95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • aksurv2
    Az UZI elavult, és egyáltalán nem ergonómikus. Hovatovább a teljesen függőleges markolat iszonyú kényelmetlen, ami kicsit mókás figyelembe véve, hogy évszázadokkal korábban a kovás pisztolyok lapos szögben álló markolatának jobb a fogása, mint az Uzinak.
    Az adott méretben igazából az izraeli hadsereg / fegyveripar tud felmutatni fegyvert, hiszen a Tavor TAR-21 Micro méreteiben tökéletesen megfelel a célra. Viszont az 5.56mm-es kaliber túl erős rendőri feladatokra, oda a pisztoly kaliber alkalmasabb.

Uzinak markolatával nincs gond ha lenne nem csináltak volna belőle 10 milliót. Rejtős fegyvernek inkább azt vinnék mint MP-5-t. simán uralható nagyon jó fegyver.

Inkább gond tárrögzítés és felül levő felhuzó kar. nem lehet szerelékezni. Az új uzi pro-kon kiküszöbölték ezeket inkább azt vinném mint kukából kiszedett steyrt.
    5.56 lőszer Amerikában csak ezt használják ha nem játszik rejthetőség, v. hangtompítás. 10 colos csővel nem sokkal nagyobb az mp-5-nél
    Az előnyök nyilvánvalóak. 3 szoros erő letaglózó hatás 20 0m ig azonos irányzék a 9 mmm MP-5 100 méterre van belőve 25m belül minimum 20-25cm-t aláhordott. És még legalább öt szempontot fel lehetne sorolni.
  • Sequoyah
    ha jenki bombázna így, akkor a fél világ visítana... Most valahogy nem hallok ilyen hangokat...

Ha a 2 eves gyerek beletalal a WC-be, akkor anyuka gratulal es megdicseri. Ha apuka megint mellehugyozik, akkor anyu rohadt merges:)
    Az orosz modszereket ismerjuk, magukhoz kepest jol teljesitenek, szoval mindenki orul... I guess...
  • repvez
    Én is ezt érzem, hogy eddig még szinte egy gépen sem láttam preciziós bombát, mind ezek a már 60-70-es évekből ismert verziók.
    (oké szu-34-esen látszott GPSes bomba)

De az amcsi gépeken nem is emlékszem az utolsó 5-10-évben láttam e még hagyományos MK82est vagy hasonlót, mindegyiken már csak LGB és GPS es bombák voltak.

Arról nem is beszélve, hogy ami videok kezdenek napvilágot látni a támadásokról, az eléggé eltér a megszokott amcsitol ahol a szálkereszt rajta a célpontonn és oda is csapódik a bomba , itt meg látsz egy célkeresztet aztán valahol a képen lesz egy robbanás és azután mozog még a szálkereszt mntha a pilóta megnézné, hogy mit is talált el.
    Persz enem tudom, hogy a 2 rendszer menynire hasonló, mert az is lehet, hogy egy másik gép nézi a becsapodást és egy másik oldja a bombát igy nem mindg van képbe, hogy pont hova dobja a másik.
  • molnibalage83
    Bőszen illusztrájlja azt, hogy néhány kivételtől eltekintve mekkora szakadék is van az alkalmazott jenki és orosz technika közt...

Abba meg ne is menjünk bele, hogy ha jenki bombázna így, akkor a fél világ visítana... Most valahogy nem hallok ilyen hangokat...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.11.19. 19:12:23
  • Hpasp #71870
    Azért ez engem Hanoi 1972-es B-52-essel való bombázására emlékeztet.
    (már haditechnikai színvonal szempontjából)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.11.19. 18:49:56
  • JanáJ
    Hát végül is a múltkori kóser boltos akció is siker, hisz nem lőtték agyon azt a szerencsétlent aki bement a társai fegyverei elé. Nem a fotelból akarom megmondani a tutit, de kimentek, hogy ott a manus. Ellőttek 5000 lőszert, úgy, hogy lehet senkit nem találtak el. A mesterlövész megsebesítette az egyiket. A robotok elakadtak. Az alsó gyerekes szomszédot nem hozták ki, miközben robbanás veszély volt és szegény kutya is elpusztult, aki valószínűleg a legértelmesebb volt. Túszról még nem beszélünk. Az ajtón nem sikerült bejutniuk mert elbarikádozták. Muhaha. És ők a rendőrségi elit? Ennyi erővel hoztak volna egy tankot.
  • Garou
    A tuzharc az elejen volt intenziv, majd kialakult egy spontan tuzszunet. Tehat nem folyamatosan lottek. A bekuldott robotok elakadtak a tormelekben, a "tuzszunet" bealltaval kuldtek be a kutyat. De megszortak a lakast az ilyenkor szokasos villano- meg hanggranatokkal is.
    Elit egyseg ment ki, tervezett akcio volt.
    Ami durva, hogy az akcio kezdetekor meg nem volt minden civil kimentve az epuletbol.
  • Sequoyah
    0 darab halott, 0 db civil aldozat, elkaptak minden kamikaze-hajlamu terroristat, sokukat elve. Nekem inkabb ugy tunik teljes volt a siker.
    (a kutyaert kar, de az meg mindig csak egy eszkoz, barmennyire cuki is)
  • SZUsszan
    "Szóval valahogy nem értem miért olyan sok egy ilyen esetben az 5,000 lövés..."

mert volt rá 8 azonosítható célpont. A katonák bemennek, darálnak, aztán majd utólag ellátják a vétleneket.

A rendőrségi akciócsapatok bemennek és széttunkolják a házat ugyanúgy? Fedezet tüzet adnak ismeretlen számú elkövetőre egy belvárosi épületben, aztán ami mellé megy, ki tudja hol áll meg?

Igen, a világháborúban ellőttek vagy 200.000-et egy halottra. Kevés kiképzés után egy csatában, ahol nem számít hova megy a lövedék, a csatatéren csak a bajtársak vannak, meg az ellenségek. Fel kell ismerni az egyenruhát jobb esetben és attól függően szórni, amíg van lőszer.

Azért most álljunk meg, antiterrorista akció volt, vagy összeverődött egy tucat zsaru az utcán és bementek leszámolni? Mert ez nem tűnt professzionális megoldásnak.

Ráadásul összesen 2-t tudtak lelőni (vagy az öngyilkosmerénylő nőt nem tudom a kettőbe kell-e beszámolni), a többi meg megadta magát, mert elfogyott a lőszere.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2015.11.19. 16:07:57
  • molnibalage83
    Azt nem tudtam, hogy ilyen hosszú. De mire és mit lövöldöztek így. Erről a csupasz pisztoly 2 jelenete jut eszembe...

• [NST]Cifu
    Még egyszer, több órás tűzharc, függően melyik forrás mit állít, 4-7 óra közötti időszakok.

Legkisebb érték a négy óra, az 240 perc, vagyis az 5,000 lövés per négy óra az percenként 20,83 lövés átlagban. Még ha Molni 10-12 rohambrigádjával számolunk, akkor is átlagban percenként kettőt lőttek.

Nyilván az első időszakban intenzívebb volt, tehát fejenként mondjuk ellőttek percenként 10-12 lőszer, ez 20-30 fős csapattal számolva percenként 200-360 lőszer. Ha ilyen ütemben lőttek, akkor 25 perc alatt megvolt 5,000 (a 200 lövés / perc értékkel). De akár negyed órán belül is meglehetett... (5,000/360 = 13,8 perc).

Szóval valahogy nem értem miért olyan sok egy ilyen esetben az 5,000 lövés...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.11.19. 15:54:34
  • SZUsszan
    Nekem is furcsa. Taktikai pajzsok fedezékében ellőttek minden lőszert, amit magukkal vittek?

Oké, ez nem szivárvány6 játék, hogy egy lövés egy halál de a játékos halálfélelem nélkül hajolgat a golyózáporban, de ha az oroszok teszik ezt akár civil áldozat nékül, rögtön mondják a tutit a nyugati elemzők, hogy milyen vadállatok.

Pedig csak kívülről PKM-ekkel, meg RPG-kel megpuhították a terroristákat, mielőtt bementek volna a romhalmazba összegyűjteni a halottakat, meg fegyvereket.
  • SZUsszan
    Itt azt állítják a rendőrök lőttek el 5000-et.
  • molnibalage83
    Akkor 30 ember rongyolt be? Vagy mennyi? 5000 lőszert az kb. 120-140 tár lőszer.... 30 ember meg mégis hogyan? Az épület harcászatnak megvannak a maga korlátai...
  • Palinko
    és ha azért szórták őketc4 irányból, hogy fedezékben maradjonak? nem olyan hihetetlen az 5000 lőszer, a 2. világháborúban egy halott se jött ki ennyiből :D

és ha jól tudom mindkét oldal lőszere benne van a becslésben
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2015.11.19. 15:15:11
  • [NST]Cifu
    A 10-12 főt honnan veszed? Én nem láttam a támadásban részt vevő rendőrség létszámáról semmit. Ahogy arról sem, hogy csak a behatoló csoport használta a fegyvereit. Továbbá ismét: 4+ (ill. összesen 7) órán át zajlott az ostrom...
  • Jeffjohnson
    Én azt olvastam, hogy a behatolás nem ment simán. Megpróbálták berobbantani az ajtót de az nem igazán sikerült erre elbarikádozták magukat a terroristák. Állítólag a házat annyira szitává lőtték, hogy a végén mikor behatoltak, akkor a golyók ütötte lyukakon vezettek be kamerát, hogy megnézzék van-e még bent valaki.
    Érthető volt a félelmük hiszen egy nő fel is robbantotta magát, a darabjai a rendőrautókon landoltak. Ezért is próbálkoztak több bombaelhárító robottal de azok meg elakadtak a romokban.
  • molnibalage83
    Én azzal a gyanúval élek, hogy ez elgépelés. Ha 10-12-fős behataloló osztag van, akkor hol és mi a túrónak cipelnek ennyi lőszert...? Ez emberenként 400-500 lőszer. Ez 10+ tár. Ramo is megnyalná a szája szélét...
  • [NST]Cifu
    Pedig az 5000 lövés nem olyan sok. Lőtéren 10 ember egy óra alatt elpuffogtat kényelmesen 500 lőszert pisztolyból. Ettől függetlenül élek a gyanúval, hogy ez egy durva becslés csak, ezzel együtt nem olyan hihetettlen.
  • [NST]Cifu
    ...egy sűrűn lakott társas házban, és környéken, úgy, hogy nem tudják, milyen eszközeik vannak a terroristáknak (pl. magukra robbanthatják az egész házat, ha egy komolyabb behatolási kísérletnél azt látják, hogy nincs esélyük).

Nem tudom innen megítélni, mennyire volt profi vagy nem profi a kivitelezés. Az biztos, hogy meglepni nem sikerült a gyanusítottakat, akik így elbarikádozhatták magukat. Emlékszel a Beszláni túszdrámára? Ott 25-32 elkövetőt három nap után tudtak kifüstölni az oroszok....
  • SZUsszan
    Páran értekeztünk erről. Szerintünk elírás és "csak" 500 lövés lehetett. Azért az 5000 az nagyon sok. Főleg, hogy nincs tele a net a környező civilek felvételeivel, amin hallani lehetne annyira kemény tűzharcot.

Ilyen intenzitású folyamatos tűzharc 4 óra alatt sem biztos, hogy 5000 lövést eredményezne, ráadásul a videón biztos vagyok hogy nem csak a terrorelhárítók lövései hallatszanak, azt meg nem tartalmazza ez az adat.
  • JanáJ
    Ahogy olvastam megint nagyot alkottak a francia terrorelhárítók. Négy óra, 5000 lövés, szegény kutya és két robot után sikerült "elfogni" a 3-5 főt. Most tényleg ilyen bénák? Mert ez még tőlünk is amatőr lenne.
  • millerius
    Logikus, mivel a Snakeye-kit egyféle méretben készült, nagyobb méretű, hosszabb bombára szerelve lehet, hogy el sem férne a gépre függesztve. Ráadásul egy nagyobb bomba nagyobb távolságra szórja a repeszeket, ugyanaz a méretű féklap meg egy nagyobb tömegű bombát kevésbé fékezne, így a kioldó gép kevésbé tudna eltávolodni a veszélyes repeszkörzetből.
  • [NST]Cifu
    Csak az Mk.81 és Mk.82 esetében van megemlítve mindenhol a Snakeye. Valahol logikus is, kis magasságból még fékezőlapokkal sem életbiztosítás 454 vagy akár 908 kg-os bombákat dobni...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.11.19. 08:11:21
  • ximix #71850
    A képkereső ezt dobta fel rá, de közben bele-bele olvasva, a 81 125 kg a 82 meg 250kg így valószínűbb a 81 (két zsák cement)
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.11.18. 21:23:54
  • molnibalage83
    Ez Mk-82 SE lenne?
  • SZUsszan
    Kemény, még a kémlelőnyílás is megfogta a penetratos slugot is.
  • millerius
    Hát ez nem semmi, frenetikus látvány, kívülről se semmi amit a Blue Angels csinál, de szerintem ezen a kamera-látványon még a pilóták is elcsodálkoztak, ha visszanézték. Nagy köszönet, hogy felraktad!!
  • Palinko
    igazából nem tudom pontosan miből készülnek ezek a pajzsok, annyit tudok, hogy kompozitból. és a shotgun slug nem igazán szerepel jól még acél ellen sem, nem hogy az annál is erősebb pajzsok ellen szerepelne:

érdemes ezt a csatornát követni, ha érdekel a "mi lenne ha?" felvetések.

itt egy speciálisan pajzsra lövöldözős videó.

egyébként nagyon nem mindegy, hogy milyen besorolású a pajzs, van ami csak pisztolyra, a képen láthat level 3 vagy 4 lehetett, annyira nem értek hozzá, bár a level 4 sokszor egész nehéz és "kerekei nőnek"...

Threat Level Type III protects against most lead cored, center-fire rifle threats, including the AK-47 round and the 223 ram/5.56 NATO. Threat Level Type IV protects against most steel core, armor-piercing, center-fire rifle threats—and a lot of steel core AK-47 ammo is out there. So, it is IIIA for handgun ammo, III for most rifle ammo and IV for armor piercing rifle ammo.
  • aksurv2
    Bomba volt. Es csapagygolyok csinaltak azert egyenletes a szoras.
  • ximix #71844
  • Sequoyah
    Hat ha nyilt teremben, fedezek nelkul kozelitettek meg a tamadot (koncertterem), akkor teljesen realis, hogy amig megkozelitettek, metereket tettek meg ennek vedelmeben, es csak akkor dugtak ki a fegyvert mogule, amikor a tamado ujratoltott.
  • SZUsszan
    Vajon milyen távolságból tudott emberünk ennyi lövést leadni rá, mielőtt kilőtték?

Ha sorozat volt, viszonylag szépen ott tartotta egy ember méretű célon, főleg beszámítva, hogy magas stressz alatt állt.

Amúgy ezeket a pajzsokat át tudná lőni egy páncéltörő lövedékekkel feltankolt AK-47-es? Vagy egy AS-VAL, vagy egy shotgun Slug, brenekke kombó??
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2015.11.18. 15:45:02
  • molnibalage83
    Ez az, amikor szó szerint pofáncsap a valóság.
  • Palinko
    péntek esti párizsi terrortámadás alatt volt túsz szabadítás is, akkor sérült meg a képen látható pajzs AK lövedékektől. jó látni, hogy a technika életet mentett:

• molnibalage83
    A Snakeye kit tudtommal már a '80-as évek végén kukázva lett és azóta a BSU bombákon levő ernyős fékezés van.

A Snakeye kit felment bármilyen bombára? Az Aranysas FB oldalán láttam, ahogy két csávó emel meg egy féklapos bombát. Kizártnak tartom, hogy 500 fontos bombát két ember megemel. Viszont akkor ezek szerint az féklap ráment a kisebb bombára is...
  • [NST]Cifu
    Az 1954-es mintájú szovjet/orosz bombák abban a formában, ahogy a videó elején (a bombaterekben) használják, az teljesen okés, ugyanis jobb a helykihasználásuk, mint az áramvonalasabb 1962-es mintájú bombáknak.

A videó második felében látot, külső függesztések esetén már kevésbé indokolt a dolog. A külső függesztés esetén a kevésbé áramvonalas bombák előnye, hogy kis magasságból is lehet őket vetni, mert annyira lelassulnak, hogy messze a gép mögött érnek csak földet. Az amerikaiaknak ehhez a Snakeeye kitet kellett kitalálni az Mk. szériás áramvonalas bombákhoz. Csakhogy feltehetően itt azért nem kis magasságból vetik a bombákat, hanem a videók alapján közepes magasságból (3km-nél magasabbról).
  • fonak
    Lehetnek akár régebbi összevágott felvételek is. Amúgy miért használják az oroszok még mindig ezeket a 60 éves dizájnú, áramvonaltalan FAB sorozatot külső függesztményként is? Mert megjelent később (de még a 60-as években, szóval nem mostanában) egy áramvonalasabb sorozat is, de azt sosem látni (csak az ezeken alapuló irányított bombákat). Azokból már nem gyártottak sokat, úgy látszik, ezekből pedig még mindig kimeríthetetlen készlet van? (Afganisztánban azért anno eléggé lemerítették a készletet, akkor kezdték el még a II. vh-ból megmaradt bombákat is áthegesztett felfüggesztő fülekkel alkalmazni, mert nem maradt más)
  • [NST]Cifu
    Sajnos nekem már kicsit magas a részletes magyarázat, de a lényege az, hogy stabilabb és megbízhatóbb ilyen hatalmas energiaigénynél már a 4160Vac alkalmazása, amely először az LHD 8-on jelent meg. A cél alapvetően az, hogy lépésenként tovább menjenek a teljesen elektromos hajó irányába.

Forrás: LHD 8: A Step Toward the All Electric Warship
  • fade2black
    Lehet mert ez van azonos footprintel kéznél.
    Kicsit hosszabban F3ról. AB F3