94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#93493 Fél év így megvisel egy hajót? -
#93492 A USS Stout (DDG-55) 215 napig volt a tengeren kikötés nélkül, és ilyen állapotban volt, mikor végre kikötött Spanyolországban:
Összesen 36 alkalommal vételezett utánpótlást a tengeren, de az már ránézésre is látszik, hogy egy kisebb szárazdokkba való karbantartásra szüksége lesz, mielőtt újra kifut a nyílt tengerre... -
#93491 SzT-68-as.
Ilyen van nekünk is.
-
JanáJ #93490 Igazából mind1 is, a netes "szakértők" már le is írták az összes orosz SAMet a következő 5000 évre. :S -
#93489 Már máshol is láttam hasonloan Fake videot valos harci eseményre hivatkozva, mikorben az ARMA 3as játékbol vettek fel hozzá jelenetet.
Ez is abbol a játékbol van.
A nyomjelzők és a gép "robbanása" elárulja mégha meg is probálták egy kicsi homályositással azt elfedni. -
#93488 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ah ez szerintem csak egy játék, így utána nézve
A felvétel elég gatya , de a csöves légvédelmen szerintem egy full 3 fogásost megtudtak sütni a végén.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.10.17. 23:09:14 -
#93487 Még múltkor én is szembe találtam magam két videóval,
de sokat ott sem látni, az elsőből te lehet megmondod milyen antenna pörög éppen.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Gondolom a felderítő drón nem, mert közelebb menni, mert lehet akkor már észlelik vagy nem tudom,
de nagyon a felderítés határán mozog a kameraképből ítélve.
-
#93486 Hát én ezen a videón nem sokat látok. -
JanáJ #93485 Elvileg egy Sz-300sal kevesebb.
-
JanáJ #93484 Király géppisztoly. Remélem lesz érdeklődés és folytatják. Tessék osztani!
link -
#93483 Bocsánat rosszul fogalmaztam, nem az egész konfliktusra gondoltam csak a a drónok használatával kivitelezett támadásra.
A törökkel és izraeliekkel állnak ha jól tudom közelebbi kapcsolatban.
Bayraktar TB2 és a Haropnak ez nagyon jó reklám is egyben.
Az, hogy a dróntámadások csökkentett tartalmú videóit megosztják interneten, pontosan nem tudom milyen célokat szolgál, de a saját oldalt egy kicsit lelkesíti a másikat elrettenti, a fene tudja. -
F1End #93482 Azért azzal a résszel elég erősen vitatkoznék, hogy emberveszteség nem lett volna. Mindössze annyi a különbség, hogy örmény oldalról nincsenek drónvideók, de ettől még bizonyára bőven volt azeri élőerő-veszteség is.
Így belegondolva a legnagyobb újdonság, hogy ilyesfajta videókat régebben csak nagyhatalmak tudtak bemutatni, most pedig egy Magyarországnyi népességű és méretű, de jóval szegényebb ország teszi. -
#93481 Nem kell messzire menni az Örmény konfliktusban, most megmutatkoztak hasonló eszközök, az egyik oldalon talán még ember veszteség sem volt míg a másikon sok haditechnika semmisült meg és vagy 500 fő. -
#93480 Ha esetleg kétségek lennének afelől, miért kell(ene) a drónok elleni védelmet erősíteni, Kínai demonstráció az un. "öngyilkos drónok", vagy más szóval loiter ammunitions (ezt hogy magyarítsuk? Keringő irányított lövedék?).
Persze valójában copy-paste, mert az amerikai Locust másolatáról lenne szó:
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.10.16. 07:28:53 -
SZUsszan #93479
Nyomokban haditechnika is. -
savaz #93478 Azért sokat elmond a hozzáadott "védelem" színvonaláról, hogy a ködvetőket nem szerelték le, majd vissza a "páncél" fölé, hanem simán kivágták a lyukat nekik. -
#93477 Tehát kvázi egy karbantartó / ellátó pótkocsi? Ez logikusnak tűnik. Mondjuk a magas számuk meglepett (a török konvojban 6db volt, tehát 3-3 ilyen tartozhat egy osztályhoz). -
#93476 ОдАЗ-828 pótkocsihoz hasonló, azok utódja lehet.
Mindenféle egyéb cuccot tárolnak benne, pótalkatrészt, dokumentációt, stb...
-
#93475 Nem hinném, hogy lakókonténerek, mert nincs rajtuk ablak (azokon szokott lenni). De igazából lövésem sincs, mik lehetnek. Az Iráni Sz-300-asnál lehetett látni hasonló félpótot... -
#93474 Az észak-koreai "új" harckocsik minden évben megjelennek. Mindig más és más típusok. Láttunk légvédelmi rakétákat a toronyra helyezve, láttunk páncéltörő rakétákat a toronyra helyezve, most már kompletten beburkolták a tornyot, hogy még a T-14 Afganit vetőcsöveit is lemásolták. Erősen valószínű, hogy ez is csak falemezek vagy hasonló ál-megoldásokat vonultattak fel... -
-
#93472 2:15 -től azok a lakókonténerek lehetnek ?
A 29Б6 Контейнер-nél, nem ismertem ezen radarokat így nekem újdonság volt, hogy tud azon a zöld cikkelyen belül pásztázni. -
#93471 Miért nem tudok képet beszúrni???
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.10.14. 06:36:26 -
#93470 Hasonló szögből (makett):
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.13. 14:20:38 -
#93469 Kösz a javítást!
Utólag nézve valószínű ott hibáztam, hogy a gyűjtőnévre keresve az első találatot linkeltem
Na igen nyelvtan 2-es előjön, az ál akart lenni, mint nem eredeti.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.10.13. 14:20:18 -
#93468 Ez egy elég ócska fa makett...
... nyoma sincs rajta az OSzA antenna erdejének.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.13. 14:15:04 -
#93467 "A karabahi háború első tanulságai:"
Defense Express ford link
"A Victor-III osztályú Tambov tengeralattjáró 2021-ben kezdi meg az új tengeri teszteket, hat év javítás és korszerűsítés után"
planobrazil ford link
Harop-nak sikerült egy áll OSA-t is kiiktatnia.
YT videó
Észt K9
Kínai Type - 15
bmpd.livejournal ford link
"Vadonatúj harckocsit mutattak be a Koreai Munkáspárt 75. évfordulójának éjszakai felvonulásán [2020. október 10-én]"
btvtinfo.blogspot ford link
A piros "sapiért" meg kell dolgozni.
(lila foltok, foghiány, és egy kis vér)
VK link, a jobb oldali nyíllal a kép szélén lehet lapozni, a repcsik után még folytatódik -
#93466 "A török S-400 légvédelmi rendszer elemei Sinopban"
Szerencsére felszámozták a járműveket az oszlopban, imhol:
19 - 51P6 SzPU (самоходная пусковая установка) önjáró indítóállvány (MZKT-7930) - 4db 40N6 ZUR (зенитная управляемая ракета) 380km hatótávolságú légvédelmi rakéta
18 - 5P85TM PU (буксируемая пусковая установка) vontatott indítóállvány (BAZ-6402) - 4db 48N6DM ZUR (зенитная управляемая ракета) 250km hatótávolságú légvédelmi rakéta
17 - 5P85TM PU (буксируемая пусковая установка) vontatott indítóállvány (BAZ-6402) - üresen
16 - 92N6 MFR (командный пункт с многофункциональная РЛС) tűzvezető rádiólokátor (MZKT-7930) [Grave Stone]
15 - 92N6 MFR (командный пункт с многофункциональная РЛС) tűzvezető rádiólokátor (MZKT-7930) [Grave Stone]
14 - 96L6 VVO (всевысотный обнаружитель) 300km hatótávolságú célmegjelölő rádiólokátor (MZKT-7930) [Cheese Board]
13 - 96L6 VVO (всевысотный обнаружитель) 300km hatótávolságú célmegjelölő rádiólokátor (MZKT-7930) [Cheese Board]
Ez két osztály, két-két tűzvezető, illetve felderítő lokátorokkal, illetve egy-egy indítóállvány 4-4db 250 és 380km hatótávolságú rakétákkal.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.13. 13:00:37 -
#93465 Ez inkább a 29Б6 Контейнер lesz itt.
Részletek meg erre...
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.13. 12:40:15 -
#93464 ЗГРЛС(ZGRLS)
Forrás
"A török S-400 légvédelmi rendszer elemei Sinopban"
"2020. október 6-án a Törökország által Oroszországtól kapott S-400 légvédelmi rendszerek első hadseregének felosztása megérkezett a török Fekete-tenger partján fekvő Sinop régióba, hogy elvégezze az első hatótávolságú harci gyakorlatot."
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.10.13. 11:52:56 -
#93463 Kizárólag a cél pillanatnyi radarkeresztmetszetétől függ.
Az OSzA egy MiG-19 méretű célt 20km távolságból képes felderíteni. -
F1End #93462 Bár valószínűleg az Azeri-Örmény konfliktusban nem ez a helyzet, de elméleti kérdésként:
Ha egy lassan repülő drón/egyéb kisméretű légijármű gázturbinás sugárhajtóművel vagy csőlégcsavarral van felszerelve, s olyan szögben halad/lebeg, hogy a radar irányából nem látni rá a lapátokra, akkor sokkal nehezebb lesz a cél észlelése/azonosítása? -
JanáJ #93461 Köszi. A Vega-s hsz-od nekem már bőven black magic. :-) -
#93460 SAMSIM Sz-200 Vega manuálból:
-
#93459 Hülyeség. Az Osza álló célokat is tud követni.
A korszerűbb (Sz-300-tól felfelé) doppler lokátoroknak van jellemzően minimális sebesség limitjük, amit komolyabb számítástechnikával már lehet kompenzálni (Patriot, Sz-400).
Helikopter szépen látszik minden lokátoron, mert a forgószárnyainak folyamatosan elkent doppler frekije van.
-
JanáJ #93458 Szerintem vagy alapból dobja x km/h alatt a célokat vagy állítható ez az x. A cikkben viszont azt írják hogy ez egy gyengesége a rendszernek. Ez nekem azért lenne fura, mert ez egy SHORAD, ami heli ellen is kellene hogy védjen. Mondjuk az már nem az ő hibája, ha 40 évvel később a HMZ-jén kívülről megsemmisítik. -
#93457 Majd kijavítanak, de úgy képzelem, hogy kitelepülés után a rajzolnak egy "radar térképet" pl ha van egy autópálya a közelben amin megy a forgalom akkor azt bejelölik a térképen.
Na már most a minyó az autópálya fölött halad, legyen 100km/h, akkor a radar kezelő a radaron csak azt látja, hogy a berajzolt autópálya nyomvonalán egy tárgy 100km/h-val hasít és a magassága is kb stimmel egy kamionéval, nem tudom tud-e esetleg szűrni rotor álltál keltet visszaverődésekre, de lehet a föld háttér miatt, így is rengeteg a zavaró tényező.
Ha vizuálisan nem látja távcsővel egy kinti kolléga aki rádión visszaszól, hogy nem kamion lőheted, akkor másképp nem derül ki az micsoda ott a radaron.
Hacsak nincs a a baráti oldalon elrendelve teljes mozgási tilalom, mert akkor mint a viccben, mindenre ami mozog, a legyet meg még röptében is.
-
JanáJ #93456 Itt ezt írják, de vannak kétségeim: " Továbbá a szovjet eredetű légvédelmi rendszerek egyik Achilles-sarka, hogy 170-200 km/h-s sebesség alatt nem tudják tartósan detektálni/támadni az alacsony sebességű célpontokat, mivel azok nem jelennek meg a radarképernyőn."
link -
Massari #93455 Épp youtubon láttam a DélAfrikai Oliphant/Centurion tankokat, mikor eszembe jutott hogy azért fogynak-fogyhattak a T72eseink, mert az ázsiai térségbe kellhet ezekből az utánpótlás És a "szomszédaink" nem voltak hajlandóak oda adni. :d tehát ki ha nem mi
Amúgy a némeckij ADS - t azért megnézném a maradékokon a médium mbt ugyis divat, meg ugyis városra tevödik át sokszor a küzdelem. https://youtu.be/iKeuVHKc92U
Az még egy megoldás lehetne általában más technikáknál is hogy csak keveset tartunk rendszerben hogy a üzembiztositás meglegyen, - kerekes új apc - aztán bővithető, a semminél jobb.
meg : 155 gh52 t55 https://youtu.be/Xem4CX8vCUM
- marder 155 https://youtu.be/xJ4MQyRfvho
-
Berkut111 #93454 En úgy emlékszem, hogy Hpasp 80 km-h-t irt, de majd pontosít.