95087

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
millerius #69996 Újabb katasztrófa hét halottal, Shoreham Air Show, Hawker Hunter ..:-(
www.youtube.com/watch?v=pvHplYmh2f8 -
millerius #69995 Nyertél, ihatsz egy sört (ennyire nem akartam bőbeszédű lenni). -
végre még valami amire rosszul emlékezhettem :D legalább az meg volt, hogy elhanyagolható volt a szerep. -
Nincs lopakodó műhold. A Pentagon pár éve kísérletezett eggyel és amatőr csillagászati eszközökkel követni lehetett. Folyamatosan megfigyelésre real timeban a Kh-11/12 féle cuccok valók. Ezek akkorák, mint a Hubble, egy kisebbfajta busz. Ezeket nem knsz összeírni. Tucatszám kellene ilyennek lenni odafent csak ahhoz is, hogy legalább botrányosan szar szögből mindig legalább egy hold rálásson egy területre.
Ezen felül a holdak úgy működnek, hogy adott területet adott felbontással figyelnek. Nem úgy működnek, hogy 100x100 vagy 1000x1000 km-es területet belátnak 30 cm-es felbontással...
A műholdak valójában csak azt tudják megfigyelni és részeletesen elemezni, amiről legalább kb. tudják, hogy hol kell keresni... -
Sőt, szigorúan véve a Me-163 is sugárhajtású, csak nem gázturbiánás, hanem rakéta hajtóműves, de attól még forró és expandáló gázsugár tolta előre... -
Itt van egy műhold lista ha már szóba kerültek.
Erről a témáról szerintem viszonylag kevesen tudnának pontos információt adni így rengeteg a találgatás és az UL.
Pl: egy "átlagos" műholdnál a nemzetbiztonsági hivatal gondolom befolyással lehet és eltudom képzelni, hogy háború esetén a hadseregnek van hozzáférése egyes polgári műholdakhoz.
Azért lassan kezd elfogyni a hely :) + még ha a szemetet is hozzá tesszük akkor már lassan igazi pajzsunk lesz.
-
millerius #69990 A II világháborúban voltak élesben bevetett sugárhajtású gépek, pl. a Me-262, He-162 német vadászgépekkel amerikai bombázó-kötelékeket támadtak, Arado-234 bombázó (ilyenekkel is támadták a szövetségesek által használható állapotban elfoglalt remageni hidat), az angol Gloster Meteor vadászgép, amit légiharcra ugyan nem vetettek be, de részt vettek a német V-1 szárnyasbombák elleni elfogó-bevetéseken. A háború legvégén az első két amerikai P-80-at is átszállították az olasz frontra, de addigra ott német gépekkel már nem találkoztak. Más kérdés, hogy a repülőgépek össz-mennyiségén belül a sugárhajtásúak darabszáma és a harcászati eredményeik elhanyagolhatóak volt. -
Igen, pontosan erre kellettek. A FoFA által megénekelt kiemelt fontosságú interdiction és más bevetések menedzselésére is, hogy kideríthető legyen akkor szinten real time fogalom szerint, hogy a következő támadás honnan várható. Nem arra készült, hogy több tízezres jármű forgalomban megtaláljon és beazonosítson mágikusan egy 5-7 járműből álló áttelepülő SAM osztályt. Erre önmagában ma sem képes...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.22. 20:08:14 -
Operation Allied Force saw Joint STARS in action again from February to June 1999 accumulating more than 1,000 flight hours and a 94.5% mission-effectiveness rate in support of the U.S. lead Kosovo War.
https://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_Grumman_E-8_Joint_STARS
Between 23 Feb-28 Jun 1999, deployed aircraft and personnel to Germany to assist in monitoring Serbian withdrawal from Kosovo.
http://www.afhra.af.mil/factsheets/factsheet.asp?id=11732
The E-8C J-STARS has proved its worth in operations over Bosnia-Herzegovina in Operation Joint Endeavour in 1995, Operation Allied Force in 1999 and Operation Enduring Freedom in 2002.
http://www.spyflight.co.uk/jstars.htm
Amúgy szerintem ezek a cuccok az erdőben támadó WarPact harckocsi ezredek (esetleg konvojok) felderítésére valók. Ha az ellen saját területen csak néhány járművel vonul, nincs esélyük kiszúrni. (pontosabban kiszúrják, csak azonosítani nehéz - tű a szénakazalban)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.08.22. 20:07:12 -
Forrás kéne arra, hogy egyáltalán volt ott JSTAR... A konvoj mérete is lehet korlátos. Az ODS hadműveletei alapvetően civil területen kívül zajlottak, így könnyű volt rostálni. Az AF meg rohadtul nem. Dani nem a teljes osztályt, hanem csak egy vagy két indítótt vitt magával és azokat sem egyszerre asszem.
Két videó. Az egyik az 1991-es a másik meg a mostani képességekről. Az első videón azért látszi, hogy a traccképzés sebessége és felbontás úgy általánban azért picit más, mint ma. Akkor is úgy ment, hogy a nagy összképet figyelték és, ha valami érdekeset látni véltek, akkor oda SAR-ral rámértek és megnézteék, hogy mi az. Viszont, ha nincs támpontod a SAR-hoz és lassú a comm, akkor hellóbelló...
https://www.youtube.com/watch?v=aHlx97_dj1I
https://www.youtube.com/watch?v=dQIO7-n_Bug -
JanáJ #69986 Én most az E-8 Joint Starról beszélek, te nem tudom miről. Valahol olvastam, hogy a jugóknál is tök jól működött, csak a szerbek nem voltak hülyék és nem konvojban közlekedtek. Vagy nálad olvastam, vagy itt mondta valaki, de HPASP-tól van az infó emlékeim szerint. -
ezt a BBC meg a Guardian is elcseszte ezek csak agyatlanul átfordították, bár tudhatták volna hogy nem volt 2. vh ban bevetve sugárhajtóműs gép, csak prototípusok voltak. -
fonak #69984 Szokásos index... II. világháborús, aha.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.08.22. 18:07:42 -
A HT összefoglalóban levő F-117 esetleírás nagyon pontatlan. Az egész AF kap majd egy külön kis fejezetet az új változatban.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.22. 16:33:12 -
Nem tudják, mert kevés fotó-felderítő műhold van és a pálya meg olyna, amilyen. Ez egy túl gyakori UL... -
Egy év...? Ne túlozzunk már. Irak 1990 augusztus 2-án történt. A Sivatagi Vihar meg 1991 jan 17-én keződöd és február végén véget is ért. Ez barátok közt is alig 4-5 hónap és már dec közepén megvoltak a támadás feltételei, csak biztosra mentek és még küldtek ezt-azt. Az erő nagyaj akkor már felvonult.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.22. 16:20:55 -
JanáJ #69980 De ott repülőről akarták nyomon követni őket és sikerült is, csak kiszűrni nem tudták a célokat a "tömegből", nem? Asszem Molni összefoglalójában van, akinek meg gondolom te mondtad. Mindezt csak azért, mert még ha így se működött, akkor műholdról, egy horror területű országban ahol nem is aszfalt utakon kocsikáznak. De még ha sikerülne is, mivel semmisíted meg őket? -

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
Hoho, ez sem gyenge. Az Egyesült Államok már 1956-ban kísérletezett távirányítású harckocsival. A delikvens egy átalakított M48A1 Patton volt, amire (mindössze) két kamerát szereltek, egyet a sofőr periszkópjára, és egyet az irányzó távcsövére (a technológia megvizsgálására ezt is elégségesnek tartották).
M48A1 távirányítású harckocsi-tesztjármű, vonulási módban, a torony hátrafele nézve rögzítve
A vezetőállás kamerája
A töltőkezelő helyére beépített rádió, erősítő és jeladó
Az irányító személyzet egy M190 teherautón foglalt helyet, és mai szemmel nézve kicsit mókásan fest a 60 évvel ezelőtti "robotechnológia". Az irányantenna mindössze 30°-os szöget fedett le, ebben kellett tartani a harckocsit, a harckocsit irányító két fős személyzet két TV képernyőn át látta a kamerák képét, és gombokkal, illetve tekerőkkel irányította a harckocsit. A rádióirányítás hatósugara nyílt terepen is mindössze 2,5km körül mozgott, erdős terepen ez megfeleződött, hóesésben pedig 900 méter körülre zuhant.
A teherautó és az irányantenna
A monitorok
Ezt látta az irányzó
A fő probléma még sem a távirányító hatótávolsága volt, hanem inkább a kamera technológia korlátai. A kamerákat tönkretette, ha a nap közvetlenül a lencsébe tűzött, tehát a nap felé nem fordulhatott a harckocsi, ha alacsonyan volt. A kamera képen olyan rossz volt, a 25 mérföld per órás sebességgel haladó harckocsi kezelője egy 90 centiméter magas falat csak 5 másodperccel azelőtt tudott kivenni, mielőtt nekirohant volna (ie.: feltehetően a tesztelés alatt ez a baleset be is következett). A képernyőn állati kellett a fényerőn, ha világos vagy sötét tónúsú képet közvetített, mert ha világosra volt állítva, és a kamera által közvetített kép sötét tónusú lett, a képernyőn nem lehetett kivenni a részleteket, így az irányzónak (és a sofőrnek) mindig kézzel állítgatnia kellett a fényerőt. A távolság mérése sem volt könnyű, ugyanis a egyszerűen nem volt mélysége a képnek, érthető okokból.
A löveg csak kézzel volt tölthető, de 100 lövést végrehajtottak vele, az eredmények elég lehangolóak voltak, kb. kétszer annyi idő volt egy célpontra ráálni, mint egy rendes M48A1 erre képes volt, a szóráskép pedig kb. duplája volt a normálisnak, ráadásul a lövedék fényjelzője elvakította sokszor a kamerát, így nem lehetett követni, hogy talált-e a lövedék, vagy sem.
Az utolsó csepp a pohárban a korabeli technika megbízhatósága, vagyis annak hiánya. A 7 hónapos program alatt 17 alkalommal kellett leállni a meghibásodások miatt, ami a legtöbb esetben azt is jelentette, hogy a meghibásodott elemeket le kellett szerelni, és elküldeni Detroitba javítattni.
Szumma szummárium, a program azt hozta ki, hogy szép és jó a távirányítás elmélete, de a technológia 1956-ban még nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezt meg is valósítsák...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.21. 10:20:43 -
Minden esetre 99-ben éjszaka még gond nélkül közlekedtek a Szerb légvédelmisek, márpedig Szerbia töredéke a SzU-nak... -
Először csak egy képet láttam egy új cseh lövészpáncélosról, ami ráadásul tavaly tűnt fel, és a Sakál nevet viselte. Rákeresve meglepve láttam, hogy egy erősen átalakított BMP-2-ről van szó...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.21. 09:52:55 -
Manapság elég ha a Yutbob-ot figyelik még műhold sem kell
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!telcsivel felveszi a gyanútlan proli ahogy laktanyából ép kirajzik a kompani majd felteszi a yutbob-ra és már látják is amcsiba tényeket. Amúgy szerintem a főbb katonai létesítményeket állandón szemelőt tartják műholdakkal, ma már annyi féle kép szűrő létezhet (olajat és egyéb ásványokat is keresgélnek velük lelátnak a tengerfenekére ect.).
Meg egy kicsit sci-fi, de a darpa annak idején próbálkozott ilyesmivel link link2
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.20. 23:32:31 -
kéne ember is szoftveresen csak előszűrés, bár igaz elhagyatott épületekbe beparkolják és ha gond van kiugranak -
JanáJ #69973 Szerintem most még nehezebben találnák meg, mert már nem ölnek bele annyi energiát. De ha meg is tennék, gondolj bele mivel tudod kiszűrni a téves jeleket? Mivel azonosítanád a hordozójárműveket? Szerintem esélytelen. Ráadásul nem egy síkság orosz o. Szóval... :-( -
Köszi, pár sales material...
S-300PMU
S-300PMU1 és PMU2
S-300PMU-2 -
Gondolom jól elvagy látva szakirodalommal, de hátha.
Мехника Молодежи 2013/3
Зенитная Ракетная Система С-300
http://www.ivo.unn.ru/vtp/project
maz543-raketa
Missile Defense: Confrontation and Cooperation
Navy Aegis Ballistic Missile Defense
History of Strategic Air and Ballistic Missile Defens vol1 --- vol 2
popul-meh 2004/12
Naval Postgraduate School
Van egy ilyen sorozat féleség ami angolra is lefordítottak
01_Rosatom
11_Rosatom_eng
02_Rechetnikov
03_Medvedev
04_Bujinskiy
05_Evseev
06_Shvarev
07_Lyahov
08_Korotchenko
09_Trubnikov
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.20. 20:59:23 -
fonak #69970 Magyar CG a múltból:)
-
színes szagos Sz-300V (SA-12) ismertető
itt
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.08.20. 16:18:33 -
Szíria mellett kevés figyelmet kap Jemen, pedig az Egyesült Arab Emírségek komplett páncélos dandárt küldött oda, Leclerc harckocsikkal, BMP-3 lövészpáncélosokkal, és valami mást is látni, ami nagyon furcsa: egy HMMWV, rajta 9P163-2 “Quartet” páncéltörő-rakéta rendszert, amely a Kornet-E köré épül...
-
Újabb szíriai csodafegyver, a "Hell canon" (Pokol ágyú), a gáz (vagy víz?) tartályokból barkácsolt aknagránátokat nagyon pontatlanul dobálja pár km-es távolságra, látható, hogy különféle megoldásokat dolgoztak ki (először csőből indított, majd csőre húzott verziók), de további érdekesség a videókon feltűnő megoldás, ahol Windows 8/8.1 alatt, Google Maps-on nézik, hogy hol is sikerült becsapódia a lövedéknek...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.20. 14:41:43 -
hát őőőő lehet így is
Pontonhíd függesztése helikopterre
F 18 félkészítése (a bombákra még most "firkálnak" szövegeket)
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.20. 14:30:59 -
A harckocsi WoT-s szlenggel élve "szépet pattintott".
A Tu-22M3 képen elgondolkoztam én is mivel alatta -gondolom- a becsapódó bombák láthatóak és szemre nem túl messze a gépparktól igazán oroszos az lett volna ha egyik másik oda potyog vagy legalább srapnel kilyuggatta volna egy kicsit őket. Most nézem azok dumy-k ha jól látom a függőleges vezérek között van valami szám.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.20. 13:12:51 -
te értettél jól. egyébként manapság mennyire gyorsan találnák meg? gondolom a pontos műholdak és a számítógépek és algoritmusok segítségével jóval hamarabb -
JanáJ #69963 Én örülök ha ilyeneket írogatsz. :-)
@Molni: Még csak letöltöttem, nem néztem meg.
@Palinko: Lehet félre értelek, de az ICBM-et nem azért rakták hordozó járműre, hogy máshonnan lőhessen, hanem hogy ő maga védve legyen. Egy Szu méretű ország/kontinensen a jóisten sem találja meg őket, meg a vonatokat, meg a tengókat. Ha az ICBM elleni rakétákra írtad, azt meg HPASP leírta. Gondolom ezek max 1-2 bejövő cél ellen jók, nem százas salvo ellen. -
Nemcsak hogy reklámozzák ezeket a képességeket, de a kínai Sz-300PMU2 Favorit 2008-as Asuluki rendszerbe állító lövészetén a célok közül az egyik ballisztikus volt. -
Ximix stílusban :D
Az LCS részére készülő "felszíni célok elleni" modulba szánt Longbow Hellfire rakéták tesztje 3 csónakos 'raj' ellen
20x42mm-es kézi "ágyú"
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.20. 09:36:32 -
A PMU-1/-2 is képes az M9 sebességű célpontok lekűzdésére? Én nekem valami ilyan rémlik, hogy mivel ez kifejezetten exportra készült, így az ABM képességét némileg megvagdosták... -
Nem válaszoltál a kérdésre. :-) Adtak határidőt a szövik és a lejárat után kicsivel indult el a vendetta.
Mert az adott kérdésre (szerintem) tökéletes választ csak Husszein adhatna, meg talán Bush és vezérkara. :)
Egyébként a határidő adásakor már el volt döntve véleményem szerint, hogy háború lesz. Akkor lehetett volna egy nagyon genyó húzás, hogy kivonul Kuvaitból, és akkor a felvonult haderőt (amit majdnem egy év alatt hajóztattak oda) hazaviszik a szövetségesek...
A siker emlékeim a szöviket is meglepte, hogy csak a légierővel ilyet irtanak.
Ez megint marketing, vagyis pontosabban píár szöveg. A II.Vh alatt már nyilvánvalóvá vált, hogy a légierő tud ilyet írtani. Szintén kiderült az Arab-Izraeli háborúkban, Koreában és Vietnamban. Szóval miért is volt olyan meglepő, hogy a légierő erre képes?
A mókás valamilyen szinten az, hogy óriási újdonságként beharangozott dolgok, mint a robotrepülőgépek vagy a lézer irányítású bombák már bemutatkoztak sokkal korábban, csak most már a médiának fogyasztható videókat tudtak bemutatni, "képernyőképessé" tették a háborút. Ezért írtam, hogy ez egy kirakatháború volt...
Ezt a gyenge / erős dolgot nem értem. Pl: Észak Korea ellen meg az volt az indok, hogy eléri a déliek fővárosát és hogy a nagy szárazföldi haderőt nehéz felmorzsolni a levegőből, csak a mennyisége miatt.
Ez megint olyan dolog, amit nehéz korrektül megígérni. Az egyik nyugalmazott (korábban Dél-Koreában állomásozó) amerikai tábornok írta azt, hogy egy vicc a Dél-Koreai amerikai jelenlét indoklása, mert a Dél-Koreai haderő önmagában is olyan brutálisan jól felszerelt és kiképzett, hogy az amerikai haderő nélkül is kényelmesen elbánnának Észak-Koreával.
A szavak mögött azt lehet kiolvasni, hogy az ottani jelenlét sem annyira katonai, hanem inkább politikai hátterű... -
Kampen Om Tungtvannet című 6 részes sorozat pont erről szól. -
Sequoyah #69957 En ugy halottam, hogy a nemetek nem megvalosithatonak iteltek az atombombat, ezert erdemben nem is foglalkoztak vele. De ezt mar regen hallottam, lehet csal a memoriam.
Mindenesetre bar nagyon szep tett a norvegoktol, de nem kizarolag ezen mulott a dolog.