Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SZVSZ egy jó lövész+jó puska+jó távcsõ kombóval nem túlzás a dolog . Igazán jó lövészek 4-500 m-rõl 7,62-es AK-val (ideális körülmények között) 2-3 lövésbõl leszednek egy álló célt , SZVD-vel ezen a távolságon egy fej méretû cél 1-2 lövés . Egy jó vadászpuska pedig sokkal jobb ballisztikai paraméterekkel rendelkezik mint egy SZVD , legalábbis így gondolom , mint mondtam ebben a kérdésben meglehtõsen tájékozatlan vagyok .

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Punker
nem is rossz ötlet 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

mondom meglehetni mindent meglehet... kidobsz egy követ egy repülõgéprõl és az "kis" mákkal pont az elnök fejére esik és azon nyomban szörnyethal 😊

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Punker
ha jól emlékszek be volt ide linkelve az afganisztáni több mint 2 kilóméteres lövés....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
szal tény hogy faternak mákja volt ott akkor de ettõl függetlenül a lényeg az hogy meglehet csinálni.

és még ugy is majdnem lehetetlen... 😊

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Punker
1000 méteren túl már lövész + írányzó nélkül reménytelen mert nem tudsz egyszerre célt keresni célozni + a széllel és hasonlókkal törõdni.

[NST]Cifu
Két német vadászgép összeütközött a levegõben észak-németország felett. Két ember meghalt, ketten sikeresen katapultáltak. Az idõ tiszta volt a baleset idején.

Mivel négy emberrõl beszélnek, a gépek valószinüleg vagy Tornado-k, vagy Phantomok lehettek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

miért vaddisznót korházba szokták vinni? nem si tudtam 😊

amugy meg nem akkarok senkit emgbántani vagy hitetlenkedni de az ilyen történetek alapján az a 700 méter max 400 volt és még igy is profi lövész a fater, persze ettõl még lehet lövöldözni messzebre is találva de ott már inkább a szerencsén mulik a dolog mint a felkészültségen... 😊 és akárki lehet akármilyen jó lövész is 1/1.5 km fölött már nem fog olyan egyszerüen célbatalálni a legjobb mesterlövészpuskával...
araboknak meg fölsöleges iylennel szenvedni, mert ha már igy felkészülnek sokkal egyszerübben is el lehet intézni a célszemélyt 8elvégre pl amerre jár nem lehet mindent 100%osan biztositani és robbanszorrel vagy egybekel egyszerübben emgodlhato a dolog 😛, ha meg 100%os biztositás lenne akkor meg mesterlövészel se menne senki sokra 😛)

PREMIERE1

\"... népszavazás döntsön a nép szavazásból történő kihagyásáról ...\"

Punker
vaddisznót leszámítva fölösleges is lenne, az viszont durva tényleg hogy a vaddisznó milyen sebeket kibír...

lehet de a vadat nem szokták korházba vinni rögtön 😄DD

Punker
az igaz

[NST]Cifu
Kutya az volt, csak nem találták a vadat, aztán kiderült, hogy szerencsétlen pára még elért valami kukoricást, azt a káromkodást ami ott volt... 😊))

Hogy hol kell meglõni, az egy dolog, hogy hol találja el a vadász, az meg a másik - optimális esetben ugye a kettõ egyezik, de sajnos olyan is van, amikor nem...

Punker
pár éve

Punker
én is most akarom majd megcsinálni

Punker
ezért kell vadisznó vadászatra kutyát vinni meg persze apróvadhoz is, õz/szarvas esetében nem nagyon kell, + emlékezetem szerint a vadászvizsgában benne van hogy nemesvadat hol kell meglõni.

[NST]Cifu
Akkor az nem mostanság volt gondolom...

[NST]Cifu
Mondjuk én is csak most készülök a vadászvizsgámra, szóval én is inkább csak külsõ szemlélõ tapaszatalattal rendelkezek... 😊))

Punker
egyik dombról a másik dombra a lõállás 1 közönséges fa volt ami viszont takart is hogy a vad ne vegye észre, a csúzliról majd hétvégén megpróbálok fényképet csinálni

[NST]Cifu
Hát ahoz nagyon szerencsés lövés kell, sok esetben ugyanis még valóban profi lövészek, 30 éves tapasztalattal sem tudnak egyetlen lövésböl azonnal halált okozó (szív) lövést elérni. Aztán lehet caplatni megkeresni, hogy merre múlt ki a vad 😊)

Én úgy tudom , hogy a vadászok kifejezetten ügyelnek rá , hogy ne csak sebezzenek , hanem az elsõ lövés végzetes legyen .
Mondom ezt úgy , hogy a közelébe se jártam még vadászatnak . 😊))

[NST]Cifu
700 méterrõl? Felteszem mindezt nyilt terepen, lesállásból, kitámasztott (esetleg álványos), minõségi fegyverrel, jó optikai irányzékkal (és jó távcsõvel, ilyen távolságból még azzal sem könnyû eldönteni, hogy lõhetõ-e a vad). Ez nem tünik hihetettlennek, de val'szeg nagyon jó lövõ, és volt egy kis szerencse is benne.
Amilyen vadászaton én voltam eddig, ott max. 300 méterre lõttek, és már az is ritkán talált (igaz, nyilt irányzékkal)...

Punker
nemes vadnál könnyû a helyzet mert iratlan szabály szerint csak álló vadra lehet lõni hogy az elsõ lövés végezzen vele, így megtisztelve az állatot és megkimélve a trófeát.

Punker
szerintme a cucc beszerzése és a megfigyelõ+lövész kiképzése simán kijönne 200 000 $-ból szerinted ennyit nem érne meg az araboknak?

másik meg hogy a nagyvad és vadászat kicsit más helyzet mint egy merénylet stilusu dolog, mert vadászatnál elég ha mozgásképtelené teszed a szegény állatot , viszont merényletnél optimális esetben az elsõ vagy max a második lövésnek halálosnak kell lennie vagy legalább oylanak hogy amig a korházba viszik az áldozatot az alatt halálozzon el...

jó hát mákal minden megy meg a körülményektõl függõen de amugy 700 meg egy km között is az a 300 méter kruvasokat számit hiába van akármiylen csodapuskád...
ahoz meg hogy 2 kmröl akár egy teherautot is eltalálj olyan felkészülés, csapatmunka meg egyébb dolgok kellenek hogy a még az usa hadserege se probálkozik iylesmire okitani drága hiperszuper katonácskáit... 😊

Gondolom , nem tegnap kezdte az öreg !

Punker
úgy értettem hogy értékelhetõ pontossággal hozza, gyakorlatilag nagyvadat lõtt már ki az öreg ilyen távolságból szal valszeg embert is le lehet szedni vele

csak az felejted ell hogy az hogy miylen távra lõ valami meg hogy miylen távolságig lehet célozni kurvára külömbözik...
enyi erõvel 10méteren kilõsz egy golyot kisisztolybol amin szárnyak vanak és ha mákodvan jópár száz vagy több kilométerel odébb fog repülni... 😊

Glpetyus
Milyen Mauser???

Punker
a 700 métert fater 8.32-s Mausere is simán hozza....

[NST]Cifu
És akkor a szennyezett városi levegõ torzítását még bele sem vettük 😊))

1. Nem hinnem hogy konnyeden be lehet szerezni akarmelyik emlitett fegyvert, valamint nem egyszeru kozlekedni vele.

2. Pont erre probaltam utalni, hogy hiaba mesz fol magasra, egy varosban nem latsz el tul messzire. Marmint haztatok folott igen, de utcaszinten nem igazan

[NST]Cifu
Ezekkel a nagy ûrméretû mesterlövészfegyverekkel az a baj, hogy ilyen célra csak korlátozottan használhatóak. Egy 12,7x99-es (ismertebb nevén: .50 BMG) mesterlövészpuska lövedékének torkolati sebessége olyan 850-870m/s. Egy két km-re lévõ célig az út legjobb esetben is három másodperc, de inkább négy. Jó, mondhatjuk, hogy akkor a himnusz alatt lövik le - csak képes az átkozott célpont négy másodpercig mozdulatlanul állni.
Igen ám csakhogy ilyen távolságon a sokat emlegetett 1 MOA vagy jobb érték nyilván szélcsendben érhetõ el, szóval még plusz imádkozhatunk azért, hogy szép, csendes idõ legyen (ne feledjük, azt feltételeztük, hogy magas helyrõl lövünk!).
Érthetõ, hogy bár folyton felhozzák, hogy hú, ilyen, meg olyan messzirõl is el lehetne találni egy embert, de a legtöbb esetben a mesterlövészek 300 és 700 méter közé teszik a reálisan eltaláható céltávolságot. Ilyen távolságra viszont nem szükséges ilyen böszme nagy fegyver, megteszi a kisebb kaliberû, nagy torkolati sebességû lõszer is (.300 Win mag., 8.60x70mm, stb.).

Az ilyen nagy ûrméretû mesterlövészpuskákkal inkább könnyû jármûveket, géppuskafészkeket, egyébb védett objektumokat célszerû támadni...

Glpetyus

Punker
vagy Gepárdot

Glpetyus
Célszerü lehet egy Barret tip. fegyvert használni,akkor mindegy hány testõr van elötte.

Punker
magas épületekrõl nagy kaliberrû fegyverrel tuti ki lehet lõni...

Milyen fegyverre gondolsz? Varosban szerinted mekkora tavolsagokat latsz be? Valamint ilyen 1-2 km-rol legjobb esetben is egy embert tudsz eltalalni (testreszre nem tudsz celozni), aki korul ott ugral jonehany testor, nem hinnem hogy lenne tiszta lovonalad.

Punker
a jelenlegi puskákkal 2 km-rõl is ki lehet lõni egy célpontot szerinted egy nagyvárosban kitudnak szûrni minden lehetséges lõállást?

[NST]Cifu
Boeing Unmanned Combat Aircraft Drops First Weapon - ST. LOUIS, March 24, 2004 - ez volt az elsõ bombavetés, én errõl akartam írni 😊))

Boeing Unmanned Combat Aircraft Makes Aviation History - ST. LOUIS, April 18, 2004 - ez pedig az SBD ledobása, amely 18-án volt... 😊

Glpetyus
Köszi a linkeket,érdekes

rájöttem mit akartál
tévedés, tegnapelõtt volt, nem egy hónapja
robotplane@yahoo

[NST]Cifu
Pontosan, biztonságtechnika terén a mesterlövész-elhárítás (Counter-Sniper) taktikája egy külön tudományág 😊)

Epp ezert vannak a helyi mesterloveszek is a tetokon es figyelik a kornyeket. Most is, mikor itt volt az izraeli allamfo, nem veletlenul irtak/mondtak be, hogy a vedett utvonal kornyeken a t. lakok ne nagyon ugraljanak az ablakok kornyeken, ne lengessek a fuggonyoket, stb 😊

Punker
pedig szerintem még mindig 1 távcsöves puskával lehet legkönnyebben leszedni bárkit ilyen helyzetben

[NST]Cifu
Egy ilyen alkalommal a kocsi utvonalát több száz, de inkább több ezer rendõr (és/vagy katona) és biztonsági ember biztosítja. Nem kizárható, hogy így is lenne lehetõsége egy mesterlövésznek, de a kockázat elhanyagolható. Ugyanakkor egy kis méretû kézifegyver reálisabb veszély, ezért ezt tekintették fõ kritériumnak.

Punker
pedig elég csábító célpont egy sniper számára, azt hittem valahogy megspeckózták de ezek szerint nem.