Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
De igazad van, végülis bármi lehetne preciziós fegyver, akár egy Interkontinentális Ballisztikus Rakéta is (végülis annak szórása sem nagyobb néhányszor tíz méternél...).
Angol megnevezés terén a "Smart Weapons" (~Okos Fegyverek) az elterjedt ezekre.
Smart Weapons @ Globalsecurty.org
röviden: a lézeres és a gps joformán méterre pontosan, de pl ha felhõs az ég akkor a lézeres nem hatékony, annak tiszta ég bolt kell, de a GPS vezérlésunke mindegy, az repul a koordinátákra és bumm... de majd a töbiek leirják :
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)
én real pilotákrol beszélek akik jol mellbe rugnának ha meghallanák amiket irogatsz....
ja és mégis hogy gondoltad? lenne vmi szabálykönyv hogy a piloták mikor ugorjanak? loller
az egy dolog hogy a háboru nem erkölcsrõl szol, de mikor majd hazajön a pilota, akkor majd arrol fog neki szolni az élete....
nem is értem mit csodálkozom rajtatok...
Igen, csak egy konkrét eset besorolását nagyban befolyásolhatja az a tény, hogy van-e katapultülés a feneked alatt, vagy nincs...
"Minden emberi élet fontos ? Akkor a zuhanó gépben már halálra ítélt 60 + 2 emberbõl mentsünk meg kettõt." - ezt máshogy értem. Az utolsó pillanatig van remény. Ennyi.
My Life for Freedom!
Részemrõl a téma lezárva.
My Life for Freedom!
Szóval még mindig nem teljesen értem, mit kell ezen ennyit morfondírozni... 😊
C-2A Greyhound
A morálfenntartás egy más téma, itt a lényeg azon van, hogy két pilóta élete megéri e két katapult ülés beszerelését. Amúgy ugyanezzel a logikával : hát bocs ti ketten nem kaptok katapult ülést ezért ugyanúgy meg fogtok halni mint a többiek, csakmert hogynézne már ki hogy ti megmenekültök õk meg meghalnak ?!
De már harmadszor írom le, hogy a harci- és kisérleti gépek kivételével egyetlen repülõgépen vagy helikopteren sincs katapultülés. A V-22 Osprey esetében is csak elsõ prototipusokban volt, mivel azok kisérleti gépek voltak, egy új techológia próbababája. És egy kisérleti gépnél tényleg számít az emberélet, a sorozatpéldányoknál viszont a használhatóság és a racionalitás számít.
Egyrészt a háború nem az erkölcsrõl szól, hanem számokról és tényekrõl. Jó persze persze, szép amikor a sok ami filmben a pilóták mindent vállvetve próbálják menteni a gépet (és ez általában sikerül is nekik 😊, hogy aztán bebizonyítsák, mekkora hõsök õk. Ilyenkor érdemes elvonatkoztatni a filmektõl és érzésektõl.
Itt most véletlenül sem arról van szó, hogy 2 pilóta > 60 katona, hanem hogy 2 ÉLÕ pilóta >>> 2 HALOTT pilóta. Szerintem ezt te is megérted. Szörnyû dolog, hogy meghal az a sok katona, ezzel én is együtt érzek, de akit lehet menteni, azt mentsék. Semmi értelme, hogy a két pilóta pusztán szolidaritásból és összetartásból együtt haljon meg a többivel.
Hogy vicces vagyok... szerintem csak neked volt humoros.
Azonfelül meg az, hogy a háborúban ki a jó fej és ki nem, kinek van gerince és kinek nem, senkit nem érdekel.
Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)
az nem, de nem is errol volt szo, ha nem tunt volna még fel.
persze biztos jol mutatna a hiekben mikor bemondják: eltéritették az american airlines 712-es járatát, de a pilotáknak sikerult katapultálniuk, igy most megusztuk két pilota kiképzését ami ugye nagyon sok pénz lenne.
vagy: találat érte az air force egyik csaptszállitogépét, de pilotáinknak sikerult katapultálniuk, az elhunytak hozzátartozoinak részvétunk.
szoval ez az éték dolog nem ide paszol, ez másrol szol.
Nem véletlenul mondják azt is hogy a kapitány hagyja el utoljára a süllyedõ hajot... jol néznénk ki ha õ menne az elsõ mentõcsonakkal... bár lehet igazatok van és ma már mindenki csak magára gondol........
és 1 pilota nem = 60 katona de "értékre" egy pilota akkor is többet ér mint egy sima gyalogos ami akárkibõl is lehet mig pilota nem feltétlen lehet bárkibõl (a kiképzési idõt már ne is feszegessük) mongyuk az tény hogy ennek a aktapultülésnek nem sok értelme van szerintem se ha csak a pilotákat menti meg...
Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)
persze a hatvan katonát vagy éppen jármuveket is elõ kellet állitani, szoval már itt is sántit a dolog.
nevetséges...
De merem remélni hogy a piloták ennél azért jobb fejek és több bennuk a gerinc....

A dolog lényege, hogy a gép fel- és leszálláshoz egy iszonyú nagy húrhosszúságû (vagyis nagyon széles) rotorlapátot használ, ami aztán a törzsre merõlegesen megáll, és utána szárnyként funkcionál tovább. Ezt hívják "Canard Rotor/Wing"-nek (rövidítve CRW), amit talán a Canard Rotor/Szárny-nak lehet magyarítani.
A Canard Rotor/Wing mûködési elve
A Boeing Phantom Works (ami a sokkal ismertebb Lockheed Skunk Works megfelelõje a Boeing-nál, és a titkos vagy kevésbé titkos fejlesztõ/kutatómunkát végzik a cégnél) az X-50A demonstrátoron dolgoznak, amely még 2002 végén hajta végre elsõ felszállását. A Boeing mérnökei szerint 2010-re már kiforrot rendszer lesz a kezükbe, amit mind ember vezette, mind pilótanélküli gépeknél fel lehet majd használni.
A dolog érdekessége, hogy ez a megoldás egy kvázi konkurense a billenõrotoros technológiának, ami ugye éppen most volt téma.
Az X-50A kisérleti gép, amelyen a CRW technológiát tesztelik a Boeingnél.
Fantáziarajz egy CRW technológiára épülõ, hajófedélzetrõl üzemeltethetõ pilótanélküli géprõl.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

A kormányfõ hozzátette, a most folyó felülvizsgálatnak kell meghatározni a honvédség átalakulásának stratégiai irányait. A miniszterelnök többek között elfogadhatatlannak minõsítette, hogy a szaktárca 310 milliárdos költségvetésének felét olyan feladatokra költik, amelyekre a többi NATO-ország - okkal - alig áldoz. Medgyessy kijelentette, a haderõreform csak úgy valósítható meg, ha azt minden érintett sajátjának tekinti.
A bér viszi el a honvédelmi költségvetés legnagyobb részét
A honvédelmi kiadások hatvan százaléka sajnálatos módon bérre és szociális juttatásokra megy el, harminc százalék jut a fenntartásra, s csupán tíz a fejlesztésre és a gyakorlatozásra. Ezeken az arányokon mindenképpen változtatni kell - hívta fel a figyelmet a miniszter. Ismertette, hogy a laktanya-felújítási program folytatása érdekében hitelt vesz fel a tárca, a katonák lakásproblémáinak rendezése érdekében pedig nincs kizárva a vállalkozói tõke bevonása sem.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a kabinet ülése utáni tájékoztatón elmondta: döntöttek a szaktárca hosszú távú finanszírozásáról is. Eszerint a honvédelmi költségvetés jövõre a GDP 1,71 százaléka, 2005-ben 1,76 százaléka, 2006-tól pedig tíz éven át 1,81 százaléka lesz. Juhász Ferenc szerint az a cél, hogy a honvédség jól felszerelt, modern és finanszírozható legyen. Ennek érdekében megszabadulnak azoktól a többnyire mûködésképtelen technikai eszközöktõl, amelyekre már nincsen szükségük. A mûködésképtelen eszközöket a miniszter saját hatáskörben vonhatja ki a hadrendbõl, a még forgalomképes jármûveket pedig az ÁPV Rt. értékesíti majd.
2006-ban a Magyar Honvédség és a szaktárca együttes létszáma 35 ezer lesz. A tervek szerint 2013-ban a Magyar Honvédség létszáma 26 500 lesz, a szaktárcánál, valamint háttérintézményeinél 3 500-an fognak dolgozni.
Egyébként mobil hadsereg: valóban röhejes, hogy nincs légi szállítókapacitás, az iraki missziohoz is egy uj gépet kell venni, pedig ott csak 150 katonát és a cuccukat kell szállítani
A baj az, hogy van egy iszonyat nagy vízfej, ahonnan nem történt eddig leépítés. Nyugdijas kor környékén lévõ, változni nem képes, de a változtatásoknak ellenálló vezérkar, és itt többezer emberrõl van szó!