95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A súlyelosztás nem igazán érzékelni a legtöbb félautomata pisztolynál, hiszen a markolatban van a tár, vagyis közel a súlyponthoz. A nagy tárkapacitású pisztolyoknál a töltött tár azonban akár 0.3 kg tömegű is lehet, mivel a töltött fegyver is csak 1 kg körüli (sőt, a műanyagtokos kompakt pisztolyok töltve akár csupán 0.7 kg-osak), ezért egy kicsit is gyakorlott lövész már kézbevételnél érzi, hogy bizony jelentősen könnyebb a fegyver a kelleténél. Arról már nem is szólva, hogy bizonyos pisztolyoknál ugye a tárfenék kiképzése olyan, hogy a markolat alját azok képzik, arra fekszik fel a lövő kisújja.

[center]
    Walther P99C, a tár alsó részén fekszik fel a kisújj
  • Sadist
    Gondolom a fegyvernek főleg a súlyeloszlása más, ha nincs benne a tár.
  • Sadist
    Én tegnap a Megtorlón röhögtem egy jót, amikor fejbe akarta lőni magát, de nem volt tár a pisztolyban :D Még tisztán a kamera felé is fordította a markolat alját, és még csőre is húzta, szal még a csőben sem maradhatott golyó :D
  • [NST]Cifu
    Nem túlságosan. Aki rendszeresen fogja a kezébe a pisztolyt az már a súlyáról képes megállapítani, hogy van-e benne tár, vagy sem. De igazából nem is ez az, ahol ez a jelenet elbukik, hanem az, hogy aki a kezébe vesz egy fegyvert, az úgyis reflexszerűen előszőr ellenőrzi, hogy csőre van-e töltve (egy picit hátrahúzza a szánt, és a hüvelykivető nyíláson át lehet látni, hogy a töltényűrben van-e lőszer, avagy nincs), sőt bizonyos pisztolyoknál valamilyen mechanikus módon (pl. egy kis rúd kilóg a szán végén) jelzi is a töltöttséget. Tehát ez a jelenet tényleg kicsit égő egy gyakorlott fegyverhasználó ember esetén...
  • SZU
    Jajmár!

Az ultraprofik mondogatják mindig, hogy töltetlen fegyver nincs! =)
  • Cat #18591
    láma kérdés: a filmekben rendszeresen ellővik azt a poént, hogy odaadnak egy töltetlen pisztolyt egy olyan embernek, akiben nem bíznak meg, majd amikor az ellenük fordítja, meglepődik hogy csak üresen kattan. (Most néztem meg a 24 5ik szériáját, és a végén ismét volt ilyen - a 4-esben Jack Bauer szopta be ezt). Szóval azt el tudom fogadni, hogy tapasztalatlan embert át lehet így vágni, de egy ultraprofi, a kézifegyvert 24 óra alatt végig a kezében tartó nem érzi meg a súlyából, hogy a markolat valójában üres? Reális ez?
  • dara
    Abban az okos műsorban a Discovery-n tetszett, amikor elhangzott, hogy a Leclerc a sivatag királya. Ja, német motorral, mert szovinisztáék nem tudtak egy normálisat összehozni (ami van benne, az meg svéd eredetű).
  • steweee
    jaja, még emléxem rá. vmi puskalőszer kilövésére átalakított pisztoly, de abból is az erősebb fajta. el is mentettem, de nem találom a linkjét a "pisztoly" leírásának. szerencséje a faszinak hogy rászóltak hogy talán két kézzel kellene tartania, ha egykezes tartással süti el most mi jobban röhögnénk a videón, de ő lehet hogy már nem tudna többet vigyorogni a saját hülyeségén.
  • Sadist
    No One Lives Foreverben volt egy ehhez hasonló fegyver Bacalov Corrector néven. Az is rohadt nagyot szólt és szakított erősen :D
  • katz
    Ez mar volt korabban
    Nekem nem jutott eszembe a pisztoly neve, de az oldalon ott van az egyik hozzaszolasban: "Thompson\ center G2 contender its a break open single shot pistol. And comes in calibers 17mach2 all the way to 45-70 gov't"

A ficko egyszeruen nem vette eleg komolyan a fegyvert es a nagy energia kicsavrta a kezebol.
  • [NST]Cifu
    Nem csoda, hogy nem jutottak semmire - erre a kérdésre nincs jó válasz. Jobb a Leopard 2A6, mert 120mm-es L/55-ös lövege van, míg az M1A2 Abramsnak csak L/44-es - ám az amerikai harckocsi szegényített urániummagvas lövedéke még így is hatásosabb, mint a német harckocsi wolframötvözet magvas lövedékes. Jobb az Challanger 2E mint a T-90, mert jobb a páncélzata, jobb az fedélzeti elektronikája - csakhogy egyetlen Challanger 2E árából három, reaktív páncélzattal és Shtora-1-el feszerelt T-90-est lehet vásárolni, márpedig ha van elég személyzet, akkor 3 T-90-es hatékonyabb, mint egyetlen Challenger 2E. Ez így mehet a végtelenségig...

Gyakorlatilag a jelenlegi nyugati csúcsharckocsik kb. azonos színvonalat képviselnek (Leopard 2A6, M1A2 SEP, Challenger 2 - a Leclerc kissé kilóg a sorból, de ide lehet sorolni például a japán Type 90-est is, sőt, az ukrán T-84-120-at is), nincs egyértelműen jobb vagy rosszabb.
  • Bucser
    de ha a Discovery-t kérded biztos az Abrams:D
  • katz
    Melyik a legjobb tank? Mire akarod hasznalni? Milyen kornyezetben (varos, terep, etc), milyen jellegu ellenseg ellen (egyszeru gyalogos RPG-s ellenallok, tankok) es hasonlo?

Egybekent a Legjobb tank a Leopard 2A5 mert nekem az tetszik a legjobban :P
    illetve a Merkava Mk.4, mert beepitett terepen annak van a legnagyobb tulélési eselye. Az izrealieknek van e teren nemi tapasztalata.
    Szoval itt sem fogja megmondani neked senki, h mi az abszolult csucs.
  • JCSR Apache
    Érdkelne a véleményetek hogy melyik a legjobb tank úgy mident összevetve.
    Persze azt tudom hogy tökéeletes tank nincs de melyik az amelyiket harcban jobban lehetne használni a többi ellen?
    Olvastam egy angol fórumban erről de semmire nem jutottak, aztán már kiváncsivá tett a téma.
  • SZU
    LOL! Ezzel mi történt??
  • Thanatos
    oks :)
  • bgabor
    Még ha ők nem is tudnak róla.
  • bgabor
    Nem neked címeztem, csak a kérdéshez fűztem hozzá. Tudom, hogy ugyanazon a véleményen vagyunk.
  • Thanatos
    és ezt miér tnekem cimzed? nem én akarok midnenáron stg-t eladni afrikában... :D
  • I.C.ram
    Jajj nyugi már. Nyilván az STG eladását csak viccből értettem, elvégre haditechnika topik :P De valószínű, hogy azaz STG annak a törzsnek a legnagyobb kincse :)
  • I.C.ram
    Pedig ez egy alapvető gazdasági tendencia, hogy ahol nem kell a túlélésért harcolni, ott van idő a kultúrára, erkölcsökre. Ez így van.
  • bgabor
    Nem azért, de attól hogy a civilizált világban milliókat ér egy eredeti STG44, az nem jelenti azt hogy afrikában is. Illetve hogy ott találna rá bárhol vevőt, aki milliókért megveszi tőle. Maximum elcserélhetné egy fürt banánra. :-)
  • NKristof
    A lényeg szerintem az hogy sok embernek igenis érdeke, hogy Afrika olyan szinten maradjon, mint most. Az USA ugyanis olyan iszonyatos mennyiségű élelmiszert állít elő (hála a géntechnológiának, de ez megint egy másik topic...), hogy nem tudja hol eladni.
  • Cat #18573
    ez így van, de ehhez azért azt is hozzá kell tenni, hogy ugyan kölcsönt adnak, de ezeket általában nem szokták visszafizetni. Pl. a G8ak pár hónapja engedték el többtucat borzasztó szegény állam adósságát.
  • NKristof
    Most ez nem szorosan haditechnika lesz, de szerintem afrikának az a gondja, hogy túl sokat segélyezik. Nem segélyeket kellene nyújtani (azért ez is jobb mint a semmi), hanem vissza nem térítendő támogatást és technikai segítséget, amivel megteremthetnék az országok önállátását, hogy legalább élelmiszerből és alapvető könnyűipari termékekből el tudják látni saját magukat (ruha, cipő ilyesmi).
    Valahol halottam hogy az amerikai farmereknek ugyanis az az érdeke, hogy segélyeket küldjenek, mert ez nagy anyagi hasznot+piacot hoz nekik. A segélyt ugyanis az amerikai állam nyújtja, aki felvásárolja az élelmiszert a farmerejtől. Így az amerikai termelőknek nem érdeke az afrikai országok fejlesztése, mert piacot veszítenének.
  • Animefox
    Ezért nem lehet afrikáról általánosítva beszélni.... bonyolult témakör az biztos. De mostmár hadjuk az egészet mer nem e topikhoz tartozik.
  • Animefox
    Szerintem már önmagában az gáz, hogy valaki az stg eladásokban várja afrika "megváltását" idézek: "pénz egy részéből elmehetne tanulni az emberünk, másik részéből meg infrastruktúrát lehetne fejleszteni"
    Kedves I.C.ram , szerintem veled nincs miről beszélni. :D
    Sajnos nem vágod hogy itt nem egy elhatározásról van szó és a jólét is relatív "már akinek". Az erkölccsel meg ne gyere. :D

• Thanatos
    lehet de ez nem az stg eladásbol fog megtérülni :P
  • I.C.ram
    Ne értetlenkedj máar :)

Nyilván kell hozzá elhatározás, de ha általános lenne a jólét, akkor az erkölcs lehet kicsit előrébb kerülne a ranglistájukon...
  • ambasa
    Nézzétek, azért Afrikában kicsit árnyaltabb a kép. Én 8 hónapot voltam Etiópiában a viszonylag fejlett központi területen. Az én véleményem szerint az emberek töbségének nincs képe a szélesebb világról, és ezért kisebbek az igényi is, mivel nem látott többet. Egyszerüen fogalmuk sincs róla, hogy milyen lehetne máshogy, de az nem igaz, hogy nem fejlődnek. Amikor előszőr voltam kint, kialakult bennem egy fejletlen országról, ahol egy csomó értelmetlenűl megkezdett, és félbehagyott építkezést láttam. Amikor másodszori alkalomkor hazajöttem, már volt ott is mobiltelefon, és a főváros körül körgyűrűt építettek. Hozzátartozik, hogy ez az ország nem része sem fekete-afrikának, sem arab afrikának, a kettő között van.
  • Punker
    értelmetlen vita, rakás afrikai országban a társadalom kb az 1700-as évek színvonalán van.
  • Thanatos
    igen, és szeritned ha a kisember afrikában eladja az stg-jét milliokért ahogy gondolod akkor majd sorba megy midnenki hozzá veregetni a vállát hogy király vagy ahver..., aham, értem :)
  • I.C.ram
    Gondolkodjatok már logikusan!

Ez mind azért van, mert nagy a szegénység, és ahol nagy a szegénység, ott a bűnözés az egyetlen kiút. Nem azért ölik egymást halomra, mert ez a hobbi afrikában...
  • [NST]Cifu
    Érdekes...

Azért főleg, mert elvileg a harci fejek nagyobb része még legalább 20-30 éves élettartammal bír, igaz, sok régebbi robbanótöltetett (pl. a B61-es légibombaváltozatokat) várhatóan a következő évtizedben ki kell vonják...
  • Thanatos
    remélem sejted ha még be is váltna az 5leted azt a pénzt se arra forditanák... :)
  • marcio mela
    Az általános,hogy valakinek poroltoval ott kell állni amikor beindítanak egy hajtóművet?
  • Cat #18560
    egyetértek.
  • Animefox
    Hidd el hogy az afrikai országok legnagyobb problémája, hogy ismeretlen náluk az emberi jogok. Vicc nélkül emberek ezreit millióit erőszakolják meg illetve ölik halomra. Olyan színten tojnak az emberekre hogy az már fáj. Ezáltal teljesen logikus, miszerint a kiharcolt függetlenségek óta hatalmi harcok és viszályok dúlnak. Nem győzzük hallani se hogy hány országban geci a kormány és amint lehet csak lehúzzák a népet. Mikor nagyon messzire mennek el, na olyankor jönnek a gerillák és lesz szép kis polgárháború. Pár ezer ember fejét szó szerint lenyisszantják és kis ideig feldúlnak mindent és visznek mi mozdítható. Mindenki rabol öl, fosztogat, garázdálkodik mire a kormány enyhít a helyzeten és vissza fogja magát. Pár évig újra rend van és utána megint csak kezdődik minden előről. Bányákban dolgoztatnak rabszolgákat, van rakás üzem, hidjétek van minden, csak a haszon és a pénz a kis diktatúráknak, rezsimeknek megy.
    Afrikai országokban leginkább vezetőkre van szükség, kik nem használják ki az embereket ha a hatalom a kezükbe kerül. Mer évtizedek óta csak ez megy mindenütt színte.
  • I.C.ram
    Hidd el, hogy az afrikai országok legnagyobb problémája a tőkehiány, és a külföldi tőkétől való függés, illetve az értelmiség hiánya. Képtelenek fejleszteni, és minimális fejlesztés még a külföldi tőkéhez is kell, pl infrastruktúra, szakképzett munkaerő stb.

Szóval, ha eladnák az STGket, akkor a pénz egy részéből elmehetne tanulni az emberünk, másik részéből meg infrastruktúrát lehetne fejleszteni :P
  • Cat #18557
    lehet hogy meglepőt mondok, de az afrikai országoknak messze nem az a legfőbb baja, hogy nincs pénzük. Kevésből is lehet(ne) jól gazdálkodva jól élni, de nekik ráadásul ott vannak az irtózatos nyersanyagkincsek is, szóval pár jó koncesszióval ölbe tett kézzel teremthetnének a jelenleginél sokkal jobb életkörülményeket. De kit érdekel a nép? :D