95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Thanatos
    ez a lőtér se volt oylan vészesen nagy, 5 lőállás volt + az előtér, 20m volt a lőtáv asszem vagy akörüli
  • Thanatos
    nemtom engedélyeztetve volte csak az a furcsa hogy ha ez illegális modon volt megoldva akkor: 1. miért reklámozták fünek fának hogy lehet azzal lőni? de még dragunoval vagy akármivel is? (egy ellenőr betéved kb 2mp alatt buknak le) 2. ha már illegális minek alakitják át egyes lövésre? simán átállitják arra és emgmondják hogy ne állitgasd, ennyi...

amugy tény hogy füst meg minden és lehet én sejtem rosszul de azért ilyesmire a tüzoltoknak ki kéne képezve lenniük..., mondom ha nicns lőtér csak a fütés és ott van valami miatt tüz akkor mire kenik a balhét?? a tüzoltok akkrois ugyanugy meghaltak volna csak nincs mire rekánni...
    fényjelző lövedékkel amenyit én láttam sosem lőttek, azóta persze változhatott én ezt nemtudhatom, meg nekem van egy gyanum amugy hogy ez az este 10kor lövöldözés (normál esetben max 7ig vagy 8ig volt nyitva asszem) nem biztos hogy telejsen átlagos dolog volt, lehet valami más susmus is volt ott amiről viszont ez a csoda cikk nem mondott semmit...

a füstképzésre meg még annyit hogy ugyan nem tudom mi menyi füstöt képez de ott az összes cső habszivacsal meg egyébb szarokkal volt körbetekergélve, nem hiszem hogy azok is sokkal jobb látási viszonyokat generálnak (mintha a szigetelőanyagokat még emlitette is volna a cikk), ettől függetlenül a gumi golyófogo tény hogy nem tul szerencsés,b ár nem tudom milyen alternativa van még erre egy zárt lőtéren :/
  • [NST]Cifu
    És ott gépkarabélyal is volt lőgyakorlat?
  • kiskorúbézoltán #20043
    Az előző laktanyában nekünk is volt egy teljesen zárt lőterünk , az is leégett egy zárlatos ventillátor miatt . Persze az kisebb volt , tán 50m-es .
  • [NST]Cifu
    Ugyan az Indexes cikk tényleg elég bulvárszagú, dehát mit várunk...
    Viszont attól, hogy az az AK egyes lövésre volt átalakítva, még nem jelenti azt, hogy szabályos is azzal lőni. A lőtér engedélyezésénél kiállítanak egy papírt, hogy milyen fegyverekkel szabad lőni ott. A milyenknél például 50m-re .22LR, 25m.-re pedig legfeljebb .45 ACP kaliberrel, illetve az első két lőállásban vadászfegyverekkel, belövés céljából. Azon én is csodálkozom azért, hogy zárt lőtérben karabély kaliberű fegyverrel lőnek. Még fülvédőben megrázó élmény lehet. :)

tény, viszotn arról nem vagyok emggyőződve hogy ez nem a tüzoltok faszsága...

Mi lett volna a tűzoltók "faszsága"?
    Valószinüleg a füsttől két centire sem láttak el, így pedig nehezen tudtak tájékozódni...

ez se votl az, az a "labirintus" kb egy lépcső és 10 méter, igaz van két ajtó de kb két szó elmondani merre kell menni...,

Ha valóban gumi volt a golyófogó, és az gyulladt be (talán fényjelző lövedékkel lőttek?), akkor nem sűrűn láthattak az orruknál tovább. Kösd be a szemed, és egy idegen helyen próbálj meg elnavigálni két szavas útmutatás alapján...

8és mellesleg az az egyetem fütésrendszere is elvielg szal ha ott nincs lőtér és bármi más miat tüz van az ugyan olyan...)

Azért kétlem, hogy a fűtésrendszernél sok, a gumihoz hasonló, égésnél erősen füstképző anyag található. :)
  • Thanatos
    amugy a tüz okára én inkább a lámpákra saccolnék ami emgvilágitotta a golyófogot, az még télen is olyan hőt érasztott hogy hihetetlen..., lehet a nyári meleg + az már sok volt, de ez csak tipp, a lövedékek surlódása miatt fura lenne, elgalábbis akkor eddig az x év alatt miért nem volt semmi ilyen?
  • Thanatos
    ez se votl az, az a "labirintus" kb egy lépcső és 10 méter, igaz van két ajtó de kb két szó elmondani merre kell menni..., a többi részben meg én soha nem láttam senkit... 8és mellesleg az az egyetem fütésrendszere is elvielg szal ha ott nincs lőtér és bármi más miat tüz van az ugyan olyan...)
  • Thanatos
    tény, viszotn arról nem vagyok emggyőződve hogy ez nem a tüzoltok faszsága...
  • Punker
    hát én még csak nyílt lőtéren jártam, zártat filmben láttam csak de az meg nem tűnt csapdának.
  • Punker
    lehet média f@szság de 3 fiatal srác full értelmetlenül meghalt :(
  • Thanatos
    a zárt lőtér azért nem egy új találmány...
  • Thanatos
    nah elolvastam a végét is, ismét valami fasza elmebeteg médiahülyeség, éjjen :/
  • Punker
    most mutatják a tv-ben :(

én azt se tudtam hogy van ott lőtér, ki az a f@sz aki full zárt lőteret csinál? :(
  • Thanatos
    istenem mekkora barom egy cikk...
    a lőtéren mi a rákért lőnének légfegyverrel? és az az ak ami ott "üzemelt" át volt alakitva hogy csak egyes lövést lehet6 vele leadni, ergo full zsabályos volt...
  • Punker
    Tűz az egyetemi lőtéren
  • SZU
    Japán íj

Íjakról általában

Ha osztjuk 2-vel a Wikipedia adatait, akkor is 100m körül lőttek lazán, s 3-400m-re is akár a távollövő íjakkal.
  • SZU
    A Japánoknak is van valami tradicionális hosszúíjuk. Úgy emléxem, az messzebb lő a többinél.
  • harcu
    Az angol hosszúíj a legegyszerűbb és legősibb konstrukció, a magyar és egyéb nomád népek visszacsapó íja technikailag fejlettebb. A hosszú íjból kilőtt vessző csak nagyon erős íj esetében megy 200 fps fölé. 100 méteren az esése már nem számolható, 30 méteren is már fölé kell vele célozni, 100 méteren a célzott lövés nem értelmezett. 30-40 méter a max, amíg még érdemes célzottan lőni.100 méterre csak a szöget lehet megbecsülni, hogy a vízszintes felett mekkora szöggel lőjél.
  • haxoror
    thx
  • Sadist
    http://www.huntersfriend.com/arrowhelp/arrow-selection-5.htm
    Mértékegység átváltáshoz pedig: http://www.ipcim.hu/mertekegyseg.php#sebesseg
    A nyílvessző sebessége függ a tömegétől is, szóval kisebb tömeg, nagyobb sebesség. Hogy az angol hosszúíjjal milyen vesszőt meg milyen gyorsan lőttek ki azt nem tudom, de a Penge 3-ban a csajszi csigás íjjal 300 fps főlé is felhúzta
  • haxoror
    talán OFF bár ez is valahol haditechnika

szal egy angol hosszúíjból kilőtt nyílvessző kb mennyi idő alatt tesz meg 100 métert és mennyi közben az esése?
  • kiskorúbézoltán #20025
    Na ez meg is hozta a kedvem egy kis sztílbísztre ...
  • [NST]Cifu
    Leopard 2A5 bemutató videó:

• Seaweed
    Edzes! Pilotak szoktak edzeni a nyakukat!(kulon erre fejlesztett kondigepek leteznek) Hogy ez a helipilotakra is igaz e azt nem tudom...de akiknek ilyen ezkoz rendszeresitve van azoknak se art...
  • [NST]Cifu
    Pláne egy manőverező helikopterben... nem tudom, lehet hogy van valami sisaktartó drót vagy hasonló, ami segít a súly megtartásában.
  • kiskorúbézoltán #20021
    Hmm , biztos jó lehet a nyaknak , 3 kg az nagyon sok ...
  • [NST]Cifu
    Közel három kiló, legalábbis ilyen tömeget láttam vele kapcsolatba megemlítve...
  • kiskorúbézoltán #20019
    Mennyi lehet a tömege egy ilyen sisaknak ? Nekem az egyguglis is húzta a fejem ... Bár az előrenyúlt ez meg mintha középen lenne .
  • Seaweed
    Hat en azt nem tudom. De olyan kepeket lattam mar regebben amin F-14 kijelzojen PS1 kepe volt igaz zoldben..es valami arcade jatekkal jatszott a muki..(persze csak erdekesseg kedveert kotottek ra a repulore ;))
  • kiskorúbézoltán #20017
    A PS2-ről jut eszembe , a haver vagy hülyített vagy nem , de azt állította hogy a Stryker-ekbe gyárilag be van építve ...
  • kiskorúbézoltán #20016
    Bazz , tényleg , a kollektív ot van a másik oldalon is rendes pozícióban ... :)))
  • Seaweed
    az egyik joy direkte a monitorhoz van...PS2/XBOX tudod...szorakozni isk ell valamivel
  • [NST]Cifu
    A bal oldal szélén a kollektív kart látod, ami félre van hajtva, hogy be lehessen szállni. A müszerfal közepén lévő kar a célzórávezetést irányíthatja.

Amúgy ilyen pápaszemes polipok ülnek benne:

[center]
  • kiskorúbézoltán #20013
    Bal oldalra egy polipot fognak ültetni ? (2. kép) Mi a nyavaja az a sok joy ?
  • [NST]Cifu
    De, elég régi, talán még az 1980-as évekig nyúlik vissza a licenc dolog, azonban ez a SOCAT csomag új dolog, asszem 2002-ben lettek kész a prototípussal.
  • kiskorúbézoltán #20011
    Ez egy ilyen nap ... :DDD

A Hello Kitty topikhoz meg linket ! :DDD
  • Seaweed
    Ezt tudtam. De ez a Puma licensz sokkal regebbi tema mint a Cobra nem?!
  • [NST]Cifu
    Bakker, és tényleg nem esett le! Néztem a képet, de nem állt össze mit látok, most hogy mondod, visszanéztem, és egyből átláttam...

Najó, kész, haditechnikához már nem értek, megyek és nyitok egy Helló Kitty! topigot... :))))
    [center]
  • [NST]Cifu
    Nem lett semmi az AH-1 licencgyártásából, részben anyagi, részben politikai okokból. Ellenben megvásárolták a Puma licencét, és azt gyártják IAR 330 tipusjelzéssel. Ebből mintegy 100 darabjuk van jelenleg, ebből 25db-ot átalakítottak támadóhelikopterré a SOCAT program keretében. Egy 20mm-es GIAT gépágyú került a pilótafüke alá, a műszerfal digitális kijelzőket kapott, éjjellátó berendezés lett beszerelve, és a kétoldalon lévő fegyvertartó konzolokra irányítattlan rakétákat, illetve irányított pct. rakéták kerülhetnek. A pct. rakéták lehetnek modernizált román Maljutka (állítólag tandem fejes változat, de pct. rakétákkal kapcsolatban ma már semmit sem merek leírni, mert jön Kiskorú, és a maradék önbecsülésemet is széttépi :))), különféle amerikai TOW, illetve izraeli Spike változatok. A gépet ellátták radarbesugárzás jelzővel, rakétaindítás-figyelmeztetővel, valamint chaff és flare szóróval. A páncélzat terén elég cudar áll viszont, mindössze a pilóták kaptak egy kevlár ülést és némi páncélvédelmet.

[center]

• Seaweed