95110
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    BAe prezentáció az LCS-hez tervezett utólag elhelyezhető konténer, amely Mk.41 kompatibilis, illetve lehet látni egy új, mikrohullámú CIWS koncepciót:

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.01.19. 10:13:55
  • repvez
    Nem értek hozzá, de igy a video alapján egy ergonomiai rémálom lehet a kezelése
  • [NST]Cifu
    Erre nem megoldás, ha több csalit is húzol?
  • Hpasp #86546
    Igen, gondolom jól jöhet vontatott csali esetén, persze csak egyetlen kézi kezelő van, de a lehetőség azért elbizonytalaníthatja a támadó pilótákat.
    (valakit ALE-t húzva is elcsaphatnak)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.01.19. 09:32:05
  • molnibalage83
    A fenti kis display az analóg jel megjelenítése?
  • Hpasp #86544
    A második légvédelemről szóló különösen jó volt!

Érdekességek szakmai szemmel...

Kézi követő indikátora, felül az analóg céljellel:

Még mindig "csak" a 250km hatótávolságú rakéták állnak rendszerben (majd legközelebb jól letakarják):

12 célcsatorna, alul az indítóállványok és rakétáik:

4. 6. célcsatornán céljel, illetve számított találkozási pont
    3. csatornán 2 rakéta, 4. csatornán 1 rakéta jele

• ximix #86543
    Egy kis hazai :)

--------------------------------------
    Nem kispályás a szerkezet

"Молот" "The Hammer”
    - link

"Терминаторы" "Terminator"
    - link

Múltkori, miért nem fér be a füles a "bili" alá ?

Ezek szerint befér csak lehet a korábban említett 5 év szavatosság lejárata után amúgy is cserélni kell, akkor már szóba jöhet egy újabb dizájnú változat is, hamár lehet válogatni. passz

HPASP-nek egy kis SZ-400
    Kajabálós bácsi helyet, most gyévocska van :)

+1

Nem tom épp mit csinál,de hátha érdekel valakit

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.19. 02:45:31
  • fade2black
    wikiről: "The 4.73 mm round is half the weight and 40% the size by volume of the 5.56×45mm NATO round. The round was designed to the same ballistics requirement as the 5.56×45mm NATO round as outlined in Evaluation Procedures for Future NATO Weapons Systems (Document 14). However, the 4.73mm is much less likely to tumble when hitting or penetrating a soft target, and thus not as lethal."

kb fele akkora súlyból és 60%al kissebb méretből uazt tudta mint a 5.56x45,

5.56x45 súly/méret esetén tippem szerint hozná amit 7.62x51.
  • [NST]Cifu
    Pontosan. Afganisztánban ugyanúgy le kellett volna szerepelnie, mint az M4-nek vagy a G36K-nak. Csak hát egy méregdrága, high-tech fegyverről lenne szó mégis...
  • Kurfürst
    Emlékeim szerint a G11 hn. lőszere ballisztakailag nem volt olyan nagy szám, valahol a 5.56 NATO környéken mozgott. Ott a tűzlökéses mód volt a buli.
  • [NST]Cifu
    És most tedd mellé a #86521 -est hsz-ben szereplő számokat. Nagyobb átütő erő, de nehezebb fegyver és kevesebb lőszer azonos tömeg árán. Valamikor az egyik a jobb, valamikor a másik...

Ilyenkor vagyok kíváncsi arra, hogy vajon HK G11 valóban hadrendbe állva hogy teljesített volna...
  • molnibalage83
    Én azt látom, hogy a NATO 7.62-es brutális. Nemigen találni jó fedezések ellene csak úgy.
  • ximix #86537
    Persze van ott minden, MOAB-al is lehet nyomulni aztán a bagórágás közben sercinteni egyet és benyögni, hogy CLEAR :)
  • JanáJ
    Ez klikk vadászatra jó, de másra nem. Malaccal nem lőttek a falra, vagy taktikai atommal? Irakra olvastam, hogy volt hogy szétlőtték a házat az IFV gépágyújával, mert nem akartak bemenni a húsdarálóba. Azért nem cserélik a lőszert, mert nem olyan fontos, mint azt ti gondoljátok, (Szerintem)
  • ximix #86535
    A képek hickok45 videóiból, aki vizuális alkat jobban megérti a katonaság dilemmáját.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

AR-15 250yards (228m) 64g 5,56x45
    szemből

hátulról

AK 230yards (210m) 7.62X39
    szemből

hátulról

M14 250yards (228m) 7.62X51 NATO
    szemből

hátulról nincs jobb kép, de nem valószínűleg elég egyértelmű a helyzet

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.18. 14:26:45
  • qtab986
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A TEK két gépkarabélyt használ. HK416 (5.56x45mm) és modernizált AMD-65 (7.62x39mm). Darabonként kevesebb mint kétszázezer forint volt a modernizáció.
  • [NST]Cifu
    Tudnál mondani olyan szitut, amikor 600 m-re vagy afölé kell lőniük a katonáknak gépkarabéllyal ? Oda inkább tripodra rakott M240-essel lőnék. Én aligha tudok olyat elképzelni. városi harcok 50 - 150 m-en zajlanak, akkor erdőben dettó, nyílt mezőn meg nem szokás, akkor ez a 300 méter feletti tűzharc puszta elméleti marketing.

A 600 méterre rosszul emlékeztem: 500 métert említenek általában. Például ebben a dokumentumban, amely az Afganisztáni tapasztalatokat összegzi, és éppen azt a doktrínát ostorozza, amely 300 méter alatti tűzkiváltásokra helyezi a hangsúlyt. Az igaz volt mondjuk Vietnamban, de ahogy írtam, nem egy hadszíntérre kell koncentrálni, hanem általánosan használatra.

A témáról például erre található egy hosszabb összefoglaló....
  • ximix #86532
    A 600méter lehet túlzóra sikeredet, de a lényeg, hogy míg a túloldalon álló 10 AK-s titeket pufogtattat és átlövi a falat addig a másik oldalon a 10-ből van 3 embernél olyan fegyver aki visszatud lőni érdemben. A többiek túlzással élve csak moziznak és várják, hogy mikor lehet tovább menni ahol átnéznek x épületet, majd mikor megint elérnek a objektum szélére konstatálják, hogy kezdődik elölről az egész.
    A csapatod hatékonysága nem túlzottan jó, valószínűleg ez zavarja őket, vezetést leginkább.

Az a dilemma, hogy ha ütőseb kaliberrel mész félő, hogy átlősz a falon és csapatársat is sebzel lehet hátrány is és előny is.
    Ha másik oldalról nézzük, bemész egy viskóba az enemi a másik szobából elereszt egy sorozatot akkor nem biztos, hogy örülsz, hogy a te löszered megáll a falban és nem sebez barátot véletlenül.

A meglévő lőszereket felerősítették, erre kiderült a fegyverek nem viselik túl jól.
    Nem hiába húzódik ez az egész már ilyen rég, nehéz mindenkinek és mindenre jó megoldást találni egy lőszerben.
  • JanáJ
    Igen, kicsit túlbonyolított a dolog. Emlentek a sivatagba, messzire kellet lőni, visszahozták az M14-et távcsővel. Probléma megoldva. :-)
  • molnibalage83
    Igen, tudtam róla csak elfelejtettem betenni vagy talán úgy gondoltam, hogy ez annyira nem fontos, pedig lábjegyezetbe elfért volna poénból. De köszi, hogy posztoltad, így nem felejtődött el. :)
  • savaz
    Ez kimaradt:
  • savaz
    Hali Molni!
    Olvasom az osszefoglalodat (koszi a munkaert!) es a SAGE vadasziranyitasi rendszernel beugrott egy erdekesseg:

Valamelyik studio megvett egy keszletet belole, mikor leszereltek es azota egy egesz sor filmben azt hasznaltak hatternek ha valamilyen bonyolullt szamitogepszobat kellett megjeleniteni:
    Itt egy weboldal a filmekrol
  • savaz
    "A kovetkezo objektum 600 m-re..."
    Onnan egy AK-val nem talalni el semmit. Veszelyesnek hangzik, mert korulotted csapodnak be a golyok, de egy nyilt iranyzekos AK onnan csak terulettuzet adhat. A hazai kikepzesben is az volt, hogy nagy tavra a raj sorozatot lo. Ha neked van olyan fegyvered, te sem tudsz visszaloni ertelmesen.

Tegyuk fel van nallad egy 7.62-es, kilovod a partizant. Utana lekocogod a 600 m-t egy dognehez fegyverrel+ a dognehez loszerrel, aztan azzal kezdesz kommandozni a valyogfalu szobakban (600 M -hez hosszu cso kell am!). A baj az, ha szembetalalod magad a kovetkezo ellennel es elkezdesz lovoldozni az siman atviszi a fel meternel vekonyabb falakat es a haverjaidat is kiirtod, vagy ok irtanak ki teged.

Nincs olyan fegyver loszer kombo ami mindenhova jo. Az egesz modern koncepcio a kulonfele fegyverek kombinaciojarol szol. Logisztikailag ugye gaz, ha 2-3 kalibert kell vinni, de azert a logisztika is mas manapsag, mint egy II. Vh-s tomeghadseregnel.

Anno kiserleteztek folyadek hajtoanyagu fegyverrel, ott lehetett volna allitani, hogy tavolra losz sok loporral/folyadekkal, vagy kozelre kevessel.

A lovedekek ugyanugy nem optimalizalhatoak, vagy legalabbis nem konnyen. Vagy atutesre megy, de nem lesz stophatasa, vagystophatasra, de nem fog atutni.
  • JanáJ
    A vadászatnál szerintem azért kell a korlátozás, hogy esélyt adj a vadnak, valamint egy ismétlő fegyver közel sem akkora veszély az embertársaidra mint egy öntöltő. A karabély lőszerek emberre vannak "belőve", nagyvadra szerintem gyengék. Meg tudod ölni vele, de felesleges szenvedések árán. Normális vadásszal egy puska lövész megöl egy őzt, 7.62x39-nél szerintem ez esetleges.
    Az amiknak az alkotmányukba van vésve, hogy joguk van a fegyverviseléshez. A lemilen van erről szép cikksorozat. Nálunk még a szoci/komcsi reflexek élnek, hogy az állampolgárnak nem szabad fegyvert adni, mert akkor egyből tömeggyilkossá válik. Amiknál legálisan tudsz karabélyt gyártani/átalakítani. Szerintem ott, ahol legálisan tudsz karabélyt venni, ott nem fogod kockáztatni, hogy lecsukjanak csak azért, mert sorozatlövőre alakítottad.
  • Kurfürst
    600 méter feletti hatásos tüzelés? Azért én szeretném látni azt a bakát aki ezt lövészként is tudja harci helyzetben (és még fel is deríti hozzá a célt).

Az a távolság eléggé puska lőszer kategória, nem köztes lőszernek való. És még így sem a lőszer lesz a leggyengébb láncszem.
  • repvez
    csak példának hoztam fel a vadászatot, mert ott tudom, hogy nem használható sorozatlövö fegyver igy akár azt is használhatnák ha az amcsi gondolatmenetet nézzük, de elég érdekes, hogy az emberek jó magaviseletére alapzva engedik a karabélyokat venni, mikor tudják, hogy könnyen átalakithatóak teljes értékü sorozatra.
    Nálunk gynitom ezért se engedélyezik, mert már mindenki visszaalakitotta volna .
  • JanáJ
    Mondjuk erre volt megoldás a több géppuska és a DMR-ek bevezetése.
  • JanáJ
    Itt nem cél a csillapítás. Az mondjuk az AMP-nél szempont. A legtöbb fegyvernél egy alkatrész csere a sorozat lövés.
    Cifu majd javít, de nálunk szerintem max Dragunovval vadászhatsz. Az AKM lőszere vagy sok vagy kevés apró és nagy vadra. Tudtommal a csőágytáras (?) shotiba is kitöltő shell kell, hogy csak 3 lőszert tudj bele tölteni.
  • ximix #86521
    Az egyik probléma kaliber növekedésnek a súly
    itt az ábrának az utolsó oszlopában is láthatod nincs ingyen

a másik amit Cifu is írt,
    a mostani keleti "konfliktusok" során, a sivár, gyakran növényzet nélküli terepen gyakran előfordul, hogy a katonák elérvén egy objektum szélét (ház, kerítés) a következő objektum 600m vagy afeletti és nincs egy kanyi fedezék sem és csak a szél fujja a homokot, miközben a másik oldalról esetleg ép AK-val lőnek, te egyszerűen hatástalan vagy az ellenségre, nem tudsz mit csinálni csak támogatást hívni (snipert, bombát, AC-10...ect), hacsak nem vittél magaddal valami komolyabb cuccot.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.17. 21:58:25
  • repvez
    A müködés az tiszta, de ilyent eddig nem láttam még, hogy a markolat a váltámasszal egybe legyen és ez csillapitson.
    Meg eleve az volt a fura, még ha amcsirol beszélünk is, hogy egy karabély lehet magán embernél , tehát gyártanak külön AR-15-ös vagy egyéb karabélyt civileknek és külön a seregnek amiben van full autómata?
    Csodálom a vadászoknál nálunk nem lehet mondjuk egyeslövésre átalakitott AK-val vadászni, nem mintha olyan pontos lenne , csak a miért ne kategória , mert ezekszerint az amcsinál is csak emiatt van.
  • JanáJ
    Szuper. Így viszont tapasztaltad, hogy az 5.56-al duplázni olyan, mint a AKM-el a szimpla.
    Bullpuppal nincs tapasztalatom, nem lőttem vele. A FAL ergonómiátlansága fura, nekem bejött, bár nem lőttem vele.
  • ximix #86518
    BAE Systems, We have launched new High Performance 7.62mm ammunition
    - link
    -------------------------------------

quarryhs.co.uk, SMALL ARMS AND AMMUNITION –WHERE ARE WE HEADING?
    - pdf
    5.56×45mm NATO
    - pdf
    ---------------------------------------
    Nammo, Tungsten Carbide Armor Piercing Technology 2015
    - pdf
    (bár régi pdf, de van benne egy szempont mégpedig a gépjárműves öngyilkos merénylők akik belemezelik magukat igen gyakran, olyankor is jól jön ha van egy-két tár AP lőszered vagy csak simán erősebb lőszered)
  • Marcus9311
    Igen, voltam Ausztriában élménylövészeten, próbálhattuk az StG 58-ast, a Steyr AUG A1-est, M4-est is be tudtak szerezni és AK-63-ast is volt. Az FN Fal klón ergonómiája katasztrófa volt meg nagy volt a visszarúgása, az 5,56x45-öst tüzelő 2 nyugati gépkarabély rászolgáltak a cseresznyemag köpködő nevekre, a bullpup kényelmetlen volt, de az M4-es eszméletlenül jó, és végül a mi AK-63-asunk is használható volt, annak ellenére, hogy maga a fegyver felett eljárt az idő.

Én, mikor először kellett lőnöm vele, rendesen paráztam, hogy mi van, ha nem tudom kontroll alatt tartani, kitépi magát a kezemből. És semmi. Alig üt nagyobbat egy légpuskánál. Vaklőszerrel még jobban üt, mert ott a csőszűkítő kell a működési mechanikához, de élesnél.... semmi. Én láttam egy - mondjuk vaskos, kötött - műszaki őrmestert, aki úgy engedett ki egy teljes tárat megszakítatlan sorozatban, hogy nem mozdult(!) a fegyver csöve, és majdnem minden találat lőlapon belül volt. Ha nem hallom a hangot, olyan lett volna a látvány, mintha csak célratartana, mintha egy álló képet látnék. Sem ő, sem a fegyver nem mozdult, nem lengett ki, nem is rezgett, nem remegett. Semmi. A minimális villanások és a hang jelezte csak, hogy lő. Mondjuk nem ez az általános, de másoknál sem vész el a kontroll a fegyver felett - ez nagyon kellemesen rúg vissza, nem jelent terhet. Még nekem sem, pedig én nem vagyok az átlagot meghaladó fizikumú.
  • Marcus9311
    Tudnál mondani olyan szitut, amikor 600 m-re vagy afölé kell lőniük a katonáknak gépkarabéllyal ? Oda inkább tripodra rakott M240-essel lőnék. Én aligha tudok olyat elképzelni. városi harcok 50 - 150 m-en zajlanak, akkor erdőben dettó, nyílt mezőn meg nem szokás, akkor ez a 300 méter feletti tűzharc puszta elméleti marketing.

A 7,62 pontosabb annál, mint amit egy átlagosan kiképzett ember ki tud használni belőle nem laboratóriumi szituációban, így ez a papíron meglévő különbség a két lőszer között nem manifesztálódik.

• JanáJ
    Nem támadás, de lőttél valaha bármilyen karabéllyal? Szerintem ez olyan, mintha ki akarnád számolni ki a legjobb nő. Eleve nem elég kaliberről beszélnünk, hanem konkrét lőszerekről kellene. Nincs olyan, hogy legjobb lőszer. Szerintem nem ez lesz a legjelentősebb tényező, nem véletlenül nem cserélgetik a kalibert túl sűrűn. Bezzeg a lőszerek fejlődnek az adott kaliberen belül. Jönnek az okos távcsövek, stb. Mikor domboldalakra szórnak millió dollárokért bombát, hogy ne kelljen oda katonát küldeni, mikor csilliárdokért van SAR mögötted/feletted hogy az arany órán belül szike alá kerülj. Szóval nem a pénz a szűk keresztmetszet. A gyalogsággal az a baj, hogy egy bili, meg két A4-es lapnyi plate védi és pont.
  • JanáJ
    Amerikában sem vagy csak kevés helyen lehet sorozatlövő fegyvered. Ezzel a válltámasszal úgy tudsz sorozatot lőni, hogy jogilag nem sorozatlövő a fegyver. A hátralökéskor össze csúszó tus amikor kirúgja magát akkor neki löki az elsütőt az ujjadnak. Funnra találták ki. Mondjuk a sorozatlövész szerintem eleve csak kis távolságra ér valamit.
  • [NST]Cifu
    Ez csak azért vicces, mert amúgy a PUMA a legvastagabb bőrű lövészpáncélosok közé tartozik. ;)

Régen is fontos volt a páncélemezen kívül is az, hogy mit építettek bele, lásd a Tiger esetében a T.Z.F.9 optika is belejátszott a hatékonyságba, nem csak a 88mm-es KwK36 :)

Ma az elektronika, és mindenek előtt az információ a lényeg. Hogy te láss, lásd azt, amit a többiek látnak. Aztán persze nem árt, ha téged nem látnak és ha látnak, akkor olyan könnyen nem tudnak kilőni... :)
  • JYeti
    A képet elnézve vicces egyébként, hogy a mostani harckocsik is lassan guruló számítógépekre kezdenek hasonlítani :) Régen annyi volt a lényeg, hogy minél vastagabb acéllemez mögött ülj aztán kész.

Y
  • JYeti
    Gondolom pénzkérdés, nyögvenyelősen szavazzák meg a forrásokat a fejlesztésekre. Szerencsére az látszik, hogy amit kell, azt ráköltenek, csak szépen, lassan. Kicsit olyan ez, mint az Eurofighter, ha nagyon akarnák (lenne pénz), akkor a legtöbb hiányosságát (pl. földi célok elleni képességek, fegyverintegráció) pótolhatnák rövid időn belül, de az európai üzemeltető országoknak jó így most (felesleges annyit rákölteni, ha a Tornadók úgyis elvégzik a feladatot. Aztán persze ahogy a németek vonják ki a Tornadókat, így most elkezdték integrálni a földi célok elleni fegyvereket is a gépre).

Ami furcsa nekem, hogy pl. ott az a szerencsétlen MG4-es benne a kis kaliberrel, amit már a legelején mindenki kritizált, hogy ugyan rakjanak már bele normális űrméretű géppuskát (7,62 ~ MG5), de mégis az MG4-el rendelték meg, mondván, hogy legalább a gyalogság is tudja használni a lőszert, meg amit az 5,56-os lőszer nem küzd le, azt majd a 30 mm-es főlöveggel sorozzák meg stb. Aztán most úgy tűnik, hogy fű alatt mégiscsak kicserélik az MG4-est MG5-ösre, de ez se megy könnyen.

Nekem mezei userként úgy tűnne, hogy kiveszik az MG4-et, és berakják a helyére az MG5-öt, meg esetleg a szoftvert átírják, hogy pontosan lőjjön, de gondolom a valóságban ez egy bonyolultabb meg költségesebb dolog :)

Ha megkapná a Rheinmetall aktív védelmi rendszerét (ADS), na az lenne az igazán ütős (a MUSS soft kill rendszer elvileg már integrálva van rá).

PUMA, a tetőn a periszkóp felett a MUSS soft-kill rendszer egyik körbeforgatható érzékelője

Y
  • [NST]Cifu
    Lassan megkapja a karmait a PUMA. Számomra furcsa volt, hogy ennyi ideig húzódik a pct. rakéta integrálása...