95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
  • JanáJ
    A sorosok az első hetekben megnézték a nyilatkozó ales szerint.
  • kiskorúbézoltán #79730
    Őőő... Azért készült, nem? Nem néztem végig csak beletekegettem, de szerintem abból a sorozatból van ami oktatóanyagnak készült.
  • fonak
    Ezt anno levetítették a sorállománynak oktatófilmként?
  • kiskorúbézoltán #79728
    Tekintsd akkor népművelésnek. ;)
  • JanáJ
    Mert te is katona vagy/voltál. Lehet hogy célravezető egymás közt a szakszöveg, de itt teljesen felesleges volt. Bár nagyon próbált érthetően fogalmazni. A sebész is máshogy mondja nekem, hogy kivették az asszony vakbelét, mint mondjuk egy másik orvosnak.
  • [NST]Cifu
    Az Ace Combat 2 és 5 játékból az ADF-1 Falken.
  • z0ty4
    Ez milyen gép lenne?
  • kiskorúbézoltán #79724
    Jónak mondod... :D
  • kiskorúbézoltán #79723
    Nem tudom, nekem nem volt furcsa ahogy beszélt, engem az zavar amikor a témáról "civilesen" beszélnek, olyan komolytalan lesz az egész. :D

Gondolom minden szakmának megvan a maga szavajárása ami furcsa lehet mindenki másnak.
  • JanáJ
    Vicces hogy mennyire nem tudnak a katonák "civilül" beszélni.
  • [NST]Cifu
    Igen, itt megint kezdődik majd a probléma, hogy akkor definiáljuk mi az a CIWS. Mert a név (Close-In Weapon System) félrevezető, hiszen egy kézzel vezérelt 20mm-es gépágyú is közelvédelmi fegyver. Ahogy egy Phalanx is képes felszíni célokra tüzelni. Az ellenséges rakéták / robotrepülőgépek ellen pedig akár egy 127/130mm-es löveg is használható... Nehezen meghatározható, hogy akkor pontosan mi is a CIWS, mi a multi-purpose gun (többcélú löveg), és így tovább.

A közepes kaliberű (50-130mm) lövegek robotrepülőgépek / rakéták elleni alkalmazása nem új dolog, sőt, eredetileg ugyebár a Zumwalt-osztály két 57mm-es Mk.110-est kapott volna dedikált közellégvédelmi feladatokra, programozható (nem irányított) repeszhatású lövedékekkel. Innen a 76mm már csak egy ugrás, miért lenne akkor hihetetlen a használata ilyen feladatkörben?

A DART-ot mire tervezték?

Kifejezetten rakéták és manőverező célok ellen.
    Strales / DART promóciós anyag

Viszont, ha más cél felé tart a rakéta, akkor kersztbe haladó ASM-et eltrafálni azt szerinten eléggé mission impossible.

Nem irányított lövedék esetén egyenes vonalban repülő, egyenletes sebességgel haladó célpontot nem hiszem, hogy nehéz lenne. Manőverező célt 1-2km-nél messzebbről már más kérdés...

Irányított lövedékkel viszont nem hiszem, hogy gond lehet...
  • molnibalage83
    Na jó, de az irányításnak is vannak korlátai. A DART-ot mire tervezték? Hülye példával élve a LGB is irányított, mégsem találsz el vele egy Forma-1-es autót...

Az ASM leszedése, amíg feléd tartv ELVBEN annyira nem nehéz, közéd és közte kell megfelelő pillanatban bepakolni repeszfelhőt. Ha közeléségi gyújtós a gránát még akár irányítás nélkül is mehet ma már, mert 76 mm-es ágyú ballisztikájával akár 5-6 lövés is leadható HMZ-n belül és a radar meg korrigál az első mellék alapján. Irányított gránát esetén sima ügy. Viszont, ha más cél felé tart a rakéta, akkor kersztbe haladó ASM-et eltrafálni azt szerinten eléggé mission impossible. (Bár nem hinném, hogy feladata még akor is, ha CIWS rendszerhez képest a HMZ-je elég decens lehet.)
  • [NST]Cifu
    Képes leküzdeni azokat is alapkiépítésben, csak nyilván nem 4 szimultán beérkező célpontot. A DART meg ugye elve irányított lövedék...

• Freeda Krueger
    Félelmetes az a magabiztosság amikkel összefutsz néha.
  • molnibalage83
    És akkor az nth ország kísérlettel mi a helyzet? A hatvas években volt...
    Lásd itt.
    Itt.
    És itt.
    Ez a 2003-ban feloldott anyag. A kísérlet tényéről és már 2002-ben hallottam.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.01.06. 11:50:07
  • molnibalage83
    És szuperszonikus ASM ellen mit csinál a 76 mm-es ágyú?
  • fonak
    Az mondjuk tény, hogy a nukleáris bombák "igazi működési módja" ma sem nyilvános, sőt évtizedekig félrevezető ismertetők voltak a nyilvános, "civil" irodalomban. Az internet elterjedése óta lehet tudni pár megerősítetlen infót pl. a hidrogénbombák valós felépítéséről, bár azok alapján sem fog senki működő nukit készíteni egyből, feltehetően. Ha olyan egyszerű lenne, sokkal több ország összeütött volna egyet, a szükséges hasadóanyag előállítása annyira nem nagy kunszt azért.
  • [NST]Cifu
    ...légvédelmi romboló CWIS nélkül???

Van CIWS-e. Az olasz hajónak 3db Oto Melara 76mm Super Rapid, a franciáknak két 76mm SR és egy Mistral CIWS (SADRAL). Eleve ezért ilyen furcsa a két első torony elhelyezése a felépítmény előtt.

(megj.: A SADRAL itt nincs felszerelve még)

A 76mm-es SR tűzgyorsasága 120 lövés per perc (teszteken állítólag 139 lövés per percet hoztak össze), és HE-MOM lőszerrel 6km-ről tüzet nyitva 90°-on belül 4 egyszerre beérkező szubszonikus célpontot tud semlegesíteni, mielőtt azok 1000 méterre érnének. Létezik hozzájuk "Course Corrected Anti-Missile Shell" (CCAMS), amely elviekben 10-12km-es effektív lőtávval bír, de többet nem tudok róla (azt sem, hogy rendszerben van-e). Illetve van a DART irányított nyíllövedék. A DART dettó 10-12km-es effektív lőtávval bír tengerszint felett közeledő célpontnál.

A SADRAL pedig ugyebár a Mistral rakétákkal egészíti ki ezt.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.01.06. 11:32:00
  • Hpasp #79713
    Nemtom...
    ...légvédelmi romboló CWIS nélkül???
    És azt így hogy?
  • [NST]Cifu
    Érdekes látni a franciákat, összességében viszonylag korrekt hadihajókat hoznak össze, és meglehetősen jónak tűnik a legénység terén is. Mondjuk szerintem most minden a hajón létező nőt bemutattak. :D
  • Hpasp #79711
    At Sea Aboard Chevalier Paul - French Navy Horizon-class Air Defense Destroyer

• Hpasp #79710
    Hmmm...
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.01.06. 09:42:16
  • z0ty4
    Manuális napellenző :)
  • JanáJ
    OFF
    Hű b+. Akarom mondani Hű b+!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4 hogy a cikket nem olvassa el...... de hozzá szólll..... meg nem használ mondatokat.... csak sok-sok PONTOT.... hiába ez a sok gondolat...... és neki is egy szavazata van.... mindmeghalllunk!!!!!!!!!!!!
  • molnibalage83
    Nyugalom megzavarására alkalmas. Készíts be vérnyomáscsökkentőt vagy felmosórongyot, mert potyogni fognak könnyeid a sok kreténen...
  • Berkut111
    Ezek valóban idióták, de azt tegyük hozza, hogy aki az adott kor ( ország,hatalom,oldal, stb. ) nyilvános forrásait szentírásként kezelik, azoknál sincs minden rendben. A propaganda,dezinformácio, ( false) ínfórmaci szivárogtatása, stb. az mindennapos rutin ( volt,van,lesz). De ez már megint nem igazan haditechnika :).
  • VO101Tom
    Haditechnika FB oldalán volt bejegyzés a Nevadában gyakorlatozó Szuhojról, az alatti hozzászólások közt volt ez a gyöngyszem is :) Jó szórakozást :D
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2017.01.05. 22:15:58
  • JanáJ
    Hol, hol? Most van pár órám trollkodni.
  • VO101Tom
    Valamelyik nap facebookon olvastam, hogy az alaszkában oxigén hiba miatt lezuhant F-22-est az oroszok vitték el, azért is nem nagy kunszt a Nevadában gyakorlatozó Szu-27 fénykép, mert az oroszokat sem kell félteni, ők a 22-est tesztelik titokban... :( Láttam Molninál ott elszakadt a cérna, én még megpróbálom ezeket ignorálni amennyire lehet :D
  • SZUsszan
    Jesszus és ilyenek vannak itthon is:

A téma, hogy kamu volt a Japánra ledobott bombák is.

"Az valami spéci olajbomba volt, vagy hasonló. Nézd már meg most Hiroshimat meg Nagasakit. Kb. 2 romos épületen kívül nyoma sincs az egésznek. Ott isszák a vizet, eszik a földben termelt növényeket, meg simán ott élnek, el ne hidd már, hogy oda valahova atomot dobtak."

Aztán folytatja:

"Aha és akkor az oroszok amikor tavat próbáltak elvileg atommal csinálni abba miért nem lehet azóta se belemenni? :D Vagy Bikini atoll, vagy Nevada, stb. Miért nem került azóta se nyilvánosságra az igazi működési módja ezeknek a bombáknak? Miért nincs ultralassításos videó a detonációkról? Sorolhatnám. Nem kizárt, hogy csináltak valami batár bombát a háború végére amit ledobtak Japánra."

Erre linkeltem neki lassításos videókat.

"na ez pl full fakenek tűnik, kb. a kólába dobott mentos is hasonlóan néz ki lassitva.

LOL ez meg egy full összevágott videó. Minden 2. robbantásos videóban ugyanezt a buszt meg fákat vágják be. Amúgy meg matchboxszal simán meg lehet csinálni egy kémia laborban ezeket. A fás jelenet meg ugyanez lesz bármilyen nagy robbanás következtében, nem kell hozzá atom, direkt nem is látni egyszerre a robbanást és h ahhoz képest hol helyezkednek el.

papíron 2000+ nukleáris robbantás volt eddig, h lehet h csak pár katona meg a japcsik láttak ebből bármit is. h nincs egy műholdfelvétel vagy bármi ami nem a katonaságoktól jön?"

Asszem nekem mára elég volt az internetből.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2017.01.05. 21:22:07
  • [NST]Cifu
    Számomra furcsának tűnik, hogy a MiG-29KR-ből 2015-re leszállítottak 20 darabot, erre a Kuznyecovra mindössze három kerül belőle, plusz egy a négy leszállított MiG-29KUBR gép közül.
  • SZUsszan
    3 óra "dokumentumfilmet" összekalapálni többnek tűnik, mint sima clickbait.

Marad a második variációd. =D

Még mindig kétlitek a múltkori Pearl Harbouros Facebookos képemet nem trollkodásból csinálták? =)
  • molnibalage83
    Clickbait / totál idióták. Ennyi.
  • SZUsszan
    Mi a pcsa?

• z0ty4
    az orosz haderő részére leszállított repülőgéptípusokat listázza éves lebontásban
    face link
  • Hpasp #79696
    Itt azt írják, hogy például a Kamcsatkai 53. PVO hadosztály a Flotta alárendeltségébe tartozik...
  • Hpasp #79695
    Sz-300PT-et dobták ki, Jelenleg van úgy 25db Sz-400, kb ugyanannyi Sz-300PM (ebből legalább 3 modernizálva Sz-300PM2 szintre), és vagy 25db Sz-300PSz, ami már bőven ~30 éves.
  • molnibalage83
    A légierő és flotta bázisait védő osztályok azok kinek a kezelésében vannak? Egyáltalán a PVO megszűnte után most kinél vannak a légvédelmi osztályok? Légierőhöz tartoznak? Szárazföldi erőkhöz? Vagy külön haderőnem?

Én azt hittem, hogy a PSz-eket már teljesen kivonták. Vagy a PT-kel dobták ki már teljesen?
  • Hpasp #79693
    Sz-300 történelem, számok tükrében-IV. Tervek és realitás.

A jelenleg szolgáltban álló Sz-300PSz példányok jövőbeli leváltását az új Sz-350 Vityaz típussal tervezik.
    A 16 célcsatornás komplexum 120km hatótávolságú aktív önirányítású rakétája a 9M96D.
    2020-ra 30 példányt terveznek rendszerbe állítani.

Manapság, amikor Oroszország GDP-je megközelítően megegyezik Olaszországéval, a honi légvédelem 40 ezrede, 75 komplexummal védelmez 30 lokációt.

Kiemelt városok
    Moszkva; 8 Sz-400, 12 Sz-300
    Szentpétervár; 4 Sz-400, 8 Sz-300

Csendes Óceáni Flotta
    Kamcsatka; 3 Sz-400
    Vlagyivosztok; 2 Sz-400
    Nahodka; 2 Sz-400

Északi Tengeri Flotta
    Murmanszk; 2 Sz-400, 2 Sz-300
    Szeverodinszk; 4 Sz-300

Fekete Tengeri Flotta
    Novorosszijszk; 2 Sz-400