95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Hpasp #72194
    A felderítő lokátorokat általában az alakjáról nevezik el.

SA-1..13-ig a felderítő lokátorok:

radar külalakja: Spoon Rest, Flat Face, Long Track, Dog Ear, Tin Shield, Clam Shell, Tube Arm, Bill Board, High Screen
  • Hpasp #72193
    Általában vagy a radar alakjáról, vagy rádiótechnikai jellemzőiről nevezik el őket.
    (néha jópofa rejtvény képében)

SA-1..13-ig a tűzvezető lokátorok:

radar külalakja: Yo-Yo, Square Pair, Flap Lid, Fire Dome, Grill Pan, Land Roll
    rádiótechnikai jellemző: Fan Song, Low Blow, Pat Hand, Straight Flush, Snap Shot
  • fonak
    Ja, van még pár ilyen vicces kódnév, mint a Knife Rest (Késtartó) ami a P-8 radar NATO-neve, és elég jó leíró név a kinézetére (bár valószínűleg nem a késtartóról, hanem a szintén így hívott drótakadályról kapta a nevét, magyar neve talán spanyolbak). A későbbi P-12-re viszont nem igazán illik a Spoon Rest ("kanáltartó"), gondolom a Knife Rest-tel való rokonsága miatt kapta a nevet.
  • fonak
    Bocs a kötözködésért, de az általad linkelt wiki cikk szerint a katonai rendszámokban a jobb szélső szám nem a régiót jelöli, hanem a fegyvernemet vagy szolgálati ágat.
  • ximix #72190

• Papichulo
    Vagy inkabb csak a radar alakjara...
  • JanáJ
    A Tomb Stone elnevezés humor érzékere vall a NATO részéről, vagy hogy ennyire gyilkos a cucc.
  • JanáJ
    Azt akarja mondani - csak nem tud "lesüllyedni a mi szintünkre - hogy ez egy rendszer ami sok járműből áll. Van ami pótolható, pl gondolom mind1 neki hogy 3 járművön van rakéta, vagy csak egyen, de a tűzvezető radar az kell mindig, mert az "tudja" hol a célpont és hogy hol lesz. (Jól mondom?)
  • Hpasp #72186
    The S-300PMU (SA-10B) firing battery contains:

One target acquisition unit
    One 36Д6 (36D6 Tin Shield) medium to high altitude 3D target acquisition radar.
    One 76H6 (76N6 Clam Shell) low altitude continuous wave target acquisition radar.

One fire control unit
    One 30H6E RPN (30N6E Flap Lid B) target illuminator and missile guidance radar.

Four firing unit, containing…
    One 5П85СУ (5P85SU) launcher connected to the 30N6E with radio (~120m).
    Two 5П85ДУ (5P85DU) auxiliary launcher connected to the 5P85SU by cable.

Each firing unit transports 12pcs ready to launch V-500R 5V55R missiles, altogether 48pcs for the battery.

• Hpasp #72185
    Egyszerűsítve: ez a típus fogja be a repülőt, leadja az infót az Sz-300-asnak az meg végre hajtja a tüzelést ?

Nem ez maga az Sz-300PM rendszer tűzvezető lokátora, a szíve (az egyetlen elem ami nem pótolható).
    RPN rövidítése: радиолокатор подсвета наведения - célmegvilágító és (rakéta)rávezető lokátor
  • Master91
    Egyszerűsítve: ez a típus fogja be a repülőt, leadja az infót az Sz-300-asnak az meg végre hajtja a tüzelést ?
  • Hpasp #72183
    Köszi, Moszkva körül (a régi Berkut belső gyűrűn) települ vagy 20 Sz-300PM, azokból biztosan jut egypár Szíriába, figyeljük majd az esetlegesen felbukkanó Sz-400-as rendszámát.
  • [NST]Cifu
    Ez alapján az 50-es szám Moszkvai régióra utal.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.11.27. 16:45:39
  • Hpasp #72181
    Urak,

Elvileg az orosz rendszámokból megállapítható, hogy melyik országrészből származik a viselője.
    Van itt szakértője a kérdésnek?

6410 XT 50

• ximix #72180
    Ez valami gépágyú, gating gun szerűség szerintem.
  • Hpasp #72179
    Megjött az SZ-300-as, a törökök leállították a szíriai berepüléseiket. Nocsak, voltak ilyenek? :-)

Egyenlőre csak 2db PU-t (indítójárművet) láttam egy Antonovban odaszállítva, "sírkövet" (tűzvezető lokátort) egyenlőre még nem.
    Anélkül pedig nem lehet indítani.

RPN (Tomb Stone)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.11.27. 16:20:29
  • SZUsszan
    Miért érdekelné ez az oroszokat. Szír légtérben lőttek le orosz gépet. Teljesen mindegy, hogy a találat hol érte a gépet, az indításkor török légtérben repült.

Ugyanígy, ha a 300-as indít egy támadást szír légtérben lévő török gépre és azt Törökország felett éri a találat, akkor mi van? Kvittek lesznek.
  • PSG 1
    Akkor ebben a szituacioban gyakorlatilag hasznalhatatlan(ha nem akarnak nem torok gepet veszelyeztetni).??
    (Vagy csak mint foldi telepitesu "AWACS"?)
    Tenyleg: az oroszok alkalmaznak most a tersegben AWACS-t a legi helyzetkep attekintesere?
  • Lysandus
    Szerintem se lesz. De az elrettentés megvolt. Egy nappal azt után, hogy a rendszer megjött Latakiára, a törökök bejelentették, hogy felfüggesztik a repüléseiket Szíria felett.
  • Hpasp #72175
    A rendszer hogy tudja elkuloniteni(azonositani) a NATO gepeket?

Nemtudja. Meg tudja mondani hogy a cél Saját (értsd orosz) vagy ellenség (értsd összes többi).
  • PSG 1
    A rendszer hogy tudja elkuloniteni(azonositani) a NATO gepeket? (Tudja e? A tersegben tobb orszag legiereje tevekenykedik, adott esetben Torokorszag legterebol )
  • PSG 1
    Sztm azokbol a 300-asokbol sosem lesz inditas.. Bekockaztatjak az oroszok, h esetleg Torkorszag legtereben lonek le egy torok gepet? Arra mondjuk jo, h elrettentse a torkokoket, h melyebben behatoljanak Sziria legterebe..
  • molnibalage83
    A jenkiknél tudtommal már nincs. Az okát soha nem tudtam. Az, hogy az oroszoknál mi van, azt nem tudom. Emberemlékezet óta nem láttam orosz gépen ZAB bobmát.
  • PSG 1
    http://www.janes.com/article/39550/iraqi-abrams-losses-revealed
  • JanáJ
    Van meg rendszerben napalm? Azt hittem a thermob. Cuccok miatt mar nincsenek. Amugy nem is ertem miert nem ezt szórják, eloero ellen ideális.
  • JanáJ
    Az osszes célpont eggyütt erhetet annyit mint egy bomba.
  • ximix #72168
    Jó a videó,1:26 -nál lehet látni ahogy megvillogtatják a célokat, gondolom egy olyan hullámhosszon amit az emberi szem már nem lát.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.11.27. 13:17:06
  • Lysandus
    Megjött az SZ-300-as, a törökök leállították a szíriai berepüléseiket. Nocsak, voltak ilyenek? :-)

Leálltak a törökök és az oroszok

Állítólag az oroszok is korlátozzák egy kicsit magukat, úgy néz ki kezdenek lenyugodni a felek.
  • [NST]Cifu
    Oldalról egy RPG-7-essel átlőttek sima M1A1-est (feltehetően PG-7VR-el). Több info és képek itt
  • [NST]Cifu
    Annyi verzió van, hogy talán sose tudjuk meg az igazat. Eredetileg én mindenhol AMRAAM-ot írtak, mikor itt felhozták a Sidewindert, rákerestem úgy, és sok helyen tényleg azt írták (igaz "believed to" vagy "probably" szavak mellett).

De amennyire én tudom, pont azért kellettek a törököknek az AEW&C gépek, mert a déli határrészen nincs komolyabb földi telepítésű radarjuk és vadászgép irányításuk.
  • molnibalage83
    Sima CBU is pont elég. Esetleg napalm.
  • Palinko
    talán valami CBU-97 szerűség?

• z0ty4
    Coalition Airstrikes Destroy Fuel Trucks (Part 2)
    ennyi célpont ellen mi lenne a leghatásosabb? (atomot, atomot a bestiáknak)
  • Papichulo
    Igy jar az aki 1+ hettel le van maradva az RSS feedjei olvasasaval :)
  • Palinko
    legalább az SG-t erősítenéd :D
  • Papichulo

"A quarter of the century after the end of the Cold War, the only cannon that has actually fired in space finally comes to light.

Installed on the Almaz space station in 1970s, the R-23M Kartech was derived from a powerful aircraft weapon. The original 23-millimeter cannon was designed by Aron Rikhter for the Tupolev Tu-22 Blinder supersonic bomber. That gun is relatively well known. However, its space-based cousin had largely remained in obscurity." (more)
  • JanáJ
    Szerintem az mindenre világítani fog ami török o.-ban 5 cm-nél jobban elemelkedik a tlajtól. :-)
  • JanáJ
    "lásd az Abrams esete oldalról érkező RPG-7-essel szemben"
    Átment az RPG?
  • ximix #72156
    A török légi irányítós cikknél nem az volt, hogy nem a földről kajabált hanem valami tehergépet írtak, de akkor valószínűbb hogy az AEW&C-n ücsörgött ?
  • [NST]Cifu
    Vagy lehet, hogy Ivánék elég masszívra építették meg a Szu-24-est, és az AIM-120 robbanófeje nem volt elég a strukturális szinten való romboláshoz.