Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Punker
nem azt mondtam hogy te szúrtad el hanem hogy az oldalon vannak rosszul

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Nyers

My Life for Freedom!

Punker
szerintem valamit elszúrtak mert ez ugyanaz a két csúzli,
a hosszabb csövû "nehéz" verzió-nak pontosan mi a neve?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

traXion

Ez is A1

traXion
L85A1
" style="max-width:100%;height:auto" loading="lazy" />

L85A2

Ott kezdõdik a dolog, hogy a szurony nincs ráhegesztve a puskára, így a katona akkor veszi le és akkor rakja fel amikor akarja. Tehát, amikor "szalad a mezõn", akkor természetesen leveszi, amikor viszont közelharcra is esély van, akkor felrakja. Miért ?

- ha kiürül a tár, akkor hosszas tárcsere helyett esetleg ezt vágja bele az ellenbe
- netán ha az ellen a filmekben látott harcmûvészeti figurákkal le akarja szerelni a katonát, és valami miatt nem lehetséges egy sorozattal kipreparálni, akkor fegyver hátrahúz, döf és nyársal.
- ha elfogy az összes töltény, akkor még mindig van harcértéke a fegyvernek

A célzást (mivel közelharcra szánt kiegészítõ) úgy gondolom nem rontja le drasztikusan, és mivel nemigen nyílik lehetõség több száz méterre lévõ ellenség célbavevésére, ez annyira nem is számít.

Tény, hogy a két világháború óta rengeteget veszített a jelentõségébõl, de 10 helyzetbõl 2ben igencsak praktikus tud lenni, és ha már a katonáknak rendszeresítettek valamilyen harci kést, akkor teljesen ésszerû, hogy 'kompatibilissé' tegyék ezt fegyverre szerelhetõ szuronynak.

Punker
arról a csúzliról szúrj be plz pár képet, ha lehet mind2 verzióról

[NST]Cifu
Igen van. Erre mintapélda az angol SA80 (L85A1), amely szórásképe jelentõsen leromlik a szurony feltûzése után.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Tikal
nem, csak tetszett a kérdés, azon derultem :)

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

nem estünk át ez pont ugyan az amit te hajtogatsz ..., ugyanazon alapul hogy a másik hatékonyabb jobb stb akkor minek ez? ...
és tény hogy addig tartana mert makacs vagy és soha nem ltánád be hogy nincs igazad ebben :P

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

I.C.ram
Najó átestünk a ló túloldalára, dem ár mondtam, hogy zárjuk le, mert csak egy hajnalba húzódó vita lenne belõle :)
Nagyon láma volt ?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

ezért modnom énis hogy simán elfogadható...
és nem ront annyit a célzáson közelre hogy az nagy hátrányt jelentsen...
az elöbbivel én csak arra reagáltam hogy tényleg kibillenti a sulypontot de azt nem modnta hogy ez adott helyzetben oylan szörnyû lenne :)

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Tikal

van

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
csak azért kérdem, mert ha már felteszik akkor gondolom nem messzire akar vele loni ahol fontos lehet még ez a kis változás is, hanem monjuk kozelharcra készül, vagy tomeget fel tartani mint a képen láthatjuk esetleg belopakodni vhova és álmukban megolni az ellent :DDD

Szerintetek van alapja annak , hogy a feltûzött szorony miatt a csõtorkolaton kiáramló gázok utóhatása asszimmetrikus lesz és ez jelentõsen ronthatja egy fegyver szórásképét ?

nem nagy mert nem nehéz de attól még bármiylen kis sulypontváltozás sem tesz jót a célzásnak ,de még igyis simán elfogadható :)

Miért off ha a témához tartozó kérdésben néhányan nem értenek egyet , a kevesebb ismerettel rendelkezõk meg kérdeznek ?

Tikal
ez miért off? :) témába vág

jol szétoffoltátok a topicot ezzel a baromsággal :(

Tikal
szerintem nem lehet nagy a sulypont változás, elvégre nem olyan nehéz a bayonett sem, meg aztán ugyis tele õpakolják azt a szar m4-et mindenféle lámpával suppressorral stb :)

szvsz teljesen egyértelmû...
kb ált 8.ban fizikaóra :)

biztos hogy lehessen na nagyinak jó fotokat csinálni

Ezt a súlypontváltozásos témát kipróbáltátok vagy nem is kell kipróbálni , mert teljesen egyértelmû a dolog ?
Bocsi ha nagyon láma lenne a kérdés !

ilyen szempontbol mezõ közepén m16ot se használják hanem távolrol tüzérségel vagy rakétákal vagy légierõvel szétlövöldözik az ellenséges harci csoportosulást...
magányos ellenséges katonák meg nem mászkálnak mezõn mert normális ember egyedül nem megy nyilt terepre de még ha vanak 10en akkorse nagyon :)

Tikal
akkor miért nem képezik ki õket arra is hogyan kell loni ijjal? végulis jo ha tudják de már ugysem fogják használni.

Én csak azt nem értem hogy feleslegesen akkor minek képezik ki oket?

Ép elméjû katona nem használja? És ha mopndjuk kiürül a tár, nincs ideje újratölteni, és rohannak felé az emberek? Akkor mivan? Idõt kér?

War. War never changes.

I.C.ram
Én ezt mondom. :) "hogy a mai harcoknál..." :)

Jó mindegy túlerõben vagytok megadom magam! :)
I.C.ram
Olyat nem fogsz látni, hogy a fut a mezõn a katona, te meg megvárod míg odaér, aztán jöhet a verekedés.

Azért zavarja, mert ugyen nehezíti a csövet, de ezt már mások is leírták továbbá beleakad mindenbe.
Punker
inkább mond azt hogy a jelenlegi harci helyzetekben nem használják......

Punker
"- miért zavarja a célzást a fegyverre szerelt szurony ?"

mert megváltozik a súlypont....

I.C.ram
Najó erre például jó :D
I.C.ram
Te vagy a nehéz eset, mert nem bírod megérteni, hogy mit akarok végre megértetni veled. Csak annyit, hogy lehet, hogy kiképzik õket erre, de éles harcban soha nem használják többet.

Igazad van én voltam a hülye, hogy az általánosítással kezdtem. Tehát általánosítottak, de épp elméjû katona nme használja.
Tikal
nahát milyen hasznos is lehet tömeg feltartoztatásban, nem is gondolnám :D

Tikal

Ööö ... lenne néhány láma kérdésem :
- a mai , modern hadviselésben már csak a helységharcokban képzelhetõ el közelharc ?
- miért zavarja a célzást a fegyverre szerelt szurony ?
- mit takar az a kifejezés - jelen szövegekben - "általánosítva" ?

Tikal
õket is ökörködésre tanitják...

Tikal
de nehéz eset vagy...

most akkor van az m4-hez bayonet vagy nincs?
ha van akkor nyilván azzal a céllal hogy a megfelelõ helyzetben használják is.

I.C.ram
Más az, ha a 2 állammal távolabbi nagyinak csinálnak ökörködõs képeket, és más az, ha a csatában azzal nyomatják éles helyzetben.
Tikal

mivel nincs általánositva mint tudtuk meg, ezért ezeket a katonákat feketén, házilag gyártott bajonnettekkel láthatjuk a képeken.

Punker
épp az hogy a városi harc bizonyos dolgokban hasonlít az I. vh-hoz, és azt gondolom elismered hogy egyszerûbb leszúrni az ellent mint puskatussal agyonverni.

I.C.ram
Pff most írtam le, hogy ahol közelharcra lenne szükség, azaz mai hadviselésben csak is kis területek, szobák, házak, ott csak akadályozná a mozgást.

Ez nem az I. VH, ahol berohantak a löveészárokba aztán ment a kaszabolás. Régen még nem votl fölösleges, hisz régen még a kardozás is tok alap dolog volt az I. VH alatt. Mára tök feleslegessé vált.
Punker
ember értsd már meg hogy bajonettet csak közelharcban használnak...

I.C.ram
Jó akkor úgy mondom, hogy soha nem használják bayonettként, nem véletlenül, egyrészt mert az amúgy is hosszú M16 még hosszabb lenne, ami célzásban, mozgásban csak akadályoz. Egyedül a nyugati országok közül, asszem a franciáknál van csak "általánosítva" a bajonett a FAMAS-on, de az jóval rövidebb fegyver mint az m16.
traXion
így van.

"NINCS ÁLTALÁNOSÍTVA" mit jelent ez ?

Punker
az amcsik-nál a szolgálati kést több célra lehet használni pl. drótvágó is és e mellett bajonettként is használható...

I.C.ram
NINCS ÁLTALÁNOSÍTVA! MAx annyi, hogy olyan késeket adnak, amiket fel lehet rakni, de szerintem még te sem láttál M16-on bajonettet.
Punker
de van csak nincs a fegyverre rögzítve...