Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Punker
lehet vadászból lett vad 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Guest
#1172: Nem fordítva? Itt inkább a helikopterre vadásznak... 😊
Punker
jó kép

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

ricsi1
elfogadnám...jólenne harasztrra rallizni..

Ilyen az ha egy helikopter tankra vadászik

ghost cb
Cifu! Mi lenne ha megdöntenéd a 2 és fél képernyös (17", és 1152×864) rekordodat és írnál egy kis ismertetõt a Leclerc-rõl???
Egyébként ha van kedved tényleg összedobsz egy ismertetõt?

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

Bántja a szemem ...
Amúgy meg igazad van , ezúton is elnézést kérek az érintettõl !

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

10 évig ??? Nem egy karrierista az öreg !

[NST]Cifu
Rosszul gondolod, õ ezt a szót használta, bár amúgy hk. vezetõként szolgált.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

ghost cb
És ennek mi értelme? Mármint hogy ilyenbe belekötsz.

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

De a "tüzér"-t se ! Gondolom ...

[NST]Cifu
Ostoba kötekedés, lévén, hogy a lövegirányzót elég sûrûn szokták tüzérnek nevezni, katonák is (nagybátyám harckocsizó volt több, mint tíz évig (T-55-ösön), gyerekkoromban elég sokat mesélt, és egyszer nem használta az irányzó/lövegirányzó kifejezést...)

Az eleje az #1161-re .

Önmagában az , hogy a Leclerc homlokpáncéljában nincs (pontosabban nem tudjuk milyen is konkrétan) ilyen betét még nem jelenti azt , hogy az Abrams képes azt átütni pl. 1km-rõl .

"Egy M1A2SEP tüzérének munkahelye"

Mióta is vannak tüzérek hk-ban ? Vagy ez csereüdülési akcó ?
Én azt mondanám inkább a harckocsiparancsnok munkahelye ill. az elõtte ülõ irányzóé , de ez már csak rosszindulatú kötekedés .

[NST]Cifu
M1A2 SEP (System Enhancement Package ~ Képesség Fejlesztési Csomag): Teljesen digitális tûzvezetés, modernizált számítógépes rendszer, szines LCD kijelzõk, új, második generációs elõrenézõ infravörös érzékelõ, páncél alatti kiegészítõ energiaforrás (amely árammal látja el a harckocsit akkor is, ha a hajtómû nem mûködik) valamint egy kvázi légkondicionáló, amely max. 95°Fahrenheinten tartja a jármû belsõ hõmérsékletét akár a legnagyobb hõségben is.

Egy M1A2SEP tüzérének munkahelye

M1A2SEP - érdemes megfigyelni az új optikai- és infravörös rendszer méretes "tornyait"

[NST]Cifu
Itt jön képbe a hivatalos információk hiánya és az, hogy csak találgatni lehet a pontos páncélvédelmi- ill. a lõszerek átütõképességét. De anno valamely harckocsi fórumban írták, hogy tesztelték az M829A1 APFSDS-T lõszer átütõképességét az M1A1(HA) toronyának homlokpáncélzat-darabján, és 1000 méterrõl nem ütötte át (igaz anno ebbõl nagy vita is volt, hogy igaz lehet-e ez az állítás). Az M1A1(HA) és az M1A2 megerõsített páncélzatú harckocsiknál ugye gyengített urán betétekkel látták el a páncélzatot, éppen a DU lõszerek elleni védelem céljából.
A Leclerc ilyesmivel nem rendelkezik. Azt én sem mondom, hogy "sebezhetettlen" lenne az M1A1(HA)/M1A2 a DU lõszerekkel szemben, de mindenképpen nagyobb a túlélõképessége, és ha 10-bõl csak 1x képes túlélni egy DU lõszer találatott, akkor mégiscsak erõsebb védelem terén, mint a Leclerc.

De természetesen itt is fentáll az, hogy csak másod-, harmad-, sokadkézbõl származó adatok alapján nem lehet egyértelmû ítéletett mondani.

ghost cb
Jólvan, mondjuk azokat tudtam amiket olvastam néhány ilyen oldalakon. A legjobb ez a francia oldal, itt elég sokat írnak róla, csak éppen franciául. (Növérem tud franciául, ugyhogy ez nem volt gond).

"mert tudtam minden elõnyét a Leclercnek"
Ezek szerint komoly ipari és katonai titkoknak vagy birtokában .

ghost cb
Nos csak azért vetettem föl, mert tudtam minden elõnyét a Leclercnek, az Abrams-nak meg csak nagy a hírverése. Szerintem csak a számbeli fölény okozhatna gondot az Abrams legyûrésére.
M2A2SEP mit takar? Csak egy továbbfejlesztett A2 vagy valami radikális különbség is van a sima A2-tõl. Bár nevébõl ítélve nemhinném, mert akkor már A4 lenne (A3 volt, csak nem sorozatgyárásban, azért gondolom az A4-et).

"biztos elfenekelné, mivel az páncélzat terén jobb"

Mi is ennek a jelentõssége ? Ha adott távolségon mind a kettõ átüti a másik páncélzatát szerintem nem sok . SZVSZ(!!!) páncélvédelem szempontjából értékelni valamit csak akkor van értelme ha figyelembe vesszük az eszközt aminek ellen kell állnia . Ha emlékeim nem csalnak az amik megmaradtak az M-256-os lg-nél a békazabálók meg valami GIAT gyártmányút használnak ill. az alkalmazott lr-ek is eltérnek bár csereszabatosak , ha lehet így fogalmazni . Mindez csak - ismétlem - SZVSZ !

[NST]Cifu
Nehéz ügy. A fõ kérdés, hogy melyik Abrams-al, mivel van pár fajta (M1, M1A1, M1A1(HA), M1A2, M1A2SEP). A sima M1A1 ellen partiban van, mivel annál modernebb tûzvezetõ rendszere van, és mozgékonyabb - viszont gyengébb a páncélzata. A legutóbbi Abrams változat, az M1A2SEP már biztos elfenekelné, mivel az páncélzat terén jobb, és a tûzvezetõ rendszere is modern.

A dolog másik fele viszont a harctéri alkalmazás - a Leclerc export verziójába egy igen megbízható MTU dízelmotor dohog, amely sokkal kevesebbett eszik és sokkal kevésbé hajlamos a meghibásodásra, mint az Abrams gázturbinája. Továbbá a Leclerc páncélzata modulszerûen kiképzett, ha az egyik eleme megsérül, csak le kell csavarozni, és kicserélni egy új darabbal - megfelelõ körülmények (daru, szerelõszemélyzet, pótdarab) között ez akár egy órán belül is megoldható. Az M1A1(HA) és M1A2 esetén viszont a páncélzat sérülése csak komoly szervízháttérel javítható. Ha az üzemeltetést nézzük, szvsz a Leclerc orrhosszal jobb, mint az Abrams...

Szerintem olyan kicsi a külömbség , hogy a véletlen vagy a kezelõk felkészültsége döntene . Amúgy , így natúr az , hogy "Abrams" elég tág fogalom de gondolom az uccsó káltozatok valamelyikére gondolsz . A másik dolog amíg valóban nem kerülnek egymással szembe a legöregebb indián nem mondja meg melyik a jobb .

ghost cb
Egy Leclerc, szerintetek szemtõl szembe, versenyre kelhetne egy Abrams-szel?

Mégsem kötik fizikai alkalmassághoz a katonák fizetésemelését

A korábbi tervekkel ellentétben azok a katonák is megkapják az idei fizetésemelésüket, akik még nem teljesítették a törvény által elõírt fizikai követelményeket. Körübelül háromezer katonáról van szó, többségük azonban önhibáján kívül nem jelent meg a felmérésen. A honvédelmi miniszter úgy döntött, azok a hivatásos katonák is megkapják ezévi fizetésemelésüket, akik még nem teljesítették a kötelezõen elõírt fizikai követelményeket - tájékoztatta a Magyarország.hu-t Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs fõigazgatója.

A fizikai követelményrendszer teljesítését egy 1997-es törvény írja elõ, ugyanakkor a jogszabály 5 év haladékot adott. Ez az idõ lejárt, de számos hivatásos katona a követelményeket még mindig nem teljesítette. Matyuc Péter elmondása szerint körübelül háromezer katonáról van szó, de ezek túlnyomó többsége önhibáján kívül nem jelent meg a felmérésen. Õk külföldi missziókban vesznek részt, továbbképzésre járnak, vagy éppen szabadságukat töltik.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a február végi feladatszabó értekezleten jelentette be, hogy visszamenõleg idén átlagosan mintegy hat százalékkal emelkednek a bérek: a tárcánál és háttérintézményeinél négy, a csapatoknál hét, míg a közalkalmazottaknál 6 százalékkal. A miniszter ugyanakkor azt is közölte, vizsgálják annak a jogi lehetõségét, hogy a béremelést csak azok kapják meg, akik az elõírt fizikai követelményeket teljesítették. Matyuc Péter tájékoztatása szerint Juhász Ferenc úgy döntött, nem élnek ezzel a lehetõséggel, ugyanakkor a miniszter felhívta az állomány figyelmét, hogy aki nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének, annak munkaviszonyát megszüntethetik.

Tikal
végulis a lakosságna mindig szar volt háboru idején, de most eszembe jut izrael, bagdad, sok afrikai város... 😞

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
persze tudom, csak valahogy nem emlékszem városi CQB harcokra töerténelmi tanulmányaimbol meg városok szarrá bombázása, persze várostrom volt, de többnyire a várban katonák voltak, a parasztok a vár körül éltek, ha jol emlékszem 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

[NST]Cifu
Nem haladunk, elértük...

RQ-3A "Darstar" UAV
A alacsony észlelhetésû, magasan repülõ felderítõ pilótanélküli jármû - 1999-ben a költségek miatt felfüggesztették a programot...

haladunk a csészealj forma felé

[NST]Cifu
Na, közben a korábban beszúrt svéd videók nézegetése közben érdekes dolgot találtam - az amerikai felfegyverzett pilótanélküli gépeket már említettem korábban (Boeing X-45 UCAV, Boeing X-46 UCAV-N és Northrop Grumman X-47A "Pegasus"), de meglepetésemre kiderült, hogy a svédeik is dolgoznak egy ilyesmin - az övéket a Saab készíti, és SHARC névre halgat (Swedish Highly Advanced Research Configuration - Svéd Magasan Fejlett Kisérleti Alakzat (jujj de hülyén hangzik lefordítva...😊)). Itt lehet megnézni a kicsinyített példányának elsõ repülésérõl készült videókat.

X-47A Pegasus

A Saab SHARC kicsinyített mása

[NST]Cifu
LoL 😊))

akkor én meg légicsapást mérek rá ;P

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

ne viccelj vele, mert elõkapja a nagybátyja sufnijában örzött gatlingot és szanaszéjjel szed 😊

nyugi, eheh 😛

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

csak poén ynugi ;P

[NST]Cifu
Szönyegbombázás utoljára Vietnamban volt 😊

(Szönyegbombázás: olyan bombázókötelékek által légibombákkal végrehajtott támadás, ahol a kötelék tagjai egyszerre oldják ki a bombáikat)

De most a kvázi szárazföldi harcról volt szó, a városi célpont esetén a szönyegbombázás már önmagában is terror.

Én itt most a civilek elleni esetekre céloztam, a városi harc esetén ugye nem vitás, mik a veszélyek - namost erre reagáltam, hogy az ókori/középkori várostromoknál hónapokra körbezártak, elvágtak egy várost, sokszor a teljes civil lakossággal eggyüt. Azoknak elfogyott az élelmiszerük, és szépen lassan éhenhaltak. Ehez képest néhány eltéved lövedék egészen emberségesnek tûnik...

sokkal mert akor még nem volt szõnyegbombázás 😛PP

[NST]Cifu
Ne hidd. Emlékszel a várostromokra? Az mennyivel volt jobb?

Tikal
viszont a régi idõk csatái abbol a szempontbol "jobbak" voltak hogy a felek kimentek a mezõre és lejátszották ott 😊 Ma meg ugye városokban folyik a harc meg a terror... 😞

[NST]Cifu
Ezt azért nem tartom hitelesnek, ha csak az ókor csatáit vesszük figyelembe, ahol megesett, hogy egész városokat mészároltak le, kicsit nehezen hihetõ a 90/10%-os arány...

persze ez logikus is mert eddig kis tulzással csak azok mentek háboruba akik akartak ma meg a háború megy el azokhoz akik nem akarnak háborúzni... 😛PP

Kori
A történészek felállítottak egy érdekes teoriát.
Õskortól 1900-ig a halálozási arány katona 90% civil 10%
I. illetve II. világháború katona 50% civil 50%
Mai idõk és a jövõ Katona 2-3% civil 98%
Na mit szóltok hozzá.
Ennyit változott a technika.

Az élet a legjobb méreg! Tuti ki fog nyírni!!!

cifuatwork
Hát Koszovóban és Szerbiában most is áll a bál... A vezetõink szerint meg a környezõ országok megbízhatóak és nincs ok aggodalomra...

És ez még a """humánusabb""" oldala, amikor valakit csak szimplán lelõnek...

Elég durva dolgok történtek a két világháború alatt (karóbahúzás...csonkolás...stb...), de még olyat is hallottam, hogy egykét arab országban még él a 'szétszakítás' modern eljárása, csak itt nem lovakhoz hanem harckocsikhoz kötik a rendetlenkedõ egyént...

De ha megnézzük, egy háborúban nem csak a harcoló felek viszonyai lehetnek kegyetlenek. Elég csak benézni pl a nem is olyan régen történt koszovói háborúba, az újságba rakták a képeket a deportált táborokról meg az utcai lövöldözések áldozatairól...

Strahd_
nem érdekel .))

Azért nem biztos, hogy itt látta elõször, lévén több, mint tízéves a kép.
cifuatwork
Tegnap volt a Discovery-n egy durva kis film, "Reporters At War" címmel, nagyon brutális felvételekkel pl. Libériából (csonkolt kéz, 2 méterrõl lelönek egy fegyvertelent, egy másikat az árokba löknek, és ketten lövik egszerre....). Nagyon kegyetlen tud lenni a háború...

[NST]Cifu
Hopp, ezen pont hogy nincs "Blaser", na gyorsan kerestem olyan képet, amelyen van 😊)

[NST]Cifu
Jaja, a "Blaser" a pótpáncél neve, a harckocsi pedig egy izraeli módosított M60A3, amelyet "Magach 6"-nak hívnak.

Magach 6B

szuper, azonal rohanok és elköltöm 50 évre elõre az összes pénzem 😛PP