95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Jól dokumentált ez a szíriai orosz kiruccanás. Náluk még menő, hogy ilyet csinálnak.
    Az viszont fura, hogy továbbra sem látni G ruhát a hajózókon. Ez nem alap? Még ha csak séta repülnek akkor is. Mondjuk a magyar 21-ekre olvastam, hogy alsó gatya trikó kombóban repülték át a jjavított gépeket a pilóták, mert meleg volt.
  • molnibalage83
    A japó F-4J gépeknek a '80-as években milyen fegyverzete volt?
  • fonak
    Indiában viszont elvileg rendszerben van, és az oroszoknál is egy századnyi 29-esen tényleg rendszeresítették anno úgy tudom. De lehet, hogy kivonták azóta. :)
  • fonak
    Itt valami zavart érzek, a wing feletti szint az Air Division (légi hadosztály, ilyenek már nincsenek a USAF-nél) afeletti pedig a (numbered) Air Force (légi hadseregnek szokták fordítani asszem, ez akár 10+ wingből és groupból is áll), a parancsnokság a Command (anno SAC, TAC), ez a legfelső szint, illetve az USAFE-AFAFRICA is Major Commandnek van besorolva, bár lehetne numbered air force is a mérete/összetétele alapján.
  • fade2black
    hszem arra vonatkozott, hogyha felsoroltat raknák ki még akkor se fociznának a lokális hatalmak szintjén. Eközben nem látom mi az Oroszok célja, igaz én azt se látom, hogy pl. US részről mik a célok.
  • [NST]Cifu
    ?

Négy Szu-27SzM van eleddig a képek alapján kint. Nyolcs gép még mindig nincs egy század sem, pláne nem zászlóalj (batallion). Repülőgépeknél ez valahogy így néz ki:

~12-24 gép = 1 század (Squadron)
    2-5 század = 1 ezred (Group (USAF) vagy Wing (USN))
    2-3 ezred = 1 Wing (USAF) vagy Group (USN) - nincs magyar megfelelője (légierő parancsnokságnak szokták fordítani)

EW terén azért az oroszok sem teljesen fogalmatlanok, ahogy a korábbi képeken én próbáltam logikázni, szvsz négy Szu-24MP is ott van, ami az orosz légierő EW harci gépe.

Továbbá van földi komponensük is az EW-hez, a "Krasuka-4":

• JanáJ
    Szerinted ki merné megtámadni azt a repteret állam szinten? :-)
  • JanáJ
    Ez azért alap, nem? Már a pontvédelem.
  • JanáJ
    Mind a két mellény olyan mintha kínai airsoftos replika lenne . :-)
  • [NST]Cifu
    Valószínűleg nincs megfelelő sivatagi (vagy meleg égövi) túlélőmellény, pláne nem integrált tárolórendszer (az USAF pl. két éve kivezette a túlélőmellényt, helyette az ejtőernyő hevederjein és a ruha zsebeiben vannak a túlélőfelszerelés fontosabb részei. A kevésbé fontosak a katapultülés tárolórekeszében (ezt a pilóta a katapultálás után tudja magához venni).

Érdemes megfigyelni, hogy a SzU-34 két pilótájának a mellénye is eltérő. Lehet, hogy olyat kaptak, amilyet éppen sikerült szerezni (mindkét mellény mérsékelt égövi, zöldes-barnás tónusú, és nem sivatagi).
  • [NST]Cifu
    Dunno, egészen eddig minden orosz szakértő síkitófrászt kapott, ha valahol azt látta leírva, hogy az R-77 nincs rendszerben. Esküdtek, hogy rendszerben van. Orosz Wiki, Testpilot.ru, de még a gyártó honlapján is az szerepel, hogy 1994 óta rendszerben van.

Erre most nincs... Ilyenkor úgy szeretnék tíz évet visszautazni, és rámutatni a videókra és a forrásokra...
  • fade2black
    lehet de ebben a térségben ha dupla ennyi Su30 települt volna ki, egy egész batallion! S400 + batallion! BUK kiséretében akkor is kevesek lennének akár Törököket nézzük, akár IAFet, akár SzAt. Ráadásul kis EW segítséget mindhárman kaphatnak, nem mindha ne lennének ezen a téren is ellátva.
    Arról nem szólva, hogy több oldalról is dekralálva van, hogy mi mehet Aszad fele Szíriába. és elég egyértelmű, hogy mi is szokott lenni ha ezt vki nem tartaná be.

Kérdés mi lesz a közel jövőben. Földön van 16-20frakció változó támogatással, 3(4-5) regionálisan nagyon komoly képességekkel bíró légierő, egy nagyhatalom... és nagyon könnyű rosszul manőverezni. Hogy ez épp milyen formában érkezik az más kérdés...
    Eközben több fél is mindha nem tudná, hogy pontossan mit is akar...
  • [NST]Cifu
    Saját hülyeség.
  • Hpasp #71002
    És vajon minek telepítettek légvédelmi rakéta komplexumokat a repterük közelébe?
    (lesz itt még eszkalálódás...)
  • SZUsszan
    Miért van rajtuk takmellény? A fülkében van 1-1 SU is, ha ki kell ugrani, vagy minek?
  • Zézoli
    3:01-nél a jó kis RSZP-10-es leszállító lokátor kellemes nosztalgikus emlékeket ébresztett bennem, annakidején én is dolgoztam ilyennel.
  • Zézoli
    Üdvözlet!
    A mostani Aranysasban említették, hogy az R-77 nincs rendszeresítve Oroszországban, mert elégtelenek a képességei. Próbálkoznak egy továbbfejlesztett verzióval, 2017 végi teljesítéssel.
  • Lacusch69
    Shift + u ;)
  • molnibalage83
    Cifu, rendszer rosszul használod a típus megjelölést. Mik azok a nagy U betűk a Szuhojoknál...?
  • [NST]Cifu
    Profin. De a videón mégis "buta" FAB-250-es bombákat látunk a SzU-24M2 törzstartói és a SzU-25M-ek szárnyai alatt...
  • Lysandus
    Profin használják a médiát.

Itt is

Itt meg azoknak a fegyvereknek a listája, amiket bemutattak:

Rakéták és bombák
  • [NST]Cifu
    SzU-30SzM-eken? Légifölény biztosítása a csapásmérő gépek részére....

Engem inkább az zavar, hogy csak R-27R és R-73M(K?) rakétákat látni rajtuk. Hol van az agyon hypeolt R-77?
  • molnibalage83
    Vajh minek repkednek légiharc rakétákkal?
  • [NST]Cifu
    Ez sem rossz videó...

• molnibalage83
    Miért ne lenne? A hidegháborúban mindennapos volt és a görög-török gépek is előadták ezt. Máshol is láttam a hírt.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.05. 16:01:35
  • Pluskast
    Szerintetek ez igaz?
  • ximix #70989
    Ez ám a sajtó tájékoztató
  • ximix #70988
    A a cél megjelölés túl precíz volt, szerintem pont eltalálta az ágyút és az előre kilógó gyújtó leszakadhatott és nem működött el rendesen a bomba ?
    Ha mellé céloztak volna egy 1,5-2 méterre akkor lehet hogy egy szépen a levegőbe felrepülő ágyút is láthattunk volna, meg pár elrepülő turbánt.
    Jobban nézegetve vidiót, ha jól látom pont el is sült az ágyút a becsapódáskor és a zárnál is kicsap a láng, így ha közvetlen a löveget találta el még lehet, hogy jobban is jártak ,mert esetleg véglegesen tönkretette az ágyút a találat, mintha mellé csapódik és csak a vázszerkezetet gyűri meg.
    Amúgy lehet a "kicsi" GBU-12 volt a 250kg-os.
    passz :)
  • JanáJ
    A besültet jobban elhiszem, mert ha elműködik akkor azért egy tucat terroristával (?) kevesebb lenne.
  • [NST]Cifu
    A Molni által felvázolt két változat (kvázi gyakorlóbomba) mellett van egy harmadik is: besült a gyújtója a bombának, ezért nem robbant fel.
  • molnibalage83
    Kevés robbanóanyag vagy egyáltalán nincs benne, csak betonnal (?) van töltve.
  • JanáJ
    Ez hogy szólt ilyen picit?
  • Papichulo
    En meg kiegeszitenem a Spacebattles.com The War Room forumaval. Jopar korabbi es jelenlegi katona is postol es vannak eleg jo threadek, mint peldaul ez... meg persze trollok is :)
  • Glpetyus
    Köszönöm a kimerítő választ!
    Nagyon sajnálom az oldalt,mert ott gyakorlatilag mindenre találtam választ,képet,referenciát amire rákerestem.A hobbim a katonai makettek készítése,rengeteg ötletet onnan "loptam" ,helyette most marad a gúgli képkereső..
    Emlékszem amikor volt ez a grúz-orosz 6 napos balhé,felmentem a 2. napon a fórumra,már addigra volt vagy 3 oldalnyi kép,videó,hozzászólás.
    Na ebből a szempontból verhetetlen volt az oldal.
    Ellenben,ez a russiadefence oldal amit linkeltél,némi vigaszt nyújt :)
  • [NST]Cifu
    A történet hosszú és nehezen követhető. Hood-nak (az oldal tulajdonosának) már 2004 körül volt egy agymenése (az oldal amúgy 2000-ben indult), én akkor pár hete lettem ott modi, de a tisztítótüzben (topic és felhasználótörlések) én is elestem. Aztán volt egy második tisztítótűz (már nem emlékszem, 2009-2010 körül talán?), és közben a "RussiaStrong" és a modi csapat között állandóvá váltak a csörték (néha voltak rövidebb-hosszabb nyugis időszakok, de lényegében nem volt nyugodt teljesen az élet soha).

Aztán 2015 elején jött a villámcsapás, Hood törli az oldalt. Hood állítólag nem érdekelt tovább az oldal működtetésében, és túl sokba kerül a fentartása. Volt több fórumozó jelentkező, aki megvette volna az oldalt, de az volt a válasz, hogy különféle jogi okokból ez nem lehetséges. Ahogy az sem, hogy "átmentsék" a hasznos topicokat máshova. Ez a része nagyon zűrös, talán sose tudjuk meg a valódi okokat.

A lényeg, hogy 2015 május elsejétől az oldal bezárt. Az orosz fórumozók többsége a RussianDefence.net oldalra költözött, a modik egy része pedig a TheMess.net fórumot nyitotta meg, de a TheMess a kezdetektől fogva látható, hogy messze nem lesz népszerű.

Szóval itt tartunk most.
  • Palinko
    jaja az biztos segített volna, de érted már csak feltaláltam volna magam, ha kell a gatyamadzaggal hosszabbítom meg, jobb ma egy kisgatya mint holnap nagyothallás :)
  • ximix #70979
    Pár raksi Szíriában
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://otvaga2004.mybb.ru/
  • molnibalage83
    Mi történt és mikor a MP-vel?
  • [NST]Cifu
    Talán ha az M120-as aknavető mellé adtak volna a lelkes támogatók két szet füldugót... :)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.10.04. 17:41:38
  • [NST]Cifu
    Üdv a klubban.

Az MP.net pótolhatattlan, de sajnos már évek óta látható volt, hogy bajok voltak/vannak az egésszel (két tisztítótűz, sok moderátori túlkapás, brutális flémek, kezelhetettlen topicok).

Én csak azt tudom megmutatni, hogy akkor és azóta milyen más fórumokat érdemes látogatni:

Tank-net.com, hajdan nagyon durván mentek a harckocsi páncélzat és fegyverzet matekok. Sajnos mára ez is leűlt.
    DefenceForumIndia.com, itt is leginkább Damien, Militarysta és Methos hozzászólásai miatt (hajdan Baron Harkonnen-el együtt ők alkották a harckocsi think-tank-ot az MP.net-en)
    AboveTopSecret.com, nos, ez egy elég vegyes megítélésű fórum, nagyon hullámzó a hozzászólások minősége, de néha nagyon komoly hátterű vitákat is el lehet csípni itt.
    SecretProjects.co.uk, "Az Online Mos Eisley kantin a légűr rajongóknak", volt a mottója, ami az Aviation Week egyik publicistájának aranyköpése volt. Nagyon jó dolgokat lehet itt találni, de inkább a régebbi dolgokról, és sajnos itt is tapasztalható a hanyatlás...

Ott vannak még a World of Tanks és társai fórumai, olykor jó, olykor kevésbé jó témákkal, hozzászólásokkal, de alapvetően alig tér egy egy-egy jobb Reddit csoport minőségétől.

És ennyi.

Csodák nincsenek, olykor egy teljesen off-topic szekcióban is botolhat az ember gyöngyszemekbe (tipikusan ilyen pl. a Stardestroyer.net), ám olyan, mint ami az MP.net, nos nincs, és talán nem is lesz soha többé...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.10.04. 17:37:11