Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[HUN]PAStheLoD
ez egyszerûen lol 😄DDD nem birom tultenni magam rajta 😛P

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

[HUN]PAStheLoD
gondolom azért mert ezek a KÜLÖNLEGES erõk nem a szokásos gépágyútûzzel néznek farkasszemet hanem csendesebbek..

Kata
A HM az költségmegtérítési okokból a légierõnk új gépeit részletekben szerzi be.

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
"És a kis ladik lágy ívben fordult aprón fodrozva a csillanó vizet."

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
És akkor a mûvezetõ elordította magát: "Gyerünk, amíg ide nem ér, befejezzük a kifutópályát!"

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Jó kis késforduló!

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Joshua hadnagy ezután döbbent rá, hogy ilyenkor nem kéne befékezni a repülõgépet...

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
...valamit elhagytunk.

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Hoppá...

[/cserf][/fülünyúl]

ghost cb
Nem! Igeeeen... Az ellen nem véd!

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

cifuatwork
Olvastam, de nem volt pofám beleszólni "kívûlrõl". Bár ma este akarom leszedni a 0.7-es DC-t, valamivel el kell ütni a Söldner megjelenéséig az idõt, és mostanra sikerült legyõznöm az elõítélerteimet a BF42 "alap" miatt 😊

Cat:
A német sisak valóban ideális volt bizonyos szempontokból, de elég nehezek voltak - mivel ugye acélból készültek. Manapság a kevlár alapanyagú sisakok hódítanak, ami elég könnyûek, így akár egésznapos viseletük sem jelent nehézséget. Viszont az alakjuk nem is emlékeztet a német sisak alakjára (nem olvastam a cikket, de van rá egy tippem, hogy az alul és hátúl kiszélesedõ rész miatt volt olyan jó a tesztben)...

Amúgy a sisakok hatékonyságáról ma is sok vita van - a Delta egységek pl. (mint a Black Hawk Down c. filmben is látható volt) csak "hegymászó-sisakot" viselnek, amely az ütéstõl véd (pl. esés miatt, vagy ha valami a fejükre esne), de lövedékek ellen nem véd. Az indok az volt, hogy ez kényelmes viselet, nem csökkenti a katona hallását/látását, és az olyan fejlövésre való esély, amelynél a hagyományos sisak védelmet nyújtana, kicsi az esély.

[HUN]PAStheLoD
pedig ott ha jóltudom a "tömeg" termelés volt a fõ elv..

ghost cb
Desert Combat fórumba csak most jutott el a Apache-os eset... Ott is van egykét lassu felfogásí amerika ellenes ürge.

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

visszatérve a siakra, pár éve olvastam, hogy a mai számítástechnika modellezõ tudással felvértezve kutatók nekiláttak elkészíteni az ergonomiailag tökéletes fejvédõt, és a végsõ modell elkészülte után kiderült, hogy az értékei leginkább a második világháborus német sisak jellemzõivel egyeznek meg, az hasonlított legjobban a "tökéletes" formához.

Tomalak
vagy egy HEAT -ot 😄
ghost cb
És egy SCUD B-t? 😛

[HUN]PAStheLoD
vagy egy ilyen nagy erejû sniper-t :]

traXion
És az aknavetõt? 😄

[NST]Cifu
Egyfelõl azért sem lenne nyerõ, mivel teljesen zárt, és így a katona csaknem süket lenne. Akár mögé is "lopakodhat" az a lánctalpas észrevétlenül 😄

A másik probléma az, hogy a sisak ugyan nagyon erõs, de aligha a lõfegyverek ellen. Az szép, hogy kibír egy Leopard 2-õt, de vajon kibírna-e egy 7,62x51mm-es géppuskalövedéket is?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

traXion
Nem igazából haditechnika, de biztos fel tudják majd használni.

De kétlem, hogy a hadsereg 4 milkás sisakból vegyen.

Elég hihetetlen, de biztos igaz a link alapján.

A német cég olyan szilárd bukósisakot épített, amely azt is kibírja, ha átmegy rajta egy lánctalpas. A gyár ráadásul nem csak állítja, hogy kibírja a hihetetlen terhelést a terméke, hanem be is bizonyította: a próbák alatt tényleg átmentek rajta egy tankkal, ám az mégis megtartotta az alakját. A sisaknak nagyjából ötven tonna terhet kellett kibírnia, mert ennyit nyomnak a német hadseregnél használatos Leopard márkájú tankok.

Az RF 1.5-ös modell többrétegû szénszálas mûanyagból készült, kétszer olyan erõs, mint egy mindennapi F-1-es sisak, az ára viszont négyszer annyi, tizenötezer euró (kb. négymillió forint).

http://index.hu/sport/forma1/schusisak040/

PREMIERE1
Lehet, hogy nem "neuro", de trans.

\"... népszavazás döntsön a nép szavazásból történő kihagyásáról ...\"

Tomalak
[NST]Cifu
Babelfish - az Altavista netes fordítóprogramja. Sajnos fõleg a szakszavakkal akadnak gondjai. Meg mondjuk egy megpróbáltam egy japán oldalt lefordítani angolra. Majd lefordultam a székrõl, akkora ökörségeket hozott össze...

Ez a neurotrans milye fordítóprogram?

PREMIERE1

"Babelfish"? Az valami Neurotrans szintû fordítóprogi? 😊

[NST]Cifu
Király oldal, csak az bajom vele, hogy a Babelfish elég gányul fordítja le angolra, a némettel meg hadilábon állok... 😊

PREMIERE1

[NST]Cifu
Egy 120mm-es löveg önmagában olyan nehéz, mint egy nagyobb személyautó... 😊

Tomalak
Én is gondlotam rá és a mûanyag részét felfogtam 😊 . Érdekes lesz kiváncsi leszek rá ha lesz ilyen. Nem tom kicsit elszáltam könnyûség ileg mert végülis a 20 tonn is elég sok, én meg vmi nagyon könnyûre gondoltam mint mondjk egy személy autó 😊
[NST]Cifu
Hiába röhögsz, már vagy 10 éve kisérleteznek mûanyag páncélzattal. De a "mûanyag" hallatán ne PVC-re meg ilyesféle anyagokra gondolj, hanem Kevlárszövettel megerõsített speciális mûgyantára. Valahol a neten láttam egy elemzést még egy-két éve, ahol azt fejtegették, hogy az ilyen kisérleti páncélok már elérik az acélpáncél védelmi képességeit, igaz, ehez 50-60%-al vastagabbra kell készíteni azokat, de még így is csak harmad vagy negyed akkora a tömegük. Lentebb már írtam, hogy mennyire fontos mostanság a légi szállíhatóság, nos egy mûanyag páncélzatú harckocsi akár 20 tonnánál is könyebb lehet, tehát egy C-17-es akár három darabot is elvihet belõle.

De ez még a jövõ zenéje, szerintem 2010 elött nem várhatóak az ilyen harcjármûvek, és akkor is már nem "hagyományos" ágyúval lesznek ellátva, hanem vagy páncéltörõ rakétákkal, vagy energiafegyverekkel...

[NST]Cifu
Bevallom igencsak elcsodálkoztam, mivel a Marder-rõl meglepõen kevés adatott találtam a neten - ebbõl sajnos csak nyúlfarknyi ismertetõre futja... 😞

A Marder tervezését az 1950-es években kezdték meg, mikor a német hadsereg igényt tartott egy olyan Gyalogsági Harcjárûvre (Infantry Fighting Vehicle - IFV), amely képes lépést tartani akár terepen is az elõrenyomuló harckocsikkal, és azokhoz mérhetõ védelemmel is rendelkezik. Ugyan az 1960-as években Nyugat-Németország rendszeresítette az M113 Páncélzott Szállító Jármûvet (Armoured Personal Carrier - APC), azt gyenge páncélzata és fegyverzete miatt nem tartották alkalmasnak arra, hogy a közvetlen a harckocsiegységekkel tevékenykedjen. A Marder az akkori kor jármûveihez képest elég nehéz lett, mivel páncélzata a Leopard 1 harckocsiéhoz mérhetõnek kellett lennie, így a tömege 32 tonna lett, a tervekben nem szerepelt az úszóképesség, csak az elõkészített gázlóképességét növelték meg, így max. 2m-es folyókon is át tud kelni. Az úszóképesség hiánya azért nem okoz problémát, mivel arra tervezték, hogy a harckocsikkal mozogjon együtt, és azok sem rendelkeznek ilyen képességel. A harcjármû fegyverzetét eredetileg egy fõ és egy melléktorony hordozta, amelyeket belülrõl, távirányítással kezeltek, a fõ toronyban egy 20mm-es gépágyú és egy 7,62mm-es MG3 géppuska (MG42 néven ismerõs lehet még a II. VH-ból) kapott helyet, a segédtorony a harcjármû végében kapott helyet és egy 7,62mm-es géppuskával volt ellátva. Egyik torony sem volt stabilizálva, így ha pontos lövést akartak végbevinni, a harcjármûnek meg kellett állnia. Az elsõ példányt 1970-ben adták át, és 1975-ig gyártották, de alvázát felhasználták a Roland légvédelmi egységnél is, amelyet 1985-ig gyártottak. A segéd tornyot a tapasztalatok alapján hamarosan leszerelték, mivel akadályozta a fõ torony tüzelését hátrafele.
A Marder-t csak a német hadsereg rendszeresítette, és folyamatosan fejlesztette, így az évek alatt három fejlesztési fázison eset át, melyek elsõsorban a páncélzatának megerõsítésére, éjjellátó (passzív infravörös) célzókészülékek felszerelésére, illetve az elektronikus rendszerek fejlesztésére irányultak. Az Marder 1A3 verzió jelenleg a legútóbbi változat, ennél már opcionálisan lehetõség van "Milan" páncéltörõ rakéta indítóberendezésének felszerelésére is.
A jármû háromfõ legénysége a sofõrbõl (a tank elején, bal oldalon), a lövészbõl (középen bel oldalt) és a parancsnokból (középen jobb oldalt) áll, és hat fõt képes szállítani, akik a jármû végében foglalnak helyet. Az erõforrás egy 600 lóerõs dizel-motor, amely a jármû orrában, jobb oldalon található.
A 90-es években elkezdtek egy Marder 2 jelû jármû fejlesztésébe (#489-es hozzászólásban Marder 2-õt említettem, de Marder 1A3 képeket raktam be, amiért elnézést kérek), amely a Marder 1 utóda lett volna. A jármû erõsebb péncélzattal, és nagyobb, immár stabilizált löveggel szerelt toronnyal lett volna ellátva. Fõ fegyverzete egy 35mm-es vagy 50mm-es gépágyú lett volna. A Német védelmi minisztérium a 90-es évek második felében leállította a fejlesztést, mivel nem volt anyagi keret a Marder 1A3-asok leváltására, így azok legalább 2008-ig rendszerben maradnak.

Marder 1A3

Legénység: 3 + 6
Hossz: 6.79 m
Szélesség: 3.24 m
Magasság (tornnyal együtt): 2.985 m
Üres tömege: 29,200 kg
Harckész tömege: ~33.500kg
Max. sebessége mûúton: ~75 km/hr
Max. hatótávolsága mûúton: ~460 km

Fegyverzet: 1db 20 mm-es gépágyú (1,250 lõszer); 1db 7.62 mm-es párhuzamosített géppuska (5,000 lõszer); 1db MILAN páncéltörõ rakéta-indító csõ (6db rakéta)

Marder 1A3 gyakorlaton

Marder M1A3 a KFOR szineiben

További képek

Tomalak
Ez nem rossz ötlet de hogy gondoltad? Lõ egyet és elszáll az egész a francba. 😊
[NST]Cifu
Pláne, hogy Marder volt a neve egy német II. VH-s önjáró lövegcsaládnak is 😊

gondolom nem tudod, hogy ez a mûanyag változat ma már messze nem vicc, mivel a mai szénszálas kevláranyagok még az acélnál is nagyobb szakítószilárdságuak, és azoknál összehasonlíthatatlanul könyebbek. Ez teljességgel megváltoztathatja a tankról alkotott felfogásunkat, mint böhöm nagy harci egység, mert ha tucatjával lehet õket levegõbõl (ejtõernyõvel!) kidobni, akkor az egész egység mobilitása ugrásszerûen megnõ.

"gyalogsági támogató harckocsi" ...
😄DD
Én el nem tudtam képzeli , hogy mi lehet az ... Elõször én is a Marder-ra gondoltam de az se nem támogató , se nem harckocsi , aztán a Marder-ról a TAM jutott eszembe de az meg nem német (bár van német kapcsolata) .

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Szvsz a Marder 2-re gondoltál:

Majd összeütök valamit 😊

traXion
a.carkey
Eladóban még nem, de van pár képem az ardenneki Bastogne Historycal Centerbõl. Van pár tank is. Shermam, Hetzer stb...

Csak feltölteni nem tudom sehová és még be kell digizni.

A medve nem játék.

traXion
Nem, ott komolyan BÁRMIT meg lehet találni, csak nem mindig jó állapotban! 😄 Például ha Rolexet akarsz, azt ne ott keresd! 😄

Strahd_
Csak olyan jól nézne ki a falon a 3 szépség együtt .)
(Mosin,Kar, Springfield ).)

Strahd_
.) müanyag változatban 😄

traXion
Szerintem a 7 Sárkány piacon találsz! 😄

Strahd_
Hatástalanított Kar 98 as-t és Spingfieldet látot már valaki eladoban? .)

ghost cb
Cifu fölirtam magamnak egy gyalogsági támogató harckocsi nevét csak elvesztettem a lapot. Olyasmi mint az M2 Bradley csak német, és jobban néz ki... Arról tudnál irni egy kicsit?

PREMIERE1
Lásd a játékosok forumát ...

[NST]Cifu
Harpoon 4 honlap - rajta az utolsó hír, miszerint az UBI lelõtte a programot - még 2003 Novemberében...

Kár érte, mert én is vártam, de úgytünik sajnos hiába...

[HUN]PAStheLoD
hmm? ez mi?

PREMIERE1
Most nézem ezt a jóhírt.

02/15/04 - Harpoon 4

😊

El lehet dobni a Fleet Commandot!

[HUN]PAStheLoD
na ugye.. én már mingyá kérek egy bátorság érdemrendet is Cifu tól ;]