95129

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ren #15342 Egy amerikai carrier group ellen van egyátalán bármi esélye 3 kilo-nak? Úgy gondolnám, hog azért elég komoly ASW tevékenység folyik ott... -
MuldR #15341 CIFU Isten vagy!

Ambar ez lehet egy kemeny ervagas a penztarcamnak.
-
Thanatos #15340 hát ez már más tészta, vagypedig auto ugy megoldni hogy iylen jármű ha balesetet okoz akármilyen helyzet vna automatice az ő hibája 8mintpl amikor a mentő átkamikázézza magát a piroson az is igy megy...) és akkor 20sor körültekintőbb lenne :) (mivel ugye tőlünk nyugatabbra az ilyesmi dolgokat nem lehet annyival meguszni mint nálunk...) -
Nem egészen erre céloztam. Egy harckocsiból korlátozott a kilátás, begombolkozva pedig egyenesen pocsék. Ehhez jön hozzá, hogy a jármű biztonságtechnikai szempontból egy guruló acéltömb, legalábbis a közlekedés többi résztvevőjének szemszögéből. Szvsz egy ilyen járműnek felvezető járműre, nehezebb járműnél pedig útvonalengedélyre lenne szüksége. -
Thanatos #15338 hát azért balesetnél már nehogy az legyen a gáz hogy te jól jössz ki belőle :) mert uyge amugy vagy mindketten meghalnak jóesélyel vagy egyikse ha oylan a baleset, igy emg vagy a nem páncéldobozos résztvevő hal bele vagy pedig azsem, ergo csökkentetted csak a lehetséges áldozatok számát :) -
A vitális katonai rendszereket (tűzvezető rendszer, rádió(k)) általában kiszerelik az ilyen járművekből, és természetesen a fegyverzet is hatástalanítva van a legtöbb esetben. A repülőgépeknél a viccesebb dolog az, hogy civil is hozzájuthat így szuperszonikus katonai géphez - márpedig a civil légügyi törvények nem engedélyezik a szuperszonikus repülést.
Ami a Scorpion-t illeti, ha jól rémlik egy sárga festésű járműről van szó nem? Annál mintha gumipogácsás lánctalp van fent a közút kímélése céljából. Hogy mennyire bölcs dolog kiengedni a közútra egy ilyen járművet... hát jó kérdés, egy közuti balesetnél meglehetősen egyesélyes lenne a dolog pl. -
Ez nekem egy Springfield Socom 16-nak tünik. Tehát maga a fegyver létezik. -
Van három Kilo-ja, és korábban volt hír, hogy esetleg (a hír nem volt egyértelmű) VA-111 szuperkavitációs torpedót licencgyártását is elkezdik. A betontengót nem ők terveik, de az aknásítással már próbálkoztak ugye anno. Irán felügyeli gyakorlatilag az arab-öböl bejáratát, továbbá a sekély víz is kedvez az aknatelepítésnek. -
katz #15334 De. Ott ha vizsgáztatsz egy járművet elég csak bemondani milyen gyártmányú, hengerürtartalom, etc és kapsz rá forgalmit. Ott nem kell vizsgáztatni a járműveket semmire, ott minden roncs szaladgálhat az úton...
-
MuldR #15333 A SOPMOD az mas. Amugy hasznaljak, mert a militaryphotos.net en lattam egy irakban szolgalo katonanal. Ez valami mas verzio ha egyaltalan letezik, csak nem talalok rola infot. Talan valami kezifegyveres konyvben lenne, de nekem nincs olyanom. :( -
Ren #15332 Miért ne engedne? A fegyvereket gondoom hatástalanítják, utána meg már csak egy jármű. A saját birtokodon azt csinálsz vele amit akarsz. Közúton sztem amerikában sem közlekedhetsz lánctalpas járművel. -
Ma reggel volt a Spektrumon egy műsor mindenféle hkgyűjtő emberről. Nagyon durva! Amerikában nem egy embernek van kb 1-200 hkja, aminek a nagyrésze teljesen működőképes. Egyik csókának még sugárhajtású gépei is voltak. :D Nem is értem ,hogy ilyeneket hogy enged az amcsi jog :D Mi van, ha gondol egyet, és megindul hirtelen felindulásból? :) Egy másik angol cóskának, meg Scorpionja volt, és azzal ment angliából franciaországba, teljesen legálisan. Rendes forgalmija volt, magyarul akármelyik EU-s úton használhatná teljesen legálisan. :) Bár az 1l/1km-es fogyasztás elég gázos :D -
neuro #15330
Én ezt találtam... de kitudja, hogy ez hivatalos SOPMOD változat vagy valaki otthon fabrikálta. De nekem úgy rémlik, hogy Vienam-ban használták a SEAL-ek a speckó változatát. -
MuldR #15329 Cifu: (vagy valaki mas fegyverguru)
Letezik az M14 nek roviditett S.O.C. 16 verzioja? En gugliztam, de csak airsoftosat talaltam. A world.guns-on nem tesznek rola emlitest. Szoval letezik ez, vagy fantazia? link rola:
S.O.C. 16
Elore is koszi az infot. -
Cnut #15328 Ami még érdekes lehet az a három Kilo tengó, ha azok is rendesen működnek és jó a személyzet, nem biztos hogy az amik odaengednék a hiperszuper védett repülőgép-hordozókat.
Tényleg, nem Irán tervezi azokat a víz alatti hiperkvartíziós torpedó indító bunkerféléket? -
Robotrepülőgépekkel szemben elég sebezhetőnek tünik nekem azért, egyedül az új Tor M-1-ekben lehet ilyen téren bízni. Iránnak nincs AWACS gépe. -
Cnut #15326 Nem lesz olyan könnyű akkor bombázni, ha ezek kezelőszemélyzete kellően képzett. -
S-200 (SA-5): 10db
V-75 (SA-2 / HQ-2J): 50db
3M9 KUB (SA-6): 50db?
Improved HAWK: 150db
HQ-7 / FM-80: 10db
Plusz ugye jönnek majd a Tor M-1-ek.
Továbbá Igla, Sztrela és Stinger vállról indítható légvédelmi rakéták. -
Cnut #15324 És földi légvédelem terén mijük van? -
Ebben egyet értek veled. Sosem lehet tudni mit hoz a holnap és a világtörténelemben láttunk már egy s más hasonló 180 fokos hatalomváltást. Másrészről én azt sem zárom ki, hogy Iránnak már van is atomfegyvere. Azért ma már nem annyira nehéz ezt előállítani mint annó 45-ben. Egyébként meg gondolom tudjátok, hogy a jelenlegi iráni elnök igen tevékenyen részt vett a 72-es izraeli olimpikonok elrablásában. Szóval szerintem tőlle kitelik, hogy atomot dob izraelre... -
Fen3gyerek #15322 Elkéne néhény Kamov is :D -
Az adatok hozzávetőlegesek természetesen, a Globalsecurity.org-ról illetve a Jane's-től vannak, a hadrafoghatóság pedig részben becslés, részben megfigyelés (légi parádékon, hadgyakorlatokon hány gép van a levegőben, stb.). -
Ismét köszi a kimerítő infókat Cifu! 

-
tomcat1 #15319 helyes meglátás. -
Najó, és mi van ha megdönti ka demokratikus rendszert? Volt erre már párszor példa. Világháború elött sorra dőltek meg a demokratikus, vagy fél-demokratikus rendszerek.
Vagy itt van pl Spanyolország 92-ben majdnem újra diktatúra lett Franco 75-ös halála után, mikor pár felfegyverzett magasrangú katona betört az országházukba, és csak a királyon múllott, hogy nem lett újabb diktatúra Európában.
Ez most lehet, hogy tök elképzelhetlen, de bármi lehet. Az ilyen dolgok spontán jönnek. Pár hónappal ezelötti francia események is hidegzuhanyként jöttek. Én nem örülnék túlzottan annak, hogy akárhol is létezik atomfegyver. Vegyifegyverekkel az a baj, hogy míg az átlag fegyver ledarálja a népességet, addig az atomfegyverek komoly károkat okoznak a földön, amik maradandóak jóppár hosszú évtizedre, és nem is biztos, hogy képes visszaállni a természet. Kb Le se szarnám, ha az emberek halomra ölik egymást, mert valahogy érettnek érzem az emberiséget erre, de miért kell a környezetünekt is pusztítani folyton-folyvást? Szóval maradjanak csak a kinetikusan pusztító fegyverek a vegyifegyverek helyett. -
tomcat1 #15317 Grat a felsoroláshoz, le a kalappal. egy kérdésem van. A vadászok hadrafoghatósága? na azt honnan szeded, nem bizalmas információ egy kicsit?
-
Thanatos #15315 felső kép nem látszik :( amugy ezek a madárkák már ránézésre is többet érhetnek mint a fél magyar hadsereg... 8najó lehet hogy a tlejes :P) -
Amúgy egy érdekességbe botlottam a mai, pradon, a tegnapi Magyar Hirlapban. A hadsereg le szeretné cserélni a Mi-8/Mi-17 parkját, amely egyre elöregedettebb. Az újságban négy aspiránst neveztek meg, a Mi-171-et, a Sikorsy S-72-őt, az Eurocopter AS532-őt és az NH Industries NH-90-et. Érdekesen hangzik mindenestre, bár nemrég még arról nyilatkoztak, hogy nem várható nagyobb beszerzés, márpedig ezen helikopterek darabja 3-4 milliárd forintot ér, és legalább 6-10 beszerzéséről lenne szó, ami azért elég szép tétel...
[center]
Mi-171
Sikorsky S-70 (aka UH-60)
AS532
NH-90 -
Indonézia szerintem inkább szenvedő alanya lehet csak adott esetben egy katonai konfrontációnak, ami Japánt illeti... hát az már egy teljesen más tészta. -
Csepnyi irónia. :) -
Cat #15311 a képbe azért feltétlen vedd bele a 200 milliós indonéziát és a 130 milliós japánt is :) -
Ren #15310 Oroszország, Kína és India is nagyhatalomként szeretne feltünni és mivel az érdekszférájuk egy része közös, ez mindenképp konfrontációhoz vezet valamilyen szinten. De én is azon a véleményen vagyok, hogy ez a közeljövöben max. csak politikai szinten bontakozik ki. -
Cat #15309 "Egy fejlődő nagyhatalomnak mindig is fontosak a nyersanyagforrások, e téren Kína nem áll túl rosszul"
Nagyon is rosszul áll, az olajárak nagyon fontos részben Kína miatt szaladnak az égig.
"mondjuk Japánhoz képest" - azaz a nullához képest? :) -
Cat #15308 az, hogy az oroszok kiváló bedolgozok lesznek, és ha jól csinálják, rá tudnak ülni a kinaiak évente 10%al robogo gazdasági vonatára. Ők fogják kielégíteni a kinaiak növekvő energiaéhségét, segíthetnek nekik az urkutatásban (muholdak stb.), a katonai programokban vagy akár nagyszabású építkezéseknél (atomerőművek, vízerőmüvek stb.). Ez a gazdasági viszony, az egymásra utaltság (mert kina máshonnan nem tud energiát szerezni) alapvetően meghatározza a politikait is. -
Katonailag a közel-keleten messze Izrael rendelkezik a legütőképesebb hadsereggel. Ha Törökországtól Jordániáig, Líbiától Iránig minden közel-keleti muszlim állam nekirontana Izraelnek, akkor lenne esély arra, hogy tényleg eltünjön Izrael a térképről. De egyfelől ez elképzelhetettlen, mert a muszlim államok sem végtelen kebelbarátai egymásnak, másfelől ha ennek csak az esélye is felmerül, azonnal nagy politikai nyomásgyakorlás kezdődne meg USA és Európa részéről.
Az Orosz-Kínai viszony nem egyszerű. Oroszország tetszik vagy sem, de leszálló ágban van. Kína viszont felszállóágban. Kínának viszont jelenleg egyáltalán nem hiányzik egy ellenséges Oroszország, ő most politikailag első sorban Tajvan felé néz. Hogy utána mi jön? Na az már érdekes lehet. Egy fejlődő nagyhatalomnak mindig is fontosak a nyersanyagforrások, e téren Kína nem áll túl rosszul (mondjuk Japánhoz képest), de kétségkívűl jelentős hatással lennének a hosszútávú terveire a Szibériai nyersanyagkincsek. Pláne, hogy ha Kína gazdasági fejlődése tovább tart, akkor nemes egyszerűséggel megvehető őket, nincs szüksége katonai erőre a megszerzésére.
Ettől függetlenül én rövid távon (10-20 év) esélyét nem látom annak, hogy Kína és Oroszország között bármi komolyabb feszültség is kialakuljon. -
Cat #15306 izraelnek pletykák szerint 200 atomrobbanófeje van. -
Cnut #15305 Irán tűnne el a térképről. Aztán még sokan mások. -
Fen3gyerek #15304 Akkor Izrael eltűnne a térképről...
a linket meg THX, neked mint hozzáértő embernek mi a véleményed erről az orosz-kínai viszonyról? -
Az atomfegyverekkel van egy komoly probléma: nem csak a fizikai valójukban, fegyverként kell számon tartani őket, de politikai fegyverként is. Ha egy Iráni politikus azt mondja, hogy holnap szent dzsíhádra hívják a népet Izrael ellen, Izrael legfeljebb mosolyog egyett az egészen magában, majd komolyan kiáll az újságírók elé, és azt mondja, hogy ezek a szélsőséges nacionalista megnyílvánulások nem használnak a közel-keleti helyzetnek. Ha az iráni miniszterelnök azt mondja, hogy holnap egy atombombát dobnak Izraelle, akkor ott olyan szintű megelőző csapást csinálnak hat órán belül irán területén, hogy csak na. -
Igazából csak addig aggódik mindenki amíg be nem szerzi adott ország a maga saját fejlesztésű atombombáját Aztán pár év múlva megnyugszanak a kedélyek a technológia alapján épített erőművekből meg sorban állnak majd az eddig zabos nemzetek az energiáért. Ez ment eddig is és most is ez lesz... HA meg valamelyik "vezető őrült" meg akarja nyomni a gombot szerintem hamarabb kap egy gyorsan eltussolható golyót a fejébe a saját testőrétől/vezérkari főnökétől vagy valamelyik emberétől minthogy elérne odáig...