95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • modellmaker
    úgy tudom ezekenél a modern harckocsiknál már van vmi védelmi cucc (most meg nem mondom pontosan hogyan), hogy ha kint a sofőr feje, ergo nyitva van az ajtó amin kidugja kis buksiját, akkor nem lehet elfordítani a tornyot.
  • bgabor
    Ha hirtelen elfordul a torony, nem tesz kárt a sofőr fejében?
    (Persze a sofőr harchelyzetben nyilván visszabújik, de elvileg elképzelhető)
  • [NST]Cifu
    Akkor viszont azon a képen valószinüleg tényleg ez a rendszert láthatjuk működés közben. Mondjuk azt már korábban is feltételezték, hogy Kornet-E rakétákat is használ a Hezbollah az izraeliek ellen...
  • dara
    Generációváltás tipikusan akkor van, amikor valamilyen területen ugrásszerű fejlődést érnek el, és ez nem jár más területeken visszalépéssel. Ez utóbbi miatt nem jelentett új generációt pl az F-117A, mert bár ugrásszerűen lecsökkentették a rádiólokációs keresztmetszetét, ez viszont a repülési tulajdonságok erőteljes hanyatlásával járt és elektronikai szempontból is visszalépés volt a radar hiánya. Az F-4 nem jelentett igazán előrelépést semmilyen szempontból, pl a Crusader is képes volt több feladat ellátására.

Az izraeli hktervről illetva az üzemanyagtartályok elhelyezkedéséről: a gázolajnak jelentős lángkioltó képessége van. Ha csak rövid ideig éri a láng, akkor azt simán kioltja. Márpedig egy kumulatív sugár nem éppen tart hosszú ideig.
  • [NST]Cifu
    Irgum-burgum, ezen törjük Seaweed-el a buksinkat két hete, te meg tudod rá a választ, csak éppen illuminált állapotba való kerülésed megakadályozza a felvilágosításunkat.
  • Seaweed
  • kiskorúbézoltán #20210
    A dobozok egy - az orosz Stora-hoz hasonló - aktív védelmi rendszer részei . Ha besugárzás éri akkor a megfelelő irányba a megfelelő (álcázó) töltetet lövi ki . A nevét most meg nem mondom , majd talán holnap , ha kialszom a mai söröcskét .
    Ha jól emlékszem akkor bizonyos szögben - vízszintesen - el is tudnak fordulni , ha nem akkor többet ittam mint gondolom ...
    Bocsesz ...
  • [NST]Cifu
    Én már egy ideje kerülöm ezt a 4. generációs dolgot, mert már vagy tucatnyi megállítást olvastam/hallottam rá. Mindenki másképpen értelmezi a generációkat. :)

Van olyan osztályozás is, amelynél az F-4 az első 4. generációs gép, mivel már alapból többfeladatúra tervezték (ami nem teljesen igaz, de részletkérdés :)).
  • dara
    Ezt a 4. generációt miért kell kihangsúlyozni mindig a Gripen-nél, ha az F-16-tal, vagy MiG-29-cel hasonlítja össze valaki? Az F-16 és a MiG-29 is 4. generációs. Az első 4. gen gép az F-14 Tomcat volt. Jelenleg új generációt csak az F-22 jelent, és hozzá fog csatlakozni az F-35. A többiek egyelőre csak papíron léteznek, vagy még úgy se.
  • [NST]Cifu
    Mi mást lehetne kilőni belőle? Hát mivel az IDF alapvetően városi harcra van kihegyezve, például repeszgránátokat. De lehet infravörös csalit ill. zavarót (IR rávezetésű rakétáknál), esetleg világító töltetet. De ezek egyike sem különleges vagy egyedi dolog.

Ami az elhelyezést illeti, nézd meg például a Galix rendszert az Strv 122-őn:

[center]
    (továbbá a képen jól látható a sofőrnek kialakított "fejtér" a kiegészítő páncélzat alján:))
  • Seaweed
    Nem erre celoztam. Arra celoztam hogy mast (nem tudom amugy! Mit lehet?!) is alkalmazhatnak abbol mert mas tankokon, mas orszagok remekein eppen eleg egy cso, egyik vegen lezarva erre a feladatra.
  • [NST]Cifu
    Mert azt hittem (a jelek szerint tévesen), hogy erre célzol konkrétan. :))
  • [NST]Cifu
    Igen, tény, hogy én is a motort (ez esetben diesel-motororral hajtott generátort) tenném ki előre, mivel annak elvesztése még nem akkora gond (az akkumulátorokkal még ki lehetne jutni a veszélyes zónából talán). De valószinüleg azért került oda az üzemanyag, mert jobb helyre nem tudták elpakolni (ha megnézed, azért elég szépen bele van zsúfolva minden... :)).
  • Seaweed
    Kisse felemagyarazod a dolgot! En azt mondtam hogy gyanus az a nagy vetocso. Masra is hasznalhatjak mint fustgenerator vetocsonek. Erre kapasbol osszekapcsoltad (MIERT?) valamifele onvedelmi rendszerrel! Szo nem volt errol! Kulon-kulon volt de te nem ertem miert kapcsoltad ossze?!
  • [NST]Cifu
    Tisztelem és becsülöm az izraeli fegyvermérnökök tudását, de azért kétlem, hogy az 1980-as években (akkor jelentek meg ezek a "dobozok") nekiálltak a harckocsikra (mondjuk) kis fázisvezérelt radarokat szerelni. :)

[center]
    Merkava Mk.1 az 1980-as évekből, azokkal a dobozokkal

Merkava Mk.2D változat, látható a doboz, és bennük a 6-6 furat (vagy hengeres nyílás :))
    Az elhelezésük és az irányuk, valamint a rögzítésük szerintem nem illik bele abba a képbe, hogy ezekből rakétákat indítsanak...
  • Cnut
    Igen és neki a legrosszabb :) Én arra gondoltam hogyha legelől lenne a motor akkor találat esetén nem gyulladna ki olyan könnyen. Itt a képen elég elől van még az aksi is ami tovább növeli a veszélyt. Természetesen hatványozottan jobban bízom az izraeli mérnökök ezirányú tudásában mint a sajátomban.
  • [NST]Cifu
    Nem akkora hülyeség, mint elsőre gondolnád. Az üzemanyag ugye diesel-olaj, ami nem robban, csak ég. Amire pedig Pras már rámutatott, ha valami átüti a test homlokpáncélzatát, akkor ott már úgyis olyan szintű károsodás várható, hogy az üzemanyag már nem oszt és nem szoroz. Gondolj bele abba, hogy hagyományos felépítésű harckocsi esetében ott a sofőr ül...
  • Seaweed
    Miert vagy foldhoz ragadt?! es miert csak arbocban es nagy gumoban a vegen tudsz gondolkodni?! mi van ha a feluletek ki vannak teritve?! A mai mikroelektronikai vilagban...
  • PrasCo
    Szerintem az még éppenhogy korrekt, ha belegondolsz, még ott rendelkezik általában egy harckocsi a legjobb páncélvédettséggel, tehát ha ott átdurrantják, akkor mindenhol átdurrantják...
  • Cnut
    Szerintem már az sem hogy a legelejében van a nagy "FUEL"
  • [NST]Cifu
    Nem is hülye ötlet. Bár az elhelyezésük ez esetben nem túl szerencsés...
  • [NST]Cifu
    Én eddig csak ilyen megjelölésben láttam, hogy más feladatot is látnának el... hát érdekes lenne.

Mindenestre ez esetben hol a radar akkor viszont, amely érzékeli a közeledő rakétát (mint az Arena radarárbóca)?
  • AKSURV
    Aki esetleg otthonosan mozog a héber nyelvben, segíthetne a pár dolog megfejtésében, például hogy mik lehetnek a torony elött két oldalt a harckocsitest felső részén látható szürke "pálcák".

Tip.
    Hütőrácsok.
  • Seaweed
    Vegulis az elvek amik ezen a kepen vannal nem "hulyesegek"! A nagy kerdes itt az hogy ezt hogyan fogjak megvalositani?!
  • Seaweed
    "Egy érdekes kép, az MP.net-en rögtön azt feltételezték, hogy ezen a képen működés közben látható a Thropy.
    Mivel azonban maga a Thropy egyetlen képen sem látható harckocsira felszerelve, mások szerint az látható, hogy egy páncéltörő rakéta valamiért a harckocsiről lepattanva (?) vagy esetleg a harckocsihoz való érkezés előtt robbant fel.
    Szvsz a Merkava itt a gránátvetőjéből lőhetett ki valamiféle füst vagy IR zavaró töltetett.
    "

Azert volt nekem gyanus az a kep amit anno beraktam a videorol hogy tul nagyok azok a kodgranat veto csovek! Tuti hogy nem csak kodranatvetesre hasznaljak!
  • [NST]Cifu
    Izraeli elképzelés a következő generációs harckocsiról. A meghajtás diesel-elektromos elvű, a torony a löveggel, az automata töltőberendezéssel és a lőszertárolóval a személyzet kabinja elött különválasztott egységet képez. A 2x2 lánctalp lényege, hogy ha az egyik oldalon valamelyik lánctalpat sérülés éri (akna, rakétatalálat, stb.), akkor nem válik teljesen mozgásképtelenné a jármű.

Aki esetleg otthonosan mozog a héber nyelvben, segíthetne a pár dolog megfejtésében, például hogy mik lehetnek a torony elött két oldalt a harckocsitest felső részén látható szürke "pálcák".
  • [NST]Cifu
    [center]
    Izraeli "kiállítás" a Hezbollah-tól lefoglalt fegyverekről és felszerelésekről

Egy érdekes kép, az MP.net-en rögtön azt feltételezték, hogy ezen a képen működés közben látható a Thropy.
    Mivel azonban maga a Thropy egyetlen képen sem látható harckocsira felszerelve, mások szerint az látható, hogy egy páncéltörő rakéta valamiért a harckocsiről lepattanva (?) vagy esetleg a harckocsihoz való érkezés előtt robbant fel.
    Szvsz a Merkava itt a gránátvetőjéből lőhetett ki valamiféle füst vagy IR zavaró töltetett.

Kilőtt Merkava (talán Mk2.?)
  • Thanatos
  • marcio mela
    AKS-74U video
  • SZU
    Uhm. Bocsi, csak nem volt linkként beszúrva, így elsiklott felette a tekintetem.
  • Seaweed
  • [NST]Cifu
    De biza, épp elég politikai kötekedést töröltem már az elmúlt 20000+ hsz.-ből. Ami az én politikai vallásomat illeti, az konkrétan semleges. Egyik politikai párt sem érdekel, sem pozitív, sem negatív értelemben. Ugyanez igaz a pro-amerikai és anti-amerikai nézetekre is. Az amerikapártinak amerikaellenes vagyok, az anti-amerikainak meg amerikaibarát. Ez már megelégedéssel tölt mondjuk el. :)

Ami pedig a kötekedést illeti, te voltál az, aki egy hsz.-ben cionista ellenesen szólaltál fel libanoni és palesztin áldozatokat mutogató képekkel. Ennyire nehéz megérteni, hogy ez a topic nem erre való? Ha ennyire csak ez érdekel, akkor mondom, ott az index polidili, ott bátran ki lehet élni ezirányban magadat. Itt, ebben a topicban nem. Pont.
  • Fenrir
    Nem, az ellen nem véd...
  • Sadist
    Atomtámadás ellen is véd?
  • Animefox
    1 kötekedő politikai beszólást még nem töröltél. Persze talán azért mert a te politikai igazadat mondja?
  • Seaweed

• Bucser
    Az hogy a gripen nem a "mienk" és lízingeljük egy nagyon okos döntés. Ugyanis ha esetleg megsemmisül egy az nem a mi kontónkra verik hanem a tulajdonos feladata az elvesztett gép pótlása. Ugyanis fix számű gépet bérlünk és a szállítónak ezt a számot fent kell tartania.

"Az a szintű elfogást amire a magyar légtérben szűkség van, minden modernizálás nélkül csak szintentartással is képes lett volna ellátni a MH"

Pont ezzel a felfogással van gond. Ugyanis a NATO szerepvállalásban nem csak szárazföldi csapatok vannak. Nem csak a saját légvédelmünk ellátása lenne a cél hanem az összevont NATO hadműveletekben való részvétel is. Ez kb olyan mint az hogy mire felgyorsul kirepül az országból.... Broáff kategória.

• Seaweed
    "Belgák a lánctalpas technikájukat szintén "kidobják", beleértve a Leopard 2-eseiket is, helyette páncélzott terepjárókat és Mowag Piranha 8x8 járműveket vásárolnak..."

Nah ez szep...de ok vesznek is..mi meg csak kidobalunk...(de a kornyekunkon jopar orszag hasonlo helyzetben van.."vesznek is"!)
  • Seaweed
    kmm : #20156 !!!
  • [NST]Cifu
    Ez a lényeg. Bármilyen fegyverrel müxik nem nekünk kellene felárért integráltatni fegyvertipusonként. Ez volna az igazi rugalmas alkalmazás, mert elég lenne a pilótákat kiképezni a fegyverre, ha szűkség lenne rá csak akkor vennénk meg nagyobb mennyiségben, és olyat amire akkor szükségünk van. Persze ez se menne egyik másodpercről a másikra, de mindenképpen gyorsabb lenne mintha akkor kezdenék el a szoftver irni hozzá.

A katonai beszerzések döntéseinél csak a legritkább esetben van rá példa, hogy tisztán katonai szempontból mérlegelnek.... :)

Tényleg Cifu mennyibe kerül egy baka amerikai GI szintű felszereléssel és mondjuk G36-al való ellátása?

Az amerikai baka felszerelése is nagyban változhat, de az egyenruha, a hám, egyébb kiegészítők (camelback, kulacsok, öv, hátizsák, stb.), ballisztikai mellény, sisak, éjjellátó, rádió, és a fegyver együtt nagyságrendileg három-négy millió forint lehet (erősen függ mondjuk attól is, pontosan miből milyet veszel, egy hám kerülhet 10e Ft-be, de 100e Ft-be is).