95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Nem szeretem, hogy belegondolsz dolgokat a kommentjeimbe, de tény hogy nagyon hülyén tudok fogalmazni. Orosz o. és Ukrajna között hatalmas a szakadék szerintem, de ezt csak innen a monitor elöl. Az ukrán fegyveres erők szétrohadt, kb a függetlenség óta csak kivonnak, a ruszkik azért fejlesztik a seregüket, az ukránoknál semmi sincs. A technika szétrohadt, a katonák moziválatlanok, nem felszereltek, nem kiképzettek. A MH egy elit erő hozzájuk képest. Az ukránoknál szerintem a silókban rohadnának a rakéták és a fejeket meg őríznék azt pont. Szétlopták az országot. Ennyi.
  • millerius
    Először Rumjancev fényképét közölték a halott pilótáéval együtt, aztán ma a másikat (nyilván ez a hivatalos), eléggé hasonlítanak egymásra ez lehetett a keveredés oka /a zilált és összelövöldözött halottra meg mindketten :-((/.
  • [NST]Cifu
    A T-64/72/80/90 esetén a tornyot kiemelik a testből, és lefele-hátra húzzák ki a helyéről a löveget. Ez állítólag elég macerás, csak megfelelően felszerelt műhelyben kivitelezhető.
  • Lacusch69
    Nem tudtam, hogy ketten haltak meg a SAR csapatból.
    Peskovról sem tudtam, a médiákban eddig Szergej Alekszandrovics Rumjáncev őrnagy szerepelt a halott pilótaként.
  • fonak
    Hiába lenne atomfegyverük sokat nem változtatna a helyzeten, vagy a saját területükön vessék be? Fenyegetőzni lehetne vele, de az oroszok is tisztában lennének vele, hogy nem merik ellenük bevetni, ennyiért, a megsemmisülést nem vállalnák be.
    Lásd 1999-es indiai-paki meccs, akkor már mindkettőnek volt atomfegyvere, a pakisztániakat nem rettentette el attól, hogy katonákat küldjenek át Indiába, bár hivatalosan turisták voltak azok is. Lehet, hogy a totális háborút megakadályozta, bár a pakik szerintem amúgy is tudták, hogy abban is vesztenének (igaz korábban ettől még elindítottak/kiprovokáltak 3 "komoly" háborút Indiával, amiből az utolsóban bizony nagy verést kaptak)
  • davidbog
    Harckocsikban hogyan cserélik ki a löveget?

Gondolom sok megoldás van rá. Voltak olyanok amiknek a tetőlemezét le lehetett csavarozni a löveg felett és arra felé ki lehetett emelni a löveget. A JSz-3 és JSz-4 szerintem ilyen volt.
    Aztán volt olyan, hogy a elölről a lövegpajzzsal, závárzattal, recupeatorral (helyretolónak nevezik magyarul?) együtt kiszerelhető volt. Szerintem az M48 Patton, Párduc ilyen lehet.
    Lehetséges olyan, hogy a tornyot felemelik és alulról kiemelik a komplett löveget, mert a tornyon lévő kivágást alulról nem határolja a torony. Kicsit körülményes, nem tudom minél cserélik így, de szerintem így is ki lehet cserélni az M1 Abrams, Challenger 1/2, IS-7 harckocsiknál.

Na de mi van azokkal a harckocsikkal amelyiknél egyikre sincs lehetőség, se felülről, se alulról, se elölről?
    Például a Király Tigris:

Vagy ott van a Chieftain. Annak is minden honnan körbeveszi a torony eleje a lövegkivágást. Ezeknél hogyan szedték ki a löveget?

Ilyen esetben csak maga a lövegcső kiszerelhető és csak azt cserélik? És akkor a harckocsiban marad a komplett závárzat, lövegbölcső, recupeator. Amit valahogy meg vagy kitámasztanak hogy le ne essen ellensúly nélkül?
    Jobban belegondolva a modern gépeknél is lehet hogy csak a csövet cserélik.

Milyen megoldások vannak még harckocsi lövegcső cseréjére?
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.11.25. 14:56:11
  • [NST]Cifu
    FMJ - Full Metal Jacket, teljes köppenyes lövedék, ami ugye nem gombásodik, nem expandál ki a testbe jutva.

Ugyebár a Hágai 1899-es egyezmény értelmében amennyiben az egyezményt aláíró felek egymással háborúznak, nem használhatnak olyan lövedéket, amely az emberi testbe csapódva könnyen alakot változtat.

Ezt ugye szó szerint betartják a nyugati és keleti lövedékek, de a nyugati (5.56x45mm NATO) lövedék darabokra szakad, sok-sok apró repeszként okozva több sebcsatornát, míg az orosz lövedékek (mind a 7.62x39mm, mind az 5.54x39mm) forog a testbe csapódva - nem a hossz, hanem a keresztirányú tengelye körül...

Adott esetben például az oroszokra ez a korlátozás nem vonatkozik, nyugodtan használhatnak könnyen deformálódó lövedékeket a szír felkelők és az Iszlám Állam ellen.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.11.25. 14:51:14
  • Pluskast
    Akit érdekel: hangfelvétel a török felszólításról.
  • PSG 1

Szallitsak az oroszok a legmodernebb legvedelmi eszkozeiket a kurdok szamara? Why not? En egytertenek vele, mint ahogy egyetertettem volna a Stinger szallitasokkal is a mudzsahedek szamara anno..(Bar azok nem jelentettek akkora veszelyt a polgari legikozlekedesre es teny, h a kurdok nem rendelkeznek--egyenlore--szuveren allammal, aminek a szuverenitasat meg kellene vedeniuk..)
  • millerius
    Oleg Anatoljevics Peskov alezredes (a Szu-24 Pilótája, a levegőben lőttek rá, de még élve ért földet, az Al Nuszra-sok ölték meg)
    Alekszandr Mihajlovics Pozinyics tengerészgyalogos
    Konsztantyin Valerjevics Murahtyin százados
    A Szuhoj-pilóta Oroszország hőse kitüntetést, a SAR-csapat halottai Bátorságért érderendet kaptak - posztumusz.
  • Master91
    Pont erre googeleztem rá :D

Full metal jacket - teljesköpenyes (?)
  • molnibalage83
    FMJ?
  • molnibalage83
    TOW-ot feketepiacon szerintem lehet szerezni, mert azt is elég jól szétszórták a világban.
  • [NST]Cifu
    Az oroszok nem ismerik el őket, ugyanúgy kezelik tehát a helyzetet, mint az amerikaiak a Talibán esetében. Mivel nincsenek egyenruhában, nincsenek rendfokozati és hovatartozási jelzések, ezért nem minősülnek katonáknak. Vagyis a Hágai / Genfi egyezmények nem vonatkoznak rájuk.

Innentől kezdve az oroszok szemszögéből kb. terrorista szinten vannak. Nem illeti meg őket semmiféle nemzetközi egyezményben megfogalmazott jogvédelem és nem él velük szemben semmiféle fegyverhasználati korlátozás (ie.: például nyugodtan lövöldözhetnek rájuk nem FMJ lőszerrel).
  • Lacusch69
    A SAR csapatból ketten haltak meg? (A Szuhoj-pilóta őrnagy volt)
  • Lacusch69
    Ha (legalább) egy NATO-tagállam istápolgatja őket (gondolom a TOW-t nem a duárban gyártották), akkor csak elismertek valamilyen szinten... (Mert ugye ők a mérsékelt(?) felkelők)

Viszont egy kérdés: a törökök által kiadott útvonalakon nem látszik, hogy a Szuhojok kitérő manővert végeztek volna az indítás után.
    Nem vették volna észre, hogy rájuk lőnek vagy olyan rövid idő volt az észleléstől találatig, hogy nem tudtak mit tenni? Vagy nem fedi a valóságot a török térképvázlat?
  • [NST]Cifu
    Részletek nincsenek, a félinformációk alapján két Mi-8-as indult el SAR feladatra a pilótákat felkutatni, az egyiket megrongálták a felkelők ("fegyveres bandák" az oroszok szerint), és kényszerleszállást hajtott végre, a másik helikopter felvette a személyzetét, és végül kimenekítette az életben maradt pilótát is.
  • millerius
    Egy százados (valószínűleg a pilóta) és egy tengerészgyalogos meghalt a kutató-mentő csapatból, a Szu-24 operátorát viszont sikerült élve kimenteni, egy közelben lévő kisebb szír egység is részt vett az akcióban.
  • molnibalage83
    A TOW-val szétkapott helikopter személyzetével és utasaival végül mi történt?
  • AnuluWork #72055
    Sorry. Nem volt szándékos.
  • molnibalage83
    Az orosz haderővel is ez történt, de a nukleáris potenciált őrizték, mint a hímes tojást. Csak hollywoodi ökörségekben fordul olyan elő, hogy atomfegyvert eladtak vagy elloptal.
  • JanáJ
    Mert szetrohadt volna, mint a tobbi fegyverük. Latjuk hogy kilóg a gatyabol a segguk.
  • [NST]Cifu
    Milyen egyezmények vonatkoznak az el nem ismert felkelőkkel szemben? :)
  • Lacusch69
    Ez nem fair play kérdése, hanem egyezményeké... Csak aztán nehogy a másik fél is lexarjon egyezményeket...
  • SZUsszan
    Itt a hosszabb videó:

Szerintem elég profin és gyorsan szerelték össze a cuccot.
  • [NST]Cifu
    Figyelembe véve, hogy AnuluWork sikeresen elterelte a témát a politika irányba, és megy is a ködösítés meg a hangulatkeltés, megkérek mindenkit, hogy a katonapolitikai témába nem tartozó dolgokat hanyagoljuk a topicban.

Az ezekkel kapcsolatos dolgokat a saját megítélésem szerint szankcionálom / törlöm.

Köszönöm!
  • Papichulo
    ettől kezdve pontosan tudhatjuk, hogy Törökország politikai vezetése az ISIS mögött áll, az ISIS

Ez egy non-sequitur. Torokorszag nem az ISIS-t akarta tamogatni, hanem a kurdokat gyengiteni... Az elobbi csak egy jarulekos korulmeny volt.
  • molnibalage83
    Hagyományos katonai erő tekintetében nagyon is. Sőt, Törökország bizonyos szempontból erősebb is.
  • millerius
    Miért csak Izrael. "Szívből sajnálom" szegény törököket, és megérteném az érzékenységüket a légi határsértések iránt, de mintha pont ők jártak volna át "szomszédolni" Irakba és Szíriába a kurdokat bombázni - mellékesen azokat a kurdokat, akik közvetlenül felveszik a szárazföldi harcot az ISIS-el. Végül is tisztább lett így a helyzet, ettől kezdve pontosan tudhatjuk, hogy Törökország politikai vezetése az ISIS mögött áll, az ISIS meg kapott támogatásul egy potens légierőt. Csak lehet hogy lemaradtam valamiről, mert azt nem hallottam, hogy az ISIS-t mikor vették fel a NATO-ba?!
  • AnuluWork #72045
    Ennek ez a lényege:

3. Military contacts with Turkey to be suspended

(Ezek után ők sem fognak magyarázkodni. Átjött. Lelőtték. Izrael felkészül?)
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2015.11.25. 07:49:54
  • AnuluWork #72044
    Itt türkmén szabadságharcosokról papolt a nyugati média tegnap, de ezek nem azok voltak, hanem a Dzsabhat an-Nuszra.
  • AnuluWork #72043
    Hivatalos válaszlépés nem lesz, de ez közelebb megy.
  • Palinko
    a pilótáknak ez a sorsuk, elég rossz napod van, ha azok közé esel akiket fél órája még bombáztál... ezen mindenki ki van akadva, hogy nem fair, mert nem tudott védekezni a pilóta stb, csak hát épp a háború nem ilyen és azok akik ezt kifogásolják is 99% kinyírta volna a pilótát aki nemrég még épp a szülővárosát bombázta.
  • Papichulo
    Az egyetlen nagyhatalom, amely segít megsemmisíteni azokat a barbár kecskeba**okat(ISIS) a Közel-Keleten, azok az oroszok egyedül.

"As of 3:59 p.m. EST Nov. 12, the U.S. and coalition have conducted a total of 8,125 strikes (5,321 Iraq / 2,804 Syria).
    U.S. has conducted 6,353 strikes in Iraq and Syria (3,695 Iraq / 2,658 Syria)
    Rest of Coalition has conducted 1,772 strikes in Iraq and Syria (1,626 Iraq / 146 Syria)" (forras)

• Papichulo
    Az oroszok szerint meg az a "becsuletes" szabadsagharcos, aki korhazakat sajatit ki es ott ellehetetleniti az emberek gyogyitasat, mentoautokban fegyvereket szallit es abbol lovoldoz, varosokban allitja fel a tuzerseget, civileket gyilkol valtsagdijert, stb...
  • AnuluWork #72039
    Mondják az amerikaiak. Az lenne a mérsékelt lázadó aki EJTŐERNYŐSÖKRE és MEDAVACRA lő? :D
  • AnuluWork #72038
    Most fordítsd le ugyanezt Mexikó vagy Kuba nevére az USA mellett! :)

Mármint a megpróbálna csatlakozni valami orosz vagy kínai központú katonai vagy gazdasági szervezethez valamikor ...

Más.

Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2015.11.25. 07:24:38
  • mijki
    Ezzel az oroszok visszabombázzák a középkorba dologgal csak arra akartam célozni, hogy míg Törökország regionális hatalom, addig Oroszország globális hatalom. Nem egy ligában játszanak.
    HTKA-ról, ha igaz a statisztika, akkor a törökök is csibészek...

http://kephost.com/images/2015/11/25/TURKS_www.kepfelt * space * oltes.hu_.jpg
  • Palinko
    nem tudom már pontosan melyik volt nemzetközi légtér, meg melyik volt csak az oroszok szerint nemzetközi légtér. meg miért kell nemzetközi légtérben úgy veszélyeztetni a másik ország pilótáját, hogy pár méterre húz el tőle :S

szerintem is felesleges gubancokat fog ez okozni, de valahogy meg kellett nekik mutatni, hogy elég. sajnos szóból nem értettek.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ezek a képek mindent úgy leegyszerűsítenek, de sokszor nagyon találó, szerintem most is.

Utoljára szerkesztette: Palinko, 2015.11.25. 01:37:02
  • molnibalage83
    A felsorolt esetek közül azokat, amikor nemzetközi légtérben való repülést jelentik semmi sem tiltja. Összemosni ezt a mostani esettel szerintem több, mint meredek, egyensen hülyeség. A kék szöveg az, ami releváns.

Én továbbra is túlreagálásnak tartom az esetet, csak ugyebár a törökök előre szóltak, nem egy eset után. Ilyen az, amikor az ember házhoz megy a pofonért...