95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ambasa
    Tisztelt BGábor!

Kérlek válogasd meg a szavaidat, mert valószinüleg veled ellentétben Én voltam sorkatona. A kiképzés szinvonala nem rajtam múlott, de veled ellentétben 1991-92-ben nekem kellett volna délra mennem, amikor te valószinüleg még az iskolapadot koptattad, hogy a cekály kiképzetségem ellenére megvédjem a ta nyugodt álmodat. Csak azért nem kérem ki több millió másik sorkatona nevében, mert én mint sorkatona tudom, hogy a szolgálati szabályzat értelmében, csak a saját nevemben beszélhetek.

TGábor
  • Cnut
    Mostmár nem mindenki! Sőt elég sokan nem. Mér nem az van ott sem mint 10-15 éve. Főleg a lányoknál nagyon engdékenyek.
  • bgabor
    Izraelben mindenki kap alapkiképzést, függetlenül attól, hova kerül majd.
    És egyáltalán nem kirakatkatonák, harcértéküket és kiképzésüket tekintve simán kitesznek 10 magyar sorkatonát.

Izraelben a sorkatonaság egyáltalán nem az a szarjankók gyülekezete, ami Magyarországon volt.
  • [NST]Cifu
    Meg egy újjal több a sátorvason belül... :)
  • Cnut
    Első képen egy tárral kevesebb is van a használatos mennyiségnél.
  • Adam II
    Ilyen tust még nem is láttam M16oson mint az első képen.
  • [NST]Cifu
    Hát ami azt illeti, nem nevezném kirakatkatonáknak őket. Izraelben a sorkatonai szolgálat nem egészen az a kategória, mint nálunk volt...

[center]

• Cnut
    Attól függ. Ezek lehetnek akárkinek a titkárnői is valahol kimenőn. De ha nem hátországi helyekre kerülnek akkor izraelben a lányok ugyanazt a kiképzést kapják, de az már nnagyon ritka hogy valakit az ejtősökhöz, páncélosokhoz sorozzanak ott. Inkább lesznek vizimentők meg raktárososk meg ilyenek és akkor még alapkiképzést se kapnak.
  • Thanatos
    ugyanilyenné..., kirakat katonák szvsz a propaganda divizionak :)
  • Ronny
    kiváncsi vagyok milyenné válnak a kiképzés után a hölgyek
  • Cat #18746
    Katonák keletről

• [NST]Cifu
    Scannek egy kínai újságból. Az elsőn az orosz 636-os (NATO: Kilo) osztályú diesel-elektromos tengeralatjárók kínai rendszeresítéséről, új, teljesen digitális fedélzeti rendszereiről írnak. A maradék négy az új Lada/Amur osztályú orosz diesel-elektromos tengeralattjáróról szól. A cikk szerint három egység gyártása már biztosra vehető, és a jövőben ez a típus fogja kiváltani a régebbi, szovjet-éra beli hagyományos meghajtású vadásztengeralattjárókat. Ezen meglepődni ugye nem kell, hiszen nemrég bejelentették, hogy oroszország az elkövetkezendő években évi mintegy 20 milliárd dollárt költ majd új fegyverek beszerzésére.

A fotókon érdemes megfigyelni a szines kijelzőkkel tömöt parancsnoki és harcvezetési (?) vezérlőpultokat, valamint a hajó külsejét borító hangelnyelő borítást, ami a hanglokátorok elöli rejtőzést szolgálja. Még egy érdekesség akad, mégpedig az, hogy az Amur 950 típus rendelkezik tíz függőleges indítócsővel hajó- vagy szárazföldi célpontok elleni robotrepülőgépek számára.

• [NST]Cifu
    Egy érdekes (fantázia?)rajz egy lehetséges kínai repülőgép-hordozóról. A hordozó fedélzete kétszintes, az alsó szintről indulnak a gépek, és a felső szintre érkeznek. Hasonló terv ugyanakkor már volt az 1960-as években is.

• dara
    A tengeralattjárók fedélzetén nem ICBM-ek vannak, hanem SLBM-ek! Egy az óceánokon cirkáló tengeralattjáró esetén nem lehet értelmezni a kontinens fogalmát.
  • [NST]Cifu
    De, az USS Ticondegoráról beszél, amely a Ticondegora osztály névadó egysége, de az első négy egység (a Ticondegora mellett a Yorktown, a Vicennes és a Valley Forge) már ki lett vonva az aktív szolgálatból, az ötödiket (Thomas S. Gates) elvileg idén fogják. A többi egység átesett egy modernizációs csomagon, így 20 évvel kitolták az üzemidejüket, vagyis a 6. hajót, az USS Bunker Hill-t csak 2026-ban fogják kivonni. Az első öt egységet azért vonták ki, mert azok nem rendelkeztek VLS (Vertical Launch System, függőleges indítókonténerekben, a hajófedélzet alatt vannak a rakéták) indítókkal, hanem a régebbi, Mk.26-os iker rakétaindítókkal lettek építve. A haditengerészet úgy döntött, hogy a régi egységek átépítése túl sokba kerülne, és nincs is szükség ennyi Cirkálóra (így is marad 22 darab).

[center]
    Az USS Ticonderoga, látható a felépítmény és a lövegtorony között az Mk.26 ikerindító

Az USS Bunker Hill, a felépítmény előtt ott vannak a VLS cellák
  • bgabor
    Ez a hajó a Ticonderoga osztály első egysége volt? Vagy nincs is összefüggés a USS Ticonderoga és a Ticonderoga osztály között? Merthogy a hordozókat jelenleg is ilyen osztályba tartozó hajók kísérik.
  • bgabor
    Szerintem is túl sok Dale Brown regényt olvastál! :-)
    (Nem mintha nem lenne remek író a fickó)
    De amit írtál fikciónak is nagyon irreális volt, már bocs.

A hordozó pedig, ahogy Cifu is írta, elsősorban politikai fegyver, amelynek elsősorban elrettentő ereje van. Az külön jó benne, hogy bárhol megjelenhet a világon és mozgó repülőtérként működik.
    A nukláris ütőerőt valójában a tengeralattjárók adják, a jó kis ICBM rakétáikkal, csakhát őket nem látja senki.
    Kína pedig akármilyen fejlett(és fejlett lesz, 20-25 éven belül tuti megelőzi amerikát katonai és gazdasági téren), először a ballisztikus rakáték ellen kell valamiféle védelmirendszert kifejlesztenie, mielőtt bármi komolyat léphetne a nyugat ellen.
  • [NST]Cifu
    Gondolom az alsó képen jobb oldalon a naftalinba tett USS America látható (már a sátorvárosból ítélve, amit a repülőfedélzetre építettek).

A második kép jobb oldalán az az USS Enterprise. Hogy mi az sátorváros a fedélzeten nem tudom, lehet, hogy a felújításakor készült a kép.

De ha egy amcsi ATOMmeghajtású hordozót pusztít el egy ATOMrobbanás, akkor egészen más lesz a helyzet. Úgy kell nekik, biztos elbénáztak valamit. A külföldi kikötőket lezárják az amerikai hadihajók elől, a NAVY legkegyetlenebb ellenfelei, az USAF és a hadsereg meg bemagyarázhatják a döntéshozóknak, hogy a flotta a XXI.század lovassága, elavult, sebezhető stb. Gyártsanak hajók helyett lopakodó bombázót meg páncélozott Hummert. És máris Kína flottája uralhatja a Dél-Kínai tengert...

Egyfelől erősen valószínütlen egy vétlennek tekinthető atomrobbanás. Ne feled, hogy több száz nukleáris meghajtású hadihajó és tengeralattjáró rója a tengereket, és eddig egyetlen ilyen eset sem történt. Szóval szinte garantált, hogy alaphangon az idegenkezüség jön elő. A másik dolog, hogy nem ismerem ugyan részletekbe menően az amerikai hordozókon lévő reaktorok rendszereit (gyak. hadititok :)), de garantált, hogy tele van építve biztonsági rendszerekkel. Szóval azt felrobbantani csak úgy, biztos nem lehet. Ha pedig észreveszik, hogy valaki ilyesmin kezd ügyködni, az az információ aligha marad a hajó magánügye (ie.: valószinüleg rögtön jelentik a Pentagonnak).

A hordozók egyébként valószinütlen, hogy nyugdíjazva lennének. Egy lopakodóbombázóval nem lehet elrettenteni. Képletesen szólva nekiállhatnak az ajtó elött izmozni, de ha nem csöngetnek elötte, akkor a kutya sem látja ezt a manővert. :)
    Egy hordozó mindenképpen komoly politikai nyomásgyakorló eszköz, egyelőre sem a légierőnek, sem a hadseregnek nincs hasonlóan hatékony eszköze erre a feladatra...
  • Helcat
    Igen, valóban ez volt az 'alapkoncepció'. És persze, a lent említett okok miatt ez kb. lehetetlen is.
    (Azt márt csak zárójelbenn jegyzem meg, hogy szvsz. az emberek 99% nincs tisztában az atomreaktor és az atombomba közti különbséggel. Pl. kíváncsi lennék, hogy hányan tudnának helyesen válaszolni a "Mikor történt atomrobbanás Csernobilban?" kérdésre /gy.k.: soha/. Vagyis ha egy nukleáris energiát használó eszközzel baleset történik, akkor a nép alapból az üzemeltetőjét okolná.
    De inkább zárom a témát, nehogy kötözködőnek tűnjek...)
  • Cat #18737
    szvsz arra gondolt, hogy ha van atombomba egy ilyen hordozon, akkor egy szabotázscsapat fel tudná robbantani. Persze így hogy Cifu leírta hogy nincs, a téma tárgytalanná vált (szerezni kell egyet, majd oda kéne vinni valahogy... - innentől kezdve értelmetlen az egész)
  • Cnut
    Attól hogy egy ilyen hajón robbantanak még nem lesz atomrobbanás. Nem is lehet sehogysem mert a hsadóanyag nem elég tiszta. Nagyon nagy sugárzás az lehet.
  • katz
    Ne felejtsd el, ha egy ATOMmeghajtasu hordozot/tengeralattjarot/etc tamad meg vki, az mar nukleiaris tamadasnak minosul es felhatalmazza a megtamadott felett az hasonlo jelleggu (nuklearis) valaszcsapasra. Azt meg nem hiszem, h akarmelyik homokturo orszag bevallana, csak hogy egy kis bosszusagot torjon az USA orra ala.
    Amit irtal az tenyleg nagyon fikcio, mert az atommeghajtasu dolgok nem szoktak csak ugy maguktol elbosszenni...
  • dara
    Az inkább az Enterprise. Nézd meg a torony oldalán a számot: 65.
  • Helcat
    Abban igazad van, hogy ha valaki csak pusztítani akar, akkor egy polgári célpont sokkal jobb. De ettől még nem változnak meg a katonai erőviszonyok. Sőt, a világ szimpátiája az áldozatoké lesz, és ha a CIA kideríti, hogy a bomba valamelyik közel-keleti országból jött, akkor senki sem szól, ha az USA esetleg lerohanja (gondolom ezért van annyi összeesküvés-elmélet a 9/11 támadással kapcsolatban is).

De ha egy amcsi ATOMmeghajtású hordozót pusztít el egy ATOMrobbanás, akkor egészen más lesz a helyzet. Úgy kell nekik, biztos elbénáztak valamit. A külföldi kikötőket lezárják az amerikai hadihajók elől, a NAVY legkegyetlenebb ellenfelei, az USAF és a hadsereg meg bemagyarázhatják a döntéshozóknak, hogy a flotta a XXI.század lovassága, elavult, sebezhető stb. Gyártsanak hajók helyett lopakodó bombázót meg páncélozott Hummert. És máris Kína flottája uralhatja a Dél-Kínai tengert...

De ez már tényleg nagyon a fikció irányába húz el.
  • Helcat
    Jónéhány milliárd dollár ringatózik ezekben a kikötőkben...
    Gondolom az alsó képen jobb oldalon a naftalinba tett USS America látható (már a sátorvárosból ítélve, amit a repülőfedélzetre építettek).

Egy kicsit utánnanéztem, mit is tartanak az amerikaiak a tartalék flottájukban. A legérdekesebb az USS Ticonderoga volt - nem gondoltam volna, hogy már ki is vonták az aktív szolgálatból. Persze végül is egy több, mint 20 éves hajóról van szó.
  • Cat #18731
    már nem azért, de ezek katonai eszközök, szóval azért készültek hogy elpusztuljanak, benne van a pakliban. Ha lenne egy taktikai atomfegyvere bárkinek is, sokkal többet érne el ha egy amerikai nagyvárosban vetné be. A három hordozó elpuszítása egyszerű háborús incidens (max. pár tizezer halottal), de pl. Los Angeles elpusztítása katasztrófa és tragédia.

Szóval arra akarok kilyukadni, hogy ha nekem lenne egy atomfegyverem, biztosan nem arra pazarolnám hogy kiüssek néhány hajót (melyek ráadásul katonaiak = elvesztésük megmagyarázható).
  • [NST]Cifu
    Az amerikai repülőgép-hordozókon jelenleg nincs nukleáris fegyver békeidőben (és a békeidő nukleáris stratégiai helyzetben értendő, tehát nem helyi konfliktus szintjén, mint az iraki 2003-as háború). A másik szépség, hogy a hordozók csak légibombákkal rendelkezhetnek jelenleg e téren, nincs más lehetséges nukleáris fegyverzetük. A nukleáris csapásmérés a tengeralattjárókra ill. felszini hadihajókra telepített Tomahawk robotrepülőgépek feladata lenne.

A másik kérdés, hogy mekkora veszteség lenne három hordozó? Nos kétségkívűl nem kicsi, ám ne feledjük, hogy több kivont hordozó is várja a sorsát a kikötőkben (az USS America, amit ugye nemrég sülyesztettek el egy gyakorlat keretében 1996 óta állt kikötve). Egyszerűen fogják, és fél-egy év alatt simán újra szolgálatba állíthatóak addig, amíg nem pótolják újabb egységekkel a hiányt.

Egyébként pedig nincs háborús veszély, egy szabotázsakció pedig hamvában holt ötlet egy ilyen alkalomkor - lehet, hogy hadgyakorlaton vesznek részt, de minden hajón ott vannak az éles fegyverek is. Egy motorcsónak vagy repülőgép nem juthat észrevétlenül a közelükbe. Akkor már értelmesebb akkor megpróbálni egy szabotázst, mikor a kikötökben vannak...

[center]

• [NST]Cifu
    Jól van, NWO téma itt lezárva.
  • Helcat
    Azért elég meglepő ez a kép. Három repülőgép-hordozó csoport egy "köpésnyi" távolságra egymástól. Nem tudom, vannak-e taktikai atomfegyverek ezeken a hajókon, de ha igen, akkor ez remek alkalomnak tűnhet valamelyik USA ellenes hatalomnak, hogy egy füst alatt megszabaduljon a US NAVY hordozóinak negyedétől, mondjuk egy jól szervezett szabotázsakcióval.

Persze lehet, hogy én olvastam túl sok Dale Brown regényt:) Nyílván szinte lehetetlen egy ilyen 'támadást' megszervezni, de az eredménye is hasonló nagyságrendű lehetne - akár az amerikai tengeri fölény elvesztésével is járhat, hosszú távon. Mindenesetre nekem furcsa, hogy egy ilyen fegyvernemet, amelyik védelme jórészt a mozgákonyságán alapul, igy összezsúfoltak.
  • Ren
    Mondjuk ahhoz képest, hogy szerintetek milyen könnyű, még senkinek nem sikerült. Pedig a mostani felfokozott helyzetben nem kis fegyvertény lenne akármelyk amerikaellenes terrorszervezetnek. Bush lehet egy korlátolt seggfej, de akik védik, azok biztos nem azok. Azok a helyek ahol mutatkozik, meglehetősen védettek és ugyan lehet hogy kiszúrsz néhány a tetőn álló mesterlövészt, de szerintem elég valószínütlen, hogy észrevétlenül tudnál lőállást foglalni egy Gepárddal bárhol a környéken. (Olyan apróságról nem is beszélve, hogy nem tudhatod biztosan, hogy hol száll ki, merre megy stb, valamint folyamatosan takarják az emberei) A konvoj ellen meg elégge esélytelen bármi a harckocsi/légicsapás kategória alatt :)
  • Saintgerman
    és a Lee dinasztia (mint kínaiak) nem tartoznak az egyedüli hatalomba ?
  • [NST]Cifu
    Ez egy hadgyakorlat, van, hogy évente több ilyet is tartanak. Mellesleg pedig az "egyedüli hatalmon" kívűl is van élet, érdemes mondjuk belegondolni, hogy a Kínai haditengerészet hányszor tart hadgyakorlatot a Tajvani-szorosban...

[center]
    Kínai romboló egy hadgyakorlaton
  • Saintgerman
    most kit akar "meghódítani" az egyedüli hatalom Cifu ?
  • [NST]Cifu

Klatty a nagyobb verzióért

További képek erről a hadgyakorlatról.
  • JCSR Apache
    Ó minek az.Ittvan a Gepárd, nem kell érte messze se menni.
  • marcio mela
    Biztos ezért nem tudni melyik autoban van az elnök.Meg mozog is az auto.
  • Coni
    Tudjátok... ha merényleni akar valaki... ezerféleképpen meglehet oldani...
    nem ér semmit a védelem.. sokesetben
    pl mit csinálnak ha egy 500 méterre levőplatós terepjáróról lehúznak egy ponyvát... és egy aknavető tüzel?a röppáját a mai eszközök nagyon jól ki tudják számolni...
  • bgabor
    Tényleg, ha másban nem is, abban valóban kimagaslunk.
  • SZU
    Világszínvonal?

Világelsők vagyunk az öngyilkossági arányban! =)
  • bgabor
    Szerintem sem sok értelme van, valóban kirakatmesterlövészek.
    Aki merényletet akar elkövetni, az nem olyan módon fogja végrehajtani, hogy azt tetőn ülő mesterlövészekkel meg lehessen akadályozni.

De én örülök nekik, ahogy a nyugati cuccokkal rohangáló magyar kommandósoknak is. Legalább ebben legyünk világszínvonalúak mi magyarok, hamár semmi másban nem vagyunk azok.