95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#74034 Csak akkor meg fura az 2:1 arány a BTR javára... Ezzel hogyan terveztek támadni...? A nem szovjet gl.-ek úgy pattantak le volna a Leo2 és M1-ről a '70-es évek beli ATGM-mel a '80-as években, hogy ihaj, az a kevés hk, amit meg melléjük adtak vagy elég lett volna, vagy nem... -
#74033 1db Mi-9 -esünk volt összesen (001-es), ami egy hadosztály irányítását tudta a levegőből ellátni.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
#74032 elvileg nem
BTR inkább védekezésre való, míg a BMP támadásra, és védekezésre is.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.24. 17:01:46 -
Papichulo #74031 Ja, ezt mondtam. Ebben a cikkben mar csak arrol van szo, hogy valami gond volt a gepekkel, de nem szinezik ugy ki a tortenetet, mint az orosz forrasok... Aztan a Liza-ugybol is lattuk mi lett :)
-
#74030 Ami nekem furi volt, hogy ilyen szinten volt alapból mellé osztva 2db Mi-2 felderítő helikopter, 2db Mi-8 szállító helikopter és 2db Mi-24 harci helikopter.
Namost elvileg a harckocsi hadosztályok nem kaptak Mi-24 páncéltörő helikoptert (pct. ezredet sem) mivel arra valók a harckocsik.
Ők csak futárhelikopter századokat (ovo) kaptak, illetve légi vezetési pontot (VKP).
Harci helikoptert csak a gépesített lövészhadosztályok kaptak, a fentieken felül (ove).
Gyakorlatban ez így nézett ki:
DHDSCS
13. harckocsi hadosztály, Szentkirályszabadja
Szetkirályszabadja - 37 ovo - 6db Mi-2, 2db Mi-8VKP
19. harckocsi hadosztály, Esztergom
Esztergom - 74 ovo - 6db Mi-2, 1db Mi-8VKP, 1db Mi-9
254. gépesített lövészhadosztály, Székesfehérvár
Székesfehérvár - 335 ove - 2db Mi-2, 4db Mi-8MT, 1db Mi-8VKP, 1db Mi-9, 4db Mi-24P, , 4db Mi-24V, 2db Mi-24K, 2db Mi-24RHR
93. gépesített lövészhadosztály, Kecskemét
Kecskemét-Kadafalva - 347 ove - 2db Mi-2, 1db Mi-8VKP, 1db Mi-9, 2db Mi-24P, 10db Mi-24V
Nekünk ugye volt...
1db harckocsi hadosztályunk (Tata)
4db gépesített lövészhadosztályunk (Zalaegerszeg, Kaposvár, Kiskunfélegyháza, Gyöngyös)
1db gépkocsizó lövészhadosztályunk (Nyíregyháza)
... és meg is volt hozzá a 4 századnyi 10-10db Mi-24D és 10-10db Mi-24V Szentkirályon.
(gépkocsizó lövészhadosztály nem kapott volna harci helikoptert...)
Volt még nálunk is tán VKP/Mi-9, de nem elég.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.24. 16:45:23 -
#74029 Ilyen nem mondanék. VSz-en belül, mint az MH előfordulhatott ilyen, lásd még lent HPASP példája. A nem volt jellemző tudomásom szerint. -
#74028 Tehát akkor zl. szinten soha nem fordulhatott elő, hogy a BTR és a BMP egyám mellett harcolt, ha nem keveredtek az alakulatok felvonulási területei? Már, ha létezik ilyen fogalom egyáltalán... -
#74027 Link. -
#74026 Aprópénzért (?) oda minden bizalom. -
Papichulo #74025 En azert egy RT-nel fuggetlenebb forrast is megvarnek... Mindenesetre az ukranok kijelentettek, hogy ha tenyleg gondok vannak a gepekkel, akkor hajlandoak visszavasarolni azokat. -
#74024 Igen, én írtam rosszul a gépesített lövész hadosztályok álltak egy BMP ezredből, két BTR ezredből, egy harckocsizó ezredből, egy tüzérezredből, egy felderítő zászlóaljból, egy utász zászlóaljból, egy páncélelhárító zászlóaljból, egy független harckocsizó zászlóaljból, egy hadosztály szintű légvédelmi egységből (zászlóalj).
Ami nekem furi volt, hogy ilyen szinten volt alapból mellé osztva 2db Mi-2 felderítő helikopter, 2db Mi-8 szállító helikopter és 2db Mi-24 harci helikopter. -
#74023 Na ezzel aztán az ukrán hadiipar szépen elásta magát...
Pedig amúgy több téren is jól tudnának teljesíteni (pl. KMDB), de egy ilyen után erősen kétséges, hogy ki fog leállni velük tárgyalni... -
#74022 Közben kiderült, hogy ökör vagyok és rosszul emlékeztem. Nem a zl. voltak eltérőek az FM 100-2-3 szerint, hanem a hadosztályon belül az ezredeknél volt a difi. A 4 db ezredből 2 db BTR-s gl., 1 db BMP-s gl. és 1 db hk. ezred volt. Viszont akkor a helyzet még súlyosabb. A BMP-s ezredek és ebből kifolyólag a zl. tűzereje is messze a BTR-es felett volt, amennyire meg tudom ítélni. -
#74021 Köszi, megnézem majd.
Más, de hasonló.
A gépesített lövészeknél a zl. vegyesek voltak? Az FM 100-2-3 kicsit érdekes ezen a téren és elég hihetetlennek tűnik, mert azt írja, hogy két BTR és egy BMP zl. volt.
Csak ugyebár a BTR-en soha nem volt ATGM, csak a benne szállított gyalogságnak legfeljebb, Tehát a BMP-n meg lehetett, akár Konkursz is, de előtte is volt már másfajta. Így a BMP zl. tűzereje elvileg messze felülmúlta egy BTR-esét.
Ha 2 zl. támad és egy védekezik, akkor vagy két "impotens" BTR zl. támad és a BMP-s van tartalékban vagy a két támadó zl. közül az egyik tűzereje sokkal nagyobb még akkor is, ha a BMP-ken nincs ATGM, nemhogy akkor, ha van, mert a szállított gyalogsának is van/lehet a járművön belül kisebb ATGM.
Ez így elég fura lenne.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.03.24. 15:01:27 -
#74020 Aztakurva... -
#74019 Nálunk a Tatai ezred/dandár átfegyverzése ~10 évig tartott T-55-ről T-72-re. Közben az egység vegyes volt.
DHDSCS-nak biztosan volt BMP-1 BMP-2 vegyes zászlóalja.
-
#74018 De, ilyenre volt példa. Itt egy érdekes PDF, noha a részletekről csak felületesen szól.
De például ebben vannak olyan példák, hogy a Gépesített Lövész Ezredeknél hiába lett volna BMP-vel felszerelt a 'vezér' zászlóalj, ezek megfelelő járművek hiányában olykor BTR-50-esekkel voltak csak ellátva. -
#74017 Még ezreden belül sem? Tehát az egész ezredet egyszerre fegyverezték át és nem zászlóaljanként? -
#74016 Frontvonalbéli egységeknél nem volt jellemző. Másod vagy harmadik vonalbéli egységeknél volt rá példa tudomásom szerint. -
#74015 A Vsz-ben egy harckocsi zászlóaljon belül vagy egy ezreden belül lehetett vegyes technika? Tehát egyik zl. lehetett T-64BM a másik T-72B-t használnó harckocsi? A gépesített lövészeknél ugyanez BMP-1 és BMP-2-vel vagy eltérő BTR-rel? -
Berkut111 #74014 Csak egy pelda, hogy erefele mennyire erzekenyek az emberek>
Handcuffs Shamrock -
Berkut111 #74013 Na jo, beneztem az oldal hitelesseget. Bar 10 ev UK/London utan en nem csodalkozom semmin. -
Sequoyah #74012 Most komolyan, ez elorehozott aprilis elseje, vagy ki a francot zavart ez megis? Van olyan no a vilagon aki ezert haborgott?:)
UI: A linkelt oldal stilusat tekintve inkabb az elobbi...:)
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.03.23. 21:11:04 -
#74011 Hát ha ez tényleg igy megy tovább akkor vagy kipusztul az emberi faj vagy átváltozik olyanná mint a békák vagy a csigák ,hogy nemet tudnak váltani. Ez az irány sztem nem jó,A természetbe is megvannak a különbségek a nemek között akkor nálunk miért baj az ha ezt megkülönböztetjük.Ennyi erővel tanuljon mindenki magyarul,mert nálunk nincs megkülönböztetve E/3 ban a neme a személynek vagy tárgynak.: -
Berkut111 #74010 Ez mar a veg. Az utolso kapcsolja le a villanyt.
Gender natural -
#74009 -
#74008 Szükségesetben ez is jól jöhet: https://archive.org/web/
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2016.03.22. 23:21:01 -
#74007 Erről hol van hír? Én azért lementek ezt-azt, amit hasznosnak ítélek. -
Papichulo #74006
"Imagery recently released by the Islamic State's media office of Wilayat Ninawa in Iraq (Nineveh governorate) shows truck-mounted 122mm D-30 howitzers of the al-Farouq Platoon (of the Wilayat Ninawa Air Defence Battalion) firing at U.S. (E)P-3 maritime surveillance aircraft used for SIGINT missions over Mosul. The use of this weaponry, ordinarily used as conventional artillery against ground targets only, is highly notable, and highlights the Islamic State's severe lack of means to counter the Coalition's overwhelming air assets." (Teljes cikk)
Ugy tunik az aksikbol is hiany van :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#74005 A ...
http://www.ausairpower.net/index.html
... website Április elején befejezi tevékenységét.
Akit érdekel, most még lementheti a tartalmát. -
#74004 Igen ilyen szélben harcászkondi, nem egyszerű a kis kaliberű lövedékeket a szél szétszórja rendesen, max valami városi közelharcot lehet kivitelezni, egy kevésbé poros helyen, a sima beszéd alapú kommunikáció sem működik, csak a "rádió" mindenkinél ilyenkor.
katonai UAV-ok csoportosítva 19.oldal
-----------------------------------------------------------------------------------
fél off
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Itt egy igen könnyű Ritewing Zephyr II-t próbálnak 30-40 csomós szélben, a videó végén van egy "adat elemzés" .
(elsőre azt gondoltam huss elviszi a szél ezt a "hungarocell" szerkentyűt, de elég jól helytált)
Itt egy DJI Phantom 3 quadcopter-t próbálnak elvileg 50 csomós szélben, ő egy direkt videó készítéshez fejlesztett masina, stabilizátorokkal így az általa készített kép ezért is jó, + nincs merev szárny amit cibálna szél, cserébe az üzem idő nem sok.
-
#74003 Ilyen időben a földi csapatok sem pattognak, szóval nemigen... -
#74002 Oldal irányú szél indításnál: max. 15 csomó (27,78km/h)
50 csomós (~92km/h) szélsebesség felett veszélyes repülési feltételeket teremt. Ez viharos időjárásnak felel meg, azt hiszem senki sem várja el viharos időjárásban a könnyű drónoktól, hogy repüljenek... -
#74001 Teljes mindegy, nem manuálisra értettem. Ha a kis UAV csúcssebessége 80-100 km/h és 50 km/h teli oldalszelet kap a cél felé repülve, akkor a szélben átlózásra annyi teljesítményt pazarol, hogy effektív mozgásszabadsága alig lesz illetve a hatósugara elég bajosan számolható vagy viccesen alakul. -
#74000 Itt van egy másik https://fas.org/irp/doddir/army/fmi3-04-155.pdf
itt már szerepel pár szélsebesség is. -
#73999 Itt sincsenek szélsebesség értékek. Az esőre vonatkozóan van egy 5mm/órás érték megadva, hogy eddig repülhet, az 5mm/óra pedig nem olyan kis érték (meteorológiában 4mm/óráig eső, e felett zápor ill. záporos eső a besorolás).
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.03.22. 14:14:24 -
#73998 Ez függ az irányítási módszertől, a legtöbb ilyen UAV/UAS rendszernél lehetőség van GPS alapú irányításra, tehát megadhatsz neki egy útvonalat, vagy egy NAV pontot, és automatikusan a pont elérésére fog törekedni - magyarul nem kézzel irányítod. Az oldalszél ilyenformán a felderítést közvetlenül nem zavarja, amennyiben a repképességet nem befolyásolja drasztikusan. -
#73997 Pl: egy Shadow-nál ilyeneket írnak 21.oldal lap alján kezdődik -
#73996 20-30 km/h szél, de hol mérve? 1 méteren? 10 méteren?
Egyébként ezek a kézből indítható gépek sanszosan bizony érzékenyek a szélre, mert oldalirányba nagyon könnyen eltolja őket. Ha az szélben oldalazáskor az előrehaladás sebessége összemérhető a oldalirányú komponenssel, hogy tarsd az irányt, akkor a gép lényegében kormányozhatatlan széllökéseknél... -
#73995 Túlzásokba esel, azért itt esélyesen nem 20-30km/h szél a korlát, a Skylark esetében például külön kiemelik, hogy szeles, esős, felhős időben is bizonyított már. Nem tudom, hogy mekkora az a szélsebesség határ, amelynél már nem ajánlott reptetni, de ha csak nem rendelkezel ezzel az információval, ugyanúgy nem állíthatod, hogy ez komoly korlátot jelentene...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.03.22. 13:30:34