Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez jól hangzik, de a felvázolt eset olyan, amikor autorotációval / siklással amúgy is le kellene tudni raknod a gépet. Akkor hagyod el máskülönben, ha már nem tudod irányítani. De akkor meg esélyesen egy pörgő-forgó roncsban ülsz, tehát a fejed felett kalimpáló főrotor és a mögötted lévő csonkaszárnyak jelentik a fő veszélyt rád.
Dunno, lehet én vagyok csak rohadt negatív, de egy Mi-24-esen az ejtőernyőnek csak úgy látnám értelmét, ha le tudod robbantani a főrotort vagy a lapátjait. Ha a főrotor a helyén van, akkor egy nem irányítható gépből való ugrás közel öngyilok szerintem. Az ejtőernyő inkább arra jó, hogy legyen egy biztonságérzeted, hogy akár ki is ugorhatnál, ha úgy adódik. Persze sose fogsz, de ez egy dolog...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Mi-8-asból ugye rendszeresen láthatunk eje ugrásokat a pilóta ott még előrébb is van , tehát nem lesz gond, hogy fennakadkjon a szárnyon.
Itthon is ugrottak már desszant térből a 24esből is, igy itt sem lenne különösebben más ha a pilóta vagy az operátor ugrik ki.
Egyedül az a lényeg, hogy a gép maradjon talpon addig amig elhagyják a fülkét, mert lefelé esik a pilóta nem a forgószárnyak felé.
Van bennük robotpilóta, de azt inkább hivhatnánk pilóta "tempomatnak", mivel inkább csak azt lehet beállitani, hogy a beállitott magasságot irányt tartsa ,de nem lehet egy előre bevitt utvonalat lerepülni vele.
Utoljára szerkesztette: repvez, 2016.07.17. 17:32:25
Nem tévedés a helikoptert repülőgépnek nevezni, hiszen a hivatalos aerodinamikai szakmai megnevezése/besorolása forgószárnyú repülőgép (csak ritkán használják mert túl hosszú), a "normál" repülőgép meg merevszárnyú-ként van kategorizálva.
Tévedések elkerülése végett jó ha tudjuk, már a Mi-8-on is volt/van robotpilóta, nemhogy az újabb orosz tipusokon.
Miért emelkedett a találat után a Mi-35 és miért esett le mint a kő? A találat lekapta a teljes végreduktort a faroklégcsavarral együtt, ami elég nagy súlyhiányt, azaz akkora karon nyomatékhiányt eredményezett, ettől kapta fel az orrát. Ezután azért esett le pörgő tégla módjára, mert nem volt faroklégcsavar ami kiegyenlítette volna a rotor forgatónyomatékát, ettől bepörgött a gép, a rotor viszont a pörgés arányában lelassult a közeghez (levegőhöz) képest, így drasztikusan lecsökkent a felhajtóerő, anélkül meg nehéz fent maradni (az újonc pilótákat/ejtőernyősöket is azzal zrikálják, hogy nincs mitől be...ni, olyan még nem volt, hogy valaki vészhelyzetben fent maradt volna!)
Igaz, hogy a helik többségénél a vízszintes vezérsík merev, csak a földön állítható a teher/súlypont helyzetének megfelelően, de ez nem törvény, van más megoldás is. Jó néhány típuson, így a Mi-1-2 és a 24-en is a vezérsík része a kormányvezérlő rendszernek (az EVK-vezérlésbe van bekötve), vagyis mozgó kormánylapként működik.
A Mi-8 és Mi-24-eknél a gépek technikai kialakítása a személyzet ejtőernyővel történő kiugrását lehetővé teszi, ledobhatók az oldal-ablakok és ajtók, 24-en az operátor-kabintető, persze ehhez megfelelő repülési magasság szükséges, ami földi célok elleni támadásnál elég ritkán van meg. Mindenesetre nekem volt olyan heli-pilóta kollégám, aki elmesélte, hogy a normál alap-kiképzésen "nem egészen célszerűen" oktatták nekik az ülés-magasság beállítását, ott úgy tanulták, hogy beül az ülésbe és úgy állítja be az ülést magának, hogy jól elérje a lábpedálokat. Aztán (külföldön) "éles harcászati" kiképzést kapott egy afganisztáni veterán Szásától, aki jól letolta ezért a megoldásért. Szása azt mondta neki: koppanásig felhúzni az ülést, és utána a lábpedálokat kell beállítani hogy elérje azokat! Mikor honfitársam morgott, hogy "Nem mindegy az?!" , Sz. elmagyarázta neki: majd ha seggbe lövik alattad a gépet és úgy pörög és zuhan, hogy 2-3 G lesz rajtad a túlterhelés, akkor rögtön rájössz, nem mindegy, hogy az oldalablak ledobása után az üléshez képest 30 centi magasan lévő ablak pereméig kell feltornázni magad, hogy ernyővel ki tudj ugorni, vagy a maxra felemelt ülésből csak oldalra ki kell borulni az ablakon!!
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
http://russianplanes.net/id193252
T5-52
http://www.arms-expo.ru/photo/fotoreportazh/polyety-na-farnboro-/
Zenés orosz technika bemutató videó
APU! Apu kezdődik! akarom mondani Apu start 1:52
BQM-167A
Egy hosszabb verzió
BAE Systems stand
Patriot öszerakosdi
Madár vs Northrop T-38
Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.07.16. 13:10:46
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
10dbra van szersződésük Bakuval, 30ra SAval, 2db Irakkal. Ez persze még nagyon kevés de egy Indiai megrendeléssel (AN-32 nagyjvaítással elégedettek, MTAban már nincs bent India) már sikeres termék is lehet és olyanja nem mostanában voltmie azért elég rég nem volt Antonovnak...
A repóra adatokat köszi.
Cifu néked is, googlizgatok.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A #75728 -as hsz.-ben alul ezzel felszerelt Mi-35M látható.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Mi az orosz "átirata" a Vityebszk-nek. Mert nem találok róla semmit.
Ha vennénk tök új, hifi-szupi Mi-171-et (?) akkor arra könnyebb lenne átképezni a hajózókat meg az üzemeltetőket? Gondolom a sárkány meg a hajtómű marad, de repülni vele más.
akkor szerinted melyik az a terep amin nem szerepel jó a Mi 17?
Földi egység légierő nélkül pont ugy semmire nem jó. mint fordítva.
Kezdődőtt a 3 C-130-assal '93-ban amit a románok köszönik szépen mai napig használnak.
Az amcsik helyében én felajánlanám ingyen a sok raktáron álló cuccot a keleti NATO-tagoknak, hogy dobják ki az összes orosz eredetű cuccot végleg, visszautasíthatatlan ajánlat lenne, ha komolyan gondolnák. Pl. M60A3, M113, M109, UH-1H stb. biztos van még üzemképes állapotba hozható százas/ezres nagyságrendben (hiszen adományoztak is egyes országoknak), sőt F-16A/B is... A nyugat-európai tagok is felajánlhatnák a cuccaikat, ahogy anno a görögöknek, törököknek adtak is ingyért. Mondjuk pár ország kapott (Románia, Lengyelország, baltiak), nekünk ingyen se kellett semmi, mert akkor is túl sok pénzbe lett volna nekünk, pedig kaphattunk volna Leo2A4-et is akár, ha kérünk anno.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.07.14. 21:35:38
Mint szinte mnden másban is.
Nem tudom mi lenne nekünk a megfelelő heli, de orosz tipust nem erőltetnék a NATO-ban. Most asszem nem is vehetnénk. Nem mellesleg nincs is nagyon kit/mit szállítani.
(LSD: éjjellátó képesség vörösiszap)
Orosz vonalaon maradva meg egy delfin orrú Mi-8MTV5 glass cockpittel
A Mi-177 is korszerűbb hajtóművel repül, új sárkánya van és olyan avionika, amit te akarsz. DIRCM is mehet rá, ha megveszed és ráintegrálja a gyártó.A kritikád teljeseb alaptalan ezen a téren.
Egyébként ha új helo beszerzés lesz, akkor AW-101 vagy NH90 kellene inkább. Szerintem... Csak hát piszok drágák... 😞
Mi-8
Flir kamera az orrban
Afganisztánban pedig pl. jobban bevált a Mi-8/17, mint a nyugati helik, zavarót, éjjellátót stb lehet használni ezekkel is. Igazából a Blackhawk baja, hogy kicsi (konkrétan az UH-1 utódjának szánták), teherszállításra tök alkalmatlan (kivéve külső függesztéssel), a Panther dettó. A CH-47 már nagyobb, de a minyó sem sokkal kisebb nála.
az alul műszerezettség meg majdnem minden a modern harctéren szerintem, szóval nem ártana ha a legfejlettebb lenne, bár tudom amire ezeket a gépeket használják bőven megfelelnek abban igazad van, de én egy NATO misszióba már nem küldeném el őket. ahogy írtad jómagad is írtad már te is megrendelted volna az utódokat. az jó kérdés, hogy mit. mindenkinek más tetszik, nekem például a Blackhawk, de tudom már ő is régi, sajna arról meg semmi ismeretem nincs, hogy mikor jönne az újabb verziója. vagy pl a Eurocopter AS565 Panther, mondjuk ő nem igazán szállító, de rakás dologra jó. egyébként nincs olyan helikopter amit 2000 után terveztek és használnak is? 😄 mert szerintem a 70-es évek óta már volt nem is 1 ugrás a tervezés terén és jó volna valami újabb ezeknél.
Amúgy szerintem nem hülyeség tovább életben tartani a minyókat, csak már meg kellett volna rendelni az utódokat.
Ezt meg lehet csinálni persze Mi-8/-17-el is, csak hát nem lesz, ez borítékolható...
Utoljára szerkesztette: