Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bucser
Boldog Szuletesnapot Cifu:)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Palinko
Boldog születésnapot Cifu :)
z0ty4
Boldogat Cifu!

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Hpasp
Ezek a tűzvezető radarok viszont számomra nem teljesen egyértelműek. Hogy lehetséges, hogy ezekkel 20 célt tudtak követni, míg a későbbi rendszerekkel általában 3-5 cél körül megálltak?

Öööö...
...nem álltak meg.
SA-1 20 cél - 20 rakéta
SA-2 1 cél - 3 rakéta
SA-3 1 cél - 2 rakéta
SA-4 1 cél - 1 rakéta
SA-5 1 cél - 3 rakéta (több lehetne, de nincs értelme)
SA-6 1 cél - 2 rakéta (több lehetne, de nincs értelme)
SA-8 1 cél - 2 rakéta
SA-10 6 cél - 12 rakéta

Nike Ajax 1 cél - 1 rakéta
Nike Hercules 1 cél - 1 rakéta
HAWK 1 cél - 2 rakéta (több lehetne, de nincs értelme)
Patriot 8 cél - 16 rakéta
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.26. 21:20:33

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Palinko
Minuteman III indításról nem emlékezünk meg pár sorban? Nekem kicsit olyan, hogy olcsóbb kilőni mint újrahasznosítani, az újságok meg próbálják erőfitogtatásként beállítani az 50 éves technikát :D
Hpasp
A Nike Ajax az eszméletlen cucc volt, manapság tán el sem hinnétek...

From 1954, Baltimore (7), Chicago (22), New York (19), Philadelphia (12), San Francisco (12), and Washington (13) started to receive Nike Ajax batteries.
From 1955, Boston (12), Detroit (15), Hanford (4), Los Angeles (16), Milwaukee (8), Niagara Falls (4), Norfolk (9), Pittsburgh (12), Seattle (11) continued the Ajax deployment.
From 1956, Bridgeport (6), Buffalo (4), Cleveland (8), Fairchild AFB (4), Hartford (6), Providence (7) received Ajax systems.
In 1957, three SAC bases received the Ajax; Ellsworth AFB (4), Loring AFB (4), Travis AFB (4).

És utána jött a Nike Hercules...

From 1958, several Nike Ajax sites were modernized with the Nike Hercules system, allowing the closure of other sites, by reduction the number of batteries per defended area.
Baltimore (5), Boston (3), Bridgeport (1), Buffalo (1), Chicago (9), Cleveland (3), Detroit (6), Hanford (1), Hartford (2), Los Angeles (9), Milwaukee (3), New York (10), Niagara Falls (2), Norfolk (3), Philadelphia (5), Pittsburgh (6), Providence (2), San Francisco (5), Seattle (3), Washington (5).
Ellsworth AFB (1), Fairchild AFB (1), Loring AFB (2), Travis AFB (2).
New systems were deployed around the Thule AFB – Greenland (4).
From 1959, new Nike Hercules systems were deployed at; Anchorage (3), Fairbanks (5), Kansas (4), Minneapolis (4)
From 1960, new Nike Hercules systems were deployed at; Cincinnati (4), Dallas-Fort Worth (4), St. Louis (4)
Barksdale AFB (2), Bergstrom AFB (2), Dyess AFB (2), Lincoln AFB (2), Offutt AFB (2), Robins AFB (2), Turner AFB (2).
Walker AFB - Roswell* (2)
1961 Oahu – Hawaii (4)
1962 Miami (5)

1979-re az összeset bezárták.
Mondjuk a másik oldalon a SAGE többe került, mint a Manhattan projekt, hát ha még hozzászámítjuk a BOMARC-ot is.
Hpasp
Azért az anyagiak is nagyon nagy szerepet játszottak...
... főbb tételek:

V-300-as gyártmány kifejlesztése, és legyártása (>12'300db): 2,6 mrd Rubel
Sz-25 komplexum kifejlesztése, és legyártása (57db): 2,7 mrd Rubel
Infrastruktúra (>1000km út, 56 bunker, 57 tüzelőállás, stb...): 5,8 mrd Rubel

Összes ráfordítás (apróbb tételek fentebb nem részletezve): 12,9 mrd Rubel

viszont ha a fenti összeget elosztod a tűzcsatorna számmal:
12,9mrd Rubel / (56*20) = 11,5 millió Rubel tűzcsatornánként. (ami reális ár)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.26. 17:36:05
Hpasp
A D-500 / G-300 "bombázó-vadász" eléggé elvetemült dolog lehetett. :P

Manapság ezt a koncepciót úgy hívják hogy MiG-31...
[NST]Cifu
A válasz félig kielégítő csak. Oké, a méret és tömegkorlátok miatt, de ezek alapján ha jól sejtem a jelfeldolgozó elektronika határozza meg azt, hogy mennyi célt tud követni / rakétát rávezetni?

Más.

Bellingkat elemzés indirekt bizonyítással az MH17 utasszálító lelövése és az 53. Légvédelmi Dandár közötti kapcsolatról.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Hpasp
Mer a következő SzA-75 Dvina (SA-2A) komplexumnak 5 (kamion) utánfutóban kellett elférnie.
(hogy korlátozottan mobil legyen)
[NST]Cifu
Nagyon jó!!!

A D-500 / G-300 "bombázó-vadász" eléggé elvetemült dolog lehetett. :P

Ezek a tűzvezető radarok viszont számomra nem teljesen egyértelműek. Hogy lehetséges, hogy ezekkel 20 célt tudtak követni, míg a későbbi rendszerekkel általában 3-5 cél körül megálltak? Vagy a rakéták parancsközlő csatornái voltak a szűk keresztmetszetek?

Hpasp
Egy kis Sz-25 Berkut olvasmány, persze ígéretek nélkül...
innen...
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.26. 15:22:43
Nem tudom, észrevetted-e, hogy pletyka címet adtam a linknek.
Nem tudom, észrevetted-e, de az idézett cikk szerint is az oroszok "pletykáltak", tehát nem Magyarország, hanem a Szputnyik orosz hírportál "lengette be" a hírt. Így nem volt mitől visszalépni, max annyit mondhattunk, hogy nem tudjuk megerősíteni....
All made in China. :-D
[NST]Cifu
Megemlítettem egy korábbi hozzászólásban, de azt hiszem linket nem adtam.

Egyébként érdekes a upgrade:

-A harckocsi teknő nem kap páncélzati megerősítést, csak az aknák elleni védelmet javítja egy, a hasra szerelt plusz kompozit lemez.
-A torony védelmét drasztikusan megnövelték ("Leopard 2A5 fölé", megj.: a Leopard 2S, az Strv.122B és a Leopard 2A7+ is ennél erősebb páncélzattal bír), ez önmagában mintegy 3 tonnával növeli a jármű tömegét.
-A hidro-elektromos löveg és toronymozgatás helyett tisztán elektromos lesz.
-A régi "süllyesztett" irányzó periszkóp helyett a lengyel KLW-1 hőképalkotós rendszer kerül beépítésre. A parancsnok a Leopard 2A7+ esetében is használt PERI R17 A3 periszkópot kapja meg. A Leopard 2A4-ig meglévő toronyfront-páncélzati gyenge pontot így felszámolják.
-Integrálják a DM63A1 nyíllövedéket és a DM11 programozható repesz-romboló gránátot.
-17kW-os APU beépítése (megj.: említik, hogy a későbbi fejlesztések, például adatkapcsolat igényei miatt - ám a Leo2PL programba nincs adatkapcsolat)
-A maximális feltöltött tömeg nem nő 60 tonna fölé (megj.: erre azért van szükség, mert a Leo2A4-ig a futóművet 60 tonnás maximális tartós terhelésre tervezték, az újabb építésű harckocsik erősebb futóművet kaptak, elvileg 70 tonnáig megemelt tömeggel, ám ennek beépítése jelentős plusz költség lett volna)
-Úgy tűzoltó rendszer
-Új kamerarendszer a sofőrnek

[NST]Cifu
A D-30 nem volt rendszeresítve, de kis módosítással ugyan ez van (volt) a 2Sz1 Gvozdgyikában, amiből 150db-ot rendszeresítettük - hogy 2004-ben kivonjuk őket. Pedig lőtáv terén a D-20 és a D-30 kb. ugyanazt tudja, igaz a D-20 kb. kétszer nehezebb malacokat köpköd, csak hát a Gvozdgyika mégiscsak önjáró, így egy-egy tűzsorozat után odébb állhat, az ellenséges ellen-tüzérségi csapás (counter-artillery) beérkezése előtt.

Amúgy mókás látni, ahogy az orosz TV-k mennyire lelkesen használják a feltehetően amerikai vagy japán eredetű nagy sebességű digitális kamerákat lassított felvételeknél. :)
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.02.24. 09:10:17

Pluskast

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Hpasp
Egy kis D-30 122mm-es ágyútarack ismertető...
(nálunk a nagyobbik testvére a 152mm-es D-20-as ágyútarack került (288db) csak rendszerbe)

//www.youtube.com/embed/jSlBrBFcTJ0
[NST]Cifu
De bizony, valamiért a Division-t Hadtestnek fordítottam, pedig Hadosztály. Szóval sorry, ezt elkapkodtam...

Érdekesség képpen, hogy máshogy is meg lehet ugrani egy "AK" modernizációt. (Nekem ez AK, a többieknek Valmet / Sako Rk.95)
kép
Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2016.02.22. 15:31:17
A hadTEST az nem hadOSZTÁLYakból áll és ezért annál "magasabb" egység? Wiki is ezt mondja, de nem tudom ez mennyire változik nemzetenként.
[NST]Cifu
Az RoK az 1980-as években az amerikai hadsereg éppen akkor formálódó, dandárokra épülő szervezeti rendszerét vette át, kivéve a tisztán gyalogos hadtesteket (főleg az un. "zónavédelmi" egységek), ott maradtak az ezred szintű magasegységek.

Például az 1. Gyalogos Hadtest Hadosztály így néz ki:

11. Gyalogos Ezred
12. Gyalogos Ezred
15. Gyalogos Ezred
1. Tüzérségi Ezred

Egy harckocsizó zászlóalj
Egy vegyvédelmi zászlóalj
Egy utász zászlóalj
Egy kiképző zászlóalj
Egy Kutató-Mentő zászlóalj
Egy karbantartó zászlóalj
Egy kommunikációs zászlóalj
Egy légvédelmi zászlóalj
Egy katonai-rendőrség zászlóalj
Egy szállító zászlóalj
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.02.22. 15:46:25

molnibalage83
Akkor a RoK is dandár szervezetben gondolkodik?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Jeffjohnson
Az világos, hogy drónnal készült. Látszanak is a rotorjai (0:37-től). Az látszik még, hogy az irányítás túl érzékenyre van állítva "yaw" irányba többször is beleng a kép elég erősen. Feltehetően egy Phantommal vagy valami 2 tengelyes gimbal-al rendelkező géppel lett felvéve. Lehetett volna erről az eseményről sokkal látványosabb videót is készíteni. Gyanítom valami amatőr drónos csinálta.

ximix
Van vas és nemcsak a MÉH telepen mint mifelénk :)
Elég komoly parádékat tartanak olyankor.

//www.youtube.com/embed/ta79AC46_hY
1:20-tól vonul fel a szárazföldi technika
[NST]Cifu

Ez egyébként elég jól illeszkedő poszt Hpasp '87 Bazalt gyakorlatos posztához. Ez akkor tényleg egy teljes hadosztály harcoló állományának harcoló eszközparkja fullosan? Tehát ebben nincs benne egyetlen tápos, műszaki mentős, híradós, stb, ha jól látom. Így is elég durva.

Pontosan ezért raktam be. :)

Így néz ki egy feltöltött, tényleg harcra kész gépesített gyalogos hadtest hadosztály:

60. Gépesített Gyalogos Dandár (2 harckocsizó és egy gépesített gyalogos zászlóalj)
61. Gépesített Gyalogos Dandár (1 harckocsizó és 2 gépesített gyalogos zászlóalj)
62. Gépesített Gyalogos Dandár (1 harckocsizó és 2 gépesített gyalogos zászlóalj)
4. Önjáró tüzérségi Dandár (4 tüzérségi zászlóalj)

Egy utász zászlóalj
Egy kiképző zászlóalj
Egy Kutató-Mentő zászlóalj
Egy karbantartó zászlóalj
Egy kommunikációs zászlóalj
Egy légvédelmi zászlóalj
Egy tisztelgő zászlóalj
Egy katonai-rendőrség zászlóalj
Egy Felderítő zászlóalj
Egy szállító zászlóalj

Parancsnoki csoport
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.02.22. 15:46:46

[NST]Cifu

Ez hivatalos felvétel? Gondolom akárkinek nem engedik meg, hogy felettük repkedjen.

A felvétel egy drónnal készült, szerintem hivatalos, de csak ezt a szerencsétlen Facebook videót találtam belőle, Youtube videót nem.

Műszaki mentő van a videón, nem is egy, ahogy nézem, de szerintem ők harcoló alakulatnak számítanak. Mentő is tuti ban az APC/IFV-k között. Mindenesetre tekintélyes mennyiségű vas. Az országok minimum 60%-át ezzel le lehetne nyomni. :-)
Ettől még az oroszok is kifejlesztették a Pecsora-2 és Pecsora-2M változatot, ami kerekes járműre van telepítve.
molnibalage83
Pont ezt akartam írni. A Kub és Nyeva között azért van egy generáció...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
Ez a kommentet nem értem. A gyakorlat idején a célgép elavult volt. A jenkik meg B-17-est lőttek le asszem.

molnibalage83
Ez egyébként elég jól illeszkedő poszt Hpasp '87 Bazalt gyakorlatos posztához. Ez akkor tényleg egy teljes hadosztály harcoló állományának harcoló eszközparkja fullosan? Tehát ebben nincs benne egyetlen tápos, műszaki mentős, híradós, stb, ha jól látom. Így is elég durva.

molnibalage83
Aztakurva.

Jeffjohnson
Igazából az tűnt fel, hogy mennyire amatőr a légi felvétel.

ximix
Első nézetre olyan, mintha gyakorolnának a nemzeti ünnepre a felvonulást.
Dél-Koreában nemsokára lesz egy ünnep 2015. március 1. - A nemzeti függetlenség kivívásának ünnepe
Jeffjohnson
Ez hivatalos felvétel? Gondolom akárkinek nem engedik meg, hogy felettük repkedjen.

[NST]Cifu
Touche... Erről megfeledkeztem... :(

Hpasp
Értem én hogy a tűzvezető lokátor akár 20 perc alatt is települ, nade mi van a célfelderítővel?
P-18 szintidő? Esetleg a tűzvezető kezdjen el célt kutatni önállóan?
Szvsz, a Newa SC a lengyel hadiipar életben tartására (dicséretes módon) fordított pénz, nem pedig valódi képesség fejlesztés.
(pláne ha összeveted a Dani Zoliék által valós körülmények között teljesített szintidővel)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.21. 14:09:29
[NST]Cifu
Emm... Én a Newa SC-re gondoltam, ugyebár a Lengyelek ezt ajánlották fel (mármint hogy T-55 alvázra telepítik a TEL-eket, új vezérlő kabin, 20 percen belüli település, stb.)

A Newa SC a gyártó oldalán.

//www.youtube.com/embed/8pR2BX18E7E

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.02.21. 13:29:53

ximix

SZ-25-tel nem aprózták el a gyakorlatot?, 4 hajtóművest levakarták az égről rendesen.

ximix

-- forrás --

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.02.21. 12:53:19
Hpasp
Nyeva és a KUB egymásnak komplementerei, mindkettő kis-hatótávolságú komplexum (egyik honi, másik csapatlégvédelmi), csak míg a Nyeva telepítési szintideje 2 óra, addig a KUB-é 5~15 perc.
Mindkettő szilárd (nem mérgező) hajtóanyagú.
[NST]Cifu
...Magyarországon...

Azt nem tudtam, hogy a Mistral-t használják a Kub közellégvédelmére, viszont megint ott egy oldalszúrás, hogy a Mistral nem MANPADS, nem rendelkezik azokkal kvalitásokkal, amivel egy vállról indítható rendszer (mobilitás, álcázás).

Apropó egy kérdés. Anno soksok évvel ezelőtt volt szó róla, hogy (ha jól emlékszek) a lengyelek megcsinálták volna Nyeva-nkból a lánctalpas alvázra telepített, félig-mobil Nyeva-t (Newa SC), ha odaadjuk nekik a meglévő Krug-ot. A részletek már ködösek, de a lényeg valami ilyesmi lett volna.

Miért döntöttek a Kub mellett, és a Nyeva ellen? Hogy a Dvina-t és a Krug-ot kivonták, azt megértem valahol, de a Nyeva szilárd hajtóanyagú, alapjában véve a Newa SC még talán a Kub-ot is lelépi...

Vagy ez ismét egy olyan döntés volt, ahol szakmai érvek még a folyosói kukáig se jutottak el...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.02.21. 12:27:34

Hpasp
Érdekes cikk, csak most találtam rá.
Lérak manapság...
http://airbase.blog.hu/2012/04/25/csendes_taktika
[NST]Cifu
Van egy ütemterve a Rheinmetallnak, hogy maradjon Németország ütőképes harckocsik terén a T-14 ellenében:

1. Fázis: Leo2A8 vagy Leo2B (saját elnevezésem - Cifu), új "digitális" torony, teljes 360°-os folyamatos érzékelők és aktív védelmi rendszer, új, magas nyomású löveg és új lőszerek.
2. Fázis: 130mm-es új löveg, a Rheinmetall állítása szerint 50%-al nagyobb lehet az átütési értéke, mint a korábbi 120mm-esnek (felteszem a 120mm L/44-hez képest, azért ekkora ugrást csak nem hoz 10mm kaliberemelés - Cifu). Ennek a lövegnek a fejlesztését már megkezdte a Rheinmetall.
3. Fázis: Main Ground Combat System (MGCS) (angol fordítás - Cifu), vagyis a 'Leopard 3'. A koncepció véglegesítése 2017-re várható, de a Rheinmetall arra számít, hogy a még nagyobb sebességű lövedékek ideje jön el. Az Afganit APS esetén ~1700m/s maximális beérkezési sebességet adtak meg az oroszok, tehát várhatóan a cél 2km/s feletti sebesség lehet.