94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Ez csak 208 db kisméretű ABM rakétát tartalmaz? Ez 4 db osztály, orosz szemmel nézve. Ehhez képest hirtelen a 4 db Sz-400 osztály 2,5 mrd USD-ért nem is tűnik drágának, sőt...

Ahhoz osztályonként legalább egy tűzvezető radar tartozik, de ott van a vezetési osztály EW radarja, de adott estben az rakétás osztálynak is lehet 360 fokos EW radarja...
  • [NST]Cifu
    Lengyelország sokalja a 4 Patriot osztályért a 10,5 milliárd dollárt.

Az ajánlat egyébként 4 radar, 16 indító és 208db PAC-3MSE rakétát tartalmaz.
  • [NST]Cifu
    Habababa...

A US NAVY azt csinálja az AEGIS hajókon most, hogy rá telepít egy virtuális "AEGIS-testvért", amely megkapja az összes adatot, amit az "éles" AEGIS rendszer, de értelemszerűen nincs hozzákötve a fegyverrendszerre, mindössze pár tesztkonzolra. Így a virtuális testvéren meg lehet nézni, hogy az újabb HW / SW komponensek hogy reagálnának adott helyzetben. Egy gyakorlaton így rögtön két eredmény lesz majd - a valós és egy virtuális...
    ( Forrás )
  • ximix #85774
    Nem közvetlen, de hamár szóba került a zsuga, amcsi adósság real time.
    - link
    (a rubrikák fölé húzva az egeret írja fent középen a magyarázatot)
    kb pont annyi a hiányuk mint a hadi költségek
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2017.12.07. 13:36:33
  • molnibalage83
    Nem a lóláb, hanem az RPG gránát lóg ki...
  • [NST]Cifu
    Felkérek mindenkit, hogy ürítse ki zsebeit!
  • SZUsszan
    11 RPG-t és 300.000 lőszert loptak el a szomszédból.
  • [NST]Cifu
    Sok dolgot a Zumwalton teszteltek / tesztelnek.

Itt kísérletezték ki, építették be először. Mk.57 VLS indítókat, AN/SPY-3 AESA radar (még ha utólag az AN/SPY-6-hoz képest kissé vérszegény), integrált teljesen elektromos meghajtás, kompletten integrált hajófelügyeleti rendszer (ami nagyban automatizált és központilag kezelhető elemeket jelent, így csökkentve a személyzet létszámigényét), és így tovább.
    Az AGS és társai kudarcok, nem vitás.

Viszont hosszú távon a Zumwalt-ok még értékes egységek lehetnek, ha új technológiákat akarnának beépíteni. Persze itt van most az elnyomott kacaj, ha a railgun (és esetleg a lézer) fegyver fejlesztéseket elkaszálják...
  • fade2black
    Megmarad ez egy tech demonak ami nem hülyeség csak minek belöle 3?
    Végülis még mindig értelmesebb mint a modul nélküli LCS. Úgy abból se kéne több mint 3.
  • [NST]Cifu
    Hihi-hehe-haha....
    Amire az 1990-es évek vége óta építették a DD-21 / DD(X) / Zumwalt-osztályt, azt szépen kivágják a kukába?
    Kíváncsi leszek, hogy a lézerfegyvereket mikor engedik el....
  • Hpasp #85767
    Us Navy railgun may be dead...
  • [NST]Cifu
    Szvsz inkább az európai gyártók dörzsölik a kezüket. A Gripen túl kicsi, az Eurofighter túl drága, de a Rafale lehet, hogy a végén még egy potenciális megrendelést behúzhat...
  • JanáJ
    Csóri Boeing lehúzhatja a rolót. :-D
  • [NST]Cifu
    A PAK-FA T-50-2 prototípus első repülése az Izd.30 hajtóművel:

• [NST]Cifu
    Kanada a Boeing / Bombardier vitára (a Boeing a Bombardier kanadai repülőgépgyártót abajgatja) válaszul úgy döntött, hogy nem új Boeing Super Horneteket vásárol (eredetileg 18db-ot szerettek volna átmeneti megoldásként a lemondott F-35 megrendelés után), hanem 18db használt Ausztrál Hornetet...
  • molnibalage83
    Sok, sok éves bejegyzés, úgysem olvassa senki... :)
  • Hpasp #85761
    azért a tények nem viccnek valók, be is kommenteltem :)
  • molnibalage83
    Az egész modorosblog paródia, túl komolyan vetted, amit nem kell. Kb. Hírcsárda csak más témákkal.
  • _rudi
    Hát igen...
    Így ír napjaink szerencsétlen átlagmagyarja akinek sikerült nyolc év alatt kiszenvedni magából egy könyvtár szakos diplomát és végtelenül flusztrált mert:
    - ahhoz mindig is gyáva volt (meg már a buszon is hányt...) hogy repülőre ülljön, viszont látja hogy azoknak a volt osztálytársainak akik repülősök lettek mennyivel jobb női lettek, neki meg csak a nagyseggű klepafogú szomszéd lány jutott;
    - a műszaki dolgokhoz még csak nem is konyít...Zavarja hogy nem érti miről beszél a többi "nagyfiú" és ezért inkább a kellően gendersemleges témák irányába próbálja terelni a beszélgetéseket, és dühös mert emiatt viszont a nagyfiúk furcsán néznek rá és már többször megkérdőjelezték a nemi identitását.
    Én a magam részéről sajnálom szegény korcsot...
  • F1End
    Van egy ilyen is Világháború rajongó
  • molnibalage83
    Ha valaki anno nem olvasta volna. A repülőbuzik... :)
  • aksurv2
    Ha így lenne akkor is engem igazolna, mert nem 92F-el nyomulnának. Ehhez képest mindent (is) használnak. Az Oszamás könyvben írt valami olyasmit a szerző SEALes, hogy a fegyver műhely felett a "Te kitalálod, mi megvalósítjuk" mondat állt. Jó mondjuk ők még a SOCOM-on belül is az elit.
    A mindenkori maroklőfegyvernél szerintem még a bakancs is sokkal fontosabb.
    Seal es devgru nem ugyanaz, én a sealről beszélek. A maroklőfegyver pedig fontos, csak éppen egy G19 is eltudja azt látni, amit p226, viszont kisebb.
  • JanáJ
    Ha így lenne akkor is engem igazolna, mert nem 92F-el nyomulnának. Ehhez képest mindent (is) használnak. Az Oszamás könyvben írt valami olyasmit a szerző SEALes, hogy a fegyver műhely felett a "Te kitalálod, mi megvalósítjuk" mondat állt. Jó mondjuk ők még a SOCOM-on belül is az elit.
    A mindenkori maroklőfegyvernél szerintem még a bakancs is sokkal fontosabb.

@Molni: Ez így egy értelmetlen általánosítás. Itthon szerintem sosem volt értelme. Hozzá teszem itthon kb semminek sem volt sosem értelme a monarhia óta. Svédország picit nagyobb. Az oroszokat és a kerekes nuki rakétákat meg már nem is mondom.
  • JanáJ
    Szerintem ezt a http://combatgear.blog.hu/ aktuális cikke alatt kérdezd meg. Én ebayen nézelődnék, vagy bármelyik amcsi webshopban.
  • Marcus9311
    Sziasztok ! Szeretném megkérdezni, hogy hogy és honnan lehet beszerezni eredeti, hadi MCCUU gyakorlót, pl. az American Appareltől gyártva ?

• molnibalage83
    A GPS navigáció és TGP-k korában a széttelepített üzemelés szerintem értelmetlen.
  • aksurv2
    Elvileg. Gyakorlatilag meg seal-ek g19-el járnak, mert az van rendszeresítve.
  • molnibalage83
    F-16XL 3. rész.
  • JanáJ
    A SOCOM tudtommal tök külön van, ez a lényege. Ők azzal mennek amivel akarnak.
  • JanáJ
    Ez a hidegháborúban volt divat. Svédország picit nagyobb mint hazánk és ott meg is volt a kiszolgálás hozzá. Nálunk már azt is sikernek adták el, hogy Pápán is tudnak a földön tankolni a gépek. A 14 gépünket szerintem kétfelé nem tudnánk szétpakolni, így is alig van földi személyzet hozzájuk. A speaker meg azért mondta, mert mindenki a saját lovát dicséri. :-) Nem mellesleg tök jó, hogy tudja a gép, de azért abba kell egy pilóta is. Légi tankolni is majd 20 éve tudnának a gépek...
  • raptor22
    Akkor legalább beszédtéma volt már, de ejtették a dolgot. Nyilván nem sok értelme van Mo-on ezt a módszert alkalmazni. Videó láttán eszembe jutott, hogy egy repülőnapon a "speaker" nagyon mondta, hogy milyen rövid a "féktáv", csip-csup megfordul, aztán lehet is felszállni újra az úttestről.
  • aksurv2
    500 000 vesznek beloluk. Meg fogja mindenki kapni mint az m9-t is. Anno ugy emlekszem pont a sealnel derult ki, hogy az M9 nem birja az eros izraeli geppisztoly loszert, es tortek a szanok. Ezutan erositettek meg es az lett veglegesen rendszeresitett fegyver.
  • ximix #85745
    Bocs félreérthető voltam, 2 méretet úgy értettem, hogy a 101-nél valaki a kompaktot valaki a teljest kapta.
    Csak tippelek, de ilyen sofőr, nehézgépityus, tiszt szokták kapni a rövidet, valami legyen náluk és a közvetlen harcolok a teljest.
    Olyasmi ez, mint a behajtható váltámaszos és fatusás AK volt mifelénk, gondolom én.
  • _rudi
    Magyarországon talán nem is a közutakról való üzemelésnek van jelentősége hanem annak hogy van jópár 1000 - 1500 m hosszú 20-30 tonna teherbírású vidéki repterünk (Szeged, Békéscsaba, stb...) meg egy csomó használaton kívüli volt Orosz beton amik tartalék reptérnek megfelelőek.
  • [NST]Cifu
    Anno volt egy "fejtágító", hogy milyen hosszú egyenes, felüljárókkal, hidakkal nem akadályozott szakaszra van szükség (800m + 2x 200m az esetleges túlfutásra), milyen széles, milyen felületi jellemzőkkel bíró útvonalakon lehetséges a közutakról való alkalmazás. Ezt emésztgették... és aztán jól félrerakták, hogy ez szép és jó, de mi a büdös életben nem fogjuk közutakról használni a repülőgépeket.

Csak csendben jegyzem meg, hogy nem csak mi - a svédeken kívül egyik más Gripen-t használó ország sem erőltette ezt a fajta az alkalmazást.

Pardon, a dél-afrikaiak kivitték közútra a Gripenjeiket. Mivel hajóval érkeztek, ezért közúton jutottak el a reptérre. :)

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.12.05. 11:49:31
  • raptor22
    A magyar Gripeneknek volt már ilyen gyakorlatuk, hogy autóútról szálltak fel illetve le, itt Magyarországon? Én ilyenről nem tudok, de lehet, hogy ettől függetlenül volt. Ha a Gripen tudja ezt a "képességet", akkor miért nem gyakorolják? Taktikai okból nem lenne jelentősége, nincs rá igény?
  • [NST]Cifu
    Amikor azt írtam, hogy hadsereg, akkor a hagyományos bakákra gondoltam, nem a katonai rendőrségre, nem a különleges alakulatokra, stb.

A SEAL a SOCOM alá tartozik, különleges egység, illetve ahol rejtve viselnek fegyvert, azok nem is egyenruhások sokszor.
    Az M17 és M18 viszont a "szabvány" katonai egységek oldalfegyvere, ezért is kapták meg először a 101st Airborne katonái.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.12.05. 11:22:23
  • aksurv2
    Szerinted a SEALs miert rendszeresitette a g19et a p226 helyett?
    Illetve vannak olyan beosztasok ahol civilben jarnak pl katonai rendorseg nyomozok hirszerzo munka stb.
    Fillerekbol alakithato at.
  • [NST]Cifu
    Azért az ADATS nem mai történet, és pláne nem sikertörténet, már öt éve ha jól nézem, ki is vonták a hadrendből még a Kanadaiak is.

Az 1980-as években azért ez a Bushmaster / ADATS még egész korrekt lehetett volna, de ma már a Sidewinder / AMRAAM, stb. rakéták mellett....
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.12.05. 10:58:14
  • F1End
    Kicsit meg is lepett engem az új SHORAD stryker fejlesztés, amire Sidewindert és Hellfire -t tettek, mikor van már hozzá kompatibilis ADATS -os torony is (MMEV). Érdekes, hogy régen még Abrams változatot is terveztek vele, de most úgy tűnik hanyagolják.