95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#80974 Esküszöm nekiálltam utánanézni, hogy melyik verzió lehet, de akkor mellélőttem. :) -
#80973 Akit érdekelnek a Mosuli csata képei. Talán valaki észrevesz valami érdekes témát rajtuk, bár nekem mint laikusnak csak a szokásos képeknek tűnnek. -
_rudi #80972 A prototípusok teszteléshez meg az FSA-tól vásároltak 18 TOW-t...
http://defense-update.com/20170301_sarab-aps.html -
millerius #80971 A külön szerelőkocsin lévő szürke törzs-hátsórész a MiG-23M típusé, ezen még hiányoztak az oldalkormány középső bekötésénél a kis csillapító dempfer-munkahengerek (lehet hogy az első export 23MSZ-eken is még ilyen hátsórész volt?). Ugyanilyen törzs-hátsórésszel kaptuk vissza Ivánéktól nagyjavítás után a megégett "11" számú 23MF-ünket, ami ettől kezdve öszvér-típus lett az eltérő hátsórész miatt. -
#80970 Honnan kaparnak elő olyan 23-at, ami nincs tökig szétrohadva?
Gondolom az orosz boneyard-ról.... -
#80969 Erre tényleg csak csettinteni lehet. -
#80968 Honnan kaparnak elő olyan 23-at, ami nincs tökig szétrohadva? -
#80967 'Mókás', amikor egy alapvetően fejlett rendszert okos megoldásokkal filléres módszerekre ültetik át, és kerülnek a harctérre, ahol jól is szerepelnek.
A SHTORA-1 működése ugye jól ismert: vannak infravörös érzékelők, amelyek a rakéta közeledését jelzik, illetve két hatalmas infra-reflektor a tornyon, amelyek imitálják a közeledő SACLOS rakéta végén lévő infrafáklya fényét, és így megzavarják az indítóálláson lévő irányítórendszert, amely nem tudja eldönteni, hogy melyik infrajel a rakétáé.
Egy T-90 működő STHORA-1 infrarefikkel
Na, a Szíriaiak ezt úgy oldották meg, hogy infra LED-ekből egy marékkal összeépítettek, és lencsék mögé dugták őket, majd mögéjük raktak egy nagy aksit, ami pár órás működést tesz lehetővé. Ezt pedig bármire fel lehet szerelni, legyen az T-62, egy vontatott ágyú vagy bármi más, ami egy TOW rakétának vonzó célpont lehet....
Ez a Sarab, a SHTORA low-cost változata....
Sarab-1 egy T-62-esen
Sarab-1 egy vontatott 85mm-es ágyún
A rendszer pedig működik, a hírek szerint a Sarab-1-el védett járművekre kilőtt TOW rakéták többségét sikerült megtéveszteni, és így a jármű túlélte a rakétatámadást. A siker persze viszonylagos, értelemszerűen hamar kiderültek a rendszer fogyatékosságai is: a páncélozás nélküli modult akár kézifegyverekkel is tönkre lehet tenni, utána pedig védtelenné válik. A megoldás megszületett, a Sarab-2 már fejlettebb és több LED diódákat használ, illetve az egészet egy hengeres, vastag acélházba telepítették, amely megóvja kézifegyverek tüzétől...
A Sarab-2 egy T-72-esre telepítve.... -
#80966 Mi a furcsa ebben a képben?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Hát csak annyi, hogy Líbiában készült, most februárban. Egy vörös csillagos MiG-23ML(?) gép farkáról....
Vagyis úgy tűnik, hogy a Líbiai Nemzeti Légierő kivont orosz gépeket kap támogatásként...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.01. 20:36:15 -
#80965 A sütést szokták jellemezni : nyúlós, határozott, kemény, bizonytalan.....stb és típustól függően lehet még állítani a hosszát,érzékenységét, pozícióját, erejét....stb, és lehet cserélni az elsütőbillentyűt vagy az egész szerkezetet ha valakinek nem preferál az eredeti, persze gyakoriság és árkategória függő mennyi és milyen minőségű kiegészítőt kapsz a fegyveredhez.
pl
Timney Trigger AR-15
Elftmann Tactical AR-15
-
aksurv2 #80964 nem volt biztositva.
A mesterlovesz fegyverek tenyleg nagyon alacsony sutesi erore vannak allitva. Amivel en lottem az mint harmat ugy sult el max. 1kg volt. De elkepzelhetetlen pontossagra kepesek. A sajat szemmel lattam amikor a lovesz 430 m rol el talalt 2x5 cm deo stiftet. Rossz otlet elejuk allni. -
aksurv2 #80963 nem volt biztositva.
A mesterlovesz fegyverek tenyleg nagyon alacsony sutesi erore vannak allitva. Amivel en lottem az mint harmat ugy sult el max. 1kg volt. De elkepzelhetetlen pontossagra kepesek. A sajat szemmel lattam amikor a lovesz 430 m rol el talalt 2x5 cm deo stiftet. Rossz otlet elejuk allni. -
#80962 Nyilván ez egy szélsőséges beállítás, nem sokan fogják használni, de akár ennyire gyenge erőkifejtéshez is be lehet állítani. -
#80961 0,55N...? Az igen. Egy köhintés is elsüti a fegyvert. -
#80960 Köszi, ez tényleg jelentős különbség. Gondolom valahol 2 font körül lesz az igazság, mert ahogy szoktam nézni ezeket a mesterlövészeket, néha fekvő, néha más pozíciót kell felvenniük, épülettől is függ. Az is benne van, hogy pozíciót is kell váltaniuk, ezért gondolom nem játszhat a 2 unciás verzió, az már nagyon kevés lenne. -
#80959 Gyógyíthatatlan vagyok. -
#80958 Ez pont nem túszmentés, hanem az elnök védelmében való pásztázás / felderítés / terrorelhárítás.
Ilyen esetben ha gyanús mozgást, fegyvert lát, automatikus tűzparancs van érvényben. -
JanáJ #80957 Puszta tényekkel akarsz valamit megindokolni? Amatőr. -
JanáJ #80956 Az utolsó két mondatodat nem tudom értelmezni. Ha mondjuk túsz mentés van és kapott engedélyt, akkor teljesen érthető a dolog. De itt még ha lett volna is valami, szerintem akkor sem lövöldözhetett volna saját szakálra. Tudom könnyen ugatok a fotelból, de ez nem az első hasonló hír tőlük. -
#80955 Egy átlag AR-15 / M16 elsütéséhez ~8 font (~35,5 N) erőt kell kifejteni.
Egy átlag 'mesterlövész' fegyver (M24, M110) esetében 2,5-3 font (~11,1 - 13,2 N) erő szükséges.
Ugyanakkor egy precíziós mesterlövész-fegyvernél, amelyet fekve / letámasztva használnak, simán lehet az alsó limit akár csak 2 uncia (~0,55 N), az átlagosan beállított elsütési erő pedig 1-2 font (4,44 - 8,88 N).
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.01. 10:42:23 -
#80954 Kb hány newton erőt kell elképzelni pár ismertebb fegyvernél (hogy legyen mihez hasonlítani) és úgy általában a mesterlövész puskáknál? Mert túl könnyű sem biztos, hogy olyan jó, mert instabilabb érzést is eredményezhet. Ha viszont túl nehéz akkor még az ujj is beleremeghet az erőlködésbe és az tuti elrontja az egész lövést. -
aksurv2 #80953 Nem volt biztositva a fegyver. Egy ilyen fegyvert nem fog user reszelgetni, mert minek. Felkilos alomsutes van alapbol bennuk szinte eleg megerinteni. Pillanatnyi kihagyas. Alapvetoen a mesterloveszek a vilag legnyugisabb csavoi, de barki hibazhat, csak ha ok hibaznak akkor ez van. -
#80952 Amit kiskorú ír, teljesen valid, a mesterlövészpuskáknál sokszor eleve állítható, hogy mekkora erő kell az elsütéshez. A "hagyományos" lőfegyvereknél biztonsági tényező is, hogy az elsütési erő elég nagy legyen ahhoz, hogy határozott mozdulat kelljen hozzá - így egy apróbb lökéstől nem sül el a fegyver, hiába van rajta adott esetben az illető újja az elsütőbillentyűn.
A mesterlövészeknél mivel általában fekvő helyzetből tüzelnek, ez a veszély kevésbé fontos, inkább lényeges, hogy a mozdulat minél kevésbé mozdítsa meg a fegyvert, hogy még minimálisan se mozduljon el a célról elsütés közben.
Csakhogy ott a probléma, hogy itt még ez esetben is kibiztosított fegyverrel pásztázhatott a lövész, tehát ott követett el fegyverhasználati hibát, hogy nem bebiztosított fegyverrel pásztázott. Sok évvel ezelőtt erre azt írták, hogy a mesterlövészek nem szeretik a késlekedést, ezért ilyenkor nincs bebiztosítva a fegyver.... Ami persze balesetveszélyes... -
#80951 -
JanáJ #80950 Nem tudom elhinni, hogy ilyen hibát vétsen, semmi akció nem volt és ugye van a véletlen lövésre két megoldás is van biztosító, meg hogy nem ujjazzuk a puskát.
@Molni: Az amiknál a különlegeseknek bármit megcsinálnak. A nagyobb SWAT (?) teameknek is. Szétfaragott német katonai mesterlövész puskáról is olvastam. Az elsütő faragást ellenben furcsállanám, mert elvileg állítható a sütés. A sport fegyvereknél meg már a vicc szintű kikönnyítések mennek. De majd Cifu meg Aksurv megszakérti. -
#80949 A mesterlövészek csökkentik az elsütő billentyú meghúzásához szükséges erőt, hogy a célzás pontosabb legyen? Ezeket hivatalosan hagyják jóva vagy stikában csinálják? -
kiskorúbézoltán #80948 Mesterlövésznél? Nem mondom, hogy lehetetlen, de nagyon kevéssé valószínű. Én a (képzeletbeli) pénzem inkább a szétreszelgetett elsütőszerkezetre tenném, ha így volt elég lehetett neki egy koccanás, vagy ha oldalról mellé tette az ujját... -
#80947 Alapvető hiba a fegyverhasználatnál. Másra nem tudok gondolni. Feltehetően az elsütőbillentyűn volt az ujja... -
JanáJ #80946 FélOFF
Ezt hogy? Véletlenül elsült egy puska. -
JanáJ #80945 Sokkal korábbi a legenda. Szerintem az AMRAAM beszerzés óta megy. Már akkor károgták mikor még repült a 29-es vagy éppen csak félretolták. Mert ezekhez a műanyag (!) játékrepülőkhöz (!) még rakéta sincs. -
_rudi #80944 Az egész ezzel a cikkel indult (ld.: cikk utolsó mondat)
A "jobban értesültek" tudni vélik hogy a "nemzeti szintű használat korlátozása" egy hardware kulcsot (vagy valami hasonlót) jelent amit csak bizonyos esetekben (pl.: legutóbbi eszaki kitelepülés) kapunk meg.
-
#80943 A linken pont a Luna technika látható, ami nem az MN-1480 alárendeltségében szolgált, hanem a hadosztály-közvetlen harcászati rakéta-osztályokéban (harckocsi felderítő zászlóalj fedőnévvel), Tata, Tapolca, Nagykanizsa, Szentes, Jászberény, és Nyíregyháza településen.
-
JanáJ #80942 Nekem életszerútlennek tűnik. Pláne, hogy nem túl game changer a nálunk tartott mennyiség. -
#80941 Egyesek gumicicája ez, de bizonyítékot soha nem szolgáltattak róla. -
JanáJ #80940 MN 1480 Rakétadandár! Éles indítás 1982! Oktatófilm
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!https://www.youtube.com/watch?v=R0XdSKHX6NQ -
JanáJ #80939 Az MS20 szoftver frissítéshez bekommeltem a cikkhez, de itt is megkérdem:
Az AMRAAM-os alkatrész visszatartásról van valakinek infója? Mert ez nekem városi legendának tűnik.
Ha jól értem a szoftver frissítés pont semmit nem segít a mi Grifjeink radarjainak képességein, mert ahhoz a radart is cserélni kellene. -
#80938 Érdekes, MFD-k egy B-52H műszerfalán:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
#80937 Ez az, köszi. -
#80936 Ez ? #79810
--------------------
MS_RadarGame_0910.pdf -
JanáJ #80935 Isten éltessen!