95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Mitől ne lenne...?
  • JanáJ
    íGY SE ÚGY SE LENNE ATOM HATALOM. lÁSD A NORMÁL HADEREJE SZINTJÉT. (-CAPS)
  • Palinko
    oroszok keveset dobnak pont az ISIS-re, assadot támogatják a vegyes összetételű lázadók ellen...

"Nem ez volt az első alkalom, hogy a törökök a légterük megsértése miatt figyelmeztették az oroszokat. Október 3-án és 4-én egy Szu–30-as és egy Szu–24-es gép hatolt be a török légtérbe előzetes engedély nélkül. A török légtérvédelem akkor többször figyelmeztette a gépeket, hogy ne tegyék. F-16-os vadászgépeket küldtek fel, és ennek meg is lett a hatása: az orosz gépek azonnal távoztak a török légtérből.
    A történet fontos részlete, hogy a Szu–30-as pilótája majdnem hat percen keresztül becélozva tartotta a radarján az elfogására felküldött török vadászgépet. Végül egyik fél sem tüzelt, de Ankara ekkor közölte: lelövik azokat a gépeket, amelyek megsértik a légterüket.
    Az oroszok akkor azt állították, hogy csak navigációs hiba miatt tévedtek a határ rossz oldalára."

szerintem ideje volt már hogy valaki kicsit az oroszok orrára koppintson, nem kell elfelejteni amit svédországban játszadoztak, litvániában is több mint egy tucatszor szálltak fel miattuk a gépek, még az USA partjainál is vagiztak július 4.-én. mégis mire számítottak? meddig nézhetik hülyének az egész világot? meg ki hisz nekik, hogy nem voltak török légtérbe, látszik az előző esetből mennyire tudnak navigálni. vagy esetleg akkor hazudtak? akkor most miért mondanának igazat...

kár hogy nincs nem NATO, vagy NATO párti radar a környéken ami el tudná dönteni a vitát. nem a törököket védem, azoknak is van bőven a füle mögött, olaj vásárlás az ISIS-től, kurdok bombázása akik szárazföldön felveszik a harcot stb. de ettől függetlenül kijárt már az oroszoknak, hogy tartsák magukat a normákhoz.

viszont ez a téma már nem haditechnika sztem, lassan jön Cifu is és a mi orrunkra is koppint :D
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2015.11.25. 00:27:22
  • Sequoyah
    Hagyjatok, en is be akartam szolni, de rajottem, hogy van 3 masik topic ahol errol lehet beszelgetni. Ezt hagyjuk mar meg a haditechnikanak.
  • VO101Tom
    Még szerencse, hogy te nem vagy olyan felelős pozícióban, ahonnan CIVILIZÁLTAN kellene döntést hozni, hogy melyik országot milyen középkorba bombázd vissza...
  • F1End
    Hát ha van valaki, aki csak erőből ért, azok az oroszok. Nem akarok kifejezetten beszólni nekik, szeretem az íróikat, Dosztojekvszkíj és társai, de ott is megvan, hogy tojnak az ilyesmire. Az ejtőernyőn ereszkedő pilótákat lelőni nyilván nem korrekt, de ha az oroszok légterét sértené meg valaki rendszeresen, biztos vagyok benne, hogy ők sem lennének túl kezesek, hanem lenőnék a fenébe a gépet, ami éppen berepül, ha már a türelmük végére értek.

Manapság ez főleg így van, hiszen nagyon a reálpolitikára építenek. Ha a törökök próbálnának védeni valamit, amit ők szeretnének megsemmisíteni (jelen esetben a törökök Aszad államának a bukását kívánják, bár pont fordítva), akkor az oroszok is ugyanúgy megpróbálnának keresztbe tenni ennek, ha az érdekük éppen ezt kívánja.
  • Master91
  • mijki
    Am lehet megsértették "párszor" a török légteret az orosz gépek, de nem az a megoldás, hogy lövünk. Lehet CIVILIZÁLTAN kikísérni az ellenséges gépet. Plusz a "demokratikus ellenzék" lelőtte a pilóták keresésére indított MEDEVAC helikoptert. Mellé pedig lelőtték az ernyőn lógó pilótákat ereszkedés közben, erre azt mondja az egyik amcsi tisztviselő, hogy önvédelemből lőttek a szakállasok. Lehet az amcsiknál az ernyőn pilóta lövés önvédelemnek számít, ezért lőtték le ernyőn a német pilótákat a világháborúban. Szerintem simán megérdemelnének egy kis szőnyegbombázást a nyakukba. Am ebből is látszik, hogy a törökök se sokkal jobbak mint az ISIS meg a többi fejeket levagdosó, vadállat. Ha jól emlékszem, akkor a törökök is átjártak néha kurdokat bombázgatni Szíriába, de akkor nem volt ilyen ejnye bejnye senkitől. Most meg...

Az egyetlen nagyhatalom, amely segít megsemmisíteni azokat a barbár kecskeba**okat(ISIS) a Közel-Keleten, azok az oroszok egyedül. Nem vagyok orosz párti, de ebben a dologban támogatom őket. A többi ország csak a tökét vakarja, pedig közös érdek lenne hogy azokat a mocskokat átküldjék a "paradicsomba". Persze, biztos vannak egyéb érdekei is Oroszországnak Szíriában, mint a kikötő, vagy Szíria újjáépítése orosz cégek által, de ők akkor is tesznek valamit az ISIS ellen.

Törökök meg addig keménykedjenek amíg Oroszország nem küldi őket vissza a középkorba(ugye ott a mondás, hogy addig nyújtózkodj amíg a takaród ér). Erdogan meg olyan mint egy kisgyerek, aki miután megdobott egy gyereket kővel, az anyukája mögé(NATO) fut, amikor megakarja verni a másik kölyök. De ott a NATO 5.cikkely, de nem hiszem hogy az érvényes lenne, mivel Törökország lőtt először, plusz nem hiszem hogy bevállalnának egy atomhatalom elleni konfliktust a NATO államok. Inkább beáldozzák Törökországot, mint parasztot a sakkban...

És van pár millió kurd Törökországban és vannak harcedzett embereik Szíriából, nehogy aztán kapjanak az oroszoktól fegyvereket és akkor semmi se állhat egy független kurd állam útjába.

Ezek az szélsőséges mocskok nem csak a naptár szerint vannak 600 évvel lemaradva, hanem fejben is....
    Utoljára szerkesztette: mijki, 2015.11.24. 23:21:02
  • fade2black
    cifu és molni hszéhez még annyit, hogy mekkora istenverte "mázli" balti államoknak, hogy NATO tagok. Oroszo kb rég leszarta volna, hogy független államok és ld Krím/KUkrajna esetét.

Tipikusan csak az erőből ért.
  • molnibalage83
    Bocs, de a Budapesti egyezmény az mi is Ukrajna határait illetően...? Néha egyesek úgy érzem, hogy házhoz mennek a pofonért. Ez egy írásos dokumentum. A NATO meg soha semmit nem írt alá a bővítés kapcsán, hogy mit hoz a jövő...

Ukrajna azóta is veri a fejét a falba, hogy lemondott az atomfegyvereiről.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.11.24. 22:18:40
  • ximix #72024
    Na ez jó lesz, az orosz vidijó szerint át sem lépték a légteret.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Orosz verzsön

Török verzsön

• EnxTheOne
    Ezek a törökök... megérdemelnék ha az lenne a következő Szíria.
  • Sequoyah
    Nincs igazsag. Az oroszoknak nem kellett volna provokalni, a torokoknek pedig nem most kellett volna peldat statualni.
    Ez egy olyan helyzet, ahol mindket fel messzirol elkeruli a jofiusag latszatat is.
  • JanáJ
    Én ezt értem, de közben ők berepültek Szíriába bombázni. Szóval akkor most azért tették, mert a képességük megvolt rá? Amikor a szírek lelőtték a Fantomot akkor is ment a hiszti a hol a határról és ott is kiderült, hogy sokadik berepülés volt. Szerintem ezt kicsit túlmozogták.
  • Sequoyah
    Koztudott, hogy nem az elso eset volt amikor megsertettek a torok legteret, es hogy mar jo ideje kovetelik, hogy szuntessek be a provokaciot.
    Igazabol sokszor szoltak mar az oroszoknak, most lett eleguk...
  • JanáJ
    Szerintem ne kezdjün jogi vitában. Erősebb kutya... Pont.
    Mondjuk nem hiszem, hogy összetolják magukat az orosz egységektől, de biztos nem lesznek olyan bátrak, ha vadászfedezet is lesz. Hozzá teszem anno a törökök is verték a nyáluk mikor leesett az égről a Fantomjuk.
  • Papichulo
    Maga Gorbachev mondta, hogy nem volt semmilyen garancia a NATO bovitessel kapcsolatban. Amugy meg az oroszok is mintha adtak volna garanciat Ukrajnanak, annak nuklearis fegyvereinek leszereleseert cserebe, hogy a teruleti integritasukat garantaljak.
  • JanáJ
    Szerintem csak úgy, csak ennyiért nem lőtték volna le. Tuti volt utasítás arra, hogy szemet becsukni, vagy ha csak az orrát bedugja valami, akkor tűz.
  • VO101Tom
    Na, legközelebb frissítek mielőtt elküldöm :) Esküszöm nem kopipészteltem :)
  • VO101Tom
    Az nem tudom megvan-e, de a Szovjetúnió már felbomlott. Az ukránok szuverén szabad állam, és a balti államok is. Az, hogy valakik valamiben valamikor megegyeztek a fejük felett a beleegyezésük nélkül, az miért érdekeljen ott bárkit? Joguk van eldönteni, hogy hol és kihez csatlakozva akarnak élni. Akkor is ha a szovjetúnióban ezt évtizedekkel ezelőtt másképp akarták...
  • [NST]Cifu
    Bocs, de a SZUnak anno garanciát adtak arra, hogy a balti államok nem lesznek a NATO tagjai...

Ezt az indokot számtalanszor felhozták már, érdekes módon semmiféle megerősítést nem találtam róla, felteszem neked sincs rá vonatkozó forrásod.

Ráadásul elég érdekes, hogy miután Oroszország elismerte a balti országok függetlenségét, sőt, határait is, még nekiállna megszabni, mit lehet és mit nem a balti államoknak. Igen, az orosz politika igyekezett a Balti államok atlanti-integrációját megállítani, és a skandináv országok számára egy biztonsági paktumot összeállítani a Jelcin-érában, ám ezt nem igazán fogadták jól. A balti államok eredetileg is euroatlanti integrációra törekedtek, függetlenségük óta...
  • Sequoyah
    Folyton azzal hitegetnek, hogy Oroszorszag mar nem a SZU, szoval erre hivatkozni...:)
    Egyebkent azota a balti allamok szuveren, onallo allamokka valnak, es eldonhettek, hogy kihez szeretnenek csatlakozni.
  • AnuluWork #72012
    Bocs, de a SZUnak anno garanciát adtak arra, hogy a balti államok nem lesznek a NATO tagjai, sem a többi volt szovjet tagköztársaság, mint pl. Ukrajna, Grúzia, stb. Erre a baltiak már EU tagok, a NATOt már nem is említem. Ezek után ezt felhozni és arroganciáról értekezni az arab tavasz nevű puccssorozat és az ukrán puccs után? :)
  • VO101Tom
    Nyilván nem ez az egy berepülés volt a gond. Törökország múlt hét pénteken már bekérette az ankarai orosz nagykövetet, tiltakozva az intenzív orosz légi csapások ellen Észak-Szíria azon területein, ahol a türkmének (szíriai török kisebbség) élnek. Most megint ott bombáztak. Lényegtelen, hogy Putyin mit ígért Párizsban, semmit nem tartott be, és nyilvánvalóan megint csak hülyét járatja a nyugattal. Szerencsétlenségére a törökök jobban befeszültek mint kellett volna (innen fotelből én is azt mondom, hogy ezt túlreagálták), de az oroszok ezt maguknak IS köszönhetik, az arroganciájukkal meg a folyamatos szívózással NATO-val szemben (skandinávia, skócia, baltikum rendszeres faszlóbálási terület. Csak ott nincs háború a szomszédban).
  • AnuluWork #72010
    "Orosz HM sajtótajékoztató most: mai naptól kezdve minden orosz gép vadászgépes fedezetet kap, erősítik légvédelmet orosz bázís felett, "Moszkva" cirkáló közelebb megy latakiai parthoz, hogy maximálisan lefedje légteret S-300 rendszerrel, minden potenciálisan veszélyes gépre lőni fognak, Törökországgal minden katonai kapcsolatot megszüntetnek."
  • AnuluWork #72009
    Még talán annyi sem. Ráadásul az oroszoknak bizonyítékuk van rá, hogy az F16 ott várt, bement szír légtérbe és MÁR szír légtérben indította a rakétát és lőtte le az orosz gépet. Obama persze jogosnak nevezte a török cselekedetet, mondván joguk van megvédeni a légterüket (a török helyi HMCS hozzátette, hogy égen és földön). Csak akkor nem értem, hogy miért is engednek át milliónyi migránst a határaikon ellenőrizetlenül és adják veszik az ISIS olaját 25 dollár/hordó áron?
  • Lacusch69
    17s !!!
  • fonak
    Nyilván mindig azonnal emelték őket, ahogy orosz gépeket észleltek a határ túloldalán.
  • Jeffjohnson
    Egyébként google maps alapján ez egy 2km vagy annál rövidebb szakasz, ahol berepült az orosz gép. Nem lehet, hogy légvédelemmel szedték le? Mert ennyi idő alatt nem érnek oda a vadászok hacsak nem pont ott vannak.
  • fonak
    Esélyesen ez volt a törökök baja, ezért léptek. Legfelső szinten dőlt-e el, vagy lejjebb, azt persze nem tudhatjuk.
    Törökország összejátszik az ISIS-szel réges-régen, titkosszolgálati vonalon biztosan, ez elég nyilvánvaló. Olajat vesznek tőlük, talán fegyvert is adnak nekik, szabadon jöttek-mentek a török határon. Persze az oroszok sem kisebb szarkeverők, nem kell őket (nagyon) sajnálni.
    Oroszok a "mérsékelt" ellenzéket bombázzák, a lelőtt gép sem az ISIS területe felett volt éppen ugye, törökök meg a kurdokat bombázták többször is, közben mindkettő azt állítja, hogy az ISIS-t bombázta stb.
  • Sequoyah
    Van boven nem katonai eszkozuk is, a gazdasagi kapcsolataikon keresztul is buntethetnek, ami valoszinubbnek tunik.
  • horthy
    Szerintem az Orosz válasz az az lesz hogy figyelik majd a Szír légteret hátha van valami lelőhető Jumurdzsák ! Vagy adnak némi légvédelmi fegyvert a Kurd Önvédelmi erőknek nemtudom !?! De biztosan nem fognak ölbetett kézzel ülni . Egyszóval majd a ruszkik is elkezdenek szemétkedni .
  • millerius
    Abba viszont, hogy a török fegyveres erők melyik földrajzi területeken milyen készültségi fokozatban legyenek, és mennyire aktívan vagy visszafogottan reagáljanak, mint Törökország első emberének, lehet némi beleszólása. Mióta a törökök előtt lecsapták az EU-belépési sorompót, azóta Erdogan a valamikori nagy török állam és muszlim vezéri nagyhatalom felélesztéséről álmodik - és tesz is érte. Most valószínű, hogy a törökök nem kicsit túllőttek a célon, de hogy pontosan mennyivel, az majd hosszabb távon fog kiderülni.
  • Sequoyah
    Nem o fogalmazza meg, de o felelos erte. Es o megvedte ezt az akciot...
  • molnibalage83
    Nem hinném, hogy Edorgan személyesen fogalmazza meg a RoE-t és ő adná a parancsokat. Ki tudja, hogy ez minek a sajátos lecsapódása volt ez.
  • JanáJ
    Ez az Erdogan ez értelmi fogyatékos, vagy én nem látok valamit? Mindenki egymás kezébe csapott a párizsi támadások után az ISIS ellen. Erre ez a zseni összehozza ezt.
  • SZUsszan
    Ahogy nézem megvannak a pilóták is. Többé-kevésbé hihető az oldal. Most nem tudom.

Nem csak a videó, de a kommentek között vannak képek a földön fekvő halottakról is.
  • molnibalage83
    Na ez a másik fele...
  • millerius
    Ha a török légtér-ellenőrzés ilyen szinten lenne egy évek óta háborús helyzetben lévő határszakaszon, ahol most ráadásul egy konkurens és nem baráti nagyhatalom gépei éles harci bevetéseket repülnek, hát az régen rossz lenne a törököknek és NATO-nak is.
  • molnibalage83
    6000 méteren levő cél a mai radarokkal? Ezt átlagos kezelő megoldotta 50+ éve tervtáblával és P-12-vel. Ez teljesen valószerűtlen.