95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#18836 -
haxoror #18835 "Jaaa.... szóval te, mint aki nulla tapasztalattal rendelkezel valódi tűzharcok terén, megmondod a frankót egy olyan emberről, aki aktív szolgálatot teljesít egy katonai egységnél. Nem érzed, hogy ez nemkicsit vicces?"
Nem, nem érzem.
Buszt se vezettem soha életemben de ha látom hogy egy buszsofőr bestresszel mert a szemébe tűz a nap és ezért beborítja a buszt az árokba akkor asszem nyugodt szívvel mondhatom hogy BÉNA, ne akarja már nekem senki se bemagyarázni hogy egy tapasztalt veteránnál normális hogy "elfelejti" célra emelni a fegyverét mielőtt lőne és hogy az ilyen esetek elfogadhatók az usa hadseregében, egyszer még előfordulhat (de akkor nem is kell emiatt a fegyvert piszkálni) viszont ha többször is így bestresszel akkor azzal a faszival vmi gáz van és nem alkalmas katonának, ugyanezért a rendőrségtől akár le is szerelnék.
"pont az amerikaiak azok, akik semmi pénzt nem sajnálnak semmire, ha a katonáik élete a tét"
Az Abrams tetőgéppuskálya a mai napig nyitott és hummerben se nagyon lennék a géppuskás helyében...
"Ha célzott lövést adsz le cirka 50 méternél messzebbre, akkor a rögzített sorozat használatos, nem pedig az egyes lövés (az egész rögzített sorozat lényege pont az, hogy csak annyi lövedék menjen ki a csőből, aminek még esélye van eltalálni a célpontot)."
An-94-nél nem ez a lényeg, a második lövedék olyan gyorsan követi az elsőt hogy majdnem 100 méterig az szinte biztosan ugyanoda fog érkezni (nem csak hogy eltalálja a célpontot hanem ugyan ott találja el ezért pl body armour ellen is sokkal jobb) Ez nem a klasszikus értelembe vett rögzített sorozat mert itt nem a normál automatát bontják fel 3-as szakaszokra hanem csak az első két lövés közötti időt csökkentik le lényegesen, full automatában is tudja ezt, nyilván nem véletlenül, a tervezők tudták hogy igenis szükséges az automata üzemmód és ezért azt is megtámogatták ezzel a fícsörrel.
M16A2-nél az egyes lövés helyét vette át a rögzitett szal csináltak egy automata fegyverből egy hatékony puskát, több mint egy puska de kevesebb mint egy "nomális" gépkarabély. -
kiskorúbézoltán #18834 Talán arra gondolt , hogy nem sok embernek van itt PS2-je , így nehéz az összehasonlítás ... ;) -
#18833 Az ellenfeleid élő emberek, de gond nélkül bevállalnak olyasmit, amit a való életben még akkor sem tennének meg, ha fővesztés terhe mellett parancsolnák meg. Ezért nem is érdemes összehasonlítani a játékot a valósággal.
Vannak valóban komolyabb szimulációs programok (pl. az OFP-ből kinőtt Virtual BattleSpace), de azoknak is az a lényege, hogy a megfelelő taktikákat, együttműködést, csapatszerű mozgást megtanítsa a katonáknak. A fegyverek leszimulálása az a pont, ahol még messze vagyunk a realitásoktól... -
#18832 Biztos vagy te ebben? :) -
#18831 Az Armyval az a baj ,hogy a legtöbb szerveren a játék abból áll ,hogy szétszaladnak lerambózzák egymást végül az utolsó két játékos egy órán át keresi egymást. -
#18830 Socom3-ban van 6-7 online csapattársam és mindegyiküknek van headset. Én nap mint nap online játszom e játékot. -
AKSURV #18829 Én Armyzni szoktam.
Egy dologban egyezik meg az élettel, az ellenfeleid élő emberek. Azaz nem egy gépet hanem egy másik embert kell legyőzni. mint a sakk.
A katonai topikban leírta a lejjebb említett srác, hogy milyen gondolkodás, taktika tart életben a csatatéren. Ebben a játékban a legjobbak rendelkeznek ezekkel az elsősorba elmebeli kvalításokkal. Ha igazán jó vagy úgy szeded le az ellenfeled, hogy még csak el se tudja sütni a fegyverét. Láttam olyan, hogy az egyik srác ezt négy nem kezdővel csinálta meg aztán felvilágosítottak, hogy ő világ 100 legjobbja szintjén van.
Ráadásul ha TS-el kombinálod akkor megtanulsz csapatban játszani. Már pedig két ember is, ha folyamatosan tud kommunikálni képes sokkal nagyobb túlerőt lenyomni. -
marcio mela #18828 Az összehaonlítás a lehetetlent súrolja mert akik itt vannak azok aligha szereztek tapasztalatot ezekkel. -
#18827 Oké köszke. Bocsi a fárasztásért. Persze hogy a való élet más, csak a játékban lévő dolgokat próbáltam kicsit összehasonlítani az igazival. Amúgy ez nem BF2, hanem Socom3 US Navy SEALs. Nem PC, hanem Ps2. :D
Köszi minden infot. Sokat tanultam! :) -
#18826 2 ember a fegyverhez + 1 esetleg a lőszer utánpótlással :) -
#18825 Még 1x: BF2 != való élet.
Telepísd fel az OFP-t (de inkább várd meg az Armed Assaultot), vagy az America's Army-t, ha a fegyverek a realitáshoz közelebb álló viselkedése érdekel.
De még ezek is csak játékok, egy fegyver és a lövésze közötti kapcsolatot nem igazán lehet egy számítógépes játékban visszaadni. Hogy adják vissza azt például, hogy egy fegyver fogása természetesebb, kézre állóbb, mint a másiké? Hogy adják vissza azt, hogy a kezelőszervek kézre esnek, vagy éppen nehezen elérhetőek? Hogy adják vissza azt, hogy tusa kevésbé töri a válladat, vagy éppen nagyon jól van kialakítva? Hogy adják vissza, hogy te egy alacsony, rövid kezű ember vagy, avagy egy kétméteres kosaras alkat? Hogy adják vissza, hogy te balkezes vagy, vagy jobbkezes? Ezek is befolyásolják azt, hogy miként teljesít az adott fegyver az adott lövész kezében... -
#18824 Szvsz a problémát a terminológiai eltérések adják. ;)
A golyószóró támogató fegyver, és ahogy Kiskorúbézoltán is írja, a lényege a hatékony tűztámogatás, de ugyanakkor a kezelője együtt tudjon mozogni a többi katonával. Egy .30-as MG-vel vagy egy MG42-essel nem fogsz a többi katonával együtt futkosni. -
marcio mela #18823 A rövidebb csőhossz hátránya az M855 (4 gramm) lövedék esetén az M16A2 kezdősebessége 948 m/s (E=1797,4 J)az M4A1 esetén 884 m/s (E=1562,9 J).Attól függ mit olvasol olyan 150-200 méter hatásos lőtávolsággal van hátrányban az M4A1 az M16A2-től. -
#18822 emlékeim szerint a golyószóra komolyabb fedezőtüzet tud adni mint az átlag kézifegyver, de elég könnyű ahoz hogy 1 ember hordozza kezelje, ami mondjuk egy .30-as géppuskáról már nem volt elmondható..... -
kiskorúbézoltán #18821 Szvsz , ne keverd a játékot a valósággal , különösen ne a BF2-t (ha jól sejtem erről van szó) ... -
kiskorúbézoltán #18820 A golyószóró valahol a géppuska és a gépkarabély között van , nem igazán lehet lőszer vagy adogatási rendszer szerint kategórizálni . A lényeg , hogy a golyószóró támogatófegyver , rendszerint raj vagy tűzcsoport (félraj) szinten . Rendszerint fegyvrlábról tüzel hosszabb , nehezebb csővel rendelkezik mint a gépkarabély tára nagyobb kapacitású vagy hevederből adogat de a géppuskánál könnyebb , mozgékonyabb fegyver aminek az ára a kisebb tűzerő . -
#18819 De mintha úgy érezném hogy a Hk5-nek nagyobb a tűzgyorsasága és jobban szór mint a M4A1. Lehet az ereje gyengébb, de ha még hangtompítót is teszek rá, akkor elég halk és megtévesztő. Tulajdonságok szempontjából milyen különbséget tudsz a két fegyver között? Miért döntöttek az M4A1 mellett? Miért érzem hogy ez az M type nagyon be akar törni mindenhova a tipusaival.
Azon nevetek hogy a Socomban a navy seal oldalon a csapatomban mindenki M4A1-et húz elő SD-vel. Erre én egyedül a HK5-öt és olyan eredményt érek el furcsa mód, furcsa osonkodó szitukban hogy erre mindenki felkapja a fejét. Sokszor az ellenség is fogta magát és a hullám melől felszedte a fegyverem. Következő körben miután jópát ellenséget kicsináltam, azután pedig a megmaradt társaim jöttek elő és vették el a holtesttől a fegyvert. Játék mindig kiírja hogy ki- kit ölt meg és milyen fegyverrel. De érdekes mód ők nem tudtak bánni a fegyverrel. Talán a valóságban is csak azok használják kik jól ki vannak hozzá képezve vagy netán van olyan tulajdonsága, mivel előnyt lehet kifacsarni a M4A1-vel szemben? -
MuldR #18818 Maskent ertelmeztuk a kerdest :)
Tenyleg, a golyoszoro kategoriat mi hatarozza meg? Sose tudtam kitalalni, hogy valami mitol golyoszoro! Pl a legidiotabb a BAR. 20 as tarja van, lassan lo, mitol golyoszoro? -
#18817 A géppisztoly az géppisztoly, de itt most a géppisztoly kategória alatt felteszem azt értette, hogy épületharcban inkább a géppisztoly használatos általában (kisebb lőszer -> kisebb reakcióerők -> könnyebb sorozatlövésnél a célon tartani a fegyvert). Ha jól tudom viszont az amerikai hadseregben már nem nagyon használnak géppisztolyokat, erre céloztam lent. Helyette az M4A1 használatos. -
MuldR #18816 Valahol olvastam egy ilyen kiertekelest, hogy a vietnami haboruban M16 osbol leadott 50 000 lovesenkent volt 1 kill, mig a mesterloveszeknel 1,3 loves /kill volt az arany :)
Az M4A1 is gepkarabely. Asszem az M635-os a geppisztoly verzio. Az 9mm-est lo. De ha hujjeseget irok, majd utana nezek :) -
#18815 Az M4A1 rövidebb mérete hasznos épületharcban, városi hadviselésben, mert könnyebben mozogsz vele. Természetesen a rövidebb cső valamivel nagyobb szórást is jelent nagyobb lőtávnál, tehát ha messzire akarsz lőni, akkor inkább M16.
Az amerikai hadseregnél a "géppisztoly kategória" végülis az M4A1-el tünt el, addig még használták a Tommy Gun-t, és elvétve az M3 Grease gun-t, az M4A1 váltotta le őket. A különleges egységeknél általában a HK MP5 volt használatos, de az M4A1 azokat is kiszorította (nem nagyon látsz mostmár a NAVY SEAL-eknél sem MP5-öt, pedig egy időben nagyon kedvelték) -
#18814 Nem tudom, hogy a BTR felpáncélozásából lesz-e a valami, szerintem marad a grill-rács, mint RPG-k ellen használatos eszköz, és kész. Bár legutóbb felmerült, hogy üvegszál erősítésű kompozitot meg lehetne próbálni (a T-72-esek testének frontpáncélzatában is van ilyen).
Vannak könnyű és igen hatékony anyagok, de sajnos elég drágák. A kiegészítő páncélzatoknál is újabban főleg kompozitok terjednek el, mert könnyű, és a tömeg nagy úr... -
#18813 És pl az nem hátrány hogy az M4A1 csöve rövid és a tus is ilyen kis pici teleszkópos? Ilyen géppisztoly kategória ugye? -
#18812 Egy ilyen bénázás még sorkatonától talán-talán de nem egy profitól!
Ha én lennék a felettese ebből kurva nagy cirkuszt csinálnék, még a kiképzőjét is előásnám!
Jaaa.... szóval te, mint aki nulla tapasztalattal rendelkezel valódi tűzharcok terén, megmondod a frankót egy olyan emberről, aki aktív szolgálatot teljesít egy katonai egységnél. Nem érzed, hogy ez nemkicsit vicces?
Az hogy a németek és a ruszkik erőltetik a rögzítettet is (de a full autot is meghagyták!) arra nyilván jó okuk van, amiben nem értünk egyet az az hogy szerinted harcászati oka van szerintem meg sokkal inkább anyagi mint harci, rögzítettel kevesebb lőszer fogy ill a katona se lövöldözi el olyan hamar a készletét.
Vissza a tárgyra: a stresszről beszéltem. Egy olyan helyzetben, ahol fütyülnek a lövedékek körülötted, az ember hajlamos elfelejteni azt, amit belevertek, és cél nélkül lőni valamerre, hogy megnyugodjon a lelkiismerete. A Falklandi háborúban '82-ben a Broadsword és a Coventry fedélzetéről gépkarabélyokkal lőttek a közeledő Argentín A-4-esekre. Értelme nem sok volt, de a lelküket megnyugtatta, hogy legalább valamit megpróbálnak csinálni.
A rögzített sorozat rákényszerítette a katonát, hogy célozzon. Nyilvánvaló, hogy sokan nem szerették, mivel pont attól fosztotta meg őket, amit szivük szerint tettek volna adott esetben.
Az anyagi dolgot már csak azért is megkérdőjelezném, mert pont az amerikaiak azok, akik semmi pénzt nem sajnálnak semmire, ha a katonáik élete a tét. Viszont ha a katona két perc alatt ellövi a teljes lőszerkészletét céltalanul, az nem az életbenmaradását fogja előre mozdítani.
Az AN-94 a ruszki speciális egységeké a tömegfegyver az AK-74 marad mert az AN-94 hatszor annyiba kerül és a szerkezete/karbantartása is sokkal bonyolultabb, az AN-94 működésében meg az az extra hogy rögzítetten 2 lövést ad le nagyon gyorsan de ezt full autoban is ugyan úgy megteszi!
Ha célzott lövést adsz le cirka 50 méternél messzebbre, akkor a rögzített sorozat használatos, nem pedig az egyes lövés (az egész rögzített sorozat lényege pont az, hogy csak annyi lövedék menjen ki a csőből, aminek még esélye van eltalálni a célpontot). -
#18811 Ezen az adaton nem is lehet csodálkozni. Mégis csak a harctér arról szól, hogy ott meg akarják ölni az illetőt. Ha ez tudatosul benne és meglát egy ellenséget akkor.... Nem csoda hogy becsinál. Volt én nálam egy olyan stati, miszerint az első vh.-ban a katonáknak csak a 20 vagy a 15% lőtt tudatosan célra és ezt persze eredménnyel. Aztán a második vh.ban ez felemelkedett 30%-ra. Koreai & Vietnámiban 50%-ra, a Falklandi háború idelyére pedig már a Britek 80%-nak sikerült célra lőni és elpusztítani az ellenséget. A maradék továbbra is csak összevissza lőtt, vagy amerről a hangok jöttek, arra tüzeltek, vagy inkább csak meghúzták magukat és megvárták míg "vége az egésznek".
Én egy intenzív lövöldözés, városi ütközet során a fülem farkam összehúznám és bebújnék valami oduba. Az lenne a minimum ha összecsinálnám magam. Baromira beparáznék az ziher.
Csak azért nem bújnék egy Jeep alá mer nem tartanám biztonságosnak. De tudom hogy az olaszok és a Francia légiós tisztek oda szoktak bebújni. -
SZU #18810 Atomtámadás ellen is véd? =) -
Cat #18809 ott a pont, hülyén fogalmaztam meg - de gondolom érthető hogy mit akartam kihozni. -
Cnut #18808 "keresni kell egy víznél könnyebb, de sűrűbb anyagot. "
Egy kiló víznél könnyebb fél kiló ólom és még 13szor olyan sűrű is! :) -
Cat #18807 "a katonák is emberből vannak de ha ők hibáznak ott emberek halhatnak meg"
ez nagyon úgy hangzott, mintha egy gagyi kórházsorozatból szedted volna :)
Visszatérve a vízpáncélzatra: keresni kell egy víznél könnyebb, de sűrűbb anyagot. Biztos akad. -
AKSURV #18806 Kicsit óvatosabban a nagy leszólással.
Nem egy nagy dolog ilyet hibázni. A seregben majdnem szétlőttem a feltámasztásnak adott gerenda darabot csak az utolsó másodpercben vettem észre, hogy belóg a cső elé.
A cifu az index katonai topikjáról beszél. Olvass bele aztán döntsd el, hogy noob-e a srác.
Ő egyébként SDM-ként (szakasz-mesterlövészként) szolgál. 43-an vannak a listáján tehát nagyjából tisztábban lehet a fegyverhasználat mikéntjéről. Ezt wgyébként tényként és nem dicsekvésként írta egy hasonló jellegű hozzászólásra válaszul.
Egyébként én is G36 szerkezetét tartom legjobbnak. Távolra egyeslövés, közelharcra kettes sorozat, ( mintha Mozambik drill-re találták volna ki) a 3 lövés már pazarlás amit nem végez el kettő azt három lövedék se. Végül a sorozat fedezőtűzre, illetve épületben való tunkolásra. -
haxoror #18805 Egy ilyen bénázás még sorkatonától talán-talán de nem egy profitól!
Ha én lennék a felettese ebből kurva nagy cirkuszt csinálnék, még a kiképzőjét is előásnám!
Persze a katonák is emberből vannak de ha ők hibáznak ott emberek halhatnak meg szal EZ egy airborne-tól már túl durva és nem hiszem hogy ANNYIRA gyakori eset lenne hogy emiatt piszkálni kéne a fegyvereiket.
Amúgy miért volt a fegyvere a föld felé fordítva? Eddig azt hittem hogy a fegyvert ha használni akarja (ki volt biztosítva tehát akarta használni) a vállához szorítva tartja és a fegyver csöve arra néz amerre a katona.
Bár mindegy, ez elég extrém eset így is.
Az elemzéses részhez csak annyit fűznék hozzá hogy a veterán katonák kimondottan panaszkodtak a csak rögzített sorozatra (remélem jól emlékszem)
Az hogy a németek és a ruszkik erőltetik a rögzítettet is (de a full autot is meghagyták!) arra nyilván jó okuk van, amiben nem értünk egyet az az hogy szerinted harcászati oka van szerintem meg sokkal inkább anyagi mint harci, rögzítettel kevesebb lőszer fogy ill a katona se lövöldözi el olyan hamar a készletét.
Az AN-94 a ruszki speciális egységeké a tömegfegyver az AK-74 marad mert az AN-94 hatszor annyiba kerül és a szerkezete/karbantartása is sokkal bonyolultabb, az AN-94 működésében meg az az extra hogy rögzítetten 2 lövést ad le nagyon gyorsan de ezt full autoban is ugyan úgy megteszi!
Az első két lövés 1800 round/min-en jön tehát majdnem ugyanoda csapódnak de a harmadik és az azt követők már csak 600 round/min-en jönnek.
Ez így szerintem tényleg szuper és akármibe lefogadom hogy a katonák is így fogják majd használni és nem rögzítetten, bár ez megint mindegy mert ez a fegyver nem fog elterjedni, bonyolult és drága és még az ergonómiája is szar. -
#18804 "több mint 80%-uknak megduplázódik a pulzusa."
Kinek nem bazze :D Majd szép nyugisan lehúzza a fejét a golyózápor elől :D -
dara #18803 A harctéri stresszről láttam egy statisztikát. A katonák:
5%-a egyből összeszékeli magát
több mint 15%-uk összevizeli
több mint 80%-uknak megduplázódik a pulzusa. (A számok csak közelítőek, nem emlékszem a pontos értékekre, de majd előkeresem.)
És hasonlóak. A felmérés egyébként az amerikaiaknál készült. Nem véletlenül üzemeltetnek kiterjedt pszichológusi hálózatot az amerikai fegyveres erőknél! -
#18802 ettől függetlenül urbanizálódik a világ ezerrel szal a nyíltmező mellett már egyre gyakoribbak a városi harcok, változatlanul az a véleményem hogy rögzíteni a sorozatot hülyeség mert egy képzett lövész (és az amcsik képzettek!) e nélkül is rövid sorozatokkal lő tehát haszna nincs, viszont a teljesen felesleges rögzítés miatt kerülhet olyan helyzetbe ahol már hátránya lesz belőle.
Attól tartok, nemkicsit alábecsülöd a harctéri stresszt, és pánikot. Egy példa: egy, a 82nd Airborne-nál szolgáló katona írta, hogy irakban konkrétan olyat csinált, hogy rögtön lőtt, mikor meglátott egy tangót (terroristát). A gond csak az volt, hogy a fegyvert "elfelejtette" a célra ráfogni, vagyis az egész tárat kilőtte a saját lába elé. Nem ez volt az első eset, hogy lövedékek fütyültek körülötte, ő mégis elkövetett egy ilyen hibát. És nehogy azt hidd, hogy ez egyedi eset...
A csak rögzített sorozatú gépkarabély elkészítésekor kismillió elemzést készítettek, újonc és veterán katonák próbálták ki szimulált és valós helyzetben az M16A1E1-et (ez az M16A2 jelzése mielőtt rendszeresítették) és ezután hozták meg a végső döntést. Ettől függetlenül a jelek szerint az iraki tapasztalatok alapján az M4A1 kiváltja legalábbis az első vonalbeli egységeknél az M16-osokat.
Viszont érdemes belegondolni, hogy mind a németek (G36), mind az oroszok (AN-94) belevették a jelenlegi fegyvereikbe a rögzített sorozatlövés lehetőségét. Lehet azért valamennyicskét ők is értenek ehhez... -
#18801 Ez is olyasmi lehet, mint a homokzsákos teszt. Abban is a pisztolygolyók fúródtak be legjobban, mert nem szakadtak szét. -
#18800 Legtöbb HK-nál van olyan "trigger group" is. Meg olyan is, hogy 2-es rögzített sorozat. -
steweee #18799 tulajdonképpen képzettség kérdése, de aki képzett annak nem ezem múlik, mert kivág gyorsan három rögzített hármast ha a helyzet úgy kívánja, az majdnem olyan mint a full auto. de egyébként igen, a legjobb az lenne ha egyes, hármas és full auto módja is lenne a fegyvereknek, vagy komolyabb egységeknél egyes és full auto. -
haxoror #18798 Vízbelövés:
A videóban mintha azt mondta volna a faszi hogy lassabb lövedék (talán shotgun?) messzebb jutott a vízben a próbáknál és az .50 pont a nagy sebessége miatt szakadt darabokra még mielőtt a célt elérte volna, messzebről jött lövedék ha lassul közben lehet hogy hatákonyabb lenne mint a közelről lőtt?
(valószínűbb hogy teljesen félreértem a helyzetet de ezt le kellet írnom )
rögzített hármas:
"Persze az csak egy játék és a valódi tűzharc biztos másmilyen..."
ettől függetlenül urbanizálódik a világ ezerrel szal a nyíltmező mellett már egyre gyakoribbak a városi harcok, változatlanul az a véleményem hogy rögzíteni a sorozatot hülyeség mert egy képzett lövész (és az amcsik képzettek!) e nélkül is rövid sorozatokkal lő tehát haszna nincs, viszont a teljesen felesleges rögzítés miatt kerülhet olyan helyzetbe ahol már hátránya lesz belőle. -
dara #18797 A vízbelövésről: azért ebből a távolságból még elég jelentősek a csőtorkolati utóhatások. Ráadásul az áramlás nem éppen rendezett, kellőképpen összazavarja a vízről visszaverődő áramlatok. Eleve nem stabil ilyenkor a lövedék.