95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Eszméletlen hülye kérdésem lenne. A techstory blog Kirov írásában van egy videó arról, hogy a Gránit hogyan kap szét egy páncélozatlan hajót. A Gránitnak kumulatív harci része van. Ha jól tudom, akkor ennél főleg az átmérő a döntő. Tehát elvileg egy Gránit úgy menne át akár egy csatahajó páncélzatán is, mint kés a vajon? A 120/125 mm-es kumluatív lőszeres gránátok vittek át 400-500 mm-es homogén acéllemezt már 30 éve is. Akkor a csatahajóknál csak azért nem volt ilyen gránát soha, mert túl későn jöttek rá, vagy mert nem volt értelme? Ha nem olyan részt talál el a hajón, ahol éghető vagy robbanó anyag van, akkor csak egy szép nagy lukat csinált volna, de a kemény pct. lövedék és kevés robbanóanyaghoz képest is kevés kárt csinált volna?
  • Hpasp #70413
    Ez már nem az első videó, aminél találat után gyorsan vágnak.
    Volt korábban egy Kurd TOW vs T72 videó is, ahol szintén nem láttam másodlagos robbanásokat.
  • [NST]Cifu
    Az oldalazva kigurulás nem teljesen ördögtől való, így gyorsan lehet ki- majd visszagurulni, ha úgy kívánja a helyzet. A test oldalán, orrán és a torony frontján Kontakt-1 ERA-t látni, tehát amíg sima RPG-7V szintű veszélyforrásoknál komolyabb nincs, addig nem kell nagyon aggódniuk.

Mondjuk a videót elnézve igazán professzioniális az lett volna, ha rézsútosan előre mennek be a kereszteződésbe, és úgy is tolatnak vissza veszély esetén.
  • [NST]Cifu
    Kár, hogy videó félbeszakad, kíváncsi lettem volna, hogy a hiányos Kontakt-1 ERA blokkok végül is megfogták a rakétagránátot, vagy sem (mindkettő lehetséges a videó alapján, másodlagos robbanást nem látni).
  • JanáJ
    Nem teljesen tiszta mi volt a koncepció. Miért az oldalát mutatva tolatott ki? Mert itt a legvékonyabb? Nem mintha sokat számított volna. A gyalogok miért nem mentek vele? És ők foglalják el a fél sivatagot?
  • JanáJ
    Asszem az aranysas linkelte a fb-on. Ép hogy nem könyököl ki a WSO az "ablakon".
  • ximix #70408
    Ilyen egy igazi adok - kapok.
  • aksurv2
    Szerintem ugyanaz tank érdemes megnézni videokat egyszerre, teljesen megegyeznek , és háttérbe levő falak is látszanak.
  • ximix #70406
    A videó elején a HMMWV is alap változat ha így kicsapták belőle a szélvédőt és milyen vékony az ajtó kb egy utcai változat van zöldre festve majdnem.
  • JanáJ
    Jaj, a kommentek kemények.
  • ximix #70404
    Jó a cikk
    ------------------------------------
    A hsz-ek között előkerül a Szaudi Abrams is és hogy a legénységnek esélye sem volt, ha volt benne egyáltalán.
    Azért kérdőjeleztem meg korábban, hogy nem e beállított szituációt látunk, mert pl egy korábban elfoglalt Abrams is lehetett a videóban, és nem azért kételkedem, mert nem hiszem el hogy ez így megtörténhetett csak nem árt ha az ember egy kicsit kételkedik és nem hisz el mindent amit lát.
  • m18
    Nem a 14,5 mm-es KPV( és KPVT) nehézgéppuskára gondolt??
  • [NST]Cifu
    GépPUska.
  • JanáJ
    gondolom 14 milis gépágyú lőszerre ondolt
  • JanáJ
    A magyar T-72-ek.
  • qtab986
    szerintem még a 14mm-es GPU is
    Az micsoda?
  • SZUsszan
    Akkor én a 10%-ba tartozok. A videón lévő helyzetben semmi sem indokolta volna, hogy megpróbáljam szemből meglőni.
  • F1End
    Egyébként korábban is volt róla szó: #70356
  • F1End
    Simán. Ha már egyszer nem hajlandó megfordulni és feléd halad, valószínűleg jobb, mint a semmi. Ha mákod van, azért kárt tehetsz benne. Például ha sikerül az ágyúcsövet eltalálni, akkor azt egy darabig nem fogják tüzelésre használni. Ha meg arabok ülnek, benne annál inkább (rémlik valami sztori még valamelyik arab-izraeli háborúról, ahol tüzet nyitottak az izraeliek egy egyiptomi harckocsira, s bár képtelenek voltak átütni a páncélzatát, a legénység a teljesen működőképes járművet hátrahagyva, gyalog menekült el).
  • fade2black
    topic 90%a mégis bepróbálná előröl ha úgy adódna ahonnan meg kb képtelenség.
    Utoljára szerkesztette: fade2black, 2015.09.05. 20:36:59
  • Hpasp #70394
    Oldalról vagy hátulról?
    (Bármivel - szerintem még a 14mm-es GPU is átviszi)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.09.05. 20:33:11
  • molnibalage83
    Oldalról és félig felülről? Naná...
  • Pluskast
    Szakértőktől kérdezném. Tényleg ennyire könnyű lenne kiütni egy Ambrams-t egy Fagott-al?

• JanáJ
    PAKFA
  • [NST]Cifu
    Úgy hírlik, hogy a két majdnem-orosz Mistral iránt komolyan érdeklődik az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom...

Type-99, brutális méretű ERA (NERA?) blokkokal

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.09.04. 17:42:25
  • JanáJ
    Ha talál, akkor az, de tény, hogy arra kisebb is elég. Az zegész onnan indult, hogy nagyon korán kell észlelni a hk.-nak a bejövő bombát, hogy maga fölé füstöt lőjjön és ezért ne találjon a bomba. De h igen, pr méteren belül minimum a láncot leszedi. szerintem.
  • molnibalage83
    Ha nincs közvetlen találat akkor nemhogy overkill, de kevés... Nagyon... A tető"páncél" ellen viszont az SDB is elég...
  • JanáJ
    Szvsz egy 500-as bomba over kill egy hk-ra. De tény hogy hülyeség volt ezt írnom, mert van már direkt páncélosokra szánt ilyen fegyverzet.
  • ximix #70386
    Rafael féle Trophy
  • fonak
    A Falklandi húborúban volt rá példa, hogy (radarvezérlésű) 4,5 inches hajóágyúval lőttek le Exocetet.
  • r4pt0r
    Elsőnek én is erre figyeltem fel, de ha az elején megnézed 3at lőttek és mind a 3 be is csapódott, ettől függetlenül valami a tengerbe esik, bár nem tudom mi az.
  • [NST]Cifu
    Nem, az OTO-Melara 76mm-es lőszercsalád:

HE, HE-PFF (Preformed Fragmention - CIWS feladatkör, de nem irányított lövedék), SAPOM (gyakorlatilag SAPHEI), SAPOMER (póthajtással az előző), MOM (Multi-role Oto Munition), TP (Target Practicle), és most jött két újdonság, a DART légvédelmi / anti-missile irányított lövedék és a Vulcan póthajtásos irányított szárazföldi/vízi célok ellen.
  • molnibalage83
    Most vagy én vagyok vak, de mintha az elején az egyik szóló gránát nem működött volna és tengerbe ment és a 3-as sorozatnál a drónnál az egyik szintén a tengerbe esett... A második 3-as sorozatnál mind követte a célt, de csak két robbanás volt.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.03. 23:33:27
  • molnibalage83
    Hujujjuj. Ez intelligens gránáttal tüzel? Mindig?
  • [NST]Cifu
    Oto-Melara Strales / Dart éleslövészet hír

Megj.: Valami brutális az, amit az olaszok csinálnak, ennyire nyílt fegyvertesztet nem tudom mikor láttam Youtube-on. Az meg még durvább, ahogy látni lehet hogy manőverezik a három gránát a levegőben a cél felé...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.09.03. 22:19:22
  • molnibalage83
    Úgy értem, hogy a harci részét. Nyilvánvaló, hogy a hajótól 5-15 méterre semmilyen rakétát nem érdemes "megállítani", mert a harci rész ott is elműködhet és a szétrepülő darabok is olyan kárt okoznak, hogy ez értelmetlen. Viszont úgy látom, hogy a Droz kb. egy 120 milis gránátba simán belefére.

Az OTO-Melara-val volt legalább már éles/tesztlövészet?
  • [NST]Cifu
    A hülye kérdésem az lenne, hogy felspékelve miért nem használják ezt hajókon CIWS rendszernél?

Két külön világ. Az APS-ek 5-15 méteren belül fogják meg általában a beérkező lövedéket (a Zaszlon közvetlenül a páncélzat mellett). A CIWS-ek viszont lehetőleg minél messzebb, 1.5-5km távolságra próbálják megcsinálni ugyanezt.

Vagy csak közelségi gyújtós 105 milis hajóágyú nem lehetséges? Ha csak méteres pontossággal lő már jó. Ez 105 milis ágyú gránáttal filléres egy rakétához képest és 3-4-es effekív lőtvája simán lenne. Senki nem gondolkozott még el ilyen CIWS fejlesztésen?

76mm-es OTO-Melara Strales, már linkeltem a topicban...

Egyébként szerintem 76 (NATO), 100 (Orosz/Kínai), 127mm (NATO) vagy 130mm (Orosz/Kínai) űrméretre gondolsz. 105mm-es szvsz nincs a modern hajókon...

Őszintén, a 105 milis hajóágyúkat mikor és ki használta utoljára bármire is élesben...?

Többször használták a hajófedélzeti lövegeket a Dél-Kínai tengeren a Vietnami, Kína és Fülöp-szigetei hadihajók. Részben figyelmeztető, részben aktív céllal, legutóbb figyelmeztetőleg 2011-ben, élesben 1998-ban.
  • Papichulo
    RPG méretű célt megfog?

Hajoknal nem nagyon van RPG meretu cel. Ott tobb szaz kilos, esetleg tonnas raketak vannak.

Senki nem gondolkozott még el ilyen CIWS fejlesztésen?

Lassan mar az egesz CIWS koncepicio megy a levesbe es valtja le a raketafegyverzet (pl. ESSM). Kesobb pedig laser-alapu fegyvereket kivannak alkalmazni.

Őszintén, a 105 milis hajóágyúkat mikor és ki használta utoljára bármire is élesben...?

Szerintem a WW2-ben valaki esetleg. Mar evtizedek ota nem raknak ilyet hajokra.
  • Hpasp #70376
    Méghülyébb kérdés fordítva.

A repcsiken már elterjedtek az optikai MANPAD indítás érzékelők.
    A harckocsi elleni páncéltörő rakéták általában jóval lassabbak (10~20sec becsapódásig) a MANPAD-oknál.

Miért nincs a harckocsikon optikai rakétaindítás érzékelő? (radaros cuccok helyett)
    Automatán indíthatná a ködgránátokat, és a tornyot a fenyegetés felé fordíthatná (ott a legerősebb páncél).

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.09.03. 17:00:12
  • molnibalage83
    A hülye kérdésem az lenne, hogy felspékelve miért nem használják ezt hajókon CIWS rendszernél? RPG méretű célt megfog? Akkor hasonló harci részes rakéta milyen hatékony lenne? Vagy csak közelségi gyújtós 105 milis hajóágyú nem lehetséges? Ha csak méteres pontossággal lő már jó. Ez 105 milis ágyú gránáttal filléres egy rakétához képest és 3-4-es effekív lőtvája simán lenne. Senki nem gondolkozott még el ilyen CIWS fejlesztésen? Őszintén, a 105 milis hajóágyúkat mikor és ki használta utoljára bármire is élesben...?