen térdre imához kategória.
Ellenben a RIM-116-tal szimultán célleküzdés is lehetséges. Upsz... A RIM-116 is kezdetben csak IR vezérléssel bírt, tehát az idõjárás ennek is betett, de nem annyira, mint a lézernek. Ezen felöl ez a kedeti idõkben volt, ma már van nem IR-es változat is.
A szememet megcsalta a fényjáték. Azt hittem a hjmû-vet világítja meg a fény, de most látom, hogy nem követi a hengeres vonalat.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Az lézerfegyverek tûzereje annyira gyenge, hogy nem "csökken" a tûzerõ, hanem az elsõ szitáló esõ és gyenge köd is lényegében kinyírja ezeket. Tehát ott állsz fegyvertelenül.
Pech, hogy a fonots hajózási útvonalak a világban számtalan olyan helyen mennek, ahol a köd/esõ gyakori... Ázsiában van monszun és pára dögivel, észak-atlanti térség idõjárást meg szerintem nem kell bemutatni. Azt is megnézném, hogy erõs hullámzásban pl. milyen pontosan céloz...
Szóval ez kb. olyan fegyver, hogy próbálghatják, de közelében nincs annak, hogy ez kiszorítson bármilyen jelenlegi CIWS rendszert.
Melyik részre gondolsz?
A cikk egyébknét más szempontból ferdít, de irgalmatlanul.
Egyébként azt kell hogy mondja a neten elérhetõ HT témájú írások kb. 90%-a blõdség.
Azt nem említik, hogy MR verziót is kaptak volna.
Csak MK változatok,vagy esetleg felderítõk is vannak köztük?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Mert a Mig-29 Folcrum-A elsõ 5 prototipusán volt ,de a 6.on már nem.ÉS megtalálható volt még az UB és a K és M prototipusain is.
ÉS az elsõ 70 szériagépen is. ezután elhagyták öket.DE leszerelhetõ volt ,így lehet az elsõ 70 bõl sem mindegyiken van már rajta
Forrás

Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.
Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.
Igen, ezt én is megjegyeztem a #63634 kommentben. A ténylegesen maximálisan hordozható AGM-176 Griffin A szám meghatározásához alapvetõen kell ismerni a Herkulest, és a fegyvert, meg azt, amire az ember képes, aki a gépen dolgozik vele abban a szûk térben. Nekem meg felszínes ismereteim sincsenek ezekrõl.
A maximálisan hordozható AGM-176 Griffin A szám pedig csak a felsõ határt jelenti. A vadászgépek se teljes fegyverzettel és full feltöltött üzemanyagtankkal szállnak fel minden alkalommal. Ezt így van. Végül is mindent az határoz meg, hogy aktuálisan mit várunk el, mi kell az adott feladat végrehajtásakor. Csak próbáltam beleférni egy karakterszámba. Végül is csak a gondolataimat osztottam meg, amik nem olyan érdekesek.
Azáltal, hogy megforgatják biztos csökken a csõtorkolati sebesség/mozgási energia egy ugyanolyan hosszú huzagolatlan csõbõl történõ kilövéshez képest. De vajon vannak még káros hatásai a huzagolt csõnek a flechette-re nézve?
Nincs miért bocsánatot kérni, viszont én tartozok köszönettel a felvilágosításért meg a kommentekért.
Nagyon érdekesnek találom a KC-130J vagy KC-130 (nem tudom, most melyik a helyes, azt hiszem, a Derringer door-os megoldás esetén KC-130J) olyan alkalmazását, hogy AGM-114 Hellfire rakétát és AGM-176 Griffin gravitációs precíziós bombát hordoz.
Az AC-130-asok biztos nem alakíthatók egyszerûen és gyorsan vissza C-130-asnak vagy bármi más változatra. De a paratroop door mounted launcher és az oldalsó bombaledobó ajtó vagy Derringer door alkalmazása a AGM-176 Griffin A ledobására egy olyan megoldás, mindkettõ, amit azt feltételezem, hogy egy C-130-on is gond nélkül alkalmazhatnak. Nem igényli a gép szerkezetének végleges és/vagy komoly átalakítását. Nem lehet relatíve nagy költségû. A Derringer door esetében a gép belsejének a nyomását nem is kell kiegyenlíteni a külsõ légnyomással. Ezeket a megoldásokat hívhatjuk rugalmasságnak, ami pozitív tulajdonság.
A repülõgépekhez nem értek és az angolhoz se, nem tudom, összesen mennyi AGM-176 Griffin A-t tudnak vagy szándékoznak hordozni, a Herkulesen, de ha abból indulunk ki, hogy a wikipédia 20 kg-ot ír össztömegnek a Griffinre (nem jelezve, hogy melyik AGM-176 Griffin-rõl van szó) egy nagyon magas szám jön ki, amit a Herkules képes lehet hordozni. De tisztában vagyok vele, hogy önmagában a tömegekkel számolni félrevezetõ lehet. Nem mindegy, hogy hol van a repülõgép tömegközéppontja, illetve a kézzel mozgatott AGM-176 Griffin A tárolók elhelyezését meghatározza a mozgatásuk módja ezért nem lehet akárhogy tárolni a gép belsejében. Azt hiszem, már így is túl sokat írtam és még nem is írtam le minden gondolatom. De ez megmozgatta a fantáziám.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Irán, Észak-Korea, FÁK, arab világ témakörben érdemesebb nézni, mint pl Nogrády 5 perces kirohanásait.
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
u.i. szerkesztettem a hozzászólást a félreértések elkerülése végett.
Viszont engem ennek a hengernek a tartalma érdekel most.
A | #63623 kommenben azt feltételezem, hogy AGM-176 Griffin A van a hengerben. Arra alapozom a feltevést, hogy mintha GRIFFIN lenne a hengerre írva. Mert ha az, akkor ebben az esetben nem a rámpáról dobják le. Ez egy második indítási/ledobási mód egy Herkulesbõl. Valahol a törzsön alakítottak ki egy nyílást amin keresztül ledobják. De még senki se írta meg, hogy tényleg AGM-176 Griffin A van a hengerben.
Úgy gondolom, hogy a repülõgép belsejében nem mernének rakétát indítani ilyen módon elhelyezve a fegyvert. Az AGM-114 Hellfire a szárnyon rendben van, ott biztos nem okoz bajt a rakétamotor.
Sajnos nem értem az angol szövegeket, de legalább egy Marine KC-130 biztos így hordozta a AGM-176 Griffin A verziót:
Ha a videón a hengerben tényleg AGM-176 Griffin A van, akkor az már egy második indítási vagy kidobási módja. Errõl kaphatok felvilágosítást?
Minden esetre a pilóta ügyes volt.
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Nem egyszerû a helyzet!
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Igen, a hullámhossz biztos más, mert a meteorológusok a légköri megfigyelésre használják. Azt hiszem a levegõben lebegõ por és pára által tudják megfigyelni a levegõ mozgását. Tehát õk is közvetett megfigyelést végeznek, mert nem a levegõt, a nitrogént széndioxidot és oxigént észlelik.