95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu

Robotscout, válasz az amerikai Chruser-re. Ahhoz hasonlóan önállóan képes elnavigálni a terepen, és szintén felfegyverezhető, itt éppen négy Milan páncéltörő rakétával felszerelve látható.

A FELIN, amennyire a brossurából leszűrhető, ez már a szériaváltozat, tehát a jelek szerint a Francia hadsereg lesz az első, amely valóban rendszeresít (és nem csak teszteli) a gépkarabélyra szerelhető kamerarendszert.

Puma, a német hadsereg következő generációs IFV-je.
  • [NST]Cifu
    Desingra adó rohamegységeknek tényleg nélkülözhetettlen eszköz... :D
  • [NST]Cifu
    Svéd CV90-120, a könnyű (vagy inkább közepes) harckocsi újra feltalálása. A 28 tonnás jármű egy 120mm-es, L/50-es, csökkentett visszarugású (low-recoil) ágyúval van felszerelve. A torony tetejére egy radar került, amely a gránátvetők segítségével aktív védelmi rendszerként funkcionál (erről többet eddig nem találtam), továbbá a tornyon körbe lézerbesugárzás-érzékelők lettek felszerelve a lézeres távolságmérők ill. lézeres célmegjelölők észlelésére. Figyelmet érdemel még a meglehetősen vastag (feltehetően a kis tömegű, és tömegéhez képest elég komoly) páncélzat, valamint az, hogy a személyzet egy hátsó ajtón keresztül képes elhagyni a járművet, ami eddig a Merkavák sajátossága volt.

[center]

• Punker
    rohamegységeknek? :)
  • [NST]Cifu
    Őőőőőőőő....

• [NST]Cifu
    Leopard 2 PSO (Peace Support Operation), nem túl harsogóan, de gyakorlatilag az iraki amerikai tapasztalatok figyelhetőek meg rajta. Megerősített páncélzat, különösen a hason (IED-k, aknák ellen), tolólap (út szélén álló gyanus, esetleg IED-vel töltött gépjárművek eltakarítására) és bentről irányítható géppuskaállvány. Érdekes még a festése...:

• [NST]Cifu
    Egy kis képegyveleg az Eurosatory-ról, kezdetnek egy kis Leclerc:

[center]

• I.C.ram
    Akkor még nyugodtan maradhatnak :) a cél túlszárnyalni azokat :)
  • Animefox

Detailed Sketch of the 200mm "FG 1250" infra-red searchlight and scope
  • Animefox
  • Animefox

Amondó vagyok ha van valami kicsiben, akkor lehet nagyobban is ;)
  • Animefox
    Nem baj te írtál, én meg képet szúrtam be ;)
  • Csoder
    Úgy tudom, hogy azok a "Vampir" katonák/egységek, akiknek a rohamsisakjukban is volt beépítve infravörös-készülék. Ha tévedek javítsatok. :)
  • PrasCo
    Ismételten kretén voltam, gratulálok magamnak, az első képeden a stencil azzal kezdődik, hogy Sd.Kfz 251/20... na mindegy, legalább ez már biztos. :)
  • PrasCo
    ...és nagyobb hatótávolság is. Volt az Sd.Kfz 251-esnek egy olyan fajtája, úgy rémlik, az Sd.Kfz. 251/20, amin egy 60 cm átmérőjű infra világította be a terepet lenti Panthernek (szám szerint hatnak elvileg). Ennek úgy 1-1,5 km volt a hatótávolsága. (na, ennek már utána kellett néznem. ^^)
  • Animefox

még ezek harckocsikon... gondolom így hatásosabb volt mivel a telep könnyen elfért a járművön és tovább működött így ezáltal az optika. Nagyobb élettartam
  • [NST]Cifu
    Erre már nem tértem ki, és a hírek ugyan nem említik, de felteszem vezetéstechnikai hiányosságok is masszívan belejátszhatnak a balesetekbe. Ugye több ezer felpáncélzott HMMWV rója az utakat irakban, és a vizsgált időszakbab közülük két tucat szenvedett olyan balesetett, amelyben meghalt amerikai katona...
  • Cat #18619
    rövidtávon hasznos lenne gyorstalpaló vezetési tanfolyamokat tartani egy speciális pályán, ahol van viz, homok, sár, stb.
  • [NST]Cifu
    Érdekes hírek borzolják a kedélyeket amerikában. Történt, hogy felméréseket végeztek az iraki sérülések és áldozatok okairól. Meglepő dolgok derültek ki. Az elmúlt hat hónapban 85 katona halt meg HMMWV járművében, közülük 60-an nem támadás vagy IED miatt, hanem mert felborult a járművűk, ez az adatt 2003-ban a 10-et sem érte el. Az utólagosan felpáncélozott jármű csaknem egy tonna plusz terhet kapott a nyakába, és a futómű nem erre lett felkészítve. A főutakon a nagy sebességgel haladó HMMWV már kisebb kormánymozdulatokra is komoly kilengéssel reagál. A helyzet nem ismeretlen, már 2004-ben, amikor az IED-k és az RPG-támadásokra válaszul felpáncélzott humveek fokozott megjelenésekor is többen figyelmeztettek erre a problémára, ám tökéletes megoldás csak egy új, eleve erősebben páncélzott jármű rendszeresítése lenne.

[center]
    Megóv és veszélyeztett...
  • marcio mela
    60 éve lehetett komoly.
  • [NST]Cifu
    Aktív infravörös tartományban működő éjjellátó. A "Black" searchlight infratartományban működő "fényszóró", a telescope pedig egy ugyanebben a tartományban "lát". A rendszer viszonylag korlátozott látótávolsággal rendelkezik (ha jól rémlik 100 méter körüli), és elég nehéz, de kétségkívűl igen hasznos szerkezet, ha az ellenség nem rendelkezik hasonlóval...
  • Thanatos
    én arra tippelnék hogy aktiv éjjellátó +optikai irányzék, de lehe ttévedek :)
  • bgabor
    Tulajdonképpen mi a rák ez? Éjjellátó? Fényszóró? Optikai irányzék?
    Gondolom komoly szerkezet lehet, ha egy hátizsáknyi akkumulátor kell a működtetéséhez.
  • marcio mela
  • PrasCo
    Nna, én barom, észrevettem a linket, és ott a kérdésemre a válasz. :D
  • PrasCo
    Ohhohhóó, szééép. ^^ Kíváncsi vagyok, mekkora akksival működtették.
    (híradóban épp most adták, hogy a Védelmi Minisztérium bejelentette, meghalt Irakban a 2500. amerikai katona, DE - és most jön a "poén" - hozzáfűzte, hogy alacsonyabb ez a szám, mint Korea vagy Vietnam esetében.)
  • marcio mela

Vámpir baba
  • dara
    Lehet lemaradtam valamiről. Mennyi AMD-t szállítottunk Irakba?
  • PrasCo
    Nofene. Ilyent is most látok először - nemhiába, minden nap tanul valamit az ember. ^^
  • [NST]Cifu
    A Walther mindig is a furcsa, de nem mindig rentábilis megoldásairól híresült el, lásd WA2000. A P99 pedig a túlzott ergonómiájával azért akárhogy is nézzük, egy trendet indított el, hiszen például a cserélhető, különböző méretű markolathátsó rész megjelent a HK P2000-en és P3000/P30-on is.
  • dara
    A baltával faragás tényleg erős, de azért ha melléteszel a P99-nek egy akármilyen SIG-et, amelyek egyik legnagyobb előnye pont a kitűnő ergonómia... A Walter átesett a ló túloldalára, gondolom rá akartak licitálni a Beretta hasonlóan randa designjára. Persze mindez ízlés kérdése, lehet én vagyok kissé konzarvatív ezen a téren.
  • marcio mela
    Igen!
    (már amennyit én tudok róla)
  • PrasCo
    Ez lenne a Vampir-egységek (öö, úgy emlékszem, így hívták őket?) éjjelátó felszerelése?
  • [NST]Cifu
    Az revolver, és annak a markolata megint egy más tészta... :D
  • marcio mela

• I.C.ram
    Annyit még nem lőttem soha egyhuzamban, lehet :) 0.38-as Colt Detective-vel lőttem kicsit többet, és abból is egy régebbi fajtával, és az egész kényelmes volt, pedig nem volt a markolaton szinte semmi ergonómia :)
  • [NST]Cifu
    Jól van. Mikor a baltával faragott fegyver markolata miatt már fáj a tenyered a 10.-dik lövés után, könyörögni fogsz egy eronómikus pisztolyért... :D
  • I.C.ram
    Dehogynem! :D Nekem túl sok az ergonómia rajta... Egy fegyver legyen masszív, baltával faragott ne ilyen fröccsöntött műanyag :P
  • Punker
    nem csúnya ez
  • I.C.ram
    Deranda pisztoly ez :D Bár az összes Walther ez ma már :(