95105

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
kéne ember is szoftveresen csak előszűrés, bár igaz elhagyatott épületekbe beparkolják és ha gond van kiugranak -
JanáJ #69973 Szerintem most még nehezebben találnák meg, mert már nem ölnek bele annyi energiát. De ha meg is tennék, gondolj bele mivel tudod kiszűrni a téves jeleket? Mivel azonosítanád a hordozójárműveket? Szerintem esélytelen. Ráadásul nem egy síkság orosz o. Szóval... :-( -
Köszi, pár sales material...
S-300PMU
S-300PMU1 és PMU2
S-300PMU-2 -
Gondolom jól elvagy látva szakirodalommal, de hátha.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Мехника Молодежи 2013/3
Зенитная Ракетная Система С-300
http://www.ivo.unn.ru/vtp/project
maz543-raketa
Missile Defense: Confrontation and Cooperation
Navy Aegis Ballistic Missile Defense
History of Strategic Air and Ballistic Missile Defens vol1 --- vol 2
popul-meh 2004/12
Naval Postgraduate School
Van egy ilyen sorozat féleség ami angolra is lefordítottak
01_Rosatom
11_Rosatom_eng
02_Rechetnikov
03_Medvedev
04_Bujinskiy
05_Evseev
06_Shvarev
07_Lyahov
08_Korotchenko
09_Trubnikov
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.20. 20:59:23 -
fonak #69970 Magyar CG a múltból:)
-
színes szagos Sz-300V (SA-12) ismertető
itt
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.08.20. 16:18:33 -
Szíria mellett kevés figyelmet kap Jemen, pedig az Egyesült Arab Emírségek komplett páncélos dandárt küldött oda, Leclerc harckocsikkal, BMP-3 lövészpáncélosokkal, és valami mást is látni, ami nagyon furcsa: egy HMMWV, rajta 9P163-2 “Quartet” páncéltörő-rakéta rendszert, amely a Kornet-E köré épül...
-
Újabb szíriai csodafegyver, a "Hell canon" (Pokol ágyú), a gáz (vagy víz?) tartályokból barkácsolt aknagránátokat nagyon pontatlanul dobálja pár km-es távolságra, látható, hogy különféle megoldásokat dolgoztak ki (először csőből indított, majd csőre húzott verziók), de további érdekesség a videókon feltűnő megoldás, ahol Windows 8/8.1 alatt, Google Maps-on nézik, hogy hol is sikerült becsapódia a lövedéknek...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.20. 14:41:43 -
hát őőőő lehet így is
Pontonhíd függesztése helikopterre
F 18 félkészítése (a bombákra még most "firkálnak" szövegeket)
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.20. 14:30:59 -
A harckocsi WoT-s szlenggel élve "szépet pattintott".
A Tu-22M3 képen elgondolkoztam én is mivel alatta -gondolom- a becsapódó bombák láthatóak és szemre nem túl messze a gépparktól igazán oroszos az lett volna ha egyik másik oda potyog vagy legalább srapnel kilyuggatta volna egy kicsit őket. Most nézem azok dumy-k ha jól látom a függőleges vezérek között van valami szám.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.20. 13:12:51 -
te értettél jól. egyébként manapság mennyire gyorsan találnák meg? gondolom a pontos műholdak és a számítógépek és algoritmusok segítségével jóval hamarabb -
JanáJ #69963 Én örülök ha ilyeneket írogatsz. :-)
@Molni: Még csak letöltöttem, nem néztem meg.
@Palinko: Lehet félre értelek, de az ICBM-et nem azért rakták hordozó járműre, hogy máshonnan lőhessen, hanem hogy ő maga védve legyen. Egy Szu méretű ország/kontinensen a jóisten sem találja meg őket, meg a vonatokat, meg a tengókat. Ha az ICBM elleni rakétákra írtad, azt meg HPASP leírta. Gondolom ezek max 1-2 bejövő cél ellen jók, nem százas salvo ellen. -
Nemcsak hogy reklámozzák ezeket a képességeket, de a kínai Sz-300PMU2 Favorit 2008-as Asuluki rendszerbe állító lövészetén a célok közül az egyik ballisztikus volt. -
Ximix stílusban :D
Az LCS részére készülő "felszíni célok elleni" modulba szánt Longbow Hellfire rakéták tesztje 3 csónakos 'raj' ellen
20x42mm-es kézi "ágyú"
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.20. 09:36:32 -
A PMU-1/-2 is képes az M9 sebességű célpontok lekűzdésére? Én nekem valami ilyan rémlik, hogy mivel ez kifejezetten exportra készült, így az ABM képességét némileg megvagdosták... -
Nem válaszoltál a kérdésre. :-) Adtak határidőt a szövik és a lejárat után kicsivel indult el a vendetta.
Mert az adott kérdésre (szerintem) tökéletes választ csak Husszein adhatna, meg talán Bush és vezérkara. :)
Egyébként a határidő adásakor már el volt döntve véleményem szerint, hogy háború lesz. Akkor lehetett volna egy nagyon genyó húzás, hogy kivonul Kuvaitból, és akkor a felvonult haderőt (amit majdnem egy év alatt hajóztattak oda) hazaviszik a szövetségesek...
A siker emlékeim a szöviket is meglepte, hogy csak a légierővel ilyet irtanak.
Ez megint marketing, vagyis pontosabban píár szöveg. A II.Vh alatt már nyilvánvalóvá vált, hogy a légierő tud ilyet írtani. Szintén kiderült az Arab-Izraeli háborúkban, Koreában és Vietnamban. Szóval miért is volt olyan meglepő, hogy a légierő erre képes?
A mókás valamilyen szinten az, hogy óriási újdonságként beharangozott dolgok, mint a robotrepülőgépek vagy a lézer irányítású bombák már bemutatkoztak sokkal korábban, csak most már a médiának fogyasztható videókat tudtak bemutatni, "képernyőképessé" tették a háborút. Ezért írtam, hogy ez egy kirakatháború volt...
Ezt a gyenge / erős dolgot nem értem. Pl: Észak Korea ellen meg az volt az indok, hogy eléri a déliek fővárosát és hogy a nagy szárazföldi haderőt nehéz felmorzsolni a levegőből, csak a mennyisége miatt.
Ez megint olyan dolog, amit nehéz korrektül megígérni. Az egyik nyugalmazott (korábban Dél-Koreában állomásozó) amerikai tábornok írta azt, hogy egy vicc a Dél-Koreai amerikai jelenlét indoklása, mert a Dél-Koreai haderő önmagában is olyan brutálisan jól felszerelt és kiképzett, hogy az amerikai haderő nélkül is kényelmesen elbánnának Észak-Koreával.
A szavak mögött azt lehet kiolvasni, hogy az ottani jelenlét sem annyira katonai, hanem inkább politikai hátterű... -
Kampen Om Tungtvannet című 6 részes sorozat pont erről szól. -
Sequoyah #69957 En ugy halottam, hogy a nemetek nem megvalosithatonak iteltek az atombombat, ezert erdemben nem is foglalkoztak vele. De ezt mar regen hallottam, lehet csal a memoriam.
Mindenesetre bar nagyon szep tett a norvegoktol, de nem kizarolag ezen mulott a dolog. -
Nagyhatalmi szempontból ez az 1972-es Anti-Ballistic Missile Treaty egyértelmű megsértése, mindkét oldalról...
... és a helyzet csak fokozódik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Ballistic_Missile_Treaty -
ja így oké, én az ICBM-ekre gondoltam amik a nagyhatalmak közötti csapásmérésre terveztek. -
Irgalmatlan túzások vannak benne. Szó nem volt több ezer őrről és mivel a németek a Pu-ról gyak. nem tudnak szó sem volt erről. A németek csak az U alapú bombám dolgoztak és azon is csúfosan elbuktak. A németek közelében nem volt az atomfegyvernek még akkor is, ha ezt nem vágják haza.
Ajánlom ezt. Nagyon hosszú, de tényleg ott veszi fel az egészet, hogy XIX. század végén vagyunk.
http://parkkiado.hu/termek/az-atombomba-tortenete.html
-
Nem teljesen értem a kérdésedet.
Ezek a cuccok AEGIS-BMD és az Sz-500 nem a nagyhatalmak egymás elleni játékai, hanem csúnyán bepipázott diktátorok ellen valók.
Pl: Észak Korea bölcs vezetője megsértődik valamin, és befenyíti Tokiót és Vlagyivosztok-ot a föld színéről való eltörléssel.
A nemzetközi helyzet általában csak lassan fokozódik, így van ideje az AEGIS BMD hajóknak leparkolni Japán előtt, és az Sz-500-nak Vlagyivosztok-tól délre.
A két cucc ekvivalens, a különbség csak az hogy az AEGIS-BMD már létezik, az Sz-500 meg csak egy terv.
-
steweee #69952 bocsi ha ez off. az amúgy ?a cikk mindenesetre érdekes, sose hallottam erről korábban
http://index.hu/tudomany/til/2015/08/19/hat_norveg_kommandos_szabotalta_el_hitler_atombombajat/ -
igen Molibalage dokufilmjében is volt, hogy úgy készültek az amcsik, hogy szárazföldről, repülőgépről és hajóról/tengóról indítható rakétákkal külön-külön is elpusztítható legyen a szovjetúnió :D
"a leggyorsabb odahajózni/gurulni"
de most tényleg már mennyivel mehetnek ezek a böhöm dolgok? nézzünk 50km/h, na egy rakéta sebességgel 6-12 másodperc az 50 km es táv, bár igaz felfelé is igyekszik nem csak előre, de akkor is összehasonlíthatatlanul gyorsabb -
Mítoszrombolók:Pisztoly 73000 fps-en felvéve -
Hasonlíthatjuk a US NAVY AEGIS BMD rendszerhez, csak az oroszok a szárazföldön általában jobban fejlesztenek mint a vízen.
Ha egy jövőbeni Iráni/Koreai/ISIS/mittomén vezető befenyíti a világot, akkor a leggyorsabb odahajózni/gurulni.
(ki miben jobb)
-
mondjuk kérdés, hogy ennek mennyi értelme van egy olyan rakétánál ami több ezer km-t utazik? ha hirtelen kell indítani, úgy sincs időd utazgatni a teherautóval mert a rakéta sokkal, de sokkal gyorsabb. ha meg ráérnek elfoglalni a pozíciót akkor sem tűnik olyan nagy nyereségnek, a stabilabb és bebiztosítottabb leásott rendszereknél. igaz hogy a "mozgékonyság" hozhatott némi előnyt annak idején, de a mai műholdak korában már... -
Igen, teljesen más. Csak azért lehet ekkora a végfázik, mert iszonyatos sebeességgel törnek át a légkörön és hővédelmük van erre a rövid időre. Tartósan gyorsan repülni alacsonyabb légkörben fizikailag lehetetlen a hőterhelés miatt. Hpasp mesélte, hogy a korai Sz-200 vagy Sz-300 rakétánál ez gond volt. Az Sz-200 rakétája pl. ezért megy nagyon alacsony tolóerőn kis magasságú és közeli célra dolgozásnál, mert max. tolóerő a rakéta egyszerűen töntretennék magát.
Hipreszonikus UAV vagy bármilyen repeszköz ma nincs, ha nem számolod a KSR-5/K-22-őt (ebből az előbbi tudtommal már nincs szolgálatban, mert a platfromjai kihaltak), az nagy magasságban tud M4.0 táján vagy a légvédelmi rakéták egy részét. Ezeket nem szokás annak hívni, mert rakétának szilárd tüzelőanyagú rakétahajtóűve van a légvédelmi rakétának, tehát magával viszi az oxidáló szert is. Hiperszonikus hajtőművek lényege, hogy a ritka levegő oxigénje azért továbbra is kell, dinamikus előrsűrítés van. Viszont egyik sem rakéta hajtóműve sem ilyen, mert a Kh-22-én meg folyékony hajtóanyagú és az sem használja tudtommal a levegő oxigénjét. -
Sequoyah #69946 Oke, de mi kozuk az ICBM-eknek a hiperszónikus pilóta nélküli repülőeszközökhoz? Teljesen mas a roppalyajuk es az alkalmazasuk. Vagy nem? -
Az összes ICBM végfázis sebessége efelett van és SLBM is, ha nem közelről és lapos röppályán megy. -
Sequoyah #69944 Milyen 10 mach feletti sebessegu raketak vannak ma szolgalatban? -
A Szovjet támadó ICBM-ek terén már jó ideje elérték a mobilitást...
-
F1End #69942 Nem teljesen értem, hogy miért van az, hogy 10 mach feletti sebességű rakétákat és MIRV -ek irányítása már szinte megszokott dolognak számít, mégis mind a mai napig szenvednek a hiperszónikus pilóta nélküli repülőeszközök tesztjeivel. -
Ha még nem untatok mindenkit (elnézést), a rakéta:
Teljes tömege - 9,6 t
Üzemanyag tömege - 7,6 t
Hatótávolság - 100 km
maximális sebesség - 18 Mach
Gyorsítási idő a maximális sebességre - 3-4 sec
Maximum túlterhelés - 210 G hosszanti - 90 G kereszt irányú
Az alábbi rakétát akarják az oroszok a mobil Sz-500 Triumf-M rendszerbe integrálni, így ellensúlyozhatnák az amcsi AEGIS-on-Shore cuccot, és lehetne teljesen mobil anti ICBM rendszerük.
-
És persze akár egy ICBM is leszedhető, akár egy lyukszalagos légvédelmi komplexummal A-135 (SH-08/ABM-3 GAZELLE) is...
(jelenleg ez áll rendszerben Moszkva körül)
Érdekes ahogy a tűzvezető tiszt (babonából) kap egy gyufaskatulyát, hogy a cél sikeres megsemmisítése után rágyújthasson.
(ha nem sikerült eltalálni éles esetben az amcsi ICBM-et, akkor már nincs is hol cigizni...)
Igen optimista dolog a tűzoltók sulykolt kiképzése is, ha az ABM hibázik, már úgysincs mit oltani... -
F1End #69939 Ezt érdemes ezzel kapcsolatban elolvasni.
Részlet:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!The main defensive line is made up of three parallel defensive belts, with a total depth of 6 to 15 kilometers, supported by minefields as deep as 400 meters. Antitank ditches are quoted to be 3.6 meters deep and 2.5 meters wide. These obstacles are probably 1,000 meters in front of the armored revetments (see Figure 3). Iraqi armor, mostly T-55s, is likely to form pack fronts, i.e., concentrated antitank fires being directed by one commander against one target. Earthen berms along newly constructed roads and tracks should allow Iraqi tanks to move where the action is and fight from protected positions. Over 500 miles of new roads have reportedly been constructed for this purpose. Battalion strongpoints are likely, allowing the defenders to fire into the Hanks of breaching parties. Between these strongpoints will probably be "fire sacks," based on the Soviet model, where massed indirect fires are concentrated. All of these defensive arrangements are designed to grind down the attacker, allowing the tactical reserve to seal the breach. - See more at: https://www.mca-marines.org/gazette/iraqs-defense-kuwait-and-battle-kursk#sthash.0SWoEWBb.dpuf -
A Ballisztikus rakéta elleni képesség alapvető elvárás volt a legmagasabb Szovjet lérak szinten.
A SV-nál (szárazföldi hadsereg) a KRUG (SA-4) komplexum képes volt 150km hatótávolságú ballisztikus rakéta megsemmisítésére.
A PVO (honi légvédelem) Sz-200V Vega (SA-5) rendszere már a 300km hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen is alkalmazható volt.
(marhára függ a ballisztikus rakéta hatótávolságától a végsebessége, ami nehezíti az elfogását)
Az Sz-300V (SA-12 Giant) rakétája a Pershing-II ellen is bevethető volt, 1988-tól.
A jelenlegi Sz-300VM Antey-2500 (SA-23) cucc a 2500km hatótávolságú IRBM-eket is leszedheti.
Az Sz-300P (honi légvédelmi) család is fejlődött ezzel párhuzamosan.
Sz-300PT/PS/PMU (SA-10) max célsebesség: Mach4
Sz-300PM/PMU1/PMU2 (SA-20) max célsebesség: Mach9
Sz-400 (SA-21) max célsebesség: Mach16
-
F1End #69937 Így van. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a korábbi hasonlóan komoly konfliktusok (Vietnam, Korea) során milyen veszteséget szenvedtek az amerikaiak elvileg (az irakiakhoz viszonyítva) kevésbé jól felszerelt, kevésbé harcedzett ellenfelektől. Papírforma alapján az irakiak egyáltalán nem álltak rosszul. Még ha technikailag kissé elmaradottak is voltak, ha egy nagy létszámú és elszánt hadsereg beássa magát, akkor azt általában csak rendkívül nagy áldozatok árán lehet kimozdítani. Ha az irakiak úgy védték volna Kuvaitot, mint anno az oroszok Leningrádot, máshogy alakultak volna a dolgok.
Az esetleges technológiai előny pedig azért sem lehetett egyértelmű, mert az Irak-iráni háborúban és a Kuvait lerohanásakor is akadtak össze nyugati technológiával az irakiak, de többnyire ezek nem jelentettek problémát, ráadásul az Iránnal lefolytatott háborúban elég komoly gépesített támadásokat is visszavertek.
Abban a helyzetben, az akkori ismereteit alapul véve Szaddám döntése szerintem egyáltalán nem volt ésszerűtlen. -
na ezt is sikerült össze vissza megnézni :D
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2015.08.19. 19:47:26 -
A korábban linkelt Atomkorszak sorozatot nem nézted meg?
Itten van három rész. Ebben a sorrendben nézzed.
Változó stratégiák
Egy lépéssel előbbre
Gondolatok a békéről
A sorozat 1986-88 között készült.
Az eredeti interjúk vágatlanul.