Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak
Azokat a középkorban használták. Annyira ne menjünk vissza az időben. Az teljesen más világ. "

Miért is? A kép, amire reagáltam egy első világháborús tanktól a jelen korig tartó életciklust parodizál.

"Köztes lőszert nem hadipuskák vagy puskák használnak."
Ja, gépkarabélyok. oszt szoroz? A puskából lett gépkarabély a köztes lőszer miatt, vagy a köztes lőszer köré épített fegyver nem volt se nem puska, se nem géppisztoly, ezért új nevet adtak neki. A képen meg tank van, apc, meg társai.

"Voltak kisebbek is. Elég sok puskalőszer volt, meg talán van, amiknek a lövedékátmerője 7 mm se volt. "

Melyik volt rendszeresítve tömegesen? a Japánok 8mm-se igen?

Az MP5K-PDW-ben a méret, a kis "szakáll" az előagyon és összecsukható válltámasza szolgálta volna a személyi védelmet a lövészpáncélos kezelőinek. De a 9x19 nem felelt meg, erre jött válaszul a kisebb kaliber.

Az 5.7-es átütése meg nem marketing. Valóban hatásosabb, mint a 9x19, meg a .45, amivel védték magukat mondjuk a lokátoros srácok, technikusok, tisztek, tüzérek stb. És őket felesleges G3-asokkal, G36-osokkal, AK-kal terhelni.

Az utolsó állításodhoz meg idő kell, mert ez még csak most zajlik.
De az is igaz, hogy akik a nagyobb kaliber mellett foglalnak állást, Afganisztánból és társaiból tértek vissza, ahol újfent váltakozik a nagyobb lőtávolság és a helységharcokban a falak-ajtók átlövésének szükségessége.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

qtab986
Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak
Azokat a középkorban használták. Annyira ne menjünk vissza az időben. Az teljesen más világ.

Aztán a köztes lőszerekkel a hadipuskák kalibere még kisebb lett.
Köztes lőszert nem hadipuskák vagy puskák használnak.

A világháborús puskák 7.92mm-el kb. .30-.303nak felelnek meg hasraütéssel.
Voltak kisebbek is. Elég sok puskalőszer volt, meg talán van, amiknek a lövedékátmerője 7 mm se volt.

Nem olyan régen még erősen lobbiztak a "PDW anti golyóálló" kompakt fegyverei mellett. 4.6-5.7mm.
Szerintem a PDW az egy trükk volt. Kitaláltak egy új kifejezést, egy marketingfogás. Mondjuk olyan, hogy egy italt már nem kólának hívnak, hanem energiaitalnak. Van olyan is, hogy MP5K-PDW de abba is 9x19mm-es lőszer való.

És mit mondanak a katonák? Mégis csak kellene a 7.62-es vissza. Mégis csak kellene a .45-ös vissza.
Ez így túl általánosító. Sokan sok mindent mondanak. De senki se vonja ki a 9x19mm, 7,62x39mm, 5,45x39mm, 5,45x45mm-es lőszereket, ha eddig használták.

Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak, Winchester Model 1873 .38-.44-ig. A világháborús puskák 7.92mm-el kb. .30-.303nak felelnek meg hasraütéssel. Aztán a köztes lőszerekkel a hadipuskák kalibere még kisebb lett. Aztán a még kisebb kaliber felé tolódtak 5.56 és társai.

Nem olyan régen még erősen lobbiztak a "PDW anti golyóálló" kompakt fegyverei mellett. 4.6-5.7mm.

És mit mondanak a katonák? Mégis csak kellene a 7.62-es vissza. Mégis csak kellene a .45-ös vissza.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

<#taps>
PrasCo
Általában nem szoktam hozzászólni a topikhoz, mert nem vagyok kompetens a témák zömében, de most ránéztem a szerzőre és elszörnyedtem. Talán tegnap olvastam tőle egy "cikket" a görög-perzsa háborúk kapcsán, de már a negyedénél rá kellett kérdeznem fejben, hogy "Ki a f*szom ez az ember?"
Erősen meredek volt látni, hogy önmagát történészként aposztrofálja, noha a szint inkább egy általános iskolai történelemtanáré volt, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi általában igényes a helyesírására.
qtab986
Ezt így nem lehet mondani. A puskalőszerről a köztes lőszerekre azért inkább azért tértek át, mert a gyalogos katonák ritkán tudták kihasználni a nagyobb hatásos lőtávolságot. Olyan tendencia szerintem meg nincs (vagy kimutathatatlan), hogy a kalibert növelnék.

Mondjuk legalább nem turbo ami/orosz.
sejtem... 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Kettőt találhatsz, hogy miért...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem is lehet hozzászólni?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molni "haverjaitól": link
De ilyesmi életciklust lehet megfigyelni a gyalogsági fegyverek kaliberein is. A régi nagy kalibereket fokozatosan kisebbre cserélték, hogy laposabb legyen a röppálya, nagyobb a sebesség stb. Aztán most megint kezdik emelni a kalibert, mert nem elég jó a stophatás stb.

Ez milyen találó!

benőmenő
Azt mondja, hogy a lövedék gyakorlatilag réz porból és egyéb adalékokból áll, így nem veszélyes, amikor szuper közelről lövöldözik, viszont baromi mocskos volt a "seb" a ballisztikus zselében.
ximix
A zéró angol tudásommal annyit kivettem, mintha a coper (réz) szót emlegetné na mármost, hogy teljes réz vagy csak rézburkolatos azt passzolom.
Üreges fejű lőszer rézburkolattal vagy valami hasonló lehet a neve.
http://www.hipowersandhandguns.com/38%20Snub%20Ammo%20Test.htm

Rambo itt lenne az tudná vagy nemtom melyik filmbe vagdostak lefelé a skuló tetejét 😊

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Régen volt a vadászok reszelgették a hegyét a lőszernek, hogy nagyobb legyen a sebzése (biztos meglegyen a vad a nagyobb roncsolás miatt).
Az egyik vadász túlzásba esett a reszeléssel majd amikor a bikát meglőtte és szóltak a szekeresnek jöhet vigyék haza a vadat az már a kocsin egy bikával érkezett amit az útközepén talált.
Mint utóbb kiderült az első bikában a lőszer szét nyílt az acélmagja meg átment a szarvason és a mögötte állót is eltalálta.
(Széchenyi Zsigmond valamelyik könyvében olvastam régen)
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ehh nem vagyok képben a haditechnikával, de erre ránéztem. Tényleg mást ír az angol és a magyar wiki. 😊 De nálunk nem akad olyan szerkesztő a wikin, ilyen kérdésben, aki ért is hozzá?
z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Jó hülye vagyok... ha ezt korábban tudom, akkor a 2 misi svájcifrankos hitelemet (amit már bőven kifizettem, de még minimum ennyi tőketörlesztés hátra van) nem a ház felújítására költöttem volna, hanem vettem volna egy 72-est az udvarra...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Az a legrosszabb mikor valaki ugyanabban a stílusban válaszol a "fura" modorra.Hiába van igaza az embernek a stílus elmossa. 😞

Her Laca
A sok -nál jobb a több ,alapigazság egy háborúban.Gondolom így vannak evvel. Szerintem😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

link
Szerintetek téged toljuk a lengyelekkel az orosz technikát az ukrániknak? Mert nem hinném, hogy ne lenne elég hk-juk. Harckocsizóból elhiszem, hogy nincs elég, vagy vadászgépből, de harckocsiból?
Hát Molni, attól hogy igazad van, azért van egy bicska nyitogató stílusod. És mostanában nem az számít, mit mondasz, hanem hogy hogyan. :-(
És igen, balfaszok. :-)
Her Laca
Te a Raptor mióta vadászbombázó? Mondjuk egy történésznek nem köll tudnia ,de mért a magyar wikiből okosodik,amikor van angelus is , ha már más nem jut eszébe😊 Ezt nyugodtan küld el nekik a nevemben😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Molnibalage
Itt szimplán nem azt idézték vissza, amit írtamm még értelmezni sem tudták, amit írtam...Ez volt az eredeti szöveg.

Ehhez képest a valóság az, hogy az USA-t leszámítva legalább az USA '80-as évek színvonalának végét elérő képességű harci repülőgéppel az USA-n kívül senki sem, bír néhány száz darabbal többel. Nem, még az oroszok sem, Kína sem, India sem, senki. Pont.

Így ugye azért egész mást jelent...

"Az USA '80-as évek színvonalának végét elérő képességű harci repülőgéppel az USA-n kívül senki nem bír"

Melyikkel, mikor? Ma? Esetleg az F-117 lehet ilyen, mert az USA-n kívül egy ország sem rendszeresített még stealth gépet. De hogy egy 80-as évek végi szintű F-15C vagy F-16C-nek nem lenne egyenlő ellenfél egy mai J-10 vagy Szu-35 azt kétlem... (akkor ugye még az AMRAAM sem volt rendszeresítve)
Molnibalage

Írtam nekik felsorolva a legsúlyosabb hibákat. Jó hosszú lett. Aztán ekkora marhaságot írtak vissza...

Magabiztosan beképzelt leveledet olvasva megnyugodtunk: te sem vagy szakértője a haditechnikának.
A Világpolitika blog szerkesztői történészek, szociológusok, politológusok, de a "Világ legnagyobb hadseregei" cikkünkhöz véleményt kértünk hozzáértő, hivatásos katonatisztektől is.

Nézzük kifogásaidat:

1.) Nagy Britanniánál az 1400 gép egyszerűen röhejes. Szerintünk nem, de a fegyvernemek pontos számadatait kevesen tudják.
2.) A jenkiknél már igen régóta nincs 12 db repülőgéphordozó. De van. 8 db. Nimitz és 1 db. Enterprise osztályú, 2 db. Kitty Hawk, 1 db. J.F.Kennedy osztályú Forrás: http://uni-nke.hu/downloads/konyvtar/digitgy/vilag/23.html
3.) "Az USA '80-as évek színvonalának végét elérő képességű harci repülőgéppel az USA-n kívül senki nem bír ."Ezen a mondatodon jót röhögtünk a szerkesztőségben. Nem is akarom kommentelni.
4.) Másik szupi mondatod: "a jenki katonai jelenlét Európában szinte már jelképes". ja persze, csak tele van velük már Nyugat-Európa mellett Románia és Lengyelország is. Marhára jelképesen.
5.) "Oroszország 2. helye is eléggé vitatható atomfegyverek nélkül." Éppen EZ a vitatható kijelentés. Mert akkor ki áll a második helyen? Kína és India még nem előzték meg ugyanis.
6.) "Az oroszoknál semmiféle repülőgéphordozó nem épül." De bizony épül, bár nem nagyon haladnak velük.
http://htka.hu/2010/03/05/az-evtized-vegere-uj-orosz-repulogep-hordozo-erkezik/
7.) "Az F-22 nem vadászbombázó" - írod! De az! Mondjuk mi.

Összegezve: köszi bírálataidat, de megrágtuk és nem változtatunk a posztunkon. Szerintünk helytálló. Azzal a kitétellel, hogy az egyes országok haderő-adatai nem igazolhatóak, és senki nem tud biztosat. Ha más biztonságpolitikai blogok lenézik a Világpolitika blogot (és mint írod: nevetnek rajta) attól mi még jól alszunk. :-) Ez legyen a legnagyobb bajunk.

Röviden, balfaszok...

benőmenő
Köszi!
Igen, az.
Széteső lőszer/lövedék ?

Ez a pali amugy amerikai, aki orosz akcentussal beszél ?

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

benőmenő
Tudom, hogy csak egy show az egész, de érdekesnek találtam 2:10-től, amikor hollow point-tal lő ballisztikus gélre.
A másik lőszernek, amivel utána lő (szintén a gélbe) annak mi a magyar elnevezése?
videó
qtab986
Nem kell túlgondolni simán csak gyakorlásra van, a minél profibb fegyverhasználat elérésében segít pl: kezdőknél addig nem adnak éles stukkert a kezébe míg ezzel nem ér el egy szintet és hasonlóak.
http://youtu.be/kgUPoZpQa_Y?t=6m49s
http://www.youtube.com/watch?v=6BPM9bwl0nw&list=PLaV1pKl2DsH6wiuRX6sfmq8S3EjuGRf6l&index=1

Ha kell hozzá kamera, program, számítógép, akkor nem lehet olcsó.
Utoljára szerkesztette: qtab986, 2014.08.10. 10:55:01

ximix
+ még egy kis TOW
Az alant lévő oldalról van ez a link is , de nekem ez be jelzet
https://rdl.train.army.mil/catalog-ws/view/100.ATSC/04183AF4-34EB-47F0-BCEE-29C93432DA49-1274564010088/3-21.8/appb.htm

Erről az oldalról
https://rdl.train.army.mil/catalog-ws/view/100.ATSC/04183AF4-34EB-47F0-BCEE-29C93432DA49-1274564010088/3-21.8/toc.htm

-----------------------------------------------------------------
Ranger kézi könyv még az is benne van hogyan kell mókust nyúzni 😊
http://fas.org/irp/doddir/army/ranger.pdf

hogy mik vannak, legalábbis számomra a cipőn jelölt extrák 😊

http://armyrotc.missouri.edu/pdfs-docs/TACSOP%202012%284NOV%2011%29.pdf#page=20
ximix
qtab986 #64919
Nem kell túlgondolni simán csak gyakorlásra van, a minél profibb fegyverhasználat elérésében segít pl: kezdőknél addig nem adnak éles stukkert a kezébe míg ezzel nem ér el egy szintet és hasonlóak.
http://youtu.be/kgUPoZpQa_Y?t=6m49s
http://www.youtube.com/watch?v=6BPM9bwl0nw&list=PLaV1pKl2DsH6wiuRX6sfmq8S3EjuGRf6l&index=1

SZUsszan #64932
JanáJ #64935
Ha jól látom az nem BMP hanem BMD az a repcsiből kihajigálós verzió, gyanús a motor a seggében.
Ebből a deszantos mivoltából ered a hátránya is, hogy papír az egész ha valami komolyabb HÉ-féleséggel eltalálják átmegy a bádogon és bent robban.
http://youtu.be/TzpemAazbzM?t=5m36s

qtab986 #64928
Elnézést 😊
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
ezt nem lehetett kihagyni avagy mit is, hova is http://www.gunoil.com/about.php

SZUsszan #64947
Az semmi, de ha lejjebb megy a golyó és a lítium aksi elpukkan a mellén akkor a dokik plasztikázhattak volna egy darabig rajta

Molnibalage#64967
http://youtu.be/t-akbhcsjmg?t=1m53s
http://www.youtube.com/watch?v=EkYtjMJ_nNw

A jó angolosok majd kinyálazzák belőle mennyi az annyi
http://armypubs.army.mil/doctrine/DR_pubs/dr_a/pdf/fm3_22x34.pdf

http://fas.org/programs/ssp/asmp/documents/FOIA_2009/Bout_Rebuttal_Affidavit_in_Support_of_Extradition_02.17.2009_EX6-1.pdf
Azoknál főleg az átütés számított sokat. Legalábbis a közepeseken lévő 90 mm-eshez, 20 fontoshoz képest. A két 120 mm-es (M58 és L1A1/A2) főleg a 30°-os páncélzat ellen nyújtott kiemelkedően jó átütést a 60 és 90°-os adatukhoz képest. De a 120 mm-esekkel fele akkora tűzgyorsaságot értek el, mint az emlíett kisebekkel, az osztott lőszer miatt. Az amerikaiaknak volt egyesített lőszere a 120 mm M58-hoz, de csak automata töltőberendezéssel lehetett betölteni, ezt a rendszert a T57 kísérleti nehéz harckocsiba építették be, de mindössze 18 darab lőszer fért el a harckocsiban.

A Conquerornak és az M103-nak is az lett volna a feladata, hogy nagy távolságból akár 2 km-ről is megtudják semmisíteni az erősen páncélozott orosz harckocsikat. Ehhez akkor a nagyobb kaliber jobb volt.
Az '50-es évek közepétől a brit 105 mm L7 löveg megjelenése szükségtelenné tette a Conquerort és az M103-at. Sokkal könnyebb és kisebb löveg volt mint a 120 mm-esek, be lehetett építeni kisebb tornyú tehát kisebb méretű/tömegű harckocsikba is. Az L7 ugyanazt az átütést tudta produkálni, mint a 120 mm-esek, igaz hogy az L7 űrméret alattival (APFSDS) míg a 120 mm-esek teljes kaliberűvel (APBC), azonos típusú lőszerek esetén erősebbek maradtak volna a 120 mm-esek (a brit 120-ashoz volt APDS is) . De egy kicsivel nagyobb tűzgyorsasággal is rendelkezett az L7, mint a 120 mm-esek.
Sohasem foglalkoztam a háború utáni brit és amerikai nehéz,harckocsi fejlesztésekkel, így lövésem sincs róla, hülyeséget írni, vagy elméleteket gyártani meg nem szeretnék. Fogalma sincs, hogy az M103-nak, vagy a Conqueror-nak milyen fő feladatot is szántak. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy ennél az űrméretnél van a váltás, nagyjából itt van a határa a még kezelhető méretű egyesített lőszernek.
Minden esetre a háború alatt, a szovjetekhez hasonlóan az ellenséges harckocsik elleni harc terhét ők sem a harckocsikra bízták, hanem a páncéltörő tüzérekre és a páncélvadászokra, hogy a háború után hogy változott, meg ez a koncepció, azt nem tudom. Minden esetre gondolom rájuk is nagy hatással lehetett a Panther, (előtte a németekre meg a sokak által lesajnált T-34) hiszen ők is elindultak egy- egy hasonló kategóriájú, erős páncéltörő képességgel rendelkező közepes harckocsi, mint alapharckocsi kifejlesztésének irányába. Ilyen volt szerintem a háború alatt a 76mm-es hosszú-csövű Sherman és Centurion.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

A jenkik és angolok is e célból rakták az osztott lőszeres 120 milis ágyúkat az ő háború utáni nehézharckocsijaikba, vagy ott tényleg jelentősen nagyobb volt a páncélátütésük?

Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.

qtab986

qtab986
sry

Igen, abban igazad lesz, hogy csak az ipari korlátok nem lehetettek a 100 mm-es löveg buktatói. A JSz-2 különböző variációinál és az Object 701-nél alternetíva volt a 100 mm-es löveg, de végül nem azokat választották. A legnyomósabb érv végül a HE/Frag lőszer hatékonysága volt. Emellett a 122 mm-es páncélátütésben nem sokkal volt gyengébb mint a 100 mm-es, csak emiatt nem választották volna a 100 mm-est. A 122 mm-esek 2-2,5 lövés/perces tűzgyorsasága helyett ~4-4,5 lövés/percet értek el a 100-asokkal. Ez már azért van olyan nagy különbség, hogy számítson. De a 100 mm-esek egyesített lőszere viszont jóval hosszabb mint a 122 mm-es osztott egy-egy része. Emiatt a harckocsi lőszerjavadálmazása is kisebb lett volna és ez se nagyon tetszett a döntéshozóknak. Lehetett volna a 100 mm-es is osztott lőszeres, de akkor nincs tűzgyorsaság előny se.
A háború után már nem is nagyon volt téma a 100 vagy 122 mm-es löveg a nehéz harckocsiba dolog. A T-10 kivételével mindegyikbe 130 mm-es löveget szántak töltőberendezéssel. Ezeknek megfelelő volt a HE és Frag gránátok pusztítóereje, páncélátütésben mindig a legerősebb lövegek közé tartoztak és a töltőberendezés miatt lassúak se voltak. Tehát megvoltak a 100 és 122 mm-es előnyei is. Cserébe generáltak más problémákat a harckocsihoz/harckocsitervezéshez amiket az előző kettő löveg nem. Kíváncsi lennék a 122 mm-es ~3:2 HE:AP lőszermennyiség aránya megváltozozott-e és ha igen hogyan a 130 mm-eseknél, de ilyen adatot még nem találtam.

Itt van egy rövid cikk a különbözű kaliberű HE lövedékek hatásáról. Ráadául itt 107 mm-es van nem is csak 100 mm-es.
Ebben igazad van, de...
Szerintem ezért maradtak ennél a kompromisszumos megoldásnál, és nem csökkentették az űrméretet, mert annak a repeszgránátja már esetleg nem lett volna elég az összes feladatra, míg ez meg mindkét cél leküzdésére alkalmas volt. Úgyhogy biztos voltak ipari korlátok, de szerintem nem ezért nem építették 100mm-essel, hiszen, később, a háború után is kitartottak a 122-es űrméret mellett, akkor is, amikor a T-54/55-nél már dögivel volt D-10T. Ha dedikáltan a páncélosok elleni harc lett volna a főbb cél a másik mellett, akkor valóban az SzU-100 lövegét, vagy a soha el nem készülő 107 mm-es, nem osztott lőszert tüzelő, nagyobb tűzgyorsaságú löveget kapta volna meg szerintem. Számvéber az előadásain többször utalt rá, hogy a szovjetek legjobb, leghatékonyabb páncélvadásza, amely összemérhető volt a német típusokkal az SzU-100-as volt.
Ne vedd magadra, de sokan leegyszerűsítik a harckocsik fő fegyverzetének a kérdését a páncéltörő képességre, és figyelmen kívül hagyják hogy a javadalmazásban nagy számban vannak repeszgránátok, amelyek hatásossága az űrmérettel növelhető. Ezt látom gyakran pl a Párduc/Tigris vitában.

TG

Molnibalage

Igen, doktrína alapján valóban ez volt a feladatuk. De ettől függetlenül alkalmasnak kellett lenniük a páncélosok ellen is. Ezért is szerelték fel a nehézharckocsikat is L/45-L/55 kaliberhosszúságú löveggel. Ha csak megerődített pontok és gyalogság támogatására kellettek volna akkor a 122 mm U-11 és 152 mm ML-20 lövegek is elegekek kellett volna lenniük.
Nem egészen, függ a béléstest (tölcsér) szögétől a robbanóanyagtól a tölcsér anyagától, és ami a vicc, hogy még az sem mindegy, hogy melyik robbanóanyaghoz, milyen anyagú béléstestet használsz mert ezek sem egyformán reagálnak egymásra. Legalább is emlékeim szerint Hatala ez magyarázta az egyik HD-n.

TG

Jó akkor kérlek sorold azokat a sorozatban gyártott harckocsikat, amelyek egyszerre felmúlták, páncélvédettségben, tűzerőben és mozgékonyságban 1940/41-ben. Kérlek sorold fel azokat a harckocsikat, ugyanekkor, amelyekben 30,5 kaliberhosszúságúnál hosszabb legalább 70 mm-es löveggel rendelkeztek.

TG

68 darab volt összesen (és volt még 32 dabrab SzU-122-esünk is).

1950. november1-én lépett érvénybe a KOSSUTH hadrend, amely szerint fel állítottak két önálló nehézharckocsi-rohamlöveg ezredet:
31. nehézharckocsi-rohamlövegezred (Székesfehérvár)
35. nehéz harckocsi- rohamlövegezred (Miskolc)

Az ezredeket valamikor az 56-os forradalom előtt oszlatták fel. A kocsikat, mint sok más haditechnikai eszközt a szovjetek visszavásárolták 157 elején.

Tg

Szerintem rossz úton jársz. Nem veszed figyelembe a szovjet droktrínát, amely szerint a páncélosok elleni harc feladata a páncéltörő tüzérségé. A könnyű harckocsik a felderítők, a közepesek a sikerkifejlesztők és a nehezek az áttörők. A szovjet nehéz-harckocsi ezredek és dandárok feladata a gyalogság hadrendjében haladva annak áttörésének biztosítása volt. Olyan célokat kellett leküzdeniük, mint pl a fa-föld fedezékekben elhelyezett géppuskafészkek, ehhez pedig a alkalmasabb volt a 122 mm-es löveg. Az egy más kérdés, hogy a frontparancsnokok többsége nem bírta megállni , hogy a nagy löveggel ellátott erősen páncélozott harckocsiját ne küldje harcba az ellenséges páncélosokkal szemben, de az ISz-2-t nem erre találták ki, mint ahogy az utódját sem.

A szovjet harckocsifejlesztést csak az alkalmazott harcászati eljárások figyelembe vételével érdemes nézni, és ez érvényes a többi nemzet, pl a brit az amerikai de akár a német esetében is.

TG

Trükkösek a lengyel srácok, az egyik állványról kameráznak és egy másikkal lőnek, valahogy furcsa is volt elsőre, de aztán lassan leesett. 😊

Amúgy nem is látszik teljesen a látómező, mert bal oldalt a távérő skála háromnegyede lemaradt a képről, gondolom a szemkagyló fent volt és csak ennyire tudták közel tenni a kamerát. Maga a rakéta tudna tenni akár 180-as kanyart is, de akkor már nem lehetne irányítani, de azért viszonylag tág határok közt lehet rángatni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Molnibalage
Nos itt a céltáv jó, ha volt 1,5 km - a rakéta repülési időből (~10 sec) ez kiszámítható 150 m/s átlagsebességet nézve - ezért a látószög is eltérő. A tank hosszából egyébként becsülhető a látószög. Mi is azt monduk, hogy nagyon speciális helyzetben talán esetleg, de ő általánosan fogja fel.

A felvételen balra és jobbra kb. 10-szeres harkocsi hossz mérhető ki ez olyan 70 méter. Egy átlagos szovjet/orosz tank alváza kb. 6,5-7 méter hosszú. 1,5km-es táv estén trigonometriával kb. 5 fokos látószög jön ki. Mondjuk a cél alig látható és áll... Namármost 3-4 km-es lőtávnál próbáld ezt meg. Meg az ő képzeletében ilyen létezik. Ahogy meg mondtam a gyakorlatban sok TOW indításnál az összes beleállt a földbe. Nem egy, az összes.

repvez
Ezt most ugy mondod mintha te naponta csinálnád és nem hinne neked senki,de pont a forditottját csinálod, te nem hiszel olyannak aki élesben is használt ilyet .

Senki nem mondta, hogy teljesen más irányba , ez akkor lehetséges ha egy kocsikonvolyt támadnak vagy egymás mögött helyezkednek el a második messzebb .

Itt nem 1 fok a látószőg
Molnibalage
Vezérlés érzékenysége? Nem erre tervezték...

A kormányerők nagysága? Egyáltalán honnan veszi bárki, hogy van elég kormányerő ahhoz, hogy egyáltalán ennyire éles fordulót csináljon...? Csak annyi és olyan kis kormányerő kell, hogy a célrvezetés korrekciója meg legyen. A feleslegesen nagy kormányerő csak a célravezetést nehezítené méghozzá brutálisan...

Hát az optika látószöge? A rakéta alsó hangon 200 m/s táján megy. Ha félúton van a rakéta, akkor 5-6 másodperc van arra, hogy mindent megcsinálj és még középre is hozd a rakétát, ha egyáltalán lehetséges. Tényleg nem tudjátok elképzelni, hogy mit lát az operátor?

https://www.youtube.com/watch?v=yfuqXIVqDUs

Itt látható a látószög nagysága. Még akkor sem sikerül a célt eltalálni, amikor mozgott oldalra nagyobb sebességgel. A látószög 1 fok táján ha volt, vagy annyi sem. Ha új célra ráállsz, akkor vakon kell a rakétát bekormányozni a látómezőbe és gyakorlatilag egyből tökélesen középre hozni, amikor sokszor középen tartani sem sikerül, amikor alapból megvan a direct LOS vonalon tartás... Ha meg együtt mozog az optika és a rakéta a helyzet még viccesebb...