95140
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Mennyire normális, hogy alapból van tartalék radar az egységnél? Gondolom az extra radarok biztonsági tartalékként működnek...
  • molnibalage83
    A második zászlóü az orosz mögött az az alakulaté lenne?
  • Hpasp #72371
    Sz-300PM befagyva...
  • JanáJ
    Miért, mi értelme? Mert hogy itthon sorosként üres tárral adtam kaput az még oké, de ha adnak lőszert, akkor nem mindegy csőre töltöm-e?
  • Wampapa
    Miért ?
    Nem lehegesztve volt.
  • JanáJ
    Mind a kettőben igazad van. Ugyan akkor utoljára simán lepuffogták a civileket. Ellenük jók. De ahogy egyik légiós blogról nekem lejön, a rend fenntartás nem új katonáéknál. Max eddig nem fegyverrel tették.
  • [NST]Cifu
    Yupp, az ilyen jelenlétnek első sorban az elrettentés a célja, illetve hogy megnyugtassa a saját civil lakosságot. A sok fegyveres egyenruhás azt az üzenetet hordozza, hogy nem kell aggódni, ha valaki rosszalkodni akar, egyből kemény és hatásos módon fogják semlegesíteni.

Ráadásul haszna sincs sok, mivel terroristák ha robbanómellénnyel mászkálnak, akkor attól az ilyen megoldás sem véd. Pont ezért népszerű az öngyilkos terroristáknál. Nehezen azonosítható, és ha aktiválta már a mellényt, akkor utána nehéz a robbanást megakadályozni. Ugyebár az ilyen mellények úgy működnek, hogy gombnyomásra aktiválják, és ha elengedi az aktivátor gombot (ami például azért következik be, mert lelövik), akkor robban.
  • [NST]Cifu
    Szép dolog, hogy a FÉLIN optika városi hadviselésre van kitalálva, de nem zsúfolt utcákon való lövöldözésre. Ott egy reflexirányzék hasznosabb...
  • JanáJ
    Nem az urbánus környezettel van gondom, hanem a civilekkel. Nem hiszem hogy segítene. Meg szerintem esélytelen hogy lőni kelljen. Terroristáék a katonákba nem kötnének bele, nem illik a profiljukba, hogy visszalőjjenek rájuk.
  • Jeffjohnson
    "Nemrég kérdeztem egy srácot, náluk pld azt hiszem tele tár volt a fegyverben, de le volt a felhúzókar plombálva."

Te jó ég...
  • Wampapa
    Pedig a FELIN FAMAS-ra szerelt része elméletben urbánus környezetre lett hegyezve, kamerástól, "saroklövős" kijelzőstől.
    Van a FELIN es optikán is egy plusz sin, azon EOTECH, na azzal már tényleg egy ocsmány jószág.

kép
  • Wampapa
    Fura .
    Vannak fokozatai ennek a VIGIPIRATE-nak, a legenyhébbnél nincs bent a tár, itt lehet, hogy csak a járőrparancsnok tehette be .
    Vagy a gyerek elvette a csajtól, mert nem akarta hogy s...be lője :P
    A franciáknak amúgy is gondjuk van ezekkel a tárakkal, pár éve volt hogy Carcassone-ban a 3 RPIMa GCP-se lekaszált egy csomó embert egy bemutatón. De egy darabig nem is volt merénylet, az arabok is elhűltek, milyen kemények a francia kommandósok :)

Nemrég kérdeztem egy srácot, náluk pld azt hiszem tele tár volt a fegyverben, de le volt a felhúzókar plombálva.

• Wampapa
    Vagy még az F1 van annál az ezrednél.
    Persze, vágtam hogy te a bipodról irtál. nem hiszem, hogy azzal van gond.
    Ami egységesen szidott mindenki az F1 esen az az appui-jou, mert ha kikopott mindig elhagyták terepen.

Janáj
    Tavaly (azt hiszem) csináltam egy felmérést, ide irtam Wampa nicken, akkor 5-7volt, jelenlegi légióst kérdezgettem erről (akkor is a FAMAS volt itt téma), az jött le, hogy nem volt gondjuk vele. Volt aki nagyon szerette, de ismerek olyat aki nem birta. A gránátja megosztóbb volt, az ügyesebbeknek azzal se volt bajuk.
  • JanáJ
    Mi a tapasztalat a fegyverrel. Szeretik/nem szeretik?
  • JanáJ
    Az eotechetz értem. A te hsz.-dat értettem félre, azt hittem te a FELINT erőltetnéd ilyen városi szituban is. Tévedtem.
    Ennek ellenére nagyon sok - gondolom harcoló és nem irodista/kiszolgálló/stb. - egységnél látni holo-t a Famasokon.
    Amúgy nem tudom miért, de irtózom ettől a puskától. Tudom, bullpup, rövid, bipod de valahogy akkor is.
  • JanáJ
    Lhet neki annyi a dolga, hogy a nőket megmotozza. Bár nem tudom katona olyat tehet-e.
  • Pluskast
    Értem. Köszi a választ! (és a többieknek is köszi :) )
  • Jeffjohnson
    A nőnek már nem jutott lőszer/tár?
  • fonak
    A mindenféle camo patternekről csak annyit, hogy a zsidók nem használnak egyet sem (max. valamelyik nagyon elit speciális egységnél) csak azt a viccesen kinéző fejre húzható lebernyeget. Pedig ők azért nem hülyék hozzá.
  • aksurv2
    az eotech az holo.
  • JanáJ
    Nem gondolom, hogy ez segítene eltalálni a célt. Erre egy holo kell.
  • aksurv2
    "Ezzel együtt azon nem csodálkozom, hogy a készenlétiben topogó katonáknál nincs fent, csak reflexirányzék. Zsúfolt, civilekkel teli városközpontban nem vennék sok hasznát a komolyabb EO irányzéknak. Amin én inkább csodálkoztam, hogy csak elvétve láttam FÉLIN-t a katonáknál, de még csak nem is G2-őket látni, hanem leginkább az első, F1 jelölési változatokat. Gondolom ez leginkább arról szól, hogy akit tudtak kiküldtek az utcára, és alapvetően a raktárakban álló készletekből fegyverezték fel őket."

Azért nincs nekik Eotech irányzékuk szerintem, mert drága.
    Pont az ilyen helyeken jön ki az előnye, hogy amire rárakod mindegy, hogy fogod, látod vagy melyik sarkában van az irányzéknak a jel, eltalálod a célt.
  • ximix #72351
    [NST]Cifu #72336

Egy régebbi kiállítás Vitaly féle képei, benne a 6Sh117, 6B46 is
    --------------------------------------------------
    Vitaly féle nagy felbontású képek
    folytatás a műszaki gépekkel
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.12.09. 21:28:03
  • JanáJ
    Itt kifeszít, kivel a képen? Svarci is kitette a kandallóra? Az élő szövet a fém vázon mém jut eszembe.
  • JanáJ
    Szvsz a 65M-ben fessebb tudott lenni egy katona mint a bociban és szerintem pont olyan jól rejtett a ződ. :-)
  • Lacusch69
    A 65M-ben külön szép volt, hogy nemcsak darabonként másként fakultak, hanem a méretük is folyamatosan változozz mosásról mosásra, de nem egységesen.
    Viszont a tisztacserénél cimke szerinti méret alapján osztogatták, és a 2m-es katonatársam elég hülyén nézett volna ki a frissen kapott gyakorlójában, ami a térdéig ért, de számozás szerint jó volt rá...
    Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2015.12.09. 17:10:20
  • [NST]Cifu
    Ha figyeled, hogy mire válaszoltam, a kérdés az volt, hogy bipod-ot szeretik-e a katonák a FAMAS-on. Erre mondtam, hogy amennyire én tudom és figyelem, a válasz pozitív.

A FELIN-el olvastam én is arról, hogy vegyesek a benyomások. Annyi mákjuk van a katonáknak, hogy az nincs odarögzítve, mint mondjuk az AUG vagy a G36 optikája.

Ezzel együtt azon nem csodálkozom, hogy a készenlétiben topogó katonáknál nincs fent, csak reflexirányzék. Zsúfolt, civilekkel teli városközpontban nem vennék sok hasznát a komolyabb EO irányzéknak. Amin én inkább csodálkoztam, hogy csak elvétve láttam FÉLIN-t a katonáknál, de még csak nem is G2-őket látni, hanem leginkább az első, F1 jelölési változatokat. Gondolom ez leginkább arról szól, hogy akit tudtak kiküldtek az utcára, és alapvetően a raktárakban álló készletekből fegyverezték fel őket.

Francia légierő katonái FAMAS F1-el Párizs utcáin

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.12.09. 16:26:30
  • Wampapa
    Én úgy vettem ki, senki nem szerelmes az AT-ben a bazinagy kukkerba a FAMAS tetején, lassan a legtöbb ezred megkapta a FELIN-t, nem igazán szeretik. Itt a VIGIPIRATE-os srácoknak sincs felszerelve. Nem tudom melyik ezred, valamelyik RPIMa lehet, a 3. meg a 8. biztos hogy fent volt Párizsban, mindenki velük fényképezkedett.
    Nekem van egy olyan érzésem, hogy csak azért verik végig az egész projektet, mert végigverik- a légiós ezredek is megkapták már, vagy most szerelik fel őket és folyik azinstruktorok képzése- hogy igazolni tudják a sok pénzt amit eltapsoltak. Mert szerintem már most olcsóbban, kisebb ls jobb civl cuccokat tudnának adni nekik.

Ehhez képest az emlitett járőröknél még egy nyamvadt EOTECH sincs a fegyveren, Malis képeken se láttam, csak a régi J4 eseket meg ilyesmiket FAMAS- on.

Évek óta megy a hiszti a FAMAS lecseréléséről is, volt a nagy öltet, hogy majd az ausztrál STEYR-re cserélik :)

kép
  • JanáJ
    Szerintem a cikkben szereplő cuccok részben megvalósultak. Bár a valóságban ahogy barátom mesélte adott időközönként vehetnek polót. Bakkancsot meg vadászni kell, ha ép nem missziózol.
    A magyar katonák kinézetével a legnagyobb baj, hogy nincs két egyformán fakuló ruhadarab. Rongyos sereg benyomását kelti hogy a gatya és a zubbony más kopottságú és ez még egyénenként is változik. A boci is egy hulladék, a színtartása is, meg a szabása se túl modern. A technikai ruházatot hagyjuk, ahogy viccelődtek, a goretexhez min tábornoknak kell lenned.
    De ha kapnék honv. miniszterként 50 milliárdot, akkor lehet én sem ruhát vannék. Pedig a környező országok tudtak szép megjelenésű, modern egyenruhákat rendszeresíteni.
  • repvez
    ÉS hol vagyunk még mi attól, hogy legalább egységes szinű felszerelése legyen mindenkinek a hátizsákokon és a mellényeken át?
    NEm ilyen partizán kinézet lenne mint most , mindenki azt vesz fel ami van vagy amit saját pénzén vesz a boltba:
    13 éves cikk Azóta nem sikerült elmozdulni semerre.
  • JanáJ
    Nem segít, mert még az elit egységeken is az általam említett van. A kis krimí zöld emberek is így hordták - igaz ők nem oroszok voltak, muhaha - sokszor a molleos lövedék állóra vették fel és sokszor az elit egységek is így hordják. Nagyon sok mellényre eleve nem tudsz semmit zsebet rakni, pedig modern mellény. Valamint az angolokon is láttam ilyet afgánban, ahol tuti nem az olcsósága miatt használták.
  • JanáJ
    Van harci pelenka, az elvileg a 9mm-est is megfoghatja, bár szerintem a golyóid szétkenődnének. A lenti lap az puha és kb senki nem hordja, mert kényelmetlen.
  • Palinko
    értem, köszi. érdekes, hogy hányan használhattak ilyet akik aknára léptek. mert ha jól tudom katonák magán úton 2012 előtt is beszerezhették. az én számaimban csak az amcsik voltak, a briteknél nem tudom hogy alakultak a sérülések.
  • [NST]Cifu
    A kevlár alsónadrág elterjedt pár ország hadseregében, például a britek a frontvonalban szolgálóknak Blast Boxer-eket adnak. Az amerikai hadsereg három éve elkezdte használni a PUG/POG párost, ami egy kevlárral átszőtt alsó és rajta viselt felső nadrág.

Ezek ellen ennyit lehet tenni.
  • [NST]Cifu
    ~8-10 perc alatt ér oda az ASM, ez idő alatt mondjuk 6 km-et tesz meg a hajó, ha 20 csomóval halad (ami már cirka 2/3 sebesség). Ez azért nem egy drasztikus különbség, MCG nélkül is feltehetően képes egy ASM megtalálni.

Pont azt írtam, hogy a Zumwalt-osztálynak per pillanat nincs CIWS-e. Az ESSM az egyetlen önvédemi eszköze a beérkező rakéták és robotrepülőgépek ellen. Nem publikus, hány ESSM-et tud egyszerre követni/rávezetni, de itt inkább a felderítés a kérdéses, ugyanis az AN/SPY-3 radar eredetileg rávezető radar, az AN/SPY-4 lett volna a kereső radar. Az AN/SPY-4-et kivették a programból, és az AN/SPY-3-at kellett utólag ellátni horizont-kereső funkcióval, amire eredendően (keskeny radarnyalábokkal működik) kevésbé alkalmas.

Szóval én nem tenném annyira biztosan a pénzem egy Zumwalt-ra mondjuk 8 beérkező ASM esetén. Természetesen opció, hogy van vele egy Burke, de akkor mi értelme a lopakodásnak. A Burke ugyanis (még a Flight III is) csak szerényen tekinthető lopakodónak... :)
  • Palinko
    egyébként most félve hozom fel a témát, de a fene egye meg érdekel. ez a kényes téma a nemiszerv sérülés. annak apropóján jött fel a téma, hogy amerikában is elvégeznék az első pénisz transzplantációt. 2005 óta 1525 ember sérült meg ezen a tájékon Irakban és Afganisztánban.

milyen védőfelszerelések vannak? kötelező-e egyáltalán? én úgy tudom a védelem 2 részből áll:

az alsógatya és a

lövedékálló lapok, elöl, hátul. mintha egy kis szoknya lenne. ez állítólag nagyon jól véd lövedékekkel szemben, viszont sok katona taposóakna miatt szerezte a sérülést. ugye alulról pont nem véd. milyen megoldást találhatnak ki erre?
  • Papichulo
    Amire az ellentevekenyseg kapcsan gondoltam, hogy a gyakorlatban eleg jol kell tudnod prediktalni, hogy melyik szakaszon tevekenykedik egy Zumwalt, hogy arra a teruletre tudd - esszeruen gyorsan - koncentralni a 150km+ hatosugaru raketaidat, majd azokat viszonylag szaturaltan kell inditanod, hogy MCG nelkul is biztosan megtalaljak a hajot, aminek raadasul eleg potens pontvedelmi fegyverzete van. Szerintem az is valoszinu, hogy nem egyedul koricalna a hajo, hanem raknanak a kornyekre peldaul egy Burke-ot, ami mar teruletvedelmet is tud biztositani. Persze kello energiabefektetessel barmilyen hajo elsullyesztheto, de ha mar csak egy CBR az egyetlen detektalasi vektorod, akkor eleg rossz eselyekkel indulsz.

Mondjuk az vicces, hogy egy 4bn+ koltsegu egysegnel pont az Mk110-eseken remeltek jelentos koltsegcsokkentest elerni.
  • [NST]Cifu
    Segít a kérdés eldöntésében, ha megjegyzem, hogy 2010 óta az oroszok is "nyugati" megoldású 6B43 ballisztikai védőmellényt használnak, amelyre tépőzáras rögzítéssel lehet különféle tárolózsebeket felhelyezni? :)

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.12.09. 09:23:46
  • [NST]Cifu
    Szélsőségekben gondolkodsz. Még ha a gyakorlatilag elért 109km-es lőtávolsággal is számolsz (a hivatalos adatok 140-150km között ingadoznak), azt nem feltétlenül kell partmenti szinten venni. Vagyis ez csak akkor igaz, ha a hajó direkt csak a partmenti szakaszt akarja valamiért bombázni. Ekkora távot azért a legtöbb potenciális ASM megugorja (C-802A, C-803, Noor, BrahMos, P-800 Onix, 3M-54 Klub, stb.).

Az ESSM-ek ott vannak, de "valódi" CIWS-e elviekben nincs a Zumwalt-nak, az Mk.46 mod 2 ugyanis kifejezetten a felszíni célok ellen készült, tűzgyorsasága lassú (200 lövés/perc), dedikált időzített vagy közelségi gyújtós lőszere nincs (csak APFSDS, HEI és TP).
  • Kepek

The first Zumwalt-class destroyer, the largest ever built for the U.S. Navy, heads down the Kennebec River after leaving Bath Iron Works, Monday, December 7, 2015, in Bath, Maine. The ship is headed out to sea for the first time to undergo sea trials. (Photo by Robert F. Bukaty/AP Photo)