Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ximix
Gizike a gőzeke nélkül oroszosan, felszállás egy anyahajóról.
http://www.youtube.com/embed/peQH0WRAwTo

Gyakorlat teszi a mestert :)
(A múltkori (szept.19-25) hadgyakorlat 100.000 katona, 1500 páncélozott járgány, 120 repcsi, 70 hajó, 10.000tonna lőszer és egyéb)
http://youtu.be/eiAg3efJbB4?t=6m8s

Utoljára szerkesztette: ximix, 2014.10.05. 22:23:56
Molnibalage
Nem értem, hogy sokak számára mostani The Aviationis hírben mi az új? 3-4 éve is kint volt fotókkal sőt, ennél jobb minőségű fotóval és még videó is volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Erről jut eszembe. Láttátok hogy valamiért megint reptették az F-117-et?
A villany csúzli már jó? Én még ott tartok, hogy gyorsan tud lőni a szoba egyik feléből a másikba. :-)
ximix
SR-71
Amennyi titán van abban a járgányban lehet már kiszerelték pótolták aluval és betolták egy múzeumba dísznek, a műholdak elegek amire kellenek ha meg fájt van jönnek a drónék :)
(szerintem)

-----------------más-------------------

Lassan alakul ez a elektromos csúzli projekt, érdekes ez a 7Mach lövedék sebesség pl. ha az ellenség rám lő én azonnal vissza, ö már süllyed elfele mikor én még várom hova pottyan a lövedéke .

A nagy téglából mára pöpec ágyú lett, a tömör lövedékből meg üreges robbanófejes, mindez 400km lőtávval 6 perc alatt a rakéták árának töredékéből, ajaj lesz itt gond, mert valahol kikel majd próbálni szokás szerint élesben.

http://www.cbsnews.com/news/navys-newest-weapon-kills-at-seven-times-the-speed-of-sound/

http://fox5sandiego.com/2014/07/08/navy-unveils-electromagnetic-railgun/

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1338112/U-S-Navys-supergun--electromagnetic-rail-gun-obliterates-targets-100miles-away.html

http://wikigag.com/builders-of-harp-make-deployable-electromagnetic-railgun-for-the-navy/

http://engtechmag.wordpress.com/2014/01/21/us-navy-readies-electromagnetic-rail-guns-an-annotated-graphic/

[NST]Cifu
Ha az A-12 repkedett volna a blackbird helyett, előbb utóbb azt is lekapták volna valószínű mint az U-2 őt?

Feltehetően igen. Hogy aztán vadászgéppel, vagy légvédelmi rakétával (esetleg mással), az már más kérdés.

Elméletileg lett volna esélye a Mig-25nek, ha nagyon eltalálták az időzítést, és jó helyre irányították nem?

Érdekes kérdés, mivel eredetileg az egész MiG-25 program pont az ilyen célok leküzdésére jött létre. A MiG-25P(D) a fellelhető adatok alapján képes volt a Mach 3, vagy akár a Mach 3.2 sebességre is, de ez a hajtómű "túlhajtásának" az árán volt elérhető csak (éppen emiatt a 25P sebessége Mach 2.83 szintre volt korlátozva békeidőben). Szóval maga a gép elviekben alkalmas lehetett az elfogásra...

A másik kérdés a rakéták esete, az R-40P és T szintén direkt erre a célra volt kitalálva, de amennyire mi tudhatjuk, sose indították őket ilyen jellegű éles célpontra - a tesztlövészetekről pedig nem sok megbízható információ áll rendelkezésre. Így csak feltételezhetjük, hogy az R-40-el a MiG-25 milyen esélyekkel rendelkezett. Az biztos, hogy messze lehetett a 100%, de még feltehetően a 90%-os találati aránytól, de az is biztos, hogy nem űlnék egy olyan A-12-esben (SR-71-ben vagy akár YF-12-ben), amelyre egy MiG-25-ös R-40-es rakétapárt indít (ugyebár a harceljárás szerint párhuzamosan indít egy-egy R-40T és P rakétát a vadászgép, a maximalizált célmegsemmisítési esély érdekében).

Az yf-12 és az xb-70 szolgálatba állhatott volna, vagy a pénz kifogás volt és azért nagy falatok lettek volna ezek akkoriban?

Szolgálatba állhattak volna, de ahogy Molni is írta, méregdrága gépek lettek volna minden szempontból. Hadászati szempontból egyik sem lett volna tekinthető kifizetődőnek. Az YF-12 leginkább azért, mert nem volt olyan szovjet szuperszónikus bombázó, amely ellen valóban létjogosultsága lett volna. Az XB-70 pedig túl drága, és a tudásához képest túl bonyolult eszköz lett volna. Ha őszinték akarunk lenni, az XB-70 program így is olyan drága lett, hogy simán elfogadható erőforráspazarlásnak az egész.

68ban törölték az yf-12 programot a wiki szerint, de ugyanakkor volt orosz 3 mach bombázó terv, ami 72 ben repült is, a T-4 sotka, amit már jóval korábban elkezdtek tervezni, nem tartottak tőle az amerikaiak?

Nem, mert ekkoriban már azért láttak annyira a "vasfüggöny" mögé, hogy nem a fantáziavilágtól féltek, mint az 1950-es években. Ezen kívül tisztában voltak vele, hogy milyen nehézségeket kell leküzdeni egy ilyen géphez. A T-4, ha megvalósult volna, még az XB-70-nél is drágább lett volna (az orosz wiki szerint 1,2 milliárd dollár / gép, de nem említi, mikori dollár árfolyamon számoltak). Ezt pedig nem bírta volna el a szovjet gazdaság, vagy az a vége, hogy a program előre hozza a szovjet gazdaság csődjét, vagy az, hogy a program a pénzhiány miatt csigalassan haladt volna előre.

A blackbirdöt már jóideje nyugdíjjazták, miért van akkor még mindíg jópár dolog vele kapcsolatban állítólag titkosítva?

Ezek az emberek szeretik a titkokat.

Előfordulhat hogy megint reaktiváljanak párat, mint ahogy ilyen már történt? Mert volt korában itt szó arról hogy a műholdak nem feltétlen fednek le mindig mindent.

A reaktiválást én is kizárnám. A felderítést pedig sokkal olcsóbban üzemeltethető UAV-k vették át az eféle gépektől... Csak idő kérdése, hogy az U-2 / TR-1 is nyugdíjba menjen...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Az elfogást csak elméletben kérdezem, hogy mi lett volna, ha nem lett volna ez a megállapodás.

Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.

Molnibalage
Az SR-71-hez. Az U2 esete után szándékosan jenki gép nem repült be a VSZ és Szu légterébe tehát az egész lekapás rész értelmetlen. A M3-as bombázót nehéz lett volna elfogni, de egyszerűen borzalmas ár/érték aránya volt. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb volt az, hogy később a meglevő B-52 flottára integrálták az AGM-86-ot vagy bármi más hasonló eszközt. A B-70 flotta árából száz vagy ezerszámra lehetett ilyet legyártani és mind külön célpont ellen mehetett. Sokkal olcsóbb egy nehezen felderíthető alacsonyan repülő szubszonikus ~1500-2000 km-es random útvonalon replő CM-et csinálni, mint egy méregdrága atombombázót.

SR-71 reaktiválása nehéz lenne, mert lassan 20 éve nincs állományban senki, aki értene hozzá. A gépeket sem úgy állították ki szerintem, hogy a konzerválást szem előtt tartsák és szanszosan a pótalkatrészeket is bezúzták, hogy ne lehessen a technológiáról infót beszerezni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ha az A-12 repkedett volna a blackbird helyett, előbb utóbb azt is lekapták volna valószínű mint az U-2 őt? Elméletileg lett volna esélye a Mig-25nek, ha nagyon eltalálták az időzítést, és jó helyre irányították nem? Az yf-12 és az xb-70 szolgálatba állhatott volna, vagy a pénz kifogás volt és azért nagy falatok lettek volna ezek akkoriban? 68ban törölték az yf-12 programot a wiki szerint, de ugyanakkor volt orosz 3 mach bombázó terv, ami 72 ben repült is, a T-4 sotka, amit már jóval korábban elkezdtek tervezni, nem tartottak tőle az amerikaiak?. Cifu írta korábban hogy elég durva képességei lettek volna az Yf-12-nek. A blackbirdöt már jóideje nyugdíjjazták, miért van akkor még mindíg jópár dolog vele kapcsolatban állítólag titkosítva? Előfordulhat hogy megint reaktiváljanak párat, mint ahogy ilyen már történt? Mert volt korában itt szó arról hogy a műholdak nem feltétlen fednek le mindig mindent.

Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.

Mindegyik figura mesterien bánik a csúzlival, de az öreg Jerry is megállta volna a helyét a vadnyugaton közelről is:

http://www.youtube.com/embed/WzHG-ibZaKM

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

ximix
z0ty4 #65656
Biztos nem, ilyen jó lesz mint ez lézershow meg minden :)
http://www.youtube.com/watch?v=FLiamMVgoxc

SZUsszan #65655
Ügyes,
Én évekkel ezelőtt ezen videóval találkoztam és esett le az állam, néha elképzelem maga egy vadnyugati párbajban a zéró eséllyel (már ha akkor éltem volna)

http://youtu.be/Z9AJzv8gb2A?t=19s

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

http://www.youtube.com/embed/jJ3XwizTqDw

A Mester mindig tud valami!

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

valami 38(t) klónnak tűnik, de vélhetően cseh.
Szerk: Gida ügyesebb volt... :)
Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2014.10.03. 20:12:01

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

TG Gida
m18
Tiszteletem az uraknak(és az esetleg ezt olvasó hölgyeknek is)!
Következő lenne a kérdés:mi látható a képen?(opcionálisan:mikből rakták össze?)A Balkankreutz ne tévesszen meg senkit.Ismeretlen HK(ha az egyáltalán)

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Ennél belterjesebb valamit már tényleg nehéz kitalálni. (Talán még egy húzó légcsavar meg valami varia-szárny kellene rá)

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztõ is.\"

Seaweed
Az igazsaghoz hozzatartozik hogy ez az egesz csak politikai liheges. Hetvegen is az M1-en volt errol valami..(felfullel), most ez a nyilatkozat.

Taszar volt a legkevesbe fejlett infrastrukturaju repterunk, de ha 91-ben tudtak onnan uzemelni Nato gepek.... szoval akkor Paparol is tudnak, es eddig is tudtak. Mint ahogy Kecskemeten se volt gond (max egy ket szemoldok felemelkedett a vendegeknel), ha pl nem a "fold alol" jott az zonaban a kerozin, mert epp megint es rendszeresen beszart a rendszer, es az oreg utott kopott MAZ-bol tankoltak meg a gepeket...
Teny hogy erdekes latvany volt egy F-16-ost tankolo babakek MAZ <#gonosz1>

Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.10.03. 15:21:12
[NST]Cifu
Szerintem semmi ilyen nem várható, "csak" a C-17A üzemeltetését könnyítő beruházások várhatóak, többek között egy szervízhangár megépítése 2016-ig.

Forrás

Erről tudtok valamit?
"Emlékeztetett egyebek mellett a pápai katonai reptér fejlesztéséről szóló kormánydöntésre, amelynek alapján a repülőtér alkalmas lesz arra, hogy a szükség esetén a térségbe irányított nagyobb szövetséges erők bázisreptere legyen."

Hendétől. Ez mit jelent? Mi kell ahhoz, hogy pl nyugati madarakat tudjanak onnan reptetni? Kiszolgáló eszközt gondolom tudnak hozni. Üzemanyag gondolom van, mert a C-17-ekbe is kell. Fegyvert meg tudnak hozni. Mi lehet a fejlesztés? (Nem trollkodom, csak nem tudom mi kell.)
Szíriában volt olyan video - talán Cifu linkelte - hogy kilőtték a sofőrt így megbénítva a hk-t. Majd kilőtték AK-val a prizmákat oszt helló. Ha nem jön az erősítés, akkor ott maradnak.

@Janáj. Ez egy jó kérdés. Nem tudom, hogy a mai harckocsik optikáit, külső kameráit nem védi semmi rétegelt üveg, vagy valami? Szimplán betörhetőek még dobott kővel is?

qtab986
http://www.youtube.com/embed/6iWlLJm3v9s

A vakítás a 72-re is igaz, bár azon nagyobb csúzli van.

És ez ellen? A kurd egységek kapnak MILAN és Panzerfaust 3 rakétákat is.

http://www.youtube.com/embed/KAoecxczsbU

YouTube: 23Drazse

Ellene beszéltem eddig is, csak a pisztolyos megszólalásodra mondtam azt, hogy reális körülmények között nem hiszem, hogy a közelébe jutsz, hogy pisztollyal rálőj a kerekeire. Bár akkor már gránátot is dobhatnál alá, ott biztos 0 a páncélja.

Szerintem nem fog ez meg .50-est, de még az SVD-t sem, csak vakítanak. Azért mert ráhegesztettek mindenféle kazánlemezt és lefestették még nem hiszem el, hogy kibírja az .50-est. Amúgy erre is értettem az ügyes lövészt. Simán ki kell lőni a kamerákat, vagy a géppuskát megrongálni 1-2 találattal és máris csak egy mobil fedezék lesz a cuccból.

Nem értem. Ezt most mellette vagy ellene mondod? Nekem amúgy hihetetlen, hogy ez megfogja az .50-t. De ha meg is fogja, akkor RPG. :-(
Oké, feltételezzük, hogy közvetlen közelébe nem jutsz épp bőrrel a fegyveres mob miatt. De van ott azért ügyes lövész rendesen, elég ha a liveleakon rákeresel a syria sniper headshot összeállításokra.

Van egy lövés két fejes is itt-ott.

Ügyesek, de egy pisztoly lövedék is kilövi a kerekét. :-)
Még hogy a sniperek ellen jó:

http://www.youtube.com/embed/G30ffBEa_dw

Szerintem meg egy SVD-vel is meg lehet állítani ügyes lövésszel. Hát még egy komolyabb csúzlival.

Tudja valaki, hogy mostanában ez a sok HM gyakorlat betervezettek, vagy az ukrán helyzetre reakció? Valami Natio minősítéses gyakorlata van a különlegeseknek. Dolgoznak a győriek. Griff madarak Győr felett. Debrecenbe gépet "kényszerítenek" földre amit meg a TEK "foglal el". Meglepően sokat "izmozunk".
Molnibalage
Hehe, jópofa, az egyik kedvenc Piano Guys számom megy a videó alatt. Akkor tényleg ennyire gagyiszar az átlag és van tényleg ennyire minőségi is.

Nem hinném. Azért a kiváló csapágy tud ilyet, vagy még többet is:

http://www.youtube.com/embed/vospqUw8WeI

3:09-től 4:00-ig gurul...
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2014.10.01. 16:27:12

Molnibalage
Ez nekem gyanús, mert amikro a jobb csapágy megy, akkor mintha búgást hallanék. Csak nem mágneses térrel forgatják a csapágyat valahogyan?

Vannak érdekességek, ha az ember orosz oldalakra megy:

pl1

pl2

Fel lehet szerelni egy plusz csövet,12.7mm eset.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

qtab986
http://www.youtube.com/embed/-WSYho-qxuo
:)

ez mi ez?
Kis érdekesség:

ximix
Köszönöm a kiigazításokat.
(nehéz dolog ez a POP szakma:) kimentem és levertem a Hobbi Ht.T.-os cégéremet .)

PowerWalk:
Persze már így is jó, mert védi a sípcsontot a térdet, csak hát ha egyszer elkezdek fantáziálni akkor meneküljetek.
Azért annyira én se gondoltam leterhelni a Hooah-kat .
Egy sima nadrág melynek az első felébe integrálva lenne a powerwalk + a kimaradt részek elől ebből az erősebb szövetből lenének a hátsó része maradna sima katonai nadrág anyaga.
Így hasonlítana egy sima nadrágra annyi kitétellel, hogy a felvétel után a szíjakat meg kellene feszíteni.

Rövid sportos :)

[NST]Cifu
"PowerWalk:
Lehetne még tovább bonyolítani és egy kb 180° védelmet kialakítani vele a lábra szemből ami le-fel szerelhető kiegészítő elemekből állna vagy több féle típussal oldanának meg, attól függ mi a bevetés jellege. Lehetne ebből a liquid-es anyagból odaszabni valamit, kis kaliber és repeszek ellen.
Így akkor egyszerre több feladatot is ellátna."

De akkor nőne a tömege, és egyre jobban akadályozná a mozgást. A vége az pedig, hogy akkor exoszkeleton módszerrel oldanánk meg a problémát - csakhogy ez esetben nem termelné, hanem fogyasztaná az energiát.

-jobbról-balról, aktív védelem, a kötényezés, lánc, futó görgök lánckerék, a tank oldalsó páncélja védené őket

Pont ez a probléma. A futógörgő nem teljes értékű védelmet nyújt, ahogy a lánc sem. Hatalmas üres területek vannak közöttük, amit semmi sem véd. Éppen az a probléma a test védelmével, vagy extrém széles lesz a jármű (és a test oldalfala ad védelmet, de ez esetben is alsó hangon 300-500 mm vastagságú páncélzatra lenne szükség *oldalanként*, vagy elfogadod, hogy oldalról extrém sebezhető vagy.

Nem véletlen, hogy az MBT-70 / Kmpfpz-70 programban a három fős személyzetet a toronyba száműzték. Úgy vélték, hogy nem lehetséges a testben megfelelő védelmet nyújtani a sofőrnek, vagy az túl sok helyet foglalna, és így a test befoglaló méretei nőnek meg exponenciálisan.

- fentről meg lehetne a nagy lapos automata torony ami mint egy ernyő védené a bent ülőket a fentről érkező találat ellen, ha esetleg kritikus találatot szenvedne és berobbanna lőszer akkor a robbanás erejét szintén a kifelé nyíló ajtókon elvezetné a külvilágba, de akár a teljes torony megsemmisülése esetén is a tank személyzete biztonságban lenne és a tank irányítható maradna.

Megint csak nem jó. A toronykoszorú alatt aligha fér el a személyzet, illetve ez esetben a toronynak hatalmas külső befoglaló méretekre lenne szüksége, hogy a lőszert, automata töltőt, érzékelőket befogadja. A nagy befogadó méret miatt nagy célpont lenne, tehát páncélozni kellene, ami újabb méretnövekedést és tömegnövekedést okoz. Ezért szokták a személyzet nélküli tornyot a személyzet kapszulája elé, vagy mögé elhelyezni.

Darpa FMBT elképzelés, a torony alatt van a lőszertároló

Egy másik, hasonló elképzelés

- alulról valami szendvics szerű páncélzat és valami aktív szenzor, ultrahang ect. kombi védelem az aknák ellen.

Akár páncélvastagsággal, akár eltérítéssel játszol, ez növeli a jármű magasságát...

Csak minek?
ximix
PowerWalk:
Lehetne még tovább bonyolítani és egy kb 180° védelmet kialakítani vele a lábra szemből ami le-fel szerelhető kiegészítő elemekből állna vagy több féle típussal oldanának meg, attól függ mi a bevetés jellege. Lehetne ebből a liquid-es anyagból odaszabni valamit, kis kaliber és repeszek ellen.
Így akkor egyszerre több feladatot is ellátna.

FMBT és társai:
Én is vártam a a videóban na és akkor a torony üres lesz éééss nem .
Manapság már szerintem elfelejthetnék a toronyban az embert, én a tank testben rejteném őket amolyan pánik szobába, a tank belsejében elszigetelve.
-jobbról-balról, aktív védelem, a kötényezés, lánc, futó görgök lánckerék, a tank oldalsó páncélja védené őket
- szemből és hátulról, aktív védelem, páncélzat, kialakítástól függően motor és váltómű rekeszekben, egy irányba nyíló kisajtókkal, mely találat esetén a külvilág felé kiereszti az esetleges robbanás erejét
- fentről meg lehetne a nagy lapos automata torony ami mint egy ernyő védené a bent ülőket a fentről érkező találat ellen, ha esetleg kritikus találatot szenvedne és berobbanna lőszer akkor a robbanás erejét szintén a kifelé nyíló ajtókon elvezetné a külvilágba, de akár a teljes torony megsemmisülése esetén is a tank személyzete biztonságban lenne és a tank irányítható maradna.
- alulról valami szendvics szerű páncélzat és valami aktív szenzor, ultrahang ect. kombi védelem az aknák ellen.
-persze ennyi erővel lehetne droid tankot is csinálni személyzet nélkül, csak gondolom félő hogy az enemi is beszerez valami zavaró vagy irányító egységet és magáévá teszi a technikát.

[NST]Cifu
Több, mint 10 éve mutatták be az első verzióját, a linked már a Falcon II.-est mutatja be, de továbbra se került sorozatgyártásba.

Nem tudom ez végül is rendszerben van-e már vagy maradt proto: Falcon turret.
Volt ennél nagyobb is anno.
https://www.youtube.com/watch?v=jp26nMJeTHU
[NST]Cifu
PowerWalk: Nem rossz megoldás, de mindenképpen okoz némi plusz energia (erő) igényt a katonától. Ezzel együtt az egyik legjobb megoldás eddig - de komolyabb energiatermelésre nem használható sajnos...

FMBT és társai: Itt főleg a 140mm-es löveg és az akár 3 rétegben használt ERA az érdekes. Furi, hogy a személyzet nélküli tornyot nem lépték meg továbbra se.

T-90MSz: Marketing, kevés újdonsággal... :\

[NST]Cifu
A PL-01-ről már volt szó sokszor. A BAe-nak ez a "második" könnyű harckocsija, az első a CV-90-105 ill. CV-90-120. Nagyon hasonló elképzelésekkel. Ami itt "újdonság" az a ADAPTIV, amiről 3 éve nincs új információ (éppen a Haditechnikának kellene írnom róla). Van rajta egy ADS rendszer... És ennyi.

Nem "láthatattlan", csak feltehetően ideiglenesen képes a hőképét álcázni nagy (500m+) távolságból. Azért ideiglenesen, mert a rendszer által generált hulladékhővel nem tudnak ők se mit kezdeni. Szóval rövid úton a hővel valamit csinálni kell (ezért vicces a körkörös láthatattlanság is, hiszen így még az az opció se lenne meg, hogy az "állcázott" oldallal átellenesen kisugározzák a hulladékhőt).

A 105 vagy 120 mm-es löveg nem ér fel az L/55-ös 120mm-es lövegekkel, pláne nem egy 130-140, esetleg 152/155mm-es löveggel. A páncélzata pedig "papír", hiszen 33-35 tonnába még a PUMA is csak annyira képes, hogy körkörösen nehéz géppuska ellen, szemből, 90°-os szögből pedig 23, esetleg 30mm-es gépágyúk ellen védelmet nyújtson.

Szóval tűztámogató eszköz, kvázi harckocsi, csak sem a tűzerő, sem a páncélvédettség terén nem ér fel egy rendes harckocsival, és hogy fele akkora tömegű, az keveseket hat meg. Annyi ilyen tervezet és proto látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, hogy csak na. AGS, M8 Bufford, CV90-120, Szprut-SzD, stb. A PL-01 egy újabb proto a sorban. Talán a lengyelek megveszik, de nem fogja megváltani a világot. A komolyabb hadseregek maradnak a teljes értékű harckocsiknál...

ximix
Egy kis hadgyakorlat
(6 részes )

http://www.youtube.com/embed/dtqRSHiI0ew

a többi
http://www.youtube.com/user/TheRaden5/videos