Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem mondtam, hogy Izrael nyúlna atomfegyverhez.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

ximix
Az usa áldásos közreműködésének köszönhetően Európát lassan körbe ölelik a háborús zónák, gondolom a cél az Eu gazdaság megszorongatása és hátha sikerül berángatnia minket is a csetepatéba .
Ez az Orosz-Ukrán válság is pont nekik kedvez, Eu vegyél gázt, olajt tőlünk.
Ezekkel a forradalmakkal mindig ez a baj, hogy sosem tudod kik vannak még ott, mert meddig tart beöltözni, oda durrogtatni egyet aztán nézni ahogy széttépik egymást.
Irakban régen hírekben
- Folynak a tárgyalások az Amerikai csapatok kivonásáról
következő hét
-Az xy piacon bomba robbant, Amerika elhalasztja a csapat kivonást
2hétre rá meg kezdődött előröl
-Folynak a ....
( közben a teherhajók meg vitték az olajat Amcsiba)
Meddig tartott pár arab képű amerikai katonát kiképezni, hogy csináljanak egy ellenálló mozgalmat amibe már rendes iraki embereket vontak be, majd ha fentről megkapták a jelet hogy kellene még egy kis "indok" a maradásra akkor. . .
Master91
"A világháború olyan katonai konfliktus, amely a világ több országát érinti, a hadműveletek egyidejüleg több kontinensre és óceánra kiterjednek. A világháborúk számos áldozattal (katonai és civil) járnak a részt vevő nemzetek számára."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BA
mijki
A világháború az, amikor több kontinensen folynak a harcok nem? Ha csak 1 kontinensen akkor az pedig a regionális háború?

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Definiáld nekem a világháború fogalmát. :-) Ha pl Kína, India, Brazilia, USA, Ausztrália háborúzik, de EU nem, akkor nem az?
Molnibalage
Ezt a kommentet nem értem. Hagyományos fegyverekkel vívott nyílt háborúban Izraelnek annyi ellenfele sincs, mint 1982 után... Szíria kiesett, Egyiptommal rendezett a viszony. Irán perzsa, soha az életben nem lesz semmiféle arab nagykoalíció tagja... Irán hadereje IDF-hez képest egy nagy 0.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mert VILÁGHÁBORÚ.
Nem muszáj orosz, amerikai stb... ICBM bevetésére gondolni, elég egy hülye egy piszkos bombával egy nagyváros közepén.
Ahol van egy, lehet több is.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Viszont bizonyos arab országok + Irán vs. Izrael esetében nem teljesen esélytelen.
Európának meg különlegesen jó érzéke van belekeveredni.

Molnibalage
Megint álljon már meg a nászmenet. Ki mondta, hogy egyáltalán a Vh Európában lenne...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mire? Hogy egy általad elképzelt háborúban, amiben nem írod le, hogy ki -kivel harcol, ott mi kikkel lennénk? Hápf.
NATO tagok vagyunk, úgyhogy a NATO-val. És történelmi hagyományaink szerint vesztenénk. :-S
Én erre várok választ

Láttam és olvastam is és tudom, hogy az öreg valós dolgokról szokott írni. Csak nem tudtam mennyit költött át. :-)
Jó nagy szar lett volna belőle és nem a bomba hatására, hanem a következményeire gondolok.
Molnibalage
A készenléti gépek közül az F-4-re tudtommal rátették és pár kis hatótávolságú ballisztikus rakétára is. Amire te gondolsz az a Rettegés Arénája című film, aminek az elején egy A-4 Skyhawkot lőnek le ilyennek. (A filmet totálisan átírták alig van köze T.C eredeti regényéhez.)

Erről a 73"-as zsidó atomozásról mit lehet tudni? Mert én csak bulvár szinten hallottam róla. Meg valami Tom Clancy regényben volt. Értsd meddig jutottak? Gépeken voltak a fegyverek?
Szóval??

Molnibalage
A hidegháborús időkhöz képest ma minden konfliktus intenzitása vagy tétje vicckategóriás. Az atomfegyverek bevetésével való fenyegetőzés meg az '60-as évek óta elvesztette hitelét.

Az első elpukkanása után senki nem tudja megjósolni a továbbiakat ezért egyszerűen fel sem merül bevetésük nem harctéri, de még harctéri célok ellen sem. Afganisztánban mennyire egyszerű lett volna a barlangrendszereket atomfegyverekkel szétkapni, senki nem torolta volna meg. Még ott sem történt meg. Nem mezei atomfegyverekre gonodlok, hanem a PEN típúsu alig kt hatóerejűre.

Izreael is csak akkor nyúlt ahhoz, amikor mint államiságának megszűnése fenyegette. Kérlek vázolj fel egy helyzetet, ahol ma bárki akkora katoani hadműveletre képes, hogy a másik államiságának létének megszűnte merüljön fel.

USA esetében ez 60 éve is lehetetlen volt.
Oroszország? Ma egyszerűen nincs akkora tömeghadsereg, ami képes lenne elmenni és megszállni az országot...
Kína? Dettó.
Európa? Ők meg szinplán kurvaerősek?
India és Paksztián ahol nincs kiegyensúlyozott erőviszony sem katonailag sem területileg.*

*Oo-ot katonailag el tudná verni az európai NATO államok szövetséges, ha csak a felük beszáll, de megszállni nem. Tehát Oo. nagyarányú katonai veresége esetén sem merülne fel a megszállás ergo atomfegyver bevetése minden, csak nem ésszerrű. Kényszerbéke is jobb, mint megdögleni a semmiért. Egy korlátozott atomháborúnak is olyan környezeti kihatásai vannak, hogy nincs győztese.

Vicces, de az atomfegyverek lényegben nemigen bevethető fegyverek. Még a harctéri bevetésük tisztán katonai célok ellen is mérhetetlenül nagy kockázatot jelent. Sem Korea sem Vietnám nem tudott volna visszaütni és mégsem vetették be. Egy jenki atomcsapás esetén az oroszok mégis milyen alapon és kit atomoztak volna le? És még ekkora sem merték megkozkáztatni.

Ennék fényében az atomfegyverek tömeges bevetését vízionálni kb. Zskat regényekre jellemző vonás. Azokkal nem dobálózik senki. A nagyhatalmaknak a területi nagyságuk és távolságuk miatt valójában nemis igen van már rá ma szükségük, a kisebb államok számára jelent egyfajta biztosítékot. A nukleáris arzenál egyszerűen történelmi örökség és csak ezért tartják fent őket. (Egyébként szerintem irreálisan túlzó mértékben...)

Jeffjohnson
Épp a válaszcsapástól való félelem az, ami visszatartja őket. Ha a hidegháborút atommentesen tudta ez a félelem tartani, akkor most sem lenne gond vele. Szvsz világháború nem lesz mostanában inkább helyi konfliktusok mert az országok gazdaságilag annyira össze vannak fonódva, hogy egy igazi kontinens méretű hadviselés senkinek sem érné meg. Ha az oroszok holnap lerohannák Ukrajnát nem jönne semmi válaszcsapás a nyugati nagyhatalmaktól.

Tény, hogy a 2.vh-ban mindkét fél tartózkodott a tömegpusztító (vegyi, biológiai) fegyverek bevetésétől (atomtól nem, de ezt írjuk a tudatlanság számlájára... bár...).
Most viszont, mivel világháborúról van szó, olyan regionális hatalmak is rendelkeznek nukleáris fegyverekkel, akik kevésbé gondolkoznak józanul.
Ha xarul állnak, viszonylag hamar az atomhoz nyúlhatnak (pl. '73-ban Izrael kevés híján), ami viszont nyilván válaszcsapást fog maga után vonni.
Ebből pont Európa maradna ki? Nem hiszem...

Molnibalage
Sosem értettem, hogy ki mit ért világháború alatt és miért képzeli azt mindenki, hogy egyből atomfegyereket vetnének be... Vagy, hogy egyáltalán bevetné -e bárki....

Nem harcolnánk sokáig a NATO-tagjaként, Európa hamar atomsivatag lenne...

Bocsi ha hülye a kérdésem, csak nem vagyok tisztában a dologgal:
HA ESETLEG kitörne a 3. világháború, akkor kinek/kiknek az oldalán harcolunk, ki/kik ellen? Valahogy nem hagy nyugodni a kérdés...

Molnibalage
Bevallom nem tudom. Vannak pro és kontra tényezők is. A helik nem annyira szívem csücskei. Meg kell nézni egy heli flight manualját, hogy adott profillal milyen range és fajlagos fogyasztás adatokat ad meg.

A helik fogyasztását is növeli a földközeli repülés? Vagy fordítva? Sűrűbb levegőben jobban "harap" a lapát?
Molnibalage
Kettőt találhatsz, hogy miért van az, hogy a helik a földhöz tapadva repkdnek..? Az, ami a videón látsz az öngyilkosság kategóriája. Mindeni látja, bőven a MANPAD HMZ-n belül, zavarás semmi. Ismért húszforintos kérdés, hogy a jenki gépeken szerinted miért terjedtek el az utóbbi 10 évben viharos sebességgel a MAWS és DIRCM kategóriájú eszközök...

Ennyi erővel minden Minyó repkedjen bátran, a szerencsére bízva, hogy a rakéta harci feje különös véletlenek folytán nem fogja megsemmisíteni?

Ez azért még nem bizonyítja a világegyetem végtelenségét...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Márpedig aki harcba megy (akár kényszerből, akár önként), az egyénileg csakis a szerencsére alapozhatja a túlélést vagy halált. Ő a saját szintjén lehet csúcs-szinten edzett, kiképzett és felkészült, bújhat/álcázhat/futhat/repülhet cikkcakkban, de a saját felszerelését sem választhatja meg (legalábbis csak erősen korlátozva), azt viszont nem tudhatja előre, hogy ki, mikor, hol és mivel fog rá célozni, azaz az életére törni. Ettől kezdve a háborús túlélés kizárólag szerencse dolga szerintem, csak ezen kevesen gondolkoznak el, na meg még kevesebbeknek van megadva a jog, hogy adott esetben a részvételről pro vagy kontra döntsön.
Nem-nem... Arra gondoltam, hogy a szerencsére alapozni a túlélést.

Molnibalage
Mármint, hogy mire? Azért a '80-as évek MANPAD-jai jellemzően azért egy zavarást és manővert nem végző helit úgy elkapnak, hogy ihaj átlagos esetben főleg, ha ennyire jól láthatóan repülnek közepes magasságban...

A félaktív rakétára érted, hogy szerinted nagy átlagban nem megsemmisítést okoznak...? Mert még a jóval kisebb AIM-9L és M is szinte mindig 1 lövés 1 kill volt szovjet/orosz gépek ellen....

Erre nem nagyon alapoznám a jövőmet...<#wow1>

Nem lehetett nagyon távol, különben a közelségi gyújtó nem lépett volna működésbe.

Szerintem az a rakéta jóval a gép felett robbant fel. Legalábbis a videóban nekem úgy tűnt.
Molnibalage
Minden rakétának van természetes pontatlansága és gyártástechnológia tűrése. A harci rész és a mellé összehozta ezt. Irak felett az R-23/R24 rakétának minden józan számítás szerint darabokra kellett volna tépnie két F-111-est. Mindkettő hazament. Ugyanilyen csodaszámba menő dolog volt az, amikor az iráni F-4 túlélt egy AIM-7F találatot az RSAF F-15-étől. Vannak szerencsések...

... és vannak pechesek, mint pl. az Su-27, amit Afrika felett egy mísz MANPAD találat végzett...

Valahol mintha MANPAD-ot (Igla) olvastam volna.

Tudsz rá épelméjű magyarázatot, hogyan úszták meg? Én nem...

Molnibalage
Csak a videó címe helytelen. Nem manőverzett ki semmit a heli, pokoli mázlijuk volt.

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

joebacsi
Mivel vakarják le a 29-eseket?

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

ximix
Hogy mik vannak 😊
Russia tank biathlon world championship
http://rt.com/news/169084-tank-biathlon-winners-gold/

T-34 vs T-72
http://www.youtube.com/watch?v=VgJFzcvOIQE&t=9m21s
qtab986

Fura, hogy az amcsik nem érik be egy céltáblával. Plikerkedni akarnak.

ximix
Megnéztem a vidit felirattal (most vettem észre, hogy van az is) majd turkáltam a neten.
Ezt a rézpor lőszer ők úgy hívják -"Frangible" bullet-
http://www.defensereview.com/11_22_2003/R2x2%20Ultra-Frangible.pdf

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A szerkezete hasonló mint a bronz csapágynak nagyon finom szemcsék és porózus , hasonlóak még a réz szűrők a sűrített levegős technológiákban, de ott sokkal durvább a szemcse mérete.
--------------------------------
Sokan ott rontják el, hogy ha kikopik a bronz csapágy akkor sima bronzból esztergálnak a helyébe csapágyat ami a töredékét sem fogja bírni, mert a bronz csapágy porózus, lyukacsos és a lyukakba olaj van .

ximix
Ugyan már törököknél ez alap 😊
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Te hogyan tesztelnél egy mezőgazdasági gépet pl egy traktort ?
Nézd meg ők hogyan csinálják
(ezek új traktorok, nincs semmi bajuk, de ott így lehet eladni, gondolom nem a gyártó cég ajánlása ez a módszer)
https://www.youtube.com/watch?v=MOyHJtGLlr8
https://www.youtube.com/watch?v=d-WeNyrSBwA
Nekik ez a vérükben van, amolyan népi sport rákontrázni a másikra valamivel ha megmurdelok is 😊
Molnibalage

qtab986

qtab986
Miért is?
Az ipari forradalom előtt volt. Nem tudtak egyenletes minőséget előállítani. Se lőport, se csövet, se lövedéket, stb.

A kép, amire reagáltam egy első világháborús tanktól a jelen korig tartó életciklust parodizál.
Szerintem ettől függetlenül a kifogásaim megállnak.

De az is igaz, hogy akik a nagyobb kaliber mellett foglalnak állást, Afganisztánból és társaiból tértek vissza, ahol újfent váltakozik a nagyobb lőtávolság és a helységharcokban a falak-ajtók átlövésének szükségessége.
Olyan lőszer úgy sincs, ami mindenhol ugyanolyan jó. Azzal kell boldogulni, amijük most van. Máshol lehet, hogy pont ez lesz a legjobb.

"Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak
Azokat a középkorban használták. Annyira ne menjünk vissza az időben. Az teljesen más világ. "

Miért is? A kép, amire reagáltam egy első világháborús tanktól a jelen korig tartó életciklust parodizál.

"Köztes lőszert nem hadipuskák vagy puskák használnak."
Ja, gépkarabélyok. oszt szoroz? A puskából lett gépkarabély a köztes lőszer miatt, vagy a köztes lőszer köré épített fegyver nem volt se nem puska, se nem géppisztoly, ezért új nevet adtak neki. A képen meg tank van, apc, meg társai.

"Voltak kisebbek is. Elég sok puskalőszer volt, meg talán van, amiknek a lövedékátmerője 7 mm se volt. "

Melyik volt rendszeresítve tömegesen? a Japánok 8mm-se igen?

Az MP5K-PDW-ben a méret, a kis "szakáll" az előagyon és összecsukható válltámasza szolgálta volna a személyi védelmet a lövészpáncélos kezelőinek. De a 9x19 nem felelt meg, erre jött válaszul a kisebb kaliber.

Az 5.7-es átütése meg nem marketing. Valóban hatásosabb, mint a 9x19, meg a .45, amivel védték magukat mondjuk a lokátoros srácok, technikusok, tisztek, tüzérek stb. És őket felesleges G3-asokkal, G36-osokkal, AK-kal terhelni.

Az utolsó állításodhoz meg idő kell, mert ez még csak most zajlik.
De az is igaz, hogy akik a nagyobb kaliber mellett foglalnak állást, Afganisztánból és társaiból tértek vissza, ahol újfent váltakozik a nagyobb lőtávolság és a helységharcokban a falak-ajtók átlövésének szükségessége.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

qtab986
Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak
Azokat a középkorban használták. Annyira ne menjünk vissza az időben. Az teljesen más világ.

Aztán a köztes lőszerekkel a hadipuskák kalibere még kisebb lett.
Köztes lőszert nem hadipuskák vagy puskák használnak.

A világháborús puskák 7.92mm-el kb. .30-.303nak felelnek meg hasraütéssel.
Voltak kisebbek is. Elég sok puskalőszer volt, meg talán van, amiknek a lövedékátmerője 7 mm se volt.

Nem olyan régen még erősen lobbiztak a "PDW anti golyóálló" kompakt fegyverei mellett. 4.6-5.7mm.
Szerintem a PDW az egy trükk volt. Kitaláltak egy új kifejezést, egy marketingfogás. Mondjuk olyan, hogy egy italt már nem kólának hívnak, hanem energiaitalnak. Van olyan is, hogy MP5K-PDW de abba is 9x19mm-es lőszer való.

És mit mondanak a katonák? Mégis csak kellene a 7.62-es vissza. Mégis csak kellene a .45-ös vissza.
Ez így túl általánosító. Sokan sok mindent mondanak. De senki se vonja ki a 9x19mm, 7,62x39mm, 5,45x39mm, 5,45x45mm-es lőszereket, ha eddig használták.

Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak, Winchester Model 1873 .38-.44-ig. A világháborús puskák 7.92mm-el kb. .30-.303nak felelnek meg hasraütéssel. Aztán a köztes lőszerekkel a hadipuskák kalibere még kisebb lett. Aztán a még kisebb kaliber felé tolódtak 5.56 és társai.

Nem olyan régen még erősen lobbiztak a "PDW anti golyóálló" kompakt fegyverei mellett. 4.6-5.7mm.

És mit mondanak a katonák? Mégis csak kellene a 7.62-es vissza. Mégis csak kellene a .45-ös vissza.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

<#taps>