95085
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Igen, íg értettem a robbantást. Hosszabb pálya, üzemanyag rendszer, új torony, ilyeneket rebesgetnek.
  • modellmaker
    Én sem mondtam egy szóval sem, hogy nálunk lesznek. Totál esélytelen. A pápai bázist meg csak átépítik. Utána jöhetnének. :P Nem.
  • SZUsszan
    Ez nem volt annyira sikeres bemutató. =)
  • Hpasp #70071
    Akit érdekel a jövő radartechnikája (STAP), annak érdemes ezt az előadást megnéznie...

• millerius
    Ezért tudták az "ősidőkben" a kecskeméti reptéri (körzet?) újonc radarosokat ugratni az öregkatonák, ha nem jelentették éles célként a délről (vagyis VSz-en kívülről!) közelítő esti/éjszakai szegedi expresszvonatot.
    - "Figyelj már, kopasz, azért egy ekkora célt ilyen kevés zavarjel között még egy kezdőnek is illik észrevenni, mikor akarod jelenteni, mikor már Pesten vannak?!!"
    Éjszaka ugye kisebb minden forgalom, sokkal kevesebb a zavarjel, és a katódcsövön megjelent a délről aránylag nagy (helikopternek megfelelő) sebességgel közelítő expesszvonat cél-kijelzése. Az öregek persze tudták a menetrendet, és csak az alkalomra vártak ....
  • Hpasp #70069
    igen
    Az elsőnél katódsugárcsöves megjelenítés van, ahol felvillanásokat eredményez minden a lokátor által vett jel (cél, állócél, zavar, felhők, háttérsugárzás, stb), a másoknál pedig egy számítógép képernyőjén jelennek meg a rendszer által követésbe vett célok ikonjai.
    (ez már nem is felvillanás)
  • molnibalage83
    Amikor első felvillanás van, akkor valójában már több mérés volt, ha digitális a rendszer. Az analóg redszereknél van ilyen, ott viszont még a jel fényerőssége is változik, hiszen semmti nem fiterez szinte a rendszer, max. MTI módban a földhátterete, úgy-ahogy...
  • JanáJ
    Most ez neked fájni fog, de az első a klasszikus "filmes" megy körbe a letapogatás és felvillannak pontok a kör alakú kijlzőn?
  • molnibalage83
    Szerintem si lengyel lesz, vagy talán német, de Lakenheath sem kizárt, az eleve USAF reptér.
  • Hpasp #70065
    Stealth felderítése szempontjából érdemes az alapvetően két féle lokátor típust megkülönböztetni.
    1 - elsődleges rádiólokációs információt megjelenítő rendszerek - értsd régebbi analóg cuccok
    2 - feldolgozott információt megjelenítő rendszerek - értsd modern digitális (impulzus-doppler) cuccok
    3 - STAP - a jövő rendszere, még csak az elmélete van kidolgozva, rendszerbe hivatalosan még nem került (vagy titkolják)

1, esetén az indikátoron (automatikus-kézi) erősítéstől függően mindig látsz visszavert jelet, ha mást nem akkor a mikrohullámú háttérsugárzást. (múlt századi TV-ken műsorszünetben látható hangyák tánca)
    Itt a kép rögzítése nem megoldott (az általam ismert cuccoknál).

2, modernebb rendszerek, ha az a Molni által leírtak szerint 3x nem detektálta a célt, akkor nem jelenítik meg a vett céljelet.

3, Itt beszélünk majd az összes AESA fázisráccsal vett jel eltárolásáról, és (real-time) feldolgozásáról amivel szép dolgokat lehet csinálni, csakhogy itt jelenleg még a rendelkezésre álló processzor kapacitás a szűk (vagy csak jól titkolt) keresztmetszet.
  • JanáJ
    Esélytelennek tartom a hazai települést. Gyak megvédeni nem tudnánk őket, mert nem hinném, hogy adhatnak ők nálunk keszit. Ha készenlétiznek akkor nem nálunk. Mert minek tennék? Nincs egy "rendes" repterünk. Kecskeméten most olvasom, hogy nem sikerült leaszfaltozni a kifutót - ami nekem mint laikusnak a b@zdmeg négyzet. Pápát meg most robbantják kb atomjaira. Én a nyakam tenném rá, hogy lengyel vagy román lesz a befutó. Inkább lengyel reptér.
  • [NST]Cifu
    Strv-103 "kezelői képregény"
  • molnibalage83
    Mutasd ezeket. Ember, ezek nem kutatólaborok. Remélem Hpasp erre jár majd hamarosan. Olyan légvárakra építkezel, amiben az nyomás vákuum közeli..
  • Sequoyah
    Miert, mi akadalya van, hogy a bejovo adatokat eltaroljak? Csak ra kell csatlakoztatni egy rogzitoeszkozt ami minden input adatot digitalizal es elment hattertarra es kesz. Ehhez nem kell 1Mhz sem, hisz semmifele szamitas nem tortenik.
  • molnibalage83
    Mire? Ember, ezek nem kutatólabor eszközök? Mire eresztenek rá és mit? Nem tárolnak el ezek GB adatokat. Láthatólag foglamad nincs, hogy milyen hardverről van szó. A Patroit PAC-1-ben kemény 1 MHz CPU nyöszörög. Ez neked mit sejtet?
  • Sequoyah
    Tuzvezetes? Ket kezelo telefonon megbeszeli? Azt hiszem elbeszelunk egymas mellett.
    Nem volt szo se tuzvezetesrol, se arrol, hogy eloben eszleljuk a gepet, sot semmifele legvedelmi funckiorol. Olyan adatokrol van szo, amik onmagukban ertektelenek, mert pl tuzvezetesre alkalmatlanok, vagy pedig gyengek. Egy szuperszamitogepet raeresztve par nap szamolassal azert meg kiszurhet valamit, amit eloben, egyetlen radar kepe alapjan nem lehet. Pl hogy pontosan megtudjak mennyi is a radar keresztmetszete, es milyen szogekbol..
    Vagy siman csak tul kozel repul egy radarhoz, ami mar kepes eszlelni ot. Eles bevetes soran megeshet konnyen.
    .

• fade2black
    " pontosan tudja a stealth kepesseg parametereit"

Pontossan 4gen gépek RCSét nem ismerjük, pedig azokat nem dugdossák, nem rendszeresen szögvisszaverőkkel repülnek...

• molnibalage83
    Nem szeretek hosszan gépelni mostanában. Irgalmatlan sokáig tartana, de megpróbálom, de ebben a formában meg túl tömör lesz...

A felderítő radarok az esetek 99,99999%-ban égháttérben látják a Raptort, mert az rohadt magasan repked, nincs olyan, hogy környező zaj...

A radarok jellemzően legalább 3 mérés után döntik el egy célról, hogy az cél és merre repül és nem egyéb visszaverődés. Elsőre észlelt, ekkor irány és legfeljebb távolság, a második méréskor van sebesség és az 3. mérés után van trackképzés. Namármost, ha a célt ha csak hol érzékeli radar hol nem, akkor egyszerűen a filterezés miatt soha nem fog megjelenni, ha nem stabil a kövést. A mai digitális radarok 100%-os filterezetett képet adnak, nem az '50-es és '60-es években vagyunk. Bi és multistatikus radarrendszer nincs, csak elmélet.

Nincs több radarkép összevetés, ezt meg hogyan képzeled, hogy két kezelő telefonon megbeszéli, hogy mit lát a szkópon...????

A hosszabb hullám sem akkora csodaszer, mint azt anti stealth hívők szeretnék tudni. A P-18 radar egy F-4 méretű célt 260-280 km-ről már követésbe vesz. Az F-117 esetén ez kb. 25-30 km volt. Na, ebből szűrd le, hogy mit ér. Ezen felül a tűzvezetéshez cm van rövidebb hullámhossz kell, hacsak nem nukleáris robbanófej van a rakétán...

A Tamara és többi rendszer is kb. hype, de érdemben eddig semmit sem értek el velük.

Mondom, ha az F-22-eseket nem érzékelte semmit, akkor legfeljebb arra adhatsz nagyon, nagyon, nagyon durva becslést, hogy mikor nem érzékeli egyetlen radar sem, adott hullámhoszon és aspektus esetén.
  • Sequoyah
    Reszletezned? Vagy csak ellentmondasz mindennek erdemi kritika nelkul?
  • molnibalage83
    Juj, elég sok téveszme egy kommentben...
  • Sequoyah
    Mitol lenne az erzekeles binaris? Minden latszik, csak ha eleg alacsony a keresztmetszet akkor nem megkulonboztetheto a kornyezo objetumoktol vagy teljesen belemerul a kornyezo zajba. Ha viszont utolag tudom, hogy hol kell keresni es rogzitettem mindent, esetleg osszevetem tobbfele radar kepet akkor visszafejtheto, hogy pl nem bogar volt, hanem egy repuloszazad.
    De mint a lopakodo-kritikusok is mondjak, passziv radarokkal illetbe nagy hullamhosszu radarokkal lathatobba tehetok a lopakodok is.

Sziriaban oke, hogy nincs radar, de Kelet-Europaban azert mar van boven. Ide mar az oroszok is belatnak. Ha az oroszok netan kitalaltak volna valami, akkor most elesben kiprobalhatjak.

Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.08.25. 22:05:51
  • molnibalage83
    Ha a radar hálózat nem elég sűrű, akkor nem látja semmi. Szíriában az IADS atomjaira van esve.

Az második bekezdésnek nincs értelme. Egy gépet vagy érzékelsz és követed vagy vem. Olyan nincs, hogy 0,01%-ot látsz.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.25. 21:50:01
  • Sequoyah
    Ha soha egyetlen radar sem latna belole SEMMIT, akkor nem alacsony eszlelhetosegu, hanem egyenesen lathatatlan geprol beszelnenk. Ez esetben gratula a mernokoknek, szinte lehetetlent vittek veghez:)

De mivel lathatatlan gep nem letezik legjobb tudomasunk szerint, ezert feltetelezheto, hogy valami informaciot csak osszeszedtek rola. Passziv radarok, alacsony frekvencias radarok kepesek lati valamennyire, de a hagyomanyos mikrohullamu radarok is latjak a gep 0.01%-at.
  • molnibalage83
    Ha a stealh képesség miatt egyetlen radar sem észlelte, akkor ebből te milyen konkrét RCS értékelést csinálnál..?
  • Sequoyah
    Mint azt mar megbeszeltuk, nem lathatatlan, csak nehezen eszlelheto.
    Bevetesen pedig kenytelen mindenfele radarokhoz kozel repulni, ami azert valami informaciot csak osszeszed rola, mivel a radarkeresztmetszete nem 0. Ez lehet tuzvezeteshez keves, lehet meg rendes elorejelzeshez is. De utolag elemezve az adatokat es informaciomorzsakat azert sok minden kiderulhet.

En tuti egy picit azert rontanek meg rajta, pl 0.0001 helyett 0.001-re novelnem, amivel meg mindig tudok lopakodni de ha kell meg tudom lepni oket.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.08.25. 21:09:10
  • molnibalage83
    Honnan tudná? Ha valamit egyáltalán nem észlesz és utólag derül ki, hogy valahol ott jártak, akkor az milyen "pontos" leírást ad? Semmennyit.
  • Sequoyah
    Szoval akkor az elso bevetes ota az ellenfel pontosan tudja a stealth kepesseg parametereit, csak szamunkra hadititok?
  • molnibalage83
    A gép alján kitolható egy szögvisszaverő. Bevetés közben meg hülye lenne saját RCS-t lerontani. Red Flag is full stealth konfigban tolták.
  • modellmaker
    Először nekem is Lengyelország és Románia ugrott be, mint lehetséges úti cél. De az eredeti cikkben az szerepel, hogy "The United States will deploy F-22 fighter jets to Europe very soon as part of a broader effort to support eastern European members of the NATO alliance..." A település helyének ettől még nem kell Kelet-Európának lennie. Bár nyilván célszerű lenne, ha már ezeket az országokat akarják támogatni.

Esetleges mo-i település meg... Bárcsak, de élek a gyanúperrel, hogy nem sok esély van rá...
  • Sequoyah
    Ez meg valahol elfogadhato is, ha 700db raptor van, es a szinten modern F-35 aki meg tud kommunikalni veluk, de a helyzet azota megvaltozott. Ma a legtobb scenarioban egyutt kell mukodniuk mas gepekkel.
  • Sequoyah
    Vajon repulhetnek, repultek mar valaha ezek a Raptorok "fullosan" USA legteren kivul? Ertsd: ha rajtam mulik, akkor szandekosan lerontanam pl a lopakodo teljesitmenyt meg bevetesen is (ugy mint a bemutatoknal), es csak valoban komoly osszecsapasban eresztenem el.
    Mashogy megfogalmazva vajon tudja barki az USA-n kivul a valos teljesitmenyet? Vagy az oroszok is csak talalgatnak?
  • [NST]Cifu
    Én valahol azt sejtem a Link-16 szabotálása mögött (mivel szerepelt az USAF eredeti igénylistájában, a saját adatkapcsolat mellett), hogy az F-22 Raptor "gang" nem akart nagyon közösködni a "sima" egységekkel küldetésekben. Az F-22A-k nagyszerűen eldiskurálnak egymással, tehát a Link-16 csak akkor jön szóba, ha együtt közösködnek. Ez úgymond nem "fekszik" a lopakodásra épülő Raptor-nak, ő csúcsragadozó, tehát jobb, ha nem is osztják be mondjuk egy csapat F-16C/D mellé, mert azok esetleg elvárnák, hogy céladatokat adjon a Raptor nekik, ami hát degradáló valahol. Ha nincs Link-16 adóképesség, akkor ezt a lehetőséget ki is pipálhatjuk. Persze ez merő rosszindulat. :)

Előferdülhet, hogy technikai problémák akadályozzák a dolgot. A fedélzeti szoftver terén amúgy is volt kismillió elmaradás, feltehetően a Link-16 korántsem volt kiemelkedő prioritásban, így meg könnyedén rakták a sor végére.
  • [NST]Cifu
    Szerintem nem tudják még, hogy hova fognak települni, a politikusok kelet-európát emlegetik, így én Németországot első körben kizárnám. Lengyelország vagy Románia esélyes szerintem, esetleg Magyarország vagy a Balti-államok.

A gép üzemeltetése, karbantartása megoldható, kiépíthető szinte bárhol...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.08.25. 19:10:26
  • Sequoyah
    Az egy dolog, hogy lopakodas kozben nem kommunikal, hogy ne arulja el a poziciojat, es egy masik, hogy eleve nem is rendelkezik ezen kepesseggel. Akkor miert nem kap teljes erteku Link-16-ot? Ha kell kikapcsoljak...
  • Sequoyah
    Az Origos cikk jobb, mert ott van forum is. Ha valaki szeret idiotakkal vitatkozni...:D
  • repvez
    Arról lehet valamit tudni, hogy melyik eu ország képes a fogadásukra, hogy a radar absorbens festéket vagy anyagot javitani tudják a javitások alkalmával? Spandahlem esélyes gondolom .
  • modellmaker
    Bízom benne, hogy a tengerentúlon máshogy működnek a dolgok, és nem csak kitalálta valami politikus ezt, a szakik meg szívnak, hogy köszi, kösz, most akkor határidőre legyen képes még erre-arra a gép. Sztem ha idő közben készen lett a teljes Link-16 képesség, akkor azt majd egy jó EU-s hadgyakorlat során fogják demozni. Mármint nem kicsit lenne ereje egy ilyennek.
  • [NST]Cifu
    Hmm... Az F-22A már megkapta a teljes értékű Link-16 képességet? Anno ugyebár azt mondván, hogy elárulhatja a pozícióját, csak venni tudta a jelet, adni nem. Aztán tavaly demonstrálták, hogy képes adni, ha egy OSA (nyílt forráskódú) platformot építenek az egyik avionics bay-be. Azóta méla csönd és hullaszag a témában. Azért érdekes kérdés, mert itt ugye említik direkt az európai gépekkel való kommunikációt...
  • modellmaker
    F-22-ek Európába.

Az Indexen találtam, de nem vagyok hajlandó azt linkelni. :D
  • millerius
    Csodálatos látvány, kár hogy nem voltam ott!!!