95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Roppant mókásan alakul a Queen Elizabeth és a Prince of Wales sorsa. Nemrég kiderült, hogy csak 12db F-35B lesz rajtuk, ami rögtön komoly kritikákat gerjesztett. Az MoD ezekre röviden válaszolt: A hordozók maximálisan 36db F-35B-t vihetnek magukkal, de békeidőben csak 12 gép lesz a fedélzetén, hogy több helikoptert és kiszolgáló rendszert vihessen magával, aminek nagyobb hasznát veheti például humanitárius feladatoknál.

Szóval a QE és a PoW inkább egyfajta LHD lesz dokkok (és partraszálló képesség) nélkül, mint CV... Érdekes koncepció....

• JanáJ
    Én pont fordítva érzem. A nyugat csendben, vagy politikailag megjegyzi, hogy nem csak az ISIS-t bombázzák, meg túl közel jönnek, meg török légtér és egyebek. Az oroszok viszont erre tényleg még büszkék is. Tuti új a marketingesük. Vicces hogy ezt sikerként lehet eladni. Pl mi a fenét kellett lecirkállórakétázni? Gondolom ki kell játszani a hazafi kártyát. Miközben innen a fotelból ez még egy gyakorlatnak is gyenge lenne. Kb mintha áttelepültek volna egy másik reptérre és onnan mennének éleslövészetre.
  • fonak
    A nyugat oroszországot mint nagy veszélyt akarja beállítani a saját közvéleménye előtt, az oroszok meg felfújt békaként feszítenek és nekik is megfelel így.
    Egyébként én rosszhiszemű vagyok a tekintetben, hogy mennyire akarta valójában a nyugat a ISIS-t eltörölni a föld színéről. Ők aszadot tekintik a fő ellenségnek, ahogy a törökök is. Az ISIS-szel még évekig lehet riogatni, ha épp arra van szükség. Addig is kényelmesen beékelődnek a siita területek közé. Izrael is természetesen iránt és aszadot tekinti magára veszélyesnek, nem pár technicalokon rohangáló dzsihádistát, akik, hát istenem szeretnek snuff videókat gyártani.
    A törököknek szerintem sincs okuk fosni az oroszoktól. bár pl. azok a kalibr cirkálórakéták hozzájuk is el tudnának menni, és atomtöltet nélkül is tudnának kisebb károkat okozni.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.10.08. 12:46:23
  • JanáJ
    Bármi igazolja azt a médiából folyó dolgot, hogy az oroszok most megmutatták, hogy kell terroristát bombázni? Nekem kicsit turbo orosz, hogy 8 nap alatt egy 10-20-év lemaradásban lévő, nulla expediciós tapasztalattal rendelkező hadsereg megmutatja a nyugatnak.
    Ezt a nagy kardcsörtetést sem értem nyugati oldalon, hogy a NATO megvédi Török o.-ot. A törökök mint egy bogarat úgy taposnák el az oroszok szír erőit. Tudom atom, de az azért még messze van. Biztos izzadnék egy török F-16-ban, ha pittyegne az RWS, de még mindig jobb ott, mint az orosz pilóta fülkében.
    A 20 mérföld miért közeli megközelítés? Itt kb válaszjeladóval is repkedhetnek. A legnagyobb légi veszély hogy két gép egymásnak megy. Meg eddig is röpködtek ott nyugati technikával mások is akik nem NATO tagok. Miért macerább az oroszokat kerülgetni, mint őket. Vagy ők nem "kostolgatják" a szöviket, az oroszok meg igen?
    Orosz - Izraeli találkozás is biztos több volt mint kereszteztük egymás útját amitől a zsidól megrémültek és haza "futottak". Mert ez így viccnek tűnik.
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2015.10.08. 12:24:53
  • JanáJ
    Miért nem füstölnek ezek sohasem? Még csak egyszer láttam hogy füstöt fejlesztettek volna. Pedig az első bumm után illene.
  • SZUsszan
    Szépen lefagyott az Allah Akbar
  • fonak
    Mindenesetre a sors iróniája, hogy az USA "elvitte a demokráciát" Iraknak, aminek logikus következménye lett, hogy siiták kerültek hatalomra, és azok hogy hogy nem, de a szintén siita Iránnal szoros kapcsolatokat ápolnak.
  • fonak
    Itt úgy tűnik igen, és a német wikipedia Maverick cikke szerint is 82-96 között volt rendszerben náluk.
  • Lysandus
    Irán ott van Szíriában, az izraeliek pár hónapja (még az atomalku előtt) ki is lőtték ott az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokát. Most is harcol ott a hivatalos hírek szerint 1000-1500 iráni "kommandós", plusz 3000-3500 Hezbollah-os gerilla. Infórádión volt egy jó kis összeállítás tegnap erről. Kocsiban hallottam. (Tehát nem egyszerűen "barátok", hanem jelenleg szövetségesek is. Közös iráni-iraki-orosz-szíriai parancsnoki bázis van Bagdadban.)

És valaki kérdezte: igen, saját bevallásuk szerint éjjel is bombáznak. Talán az RT-n van erről is fenn videó.
  • molnibalage83
    A német F-4F gépeknek ugye már volt csapásmérő képessége a '80-as évek végén AGM-65-tel és buta bombákkal?
  • fonak
    Sosem értettem hogy minek az oroszoknak a kaszpi flotta (kivel akarnak ott harcolni?), ami ráadásul új hajókat is kapott, akkor ezért. A földi indítású cirkálórakétákat tiltja nekik az 1987-es INF egyezmény (bár ezt az amerikaiak szerint már megszegték az R-500 Iszkander-K (Klub-M vagy más változat az Iszkanderével azonos indítójárművön) rendszeresítésével.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.10.07. 22:31:55
  • z0ty4
    13 Facts About The F-4 Phantom II
    volt már?
  • [NST]Cifu
    Amennyire ezt ki lehet látni a sorok között, én azt sejtem, hogy eredetileg az AAM-4-re vártak, aztán a Kai program kiherélése után (olcsóbb/egyszerűbb radar, eredetileg szerették volna az AN/APG-68-at, lett helyette az AN/APG-66 ) úgy döntöttek, hogy ez már úgy is csak második vonalbeli gép lesz, amely nem a légiharcra, hanem az ASM-1/-2 hajó elleni robotrepülőgépekre fog támaszkodni. Meg különben is jön az F-2, majd az hamar leváltja (ami persze nem ment olyan hamar...).
  • molnibalage83
    Vicces, hogy ennyire szutyok BVR rakétákkal repültek. Az AIM-7E-2 is már elavult volt a '70-es évek végén, nemhogy a '80-asokban...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.07. 16:14:38
  • JanáJ
    Tudom Irán barátnak számít, de gondolom légtérsértés, ha más országok "felett" lövöldözöl ilyenekkel.
    Vicces hogy az oroszok most azt csinálják a médiában mint az amcsik anno a Sivatagi Viharban.
  • molnibalage83
    Rgr.
  • Pluskast
    Köszi a részletes választ! :)
  • [NST]Cifu
    A hírek eléggé ellentmondásosak. Egyes források szerint a Kalibr / Kub rendszer 3M-14 (Bulava) változatát indított 4 felszíni egység. A 3M-14 elviekben a tengeralattjárókról indított változat, szóval valószínűleg a felszíni indítású 3M-14T (Bulava) típust indították. A négy egység is megvan, ugyanis az egyik Gepárd-osztályú fregatt (a Dagesztán) rendelkezik 8 indítókonténerrel, illetve a 3 Bujan-M-osztályú korvett van ellátva 2x4 UKSzK VLS indítóval (az első Kaszpi-tengeri, "sima" Bujan-osztályú egység e helyett egy visszahúzható Grad MLRS indítóval rendelkezik).

Az Uglics, az egyik Kaszpi-tengeri Bujan-M osztályú korvett

A Kalibr rendszer egy közös komponensekre épített robotrepülőgép család, amelynek van hajó elleni 3M-54 változata 220km-es hatótávval amely a cél közeléig hangsebesség alatt halad, majd a végfázisban szuperszonikus sebességű (Mach 2-2,5) "sprintet" vág le (kivétel a 3M-54E1 változat, amely viszont nagyobb, ~300km-es hatótávval rendelkezik). A 3M-54 harci feje ~200kg tömegű.

A 3M-14 a szárazföldi célpontok elleni változat, hosszabb és több üzemanyagot visz magával, a robbanófeje is ~450kg-os, így repülési profiljától függően 1500-2500km-es hatótávolsággal rendelkezik, és végig hangsebesség alatt repül.

Az utolsó változat a tengeralattjáró elleni torpedót cipelő 91RE/91RTE, amely ~40-50km-es hatótávval rendelkezik, de odáig Mach2-vel repül, és ott bocsátja ki a torpedót, ez a változat csak export verzióban elérhető, az orosz haditengerészet nem tartott igényt rá.

A 3M-14E makettje

Az egyik Bujan-M korvett 3M-54 robotrepülőgépet indít

Szerk.: Videó:

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.10.07. 15:00:19
  • Pluskast
    Nemrég olvastam, hogy ma az oroszok a Kaszpi-tengerről kilőttek 26db Kalbir Nk rakétát az ISIS állásaira. Cifu esetleg tudnál valamit mondani erről a rakétáról?
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.10.07. 14:34:09
  • [NST]Cifu
    Én nem szívesen kockáztatnám a modern kávédarálóim elvesztését. Azért őket több dolog veszélyezteti, mint a vadászokat. Szerintem.

De sokkal jobban védettek is. A videóban látható Mi-24P-n még a gázturbinák égéstermékeit lehűtő doboz sincs felszerelve (a szintén a videóban látható Mi-8MTV(-3?) esetében fel vannak szerelve).

De ezek szerint megy a szárnyakra a pótos.

Négyszer 500 literes póttartály mehet fel.

Mondjuk nem tudom mire használják őket. Meg ahogy nézem a repcsik is csak nappal dolgoznak. De szerintem a többiek is. Gondolom nincs mitől/kitől félni.

A videó szövege szerint a légibázist védik. De ebben az esetben sem értem, miért olyan helit vittek, amelyen nincs éjjellátó. Megkérik az ellenséget, hogy lesznek szívesek esténként aludni, és nem háborúzni, mert nekünk nincs éjjellátónk? Oké nekik sincs, de ők legalább kihasználhatják ezt...
  • wednes
    Tényleg, az oroszok most nonstop tolják a bevetéseket, vagy nappal akcióznak? Mert az a pár felvétel, amit láttam az nappali volt.

Lehet egyenlőre a délelőtti műszak megy csak, aztán később jönnek az "éjszakások". Meg lehet nem mindegy infrastruktúra, logisztika szempontjából milyen erőket, mennyit és mennyi idő alatt tudnak kitelepíteni.
  • JanáJ
    Mondjuk nem tudom mire használják őket. Meg ahogy nézem a repcsik is csak nappal dolgoznak. De szerintem a többiek is. Gondolom nincs mitől/kitől félni.
  • JanáJ
    Én nem szívesen kockáztatnám a modern kávédarálóim elvesztését. Azért őket több dolog veszélyezteti, mint a vadászokat. Szerintem.

2000 km az szép lehet. Pöttyet befordulnék. Igaz ott szállnak le ahol akarnak. :-) De ezek szerint megy a szárnyakra a pótos.
  • [NST]Cifu
    A dolog ott kezdődik, hogy az alap Mi-24P nem rendelkezik beépített éjjellátóval. Utólagosan ellátták a Mi-24PN változatot, ennél az orr elé került egy kis toronyba beépítve:

Éjjellátó nélkül elég korlátozottan használható a helikopter éjjeli műveletekre. Ami azért 2015-ben már elég alap elvárás. A Mi-28A/N és a Ka-50N/S és Ka-52 már el van látva éjjellátóval.
  • wednes
    Talán a Szuhojokat kevesebb veszély fenyegeti, mint a helikoptereket. Még az sincs kizárva, hogy később visznek modernebb helikoptert. De előtte megnézik, hogy a felkelők/lázadók/terroristák/ellenzékiek mivel is lőnek vissza. :)

Én tök laikus vagyok, azért kérdezem, nem lenne elég oda a Mi-24-es? Egy modernebb gép többet tudna nyújtani élő erő, meg platós teherautók ellen? Vagy ebben is hatékonyabb lenne a Ka-50-es típusok?
  • [NST]Cifu
    Ezzel szemben áll, hogy a Szu-27SzM és a Szu-34 gépek vadonat újak, és nagyon kevés van belőlük még rendszerben, mégis ott vannak. A Mi-28A/N-ből (~120db) és a Ka-50N/S (~30db) illetve Ka-52-ből (~70db) akadna pár azért.
  • [NST]Cifu
    Nem valószínű, négy külső póttartállyal és a belső póttartállyal elviekben 2000km feletti az elméleti átrepülési távolság, de tudomásom szerint sose használták így őket. Esélyesebb, hogy hajókon jutottak el Szíriába.
  • wednes
    Lehet úgy gondolják félkatonai/irreguláris erők vadászatára az is megteszi. Esetleges veszteség lista sem olyan fájó. Idumolhat a szír infrastrukrúrához, felszereléshez is, lehet ott könnyebb is kiszolgálni őket(de ez csak tipp). Még az is lehet ott is hagyják Szíriának, ha esetleg lezárul a konfliktus.

Meg nem tudom mennyi modern eszközzel rendelkeznek az oroszok. Biztos nincsenek eleresztve. Lehet megnyugatóbb nekik, ha ezeket sorakoztatják fel a NATO kelet-európai csapataival szemben.
  • JanáJ
    Ezek önerőből eljuthattak odáig? Nem tudom mennyi plusz üzemanyagot tudnak vinni. Asszem az utastérbe tehető plusz tartály, a szárnyakról viszont nem tudok. Semmi infóm nincs max átrepülési távolságra.
  • [NST]Cifu
    Érdekes, hogy az oroszok helikopterek terén nem a legmodernebb harci heliket (Mi-28, Ka-50) viszik, hanem a régi Mi-24P-ket (még csak nem is a PN/PM-eket).

• [NST]Cifu
    Számít ez is. Legalábbis nem ok nélkül tért át rá az USAF / USN sem....
  • JanáJ
    A láthatóság szempontjából ennyit számítana? Mert hatalmas gépek és kormolnak mint a fene. Pont a vörös csillag lenne a feltűnő?
  • [NST]Cifu
    Először is F-4EJ és nem F-4J, ha már a SzU jelölésbe belekötöttünk, rontombontom .

A japán gépeken nem volt AN/AJB-7 bombavető rendszer, és semmiféle levegő-föld fegyverzetet nem használtak, sőt, lehetőséget sem teremtettek a használatára. Még a légi utántöltő rendszert is mellőzték a japánban, licencben gyártott gépeknél, igaz aztán a Kai program keretében beszerelték ezeket (érdekesség: légi utántöltő gépük csak 2009-ben lett).

A levegő-levegő fegyverzet AIM-7E (néhol AIM-7J jelöléssel illetik a japánban licencben gyártott AIM-7E-ket), nincs információ, hogy későbbi AIM-7 változatot kaptak volna, még az F-4EJ Kai-k sem, és az AAM-4-eket sem integrálták hozzá. Az első időkben AIM-9E-kkel látták el ezek mellett a gépeket, majd az AIM-9L-eket gyártotta licencszben a Mitsubishi. A Lima-kat a japán AAM-3 váltotta. A Kai-k esetében az ASM-1 és ASM-2 hajók elleni rakéták integrálása megtörtént, így a csapásmérő képességüket részben visszakapták (viszont bombákkal ezek után sem repkedtek).

De a Kai program az már masszívan a 90-es évek...
    Szóval a kérdésedre a válasz: AIM-7E és AIM-9L.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.10.07. 10:12:33
  • JanáJ
    Pontosan. Vagy a gyíkemberek. Hisz ők Ukrajnában sem keverték a fekáliát és a Krímet is a zöld emberek foglalták el, nem az oroszok.
  • RatBaG #71021
    http://i.imgur.com/Xo8ZLgN.gifv
  • millerius
    Valószínűbbnek tartom, hogy csak letakart felségjelzésekkel kaptak átrepülési engedélyt idegen légtéren (Irán, Irak), így rámatricázták vagy ráfestették a felségjelzésre és a VVSz Rosszii azonosító feliratra/számra a szürke pacát. Már csak azért is valószínűbb ez az ok, mert egyre több gépről leválik/lekopik (vagy direkt lemosták?) az ideiglenes csillag-álcázás, és nem foglalkoznak vele, nem maszatolják rá újra, tehát nem a szíriai tartózkodás és bevetések miatt volt fontos.

Latakia:
    http://lentaru.media.eagleplatform.com/index/player?player=new&player_template_id=4765&record_id=337340
  • [NST]Cifu
    Két indok:

-Láthatóság. Ugyebár az USAF és USN, sőt, a legtöbb NATO légierő is alacsony láthatóságú (low-visibility) felségjeleket használ frontvonalbéli bevetéseknél.

Magyar Gripen alacsony láthatóságú felségjellel

Eredeti Szu-30SzM festés, a vörös csillaggal

-A másik indok prózaibb, és már írtam róla. A Szu-30SzM valóban nem sűrű látványosság, de a Szu-24 például rendszerben volt és van Szíriában is, igaz a festése eléggé eltérő, tehát így sem egyszerű összekeverni őket...

Szír Szuhoj Szu-24-es

Orosz Szuhoj Szu-24-es

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.10.06. 16:27:15
  • molnibalage83
    Senki nem használ ilyen gépeket rajtuk kívül a környékne. Vagy majd akkor azt mondják, hogy a zsidók voltak, mert az F-15I is iker farokzvezérsíkos....?
  • JanáJ
    Én arra tippelek, hogy így kidumálható, hogy nem az oroszok, hanem a szírek voltak, ha valamit benéznek. Pl telibe bombázzák a nászmenetet.
  • Tikal #71016
    Miért nincs felségjelzés a gépeken?