95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • SZU
    Ez de lol!
  • SZU
    Megfogtál, nem tudom milyen nációhoz tartoztak a mesterlövészek. Alap fekete cuccban voltak a fegyverüket nem ismertem fel (messze voltak), de valami hosszú =).

Egyébként kit lehet elrémíszteni egy kirakat mesterlövésszel? Aki nem akarta megmerényelni, az ezek miatt sem fogja. Aki tüntetni akar, az nem ilyed meg, mert miért lőnének rá.

Aki meg tényleg ki akarja iktatni, az csak örülhet, mert oké látja, ott vannak mesterlövészek. Akkor felderít ott is, oks, ott is feltűnően vannak. Oké ott is látszódik egy. Ott nem, de biztos van, ott sem, de valószínűleg van. Hmm. Ott van 100 rendőr, ott még 50. Hmm. Nem baj, akkor inkább nem öljük meg. Hazamegyünk.

Háát. Aki meg akarta volna ölni, az így is megpróbálja. Nem téríti el a kirakott mesterlövészek.
    Bár mondjuk passzív védelemnek jók, mert így nem a Parlament közelében próbálkoznak, hanem máshol. Mittomén a Ferihegyen, vagy Amerikában.
  • bgabor
    Izé, biztos hogy magyar mesterlövészek voltak?
    Úgy értem, az amcsi elnök nyiván hozta magával a saját biztonsági embereit.

De tényleg nagyon valószínű, hogy az elrettentést szolgálják.
  • joebacsi
    Ha így haladunk még a végén visszajönnek a Panzerek is. :)
    már alakul ezis :)
    (sry ha voltmár)
  • [NST]Cifu
    Szeretettel várjuk. :D
  • Cnut
    Ebben a múzeumban én már voltam :) Van a légierőnek is hasonló, oda is fogok menni augusztusban. Majd hozok képeket.
  • PrasCo
    Ehh, szép magyaros mondat, tényleg kéne az a VIP... :\
    Szóval: " Nem rájuk fognak lőni, ha lőni fognak, akkor pedig inkább egy tiszta lőállás."
    Nem rájuk fognak lőni, ha merénylet lesz. Ha pedig probléma lesz, akkor hasznosabb nekik egy tiszta lőállásban állni, mint egy esetlegesen álcázott, de problematikusabb állásból operálni.
    Végtére ez nem a "ne legyenek mesterlövészek, vagy megölöm a túszt"-esete. :)
  • PrasCo
    Nem hiszem, hogy sok értelme lenne elrejteni őket. Nem rájuk fognak lőni, ha lőni fognak, akkor pedig inkább egy tiszta lőállás. Sőt, nekem az a gyanúm, hogy így inkább elrettentés a jelenlétük, tisztavatáskor is úgy sétáltak fel-alá a Parlament tetején, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. :) Meg gondolom, hiába az optika meg a magasság, maguktól nemigen szúrhatják ki idejében a bajt, hacsak az nem pepecsel eleget, vagy szólnak oda rádión...
  • SZU
    A munkahelyem ablakából jól megnéztem magamnak a magyar mesterlövészeket a Parlament tetején. Vicces, hogy ott rohadnak egész nap fekete göncben a sarkokban lapítva, de hiába rejtőzködnek, amikor áll mellettük 2 fehér inges pacák a korlátnak támaszkodva. Kicsit feltűnőek.

Biztos ők elvonják csak a figyelmet az igazi, jól elrejtőzött sniperekről.
  • [NST]Cifu
    Egy angol gyártmányú FV 4101 Charioteer páncélvadász. Az 1950-es évek elején hozták létre őket, cirka 200 Cromwell alváz új tornyot és 20 fontos (83.4mm-es) páncéltörő löveget kapott (mint az akkori idők standard angol páncélosa a Centurion). Anglia később ezeket eladta különféle országoknak, így kerültek a Jordánokhoz, onnan Libanonba, onnan meg pár darabot zsákmányoltak a palesztinok.

Érdemes esetleg körülnénzi itt, a Yad al-Shiryon múzemnak van még pár érdekes darabja.
  • sz4bolcs
    Szerintem az éket láncolták a tankhoz. :-)))
  • SZU
    A Stug III-as mellett mi az a furcsa tornyú tank?

És a Stug miért van leláncolva egy ékhez? =)
  • [NST]Cifu
    Egy alsó hangon is 50 éves rohamlöveg?
    Szerintem legfeljebb egy felső-közép kategóriás személygépkocsi ára, ami gond lehet, az inkább a behozatal.
    Ha komolyan érdekel rákérdezek Kuruc71-re (az info is tőle származik, és mellesleg hihetettlen egy fazon, nemrég kitalpalta, hogy mint tartalékos, levizsgázhasson BTR-80-ra). ;)
  • Punker
    mennyi lehet?
  • [NST]Cifu
    Ha így haladunk még a végén visszajönnek a Panzerek is. :)
    Egyiptom amúgy is árúl állítólag egy rakás Stug III.-ast. ;)

[center]
    A 6. napos háborúban (1967) zsákmányolt Stug III.-as izraelben
  • Punker
    bakker ha én ezt tudom nem fogadom el az E papírt, kell kell kell :)
  • [NST]Cifu
    A Magyar Hadsereg technikai fejlesztéseinek legújabb gyümölcse:

[center]
  • Mersant
  • steweee
    kár hogy nem páncéltörő lőszerre (is)lett lett levizsgálva a dolog, úgy érdekes következtetéseket lehetne levonni, és végre megtudnánk hogy ér e a kézifegyverek ellen a homokzsák vagy sem
  • Punker
    egy népnek kötelessége eltakarítani a saját mocskát :)
  • Cat #18696
    jah, bauer is amerikai :)
  • [NST]Cifu
    Azért ha belegondolsz, van éppen elég ország és ember, akik ilyen vagy olyan okokból meg akarná ölni az amerikai elnököt. Ehhez képest amennyire én tudom amerikai elnök ellen a II.VH óta kétszer volt komolyabb merénylet, az egyik ugye JFK esete, a másik pedig a Reagen-elnök elleni 1981-es merénylet (egy olcsó pisztolyal), mindkét esetben amerikai volt a támadó.
  • Punker
    lol
  • Cat #18693
    viszont direkt néztem hogy a furcsa tetejű autó ott van e, és nem volt (pontosabban: nem volt olyan autó, aminek ilyen izé lett volna a tetején - lehet levették)

Ja, egyébként sztm Jack Bauer simán ki tudta volna nyírni - volt mellettem kamerás, azt néztem hogy rakétát bele lehet rakni. Alattam a virágágyásnál a kőlapok le voltak jőve (több száz kiló robbanóanyag odafér) stb. A bicikli amivel voltam a vázban bármi elfér, ráadásul voltak mellettem hátizsákos turisták is (deák tér, sztm azt se tudták mi van). Elszórakoztattam magam hülyeségekkel.
  • Cat #18692
    Persze nem biztos hogy a legnagyobban ült, bármelyikben lehetett. Leginkább a mentőautót néztem meg, mert gondolom a fekete szinén kivül az összes amcsi mentő ilyen (ezt érdekesebbnek találtam).

• Cat #18691
    ma este bicajoztam hazafelé a deák térnél 8 tájban, látom bazinagy tömeg, kordon. Nem is tudtam hogy itt van a meridien hotel, nem érintett eddig a téma :)
    Felmásztam egy virágágyásra, körben rendörök mindenhol, és bámész tömeg. Álldigálok, nézelödök: háztetőkon csak a szálloda tetején láttam távcsőves emberkéket, máshol nem. 5 perc után egy helikopter jön, körbemegy, majd vissza. eltelik 3 perc, jön egy villogo rendörauto, befarol keresztbe. Egy perc, jön még egy. Majd még egy - mindegyik befarolt. Ezután a távolban egy, majd még egy, majd még egy rendörmotoros, kb. 50 méteres távközzel. A levegőben már három helikopter. Majd megjelenik egy merci, mögötte meg bazinagy fekete autok, mind villogoval.

Az elnöki limuzin és a többi fekete is villámgyorsan átment a kerítésen, de az első fehér mikrobuszt már megállították és átnézték, emiatt feltorlodott az összes többi mögötte. Persze gondolom azok már nem voltak lényegesek, csak rendörök meg a slepp volt bennük.

• Ren
    Egy rendőrségi mesterlövész került ilyen helyzetbe, de végül megoldotta - fejbelötte az elkövetőt. Csak érdekelte, hogy mi lett volna, ha csak testre tud lőni.
  • SZU
    Ahha!

Béna vagyok angolból, de valaki bűnözővel akadt össze, aki 3 mellényt viselt és nem bírta lelőni?
  • [NST]Cifu
    Az első esetben egy mesterlövész esetét vizsgálják, mely szerint egy .308-as kaliberő lövedék képes-e átütni három mellényt, és három védőpanelt (két "kemény" és egy "puha" panel volt a mellényekben). Sem a .223-as, sem a .308-as lövedék nem vitte át őket.
    A második esetben három mellényt vizsgáltak védőpanelek nélkül. Ez megállította a .40 S&W acélmagvas, köppenyes-üregesorrú lövedéket, de a .223-ast már nem.
  • Sadist
    Rétegesen érti. Úgy írja, hogy a gyanúsított 3 golyóálló mellényt vett föl.
  • SZU
    Van itt még más érdekesség is
    Mit ért a 3 vest alatt? 3 mellényt tettek egymásra? Vagy réteges, s 3 rétegen ment át?
  • [NST]Cifu
    Az adott idézetben szó nincs acélmagvas (páncéltörő) lőszerről.
  • Coni
    Az AK vagy az AMD lövedékei acélmagvas karabélylőszerek!elsősorban a golyó kinetikus energiája határozza meg a pusztításának képességét, és nem a fegyver típusa... a fegyver típusa pedig a tűzgyorsaságot és az irányzékának pontosságát a csőhossz... Igen egy homokzsákot közelről hosszára átvisz egy acélmagvas lőszer...
  • Sadist
    Hm, akkor úgy néz ki erősen közrejátszik a lövedék alakja és sebessége is, nem csak a torkolati energia.
  • Sadist

E szerint kb. másfélszeres torkolati energiája van a 7.62-es NATO-nak, mint az orosz 7.62x39-esnek. A homokzsákban/fában megtett út hossza pedig nagyjából egyenesen arányos a lövedék energiájával, de javítsatok ki, ha tévednék.
  • Sadist
    Én Spektrumon hallottam már fél méteres fát, és téglafalat is. A vékonyabb téglafal szerintem még reális is, de a fél méter vastag fa szinte ki van zárva.
  • Ren
    Eléggé valószínűtlen az egész dolog, mert ha egy ilyen lövedék átvinne 250 cm-nyi homokzsákot akkor nem szórakoztak volna annyit a homokzsákos fedezékek építésével, se az 1. se a 2. VH-ban. De egyébkent meg:

http://theboxotruth.com/docs/bot7.htm
  • [NST]Cifu
    Ez a 80 centis tölgyfadeszka és 2,5 méteres homokzsák a "akár meg is történhet" esete, vagyis esetleg ezer évben 1x megtörténhet megfelelő csillagzat alatt, de nem reális.
  • SZU
    Ha ez átvisz 2.5m vastag homokzsákot, akkor az AK-47 is átvihet vagy 1.5-et! Az átlag homokzsák meg kb. fél méter széles. Uhh. Akkor 3 homokzsákot átvisz kereszbe egy AK?
  • harcu
    25-30 cm-es deszkát adnak meg az AK-47 lőszerére általában.