95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#20125 Hmm CIFU! Olvasgatva ezt az anyagot, es a koltsegeket es a kifizeteseket..igy mar ertheto hogy miert lett anyi az anyi! Tehat miert kerult anyiba amenyibe a Gripen beszerzes...es pl a kifizetesi utemezesek tudataban maris jobban emesztheto az amugy tobbhelyen is draganak aposztrofalt uzlet! -
#20124 Ezt olvastatok mar?! -
#20123 Kisse mintha felreertelmeznek a naluk kialakult helyzetet (Talan nem a Nepszabadsagbol kene informalodniuk)...es a hangnem cseppet sem tetszik. (most csak hevesen tudnek reagalni..) De ugy allitjak be mintha nalunk nem lenne "loszarsem"...persze azert tudjuk hogy nem fenyes a helyzet de enyire nem szar! -
#20122 A hajóról való kirakodásra példa az M60A1 harckocsiknál volt, amelyek a Jom Kipurri háború idején érkeztek, a személyzet kutyafuttában lett eligazítva a korábban érkezett M60-asokkal, tehát kiképzéssel rendelkeztek, de az adott típussal nem volt dolguk korábban.
Egy másik példa az F-4 Phantomok esete. A hatnapos háború után a franciák embargót fegyverembargót hirdettek izraelel szemben, és mivel a környező arab országok szovjet utánpótlást kaptak, az izraeliek új vadászgép után néztek. Rövid kronológia:
1968 Január: Izrael azzal a kéréssel fordul az USA felé, hogy amerikai vadászgépeket vásárolhasson (először csak A-4 Skyhawk gépekre kaptak engedélyt).
1968 December: a politikai tárgyalások után aláírják az F-4 gépekre szerződést.
1969 Március: Az első izraeli pilóták amerikába mennek átképzésre (ekkor már újabb háború folyik az izraeliek és az egyiptomiak között).
1969 Szeptember 5.: megérkeznek izraelbe az első F-4 Phantomok, a gépek ugyan az IAF terepfestésével érkeztek, de amerikai jelzésekkel.
1969 Október 5.: Az első F-4 bevetés, még csak légifölény feladatkörben.
1969 Október 22.: Az első földi célpontok (SA-2 légvédelmi rakétaüteg) elleni támadás F-4 gépekkel.
A pilóták és a földi személyzet képzése rohamtempóban folyt, olyannyira, hogy egyes pilóták alig néhány repült órával rendelkeztek F-4-esen, mikor először harcba indultak vele (a repülési tapasztalatuk ettől még megvolt, csak ezzel a tipussal alig repültek még).
Egy újabb példa a reaktív páncélzat, amely "frissiben" lett felszerelve a Libanonba bevonuló izraeli páncélosokra. -
#20121 LOL valóban elég TV shop-os. -
marcio mela #20120 És amit kiraktak a hajóról arra nem is kaptak kiképzést?Mik voltak azok? -
#20119 Tudomásom szerint igen. -
#20118 Akkor ezek szerint a Mig-29 a legkomolyabb gepuk!? -
#20117 Úgytudom nem. Egyébként ezzel kapcsolatban nagyon ellentmondásosak a források, egyesek szerint teljesértékű orosz elfogóváltozatról, Szu-27"P" (???) gépekről lenne szó, mások szerint Szu-27SzK típusról. A számuk is változó, 10 vagy 14 gépet említenek. Viszont a komolyabb oldalakon (mint az AirForce-Technology, Janes) nincs említve Szíria mint üzemeltető, tehát valószinüleg csak pletyka. Arról viszont szólnak még, hogy Szíria egy vagy két gépet vendégül látott, ahol a szír pilóták kipróbálhatták a gépet, sőt, a gépek a "bemutató" alkalmából a Szír felségjelzést is megkapták. -
#20116 Az Izraeli-Arab háborúkban sokszor előfordult, hogy a hajókról kirakott fegyverek már mentek is a harctérre. Az első öböl-háborúban a Patriotok kerültek oda ugyanígy (ugyan a média úgy állította be, hogy azok a Patriotok mind az amerikai fegyveres erőkhöz tartoznak, katonai segélyként gyorsan meg is kaptak ha jól rémlik két üteget az ekkor még csak éppen elkészült PAC-2-ből, amely vegyes Izraeli-Amerikai legénységgel működött, az izraeli személyzetet élesben ott képezték ki...). -
dara #20115 Valami hasonlóra gondolunk akkor. Ha kinagyítom és világosítok a második képen, akkor egyáltalán nem tűnik lángnak az a folt, inkább olyan, mintha áttünne a füstön a torony éle, vagy felkeveredett por. Bár a képek elég gyenge minőségűek (rossz gamma, és rommá vannak tömörítve, ami leginkább a vízjel betűinek szélén látszik. A jpg elég durván elbaltázza az éleket. Egy Edge Detection filter nem is talál szinte semmit rajta, pedig a betűket élesen ki kellene rajzolnia). Jobban megnézve a mezőt, látszik rajta itt ott gyanúsan egyben vannak a fűcsomók, tehát nem lehetetlen, hogy aknamező is egyben. Viszont a két hk közel egy nyomvonalon közlekedett.
Ráadásul a második hk-ból felszálló füst túlságosan fehár és nehéz ahhoz, hogy egy ténylegesen égő hk-ból származzon. Nézd meg mennyire más szögben száll felfelé a füst, mint a másik Merkava-ból.Persze lehet én tévedek.
Mintha az elől levő kocsi előtt kb 1m-rel is égne vagy legalábbis füstölne valami. -
Ren #20114 Valószínűleg nem ugyanaz a két harckocsi, a képaláírásokból csak az derült ki, hogy mindkét kép a dél-libanoni Marjayoun település közelében készült. A terep elég hasonó a két képen, úgyhogy ez hihető. Valószínű, hogy ugyanahhoz az egységhez tartoznak a két képen a hk-k, hogy konkrétan ugyanazok, az vitatható.
Ha jobban megnézed, akkor a mádsodik is ég, a torony oldalánál, a lövegcső alatt látszik néhány halvány lángnyelv. Az első akár aknára is futhatott, vagy lehetett IED is (bár azt leginkább a várható útvonal mellé telepítik, nekem a képen látható mező nem tűnik annak). Az is lehet, hogy a találat következtében kifolyt valami a jármű alá és az ég. -
#20113 Alaszka....
-
#20112 Cifu!
Szirianak le lett szallitva az az egyszazadnyi Su-27 amirol 2K kornyeken szo volt?! -
marcio mela #20111 Ez érdekes.Milyen példák vannak rá? -
dara #20110 Én látok egy képet amin mozog két Merkava (talán III) és egy másik képet, amin ég egy vagy két Merkava. Hogy a kettő között mi történt, azt nem tudjuk. Ebből még nem lehet következtetést levonni.
Az elől levő gyaníthatóan alúlról kapott találatot. legalábbis a teknő alatt is láthatóak lángok, tehát valami vagy teljesen átütötte motorral együtt, vagy alúlról jött az áldás (nagyobb robbanótöltettel semmisítettek már meg a palesztinok Merkava III-at alúlról). De lehet akár sima motortűz is.
A hátul levő esetén még azt sem lehet kijelenteni, hogy égne. Mivel a teknő jobb oldalán elől szabadul fel a füst, azaz lehet füstfejlesztést végez (gázolaj befecskendezés a kipufogóba, bár nem tudom pontosan, hogy van-e erre lehetőség a Merkava esetén). Erre utal az is, hogy a füst fehér, és nem látszanak lángok.
Emellett lehet én látom rosszul, de az első képen az elől levő Merkava orrán mintha lenne rögzítési előkészítés aknataposónak. A második képen viszont egyik hk-n sem látszik ilyesmi. -
#20109 jó na kössél bele. :D -
#20108 Egyfelől ezen azért csodálkoznék (mármint azon, hogy az IDF rövid időn belül az összes frontvonalbeli egységét ellátná Thropy vagy Iron Fist rendszerrel), másfelől csodafegyvernek csak a bulvár média tekintené. :) -
#20107 aham. :) hát lehet pár héten belül kihoz a sajtó vmi csodafegyverről szóló hírt.. vagy éppen azt hogy a hezbollah fegyverei beszartak mert mind felrobban még becsapódás előtt. :D -
#20106 Nem tudjuk, ez a helyes. :)
Mondjuk éppen az Izraeli hadsereg híres arról, hogy adott esetben pillanatok alatt képesek még csak tesztelés alatt álló technikákat a harctérre küldeni, ha értelmét látják. Viszont nem lehet több, mint ezer harckocsit és több ezer egyébb harcjárművet felszerelni rövid idő alatt.
Ha jól tudom a Thropy nincs még mindig rendszerbe állítva sem az IDF-nél, se máshol. Az orosz Arena rendszer is csak teszt és bemutatószinten van, nem rendszeresítették. -
#20105 tipikus marketing videó. :D de hatása az van. iylet akarok én a ótómra.
komolyra fordítva a szót. ez még akkor nem volt bevetve éles harci helyzetben? -
#20104 Egy aktív védelmi rendszer, amely érzékeli a közeledő páncéltörő rakétát, és elhárítótöltekekkel egy repeszfelhőt hoz létre annak útjában, így semlegesítve azt. Az elve hasonló az orosz Arena rendszerhez, erről egy-másfél éve írtam itt a topicban, ez itt megtalálható.
Thropy @ Defense-update.com -
Fen3gyerek #20103 a Trophy előtt asszem az oroszoknak volt/van ilyen rendszerük -
#20102 Itt van egy video is róla. -
#20101 aha -
#20100 Egy rakétaelhárítórendszer.
Úgy működik ,hogy a közeledő rakéta felé "söréteket" lő ki így az felrobban a levegőben mielőtt célbaérne. -
#20099 az mi? -
#20098 Én az eddigi híradófelvételeken illetve médiafotókon nem láttam Thropy vagy hasonló rendszert felszerelve Merkavára vagy már harcjárműre. A jelek szeront viszont igencsak elkellenének... -
Ren #20097 Sic transit gloria mundi...
Most vagy a Merkavák páncélja gyengébb mint az ember gondolná, vagy a hezbollahosok lövöldöznek durvább dolgokkal. Kiváncsi vagyok, hogy mikor kerül a frontvonalra a Trophy vagy vmi hasonló dolog. -
#20096 hmm...mikor a dzsíájdzsók kovi nyomdokaiba lépnek :) -
#20095 ez volt olcsó anno ruszki tiszt ment haza a kivonuláskor és eladta a fegyvereit. -
#20094 Az sem egy gyakori látvány. :))) -
#20093 8,32-es mauser? fater azzal pufogtat :) -
#20092 Hát itthon én még nem láttam olyan vadászt, aki 7.62x39mm-es lőszerrel vadászott volna, a 7.62x54R is ritkaság (pár moszin-nagat, meg buherált Dragunov előfordul). :) -
dara #20091 Akkor tilos lenne polgári célra 9x19 Luger-t vagy 9x18 Makarov-ot venni. A 7,62x39 és a 7,62x54R ismereteim szerint kedvelt a vadászok körében. -
#20090 [URL=http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1074537255#20056]#20056[/URL]-re valaki? -
#20089 Ja és szupertitkos most fejlesztették az egyetemen.
Persze csak feltevés de ha mégis nyomjelzős lövedékkel lőttek azt ,hogy hozták össze. -
#20088 Ilyenkor sajnálom a hírszerzőket. Gondold el, frissen kiküldött ügynök nézi a TV-t, és elképedve látja, hogy Magyarországon már a sportlőtereken is nyomkövetős lövedékeket használnak. Lebuktak a sok díjat nyert magyar lövészek... :D -
#20087 Persze..celkovetos, hokameras, celpontazonosito ,inteligens loszer...miert nem nezed kis az agyas ujsagriokbol ezt?! -
#20086 AMúgy a média megint ügyesen bakizott. Állítólag egy sportlövészetre átalakított AKM-ből kilőtt "nyomkövetős" lövedék is okozhatta a tüzet.
A nyomjelző biztos nem hangzik olyan érdekesen.