94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • gosub
    Nagy a mozgolódás az ukrán-orosz határon, van róla infó mire készülnek? Felvonult technikából lehet erre következtetni?
  • SZUsszan
  • [NST]Cifu
    Az áprilisi tréfákkal óvatosan:
  • ximix #93930
  • JanáJ
    A "tetőt" sűrített levegővel dobják elvileg le és azért kell némi sebesség a pattintáshoz, hogy biztonságosan eltávolodjon a géptől. A negyedik hajozó állítólag azért élte túl, mert ő már be volt kötve. Lehet nem az ülés volt a rossz, egyszerűen nem voltak még belekötve.
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2021.03.27. 10:05:02
  • repvez
    Azért ilyenkor csodálkozok kicsit, hogy amikor egy gépet hosszan hadrendbe tartanak akkor a legtöbb dolgot updatelik a kor követelménywihez csak épp az olyan dolgokat nem amik a pilota életét menthetné meg.
    itt is még a régi KM1es katapult egy verzioját használják még, ahelyett, hogy a k36 ost vagy valamelyik másik dupla nullás katapultját tennék bele.
  • SZUsszan
    Tu-22M3 baleset
  • Hpasp #93926
    Belekezdtem egy az Angolai légiháborúról szóló sorozatba, itt.
    Mivel a hidegháború ezen harctere térben és időben is távoli, így a történetet a szokottnál kissé messzebbről kellett kezdenem, az országok és a szereplők bemutatásával.

• JanáJ
    KAtona barátom mesélte, hogy anno sikerült harckocsival lekapni a töltésről egy garázsjáratott. A usz üres volt, csak a sofőr ijedt meg. A másiknál pedig nem tartották be a lövészet/lőtér szabályait és "túl magasra" lőttek ősszel, majd tavasszal jelentkeztek hogy a télire eltett gépeket pajtástúl sikerült szétkapni. Szerencsére itt sem volt sérült.
  • kiskorúbézoltán #93924
    Kb annyit mint bárki más, az említett két sztorit pl én nem is hallottam még.
  • JanáJ
    Anno meséltek itthon is töltésről lelőtt távolsági buszt, meg pajtástúl szétkapott mezőgazdasági gépeket. Te biztos többet tudsz róla.
  • kiskorúbézoltán #93922
    Elképzelni nem tudom, hogy történhet ilyen, azé' egy Centauro nem T-55, jópár embernek bele fognak túrni a púzójába könyékig. Időről-időre megtörténnek szar dolgok, de kb mindegyiknél több embernek kell egyszerre hibázni és általában van még egy-két szerencsétlen véletlen is. Remélem a vizsgálat végén kikerül az anyag, hogy mi történt pontosan. Valószínűleg nagyon tanulságos lesz.
    Kb mint a régebben linkelt gránátvetős balesetek, de itt szerencsére nem halt meg senki.
  • ximix #93921
    Olaszoknál nagyon viszketett az ujja valakinek a ravaszon :)
    Röviden
    Éjszaki lőgyakorlaton valahogy sikerült a célponttal ellentétes oldalra tüzelni a B1 Centauro-val
    és nagy szerencsével csak egy csirkefarmot luggattak ki gyakorló lőszerrel, személyi sérülés nem történ.
    Valahol ezen a környéken történet
    Itt látni valami katonai mozgolódást, a balra lévő folyómederben durrogtathatnak gondolom map1
    Ez dobja a kereső a csirkefarmra, de tető alakja nem egyezik a fényképpel, de tudja tök map2
    map3

Italian Night Training “Fowl-Up” Results In Dead Farm Chickens
    link

Pordenone, carro armato dell’Esercito centra allevamento di galline: trovati morti molti animali
    link

Carro armato spara a pollaio, l’ironia del web e la rabbia degli abitanti: “Lì vicino abitano bimbi”
    link

Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.03.22. 14:44:42
  • ximix #93920
  • aksurv2
    Megmenekult a szeme.
    A szemüveg fontos, viszont kaboom bármilyen fegyverrel lehet.

szem
  • ximix #93918
    Csak egy face kép van ha a #93913 -ra gondolsz.

(A spoiler mögött egy szem sérülés látható, a jobboldali képet a Grisan-ról nem linkeltem,és a szöveget idéztem)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

"Miért nem veszünk olcsó Glock másolatot (Grisan MC 28 SACS)!!! Illetve ezért, vagyis az ehhez hasonló esetek okán kell mindig szemüveget viselni lövészet során!!!
    Helyesbítés!
    A jobb oldali képet egy ruszki fórumról szedtem, és hibásan egy Grisan került a bal oldalra, miközben a jobb oldali fegyver egy Sarsilmaz SAR9-es. Összekutyulta a srác aki felrakta, én meg nem figyeltem. Sorry!
    Minden esetre az állításom nem változik, mert mind a kettő olcsó Glock másolat, amit nem veszünk! Török levélnehezék mind a kettő!"

Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.03.19. 13:47:21
  • JanáJ
    Nem elérhető a videó, nem tudom megnézni. Ellenben a lövész cuccok már 10-15 éve is megfogták a madár sörétet. Egy-egy gyártó oldalán hihetetlen köszönő levelek vannak.
  • kiskorúbézoltán #93916
    "Lövész szemüveget" írt, nem általában valamilyen szemüveget, egy közepes vagy jó minőségű valószínűleg megmentette volna az illető szemét ebben a konkrét esetben, max a plezúr ment volna le az arcáról itt-ott.
  • repvez
    egy ilyen esetben egy szemüveg mit véd? oké nem áll bele a szemedbe, de a becsapódás miatt a lencse mindenképp kinyomná a szemed .
    Ez kb olyan mint hogy a repeszállo mellény megfogja a 50 es kalibert ,hogy nem megy átt a mellényen, de attól még ugyan ugy meghallhatsz, mert olyan sulyosan összezuzza a belső dolgaidat.
  • ximix #93914
    Ilyen noname fegyóknál talán még a szemüveg is kevés, inkább valami arcpajzs kell.
  • SZUsszan
    Miért viseljünk többek között lövész szemüveget
  • repvez
    A leírás szerint azt táguló gyűrűnek hivják, gondolom az felelős a kivető hajtómű es a menethajtómű szétválasztására.
    És feltételezem talán ez az a gyűrű ami megfogja a rakétát a csőből való kiesés ellen is, és talán ez okozhatta azt, hogy nem engedett el amikor a kivető hajtómű indult.
    A többi meg ugy történhetett ahogy irtad
  • ximix #93911
    Igla kivesézők oroszul
    Техническая подготовка командира взвода ПЗРК 9К38 «Игла» (fb2)
    A MANPADS 9K38 "Igla" (fb2) csapatparancsnokának technikai kiképzése
    flibusta

studopedia

Összefoglalva szerintem az indítóhajtómű környékén volt valami problem.
    Az indító hajtóműn van egy palást és egy gyűrű, hogy a gyűrű pontosan hova való nem tudom, de akár az is megaszhatta a folyamatot ha rossz helyre került, passz.

A lényeg, hogy valamiért az indító nem tudta a rakétát kilökni, ezért az egész tubust állította pályára az emberünk válláról,
    majd a még a levegőben beinduló rakéta hajtómű szinte lelövi magáról a tubust, ami jobbra el, ezután a raksi meghempereg a porban, majd ki jól végezte dolgát megindul, szintén jobbra el.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.03.17. 13:34:10
  • repvez
    A kettérörés sztem nem ammiatt következett be, mert a rakéta ott indult be, mert nem látni rajta égésnyomokat vagy olvadást, sztem az már a földre lrkezés hatása volt, mivel amikor a menethajtómű beindult és lerugrróta magáról a vetőcsővet az elrepült a másik irányba és a füsttöl nem látni , meg a felvételen sem, hogy milyen magasra vagy messzire lökte el, de a visszaesés miatt törhetett már el.
  • repvez
    akkor a gif alapján kb az történt amit gondoltam elsöre is.
    Márcsak az a kérdés, hogy van e valami késleltetés a rakétába, ami miatt nem robbant fel amikor a földbe csapodott.
  • Hpasp #93908
    "Ez esetben nem értem miért hoztad fel, hogy az indító a konténeren maradt."

Az eredeti videón az volt, hogy a kezelő nem fogta elég erősen az indítómechanizmust, esetleg az leszakadt a rakétatubusról.

Erre írtam hogy rajta maradt.

Ami szerintem történt, hogy az kivető töltet vagy nem működött el tökéletesen, vagy a rakéta megszorult a csőben kivetés közben.
    A kivetés után a kezelőtől pár méterre kellett volna beindulnia csak a rakéta hajtóművének, de ehelyett még a csőben, annak felénél indult be, és ez törte el - lukasztotta ki a vetőcsövet.
    A rakéta ezután a saját hajtóművének tolóerejével hagyta el a csövet.
  • SZUsszan
    Egyébként valószínűleg azért mennek hozzá közel, mert látják, hogy nincs már a vetőcsőben a rakéta. El van törve, ferdén lóg. A nyíláson át látni, hogy üres, az elején sem látok semmi rakétafejet.
  • ximix #93906
    Próbáltam az eredeti vidinyóból egy gif-et csinálni

A raksi beszorult valamiért, mert a fokozatok rendben működnek, a kilökés után mikor beindul a hajtómű az kidob hátra valamit, tippre a kilökő fokozat dolgait.
    Ui: jobban nézegetve a lassítást lehet nem is a kivetőfokozatot dobja ki, hanem a vetőcsövet rúgja le magáról a rakéta, majd burn to be free

Amit mondasz az nem rossz, hogy ha kilökőmű elműködése után egy egyszerű kapcsoló, ha azt érzékeli, hogy a raksi még mindig a csőben van, akkor nem indítaná a menet hajtóművet, de lehet ez nem megoldható, mert nem ilyenre tervezték.

Közben le esett, nem tudtam mi végre vannak a kivetőn azok a nyílások, én naivan azt gondoltam azok túlnyomást eresztik el és a gáz nyomás löki ki a rakétát, de nem hanem a kivető, mint egy kis dugattyú, egy rakétafokozattal tolja ki a rakétát és a furatok a hajtómű nyílásai, de valami akasztónak kell lennie, mert nem távozik a vetőcső elején.
    Lehet ez az akasztó fogta meg, nem tudom, ők valószínűleg tudják, de nem mondják :)
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.03.16. 22:24:35
  • kiskorúbézoltán #93905
    A gyárban hátulról töltik be a rakettát a csőbe.
    A videnyón - szerintem - a kivetőhajtómű bent marad a csőben (iptr-nél gázgenerátornak mondtuk), legalábbis így tűnik.
    A balesetes videón viszont nyakam tenném rá, hogy az nem a kivető volt.
    Összességében azt gondolom, hogy valami(k) igencsak szarul működött(tek), az orosz cuccokon általában sok helyen megszakadhat az indítási ciklus ha valami nem működik rendesen.
    Azt feltételezném, mindenféle szakértelem nélkül, hogy indításkor rögvest indult a menethajtómű is, ez kivághatta hátra az indító hajtóművet, a rakettát valami a helyén tarthatta, mondjuk ami alap esetben tartja a helyén, a menethajtőmű így hátra kifújt és vitte magával az egész cuccot. Hogy ha már egyszer a menethatómű beindult arra tippem sincs miért nem robbant föl önmegsemmisítéssel a raketta. Páncéltörőknél a menethajtómű után van egy lőporszál ami a menethajtómű égésének végén viszi tovább az olimpiai lángot és felrobbantja egy idő után a robbanófejet. Itt vagy másképp megyen a dolog vagy az a rész is meghibásodott, nem oldott ki, bármi egyéb...
    Az én - vélt - tudományom eddig terjed.
    Utoljára szerkesztette: kiskorúbézoltán, 2021.03.16. 21:04:05
  • ximix #93904
    A videóból csináltam gif-et ahol jól látszódik a harci rész repeszköpenyének a "munkája" .
  • ximix #93903
    Igen, csak mikor keresgéltem megakadt a szemem, hogy ez egy jól elkapott kép a Stinger-ről így megosztottam.

Kösz a kiigazítást, közben nézegettem, hogy az a kupak nem akkorra ellenállás, főleg ahogy mondod úgy nem is indítható.

Ebben a videóban elég jól bemutatják, érdekes

15 percnél is beszélgetnek a hajtóműről, itt is van kivető töltet, guvasztom a szemem , de még nem láttam merre távozik, ha távozik egyáltalán a vetőcsőből.

A ZUR 3M342 indító szilárd hajtóanyagú rakétavető fúvókái
    forrás
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.03.16. 20:14:31
  • kiskorúbézoltán #93902
    Ez itt a képen egy ami Stinger, a videnyóban meg egy ruszki Igla volt, nem?
    Másik, ha a kivető a csőben van akkor hogy tud hátrafelé fújni a menethajtómű? Megkerüli? Hol?
    Odamenni meg oda kell a végén valakinek, otthagyni nem lehet, hogy majd lebomlik magától. Gondolom akik odamentek tudták mit csinálnak.
    Csak tippelgetek én is, lövésem sincs a témában.
  • savaz
    Ezeknek nincs valami önmegsemmisítőjük, ami x másodperc után tuti felrobbantja?
    Meg valami élesítő mechanizmus, hogy ne robbantson a közelségi gyújtó rögtön kivetés után?
    Tüzérségi gránátoknál a huzagolás által generált bizonyos számú fordulat után szokott élesedni ugye?
  • repvez

Igen a kivető az kiég és a lendület kiviszi a csőből majd leválás után indul a menethajtómü, ahogy a képen is látni.
    De ha a kivető hajtómü megszorul akkor nem tudja kivetni a rakétát és az egész cuccott gyorsitja amit igy nem tud megtartani a lövő.
    DE mire a földre esiik az egész cucc gondolom addigra már beindul a menethajtómü is a tubusban ezért kezd még vadabbul pörögni.

Utána nem tudom, már megitélni, hogy a menethatómü már ki tudta e szabaditani a rakétát a csőből, vagy az is kiégett a csöben a rakétával egyutt.
    De mint irtam, ha benne maradt volna akkor nem hiném, hogy oda kellene menni közelébe, a közelséggyujto ki tudja mire indul be.
  • kiskorúbézoltán #93899
    Az ilyen vállról, hordozható állványról induló dolgoknál általában a kivető hajtómű (gázgenerátor?) még a csőben kiég, itt viszont hosszabban égett valami, bár nem t'om ennél a típusnál ez lehetséges-e. Maga a konténer megrogyott, de nekem úgy tűnt valamelyik képen, hogy nem pukkant ki, szóval ki tudott fújni hátrafelé a menethajtómű.
    Már ha az az volt és úgy működött ahogy tippelem.
  • repvez
    ugy tünik, mintha a kivetö töltet megszorult volna és ez a töltet nem csak a rakétát de az egész tubust kikapta a kezéből .
    Az nem tiszta, hogy utána a rakéta menethajtómüve beindult e vagy eltávozott e belöle.
    De minden bizonnyal ingen, mert utána csak nem mennének olyan közel egy élesitett rakétához, ami bármikor robbanhatna .
  • kiskorúbézoltán #93897
    Ez esetben nem értem miért hoztad fel, hogy az indító a konténeren maradt.
  • kiskorúbézoltán #93896
    Szerintem ha a kupakot rajtahagyja az elején akkor a infrás cucc nem lát ki, így befogási jelzés sem lett volna, anélkül meg nem indítja el.
  • ximix #93895

forrás
  • ximix #93894
    Azt hittem rajta hagyta kupakot az elején, de nem
    https://twitter.com/u0OOPtEB8Zn90Kf/status/1302271964703338501
    video

Ezen a hadgyakorlaton történt állítólag
    translate.google
    Fehéroroszországból, Vietnamból, Kambodzsából, Laoszból, Pakisztánból, Oroszországból és Üzbegisztánból érkező katonák három tesztnap

Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.03.16. 14:21:46