Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sadist
Mint egy LAN partyn <#idiota> Egy néhány négyzetméteres teremben ülve mindenki a monitorokra tapadva 😄

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Simán nem. Azt mondták hogy a kést tartó kézre célzott, ehhez képest a csuklyás izmán át a tüdejét és a gerincét találta el a golyó. Ha meglövi a lábát elmenekülni valószínûleg nem tud, a kést meg egy földön fetrengõ részeg embertõl már csak el tudják venni.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
Aki nem bírja a bezártságot, annak mondjuk problémás, de õ meg akkor döntsön: ha matróz akar lenni, akkor tengeribeteg lesz, vagy klausztrofóbiás. <#idiota>

BTW, nekem nem tûnik túl klausztrofóbiásnak, ez egy svéd Gottland-osztályú D/E tengeralattjáró vezénylõterme.
(És igen, a háttérben bal oldalon látható egy szõke hölgy... Mindjárt jobban hangzik, nem?😊)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Tikal
Szerintetek jogosan használta a fegyverét az a rendõr aki tegnap tarkon lõtt egy részeget mert nem tudták ketten lefegyverezni? A részeg egy késsel hadonászott és két rendõr gázsprayvel és gumibottal nem birta megállitani.... hm
ha jol emlékszem egyikotok rendõr...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Seaweed
"Vetocsoveket elarasztani!! Ertettem! Csovek elarsztva! Kettes-negyes tuuz!" 😄D
Bucser
csak a depresszió meg a klausztrofóbia😄 Bár ha rohamot kapok benyomnak egy torpedócsõbe és feltöltik vízzel😄

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Seaweed
<#idiota>
[NST]Cifu
Tengeralattjáróra kell menni, ott nem oszt és nem szoroz a legnagyobb vihar sem. <#vigyor3>

Punker
ok 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Ha be van hajtva a bipod, akkor végülis van egy rövid kis elõágy-szerûség, de tény, hogy nincs se elsõ pisztolymarkolat (mint pl. az AUG-on), se egy normális elõágy (mint pl. a FAMAS-on). Itt egy kép, hogy lõnek vele. (és egy apró javítás: Khaybar a rendes neve, a Khyber félreértés volt, elnézést)

Seaweed
De a legdurvabb a viharos tengeren a kisero rombolo...uhh..nah tudom miert nem fekszik nekem a matrozelet 😄...
Seaweed
<#eljen><#eljen><#eljen><#eljen><#eljen><#eljen><#eljen>
Nagyon jo! (...ejjj faj a sziivem....)
Érdekes ez a puska. A támasztókézzel hogy fogja meg ? Hõvédõ kesztyûben ?

traXion
M2

Seaweed
Azt a porbafingo homokturokat...en mar regen atomot adtam volna mindenek...
Jokis orosz atomot 😄
[NST]Cifu
A TOW és HK G3 / MP5 licencgyártás azt hiszem még a sah idején kezdõdött, és minõségileg rendben vannak. Ami azt illeti, az Irániak eléggé jók gyártástechnológiában, noha azért nem kell csúcstechnikás dolgokra gondolni, de azért nem csinálhatják rossz minõségben. Fejlesztések terén ugyan látható némi külsõ 'segítõ kéz', elég csak a ballisztikus rakéták fejlesztésénél az Észak-Koreai-Pakisztáni-Iráni tengelyre gondolni, vagy az új Safagh vadászgépre, amit a MiG-MAPO segítségével hoztak össze. De amúgy szinte önnellátóak, nemrég ugye saját szállítógép gyártásába kezdtek, kézifegyvereket, rakétákat (a válról indítható pct. rakétáktól a ballisztikus rakétákig), repülõket és helikoptereket gyártanak, sõt, olyan elsõre bonyolultabbnak tûnõ dolgokat, mint pl. éjjellátó szemüvegek és távcsövek. A TOW rakétákat is továbbfejlesztették állítólag, bár errõl nincs konkrét infom, csak utalást találtam ilyesmire.

Pár képes példa:

Az új Khyber (Kíber?😊) bull-pup gépkarabély gyártása, érdekesség: 5.56x45mm NATO lõszert tüzel...

A Khyber bemutatásának sajtótájékoztatója.
A fegyver elsõ blikkre kicsit FAMAS ill. Type 98 (kína) utánérzés.

AH-1 és Bell 206 (?) helikopterek felújítása a HESA-ban (Iráni rep.gép gyár).
A felújítás részeként lapos (LCD? TFT?) kijelzõk kerülnek a mûszerfalra, és az AH-1-ek úgy fülketetõt kapnak.

Az egyik átalakított/felújított AH-1.
Dolgoznak egy komolyabb feljavító csomagon is, négylapátos fõrotor, új FLIR, illetve beépített IR zavaró rendszeren.

Ezek az Iránban összerakott HK és egyéb cuccok (TOW) licenszben készülnek ? Illetve milyen minõségûek ?

42nd Intruder
Lent van.... és nagyon jó!

[NST]Cifu

[NST]Cifu
Emlékeztek az AH-56 'Cheyenne' helikopterre az 1960-as évek végérõl? Az AH-56-nál a nagyobb sebesség eléréséhez egy propeller került hosszirányban a faroktartó végére, amely tolólégcsavarként lehetõvé tette, hogy 408km/h-s végsebességet érjen el az AH-56, maximális hatótávolsága pedig 1400km legyen. Az AH-56 azonban túl bonyolult gépnek bizonyolt, tele gyermekbetegségekkel, és végülis dobták az egészet, utána pedig kiírták az AAH (Advanced Attack Helicopter) tendert, amelyen a YAH-64 gyõzött.
Nos, úgy tünik, hogy feltámadni látszik a tolólégcsavar elve, persze kicsit modernizálva. Még 2000-ben mintegy 26 millió $-os szerzõdés keretében nekiálltak a Tolóerõ-Vektoros, Gyûrûházas Légcsavar (Vectored-Thrust Ducted Propeller - VTDP) technológiai próbaváltozatának, a YSH-60F-nek az átalakításába. A tervek szerint ezzel a megoldással a helikopterek számára jelenleg elérhetõ, mintegy 270km/h maximális végsebességet sikerülne 440km/h környékéig feltornázni (a prototipus számára mintegy 400km/h a cél). Mindemellett a légcsavar által keltett légáram irányításával képes ellensúlyozni a fõrotor forgatónyomatékát, így kiváltva a farokrotort. További elõny, hogy a tolólégcsavar sokkal effektívebb üzemanyag felhasználás esetén, így egy H-60-as (Black Hawk) szériájú helikopter esetén a hatótávolság legalább a duplájára nõne.
A haditengerészet számára eredetileg a megoldás nem is a sebesség miatt érdekes, hanem amiatt, hogy az MH-60S helikopterek nem képesek egyszerre két aknamentesítõ készüléket húzniuk maguk után (erre a feladatra jelenleg a CH-53-asokat használják), reményeik szerint azonban az így nyert tolóerõ-pluszal már erre is képesek lehetnek. A terv azonban kissé belassult, miután a haditengerészet szembesült a tényel, hogy sokkal drágább lesz a fejlesztés, mint elsõre becsülték. Jelenleg a haditengerészet beleegyezett, hogy részben civil pénzbõl folytatódjon a fejlesztés, még azon az áron is, hogy így az FAA felügyelni a repengedélyt.

Fantáziarajz a H-60 VTDP változatról

A YSH-60F prototipus kb. 70%-ban már készen van, 2005 végén vagy 2006 elején szálhat fel elõször a tervek szerint.

És az õs: az AH-56.

42nd Intruder
Nem tudnád valahova felrakni, mert épp lassú volt a netem mikor szedtem le és mire leért volna letörölték, vagy lelállt a szerver. 😞
Elõre is THX!

Bucser
NEm pánikoltam én semmit😄 csak kíváncsi voltam, hogy mi történt😊 ennyi😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Nem kell itten a hangulatot kellteni, St már javította a bugot, és ezentúl a VIP-ek korlátozott ideig már szerkeszteni is tudják a hozzászólásaikat. Jól fog ez még jönni nekem. 😊)

(mondom én, hogy jól fog jönni, elsõre' hozzászálsaikat' írtam... 😊))

Bucser
Háhhhááá!!! látom átállították megint a fórum motort😊 Minden képes beírás el lett baxvca😄

Bucser
Szép videó!!!! Tetszett😊 Pláne az aelején hogy a Top Gun zenéjére mentek a lassú vágások😊

Iráni F14 egy Hawk rakétával a szárnya alatt

Kreativitásban nem szenvednek hiányt, az biztos....

Bucser
Az elsõ kép király😊 Tiszta Ramada a Nagy Durranás 2-bõl😊

[NST]Cifu
Egy kis Irán:

Hiába szídják, mégis a 'fattyú' amerikai gépekre a legbüszkébbek 😊)

Optikai tuningon átesett T-55

Mi ez? TOW pct. rakéta. Hol gyártották? Iránban...

Irak-Iráni háború. Egy újabb jól kiképzett katona... (az út közepérõl, állva...)

IIAF = Imperial Iranian Air Force (kb. Iráni Birodalomi Légierõ)

Iráni gyártmányú MP5K

Ja, látom 55k.

Mennyi volt?

XCoMA
A múltkor a Vaterán láttam eladó Panzerfaustot!/hatástalanított/ Ultraaaaaaa

Cifu írta:
"A külsõ tartályoknál meg csak bámultam ki a fejembõl bambán: ez meg egyáltalán hogy jutott eszükbe?!?"

A (nagyon)távoli repterekre történõ áttelepüléskor jól fog jönni. Más haszna nem nagyon van.

Yetike írta:
"Ehhez milyen codec kell ? Nekem 2-t nem játszik le."

Nekem a Media Player lejátsza mindet. Melyik 2 nem megy?

És egy újabb videó:
Spanyol Harrier landol a Garcia hadihajón.

Punker
mire sikerült oda jutnunk hozzá lemerült a gépem csak 1-2 képet tudtam csinálni 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ha mar Nimrod 😊 Tavaly tavasszal en is korbefotoztam ezt a peldanyt, amikor fent volt a varban. Itt vannak a kepek: http://chardonnay.math.bme.hu/~kajon/gallery/nimrod

Ehhez milyen codec kell ? Nekem 2-t nem játszik le.

[NST]Cifu
Fogalmazás terén (továbbra) sem vagyok épp toppon, de ez most így sikerült.

[NST]Cifu
Nagyon jó kis videók, de valahogy továbbra sem érzem túl meggyõzönek az F/A-22 manõverezõképességét...

A külsõ tartályoknál meg csak bámultam ki a fejembõl bambán: ez meg egyáltalán hogy jutott eszükbe?!?

Punker

[NST]Cifu
Akkor egy kicsit elõre kell menni. Magyarország az 1930-as években Olaszországtól vásárolt Aslando kisharckocsikat (szám szerint 65db-ot9, amelyek mindössze géppuskafegyverzettel rendelkeztek. Mivel az 1930-as évek végén nyilvánvaló vált, hogy a Honvédség felszerelése nem felel meg semilyen szinten egy esetleges háborúban, ezért körülnéztek a "piacon", hogy milyen könnyû harckocsit tudnak beszerezni. Végül Svédországtól megvették a Landsverk L-60B könnyû harckocsi licencgyártási jogát és a Ganz illetve a MÁVAG kezdte el gyártani ezen harckocsikat, majd 1938-ben rendszerbe is állították 38M Toldi néven, fõ fegyverzete egy 20mm-es páncéltörõ puska volt (ez már ekkor is elégtelen fegyverzet volt). A hadsereg közben páncéltörõ és légvédelmi feladatkörben is kereset egy megfelelõ jármûvet, és az L-60 alapján készült Landsverk L-62 önjáró légvédelmi ágyú alapján építették meg a Nimród-nak keresztelt magyar változatot. Az alváza annyiból különbözött a Toldi-étól, hogy fél méterrel hosszabb volt, és 5 futógörgõje volt, de ezek valamivel kissebbek voltak, mint a Toldié. A torony az L-62-esétõl némileg eltért, de ahoz hasonlóan felülrõl nyitott kiképzésû lett. A fõ fegyverzete a svéd eredetihez hasonlóan egy Bofors 40mm-es, L/60-as csõhosszúságú gépágyú lett, ezt már 1936 óta licencben gyártották itthon, sõt, az eredetileg hadihajókon alkalmazott gépágyúból magyar kérésre csináltak tábori változatott a svédek, amely aztán nagy siker lett: a 36M jelû vontatott gépágyút több ország számára is gyártotta a MÁVAG. 40M Nimród néven 1940-ben állították csapatszolgálatba, kezdetben mint páncélvadász és csapatlégvédelmi feladatkörben. Személyzete 6 fõbõl állt, ebbõl öt a toronyban foglalt helyet. A torony kiképzése gyártási problémákat okozott, a mintegy két méter átmérõjû, hátrafele elnyúlóan, fölfele pedig kúposan volt kiképezve, és hegesztéssel állították össze, és a bonyolult alakkal meggyûlt a MÁVAG szakembereinek a baja. A 36M 40mm-es gépágyú 3500 méteres magasságig és mintegy 4500 méteres ferde távolságig volt hatásos, a légvédelmi lövedékek 11 másodperces idõzítõvel rendelkeztek, így függölegesen fölefele lõve õket mintegy 4000 méteres magasságban maguktól felrobbantak (erre azért volt szükség, hogy a célt el nem találó lövedékek nehogy a baráti egységekre hullva okozzanak kárt). A csõtorkolati sebessége 850m/s volt, ami akkoriban igen jó értéknek számított, gyakorlati tûzgyorsasága 100-120 lövés/perc. A töltést töltõlécekkel oldották meg, ezek 4-4 lõszer tartalmaztak, és a zár fölötti adagolólécek közé kellett tenni õket. Folyamatos tüzelésénél két ember csak azzal foglalkozott, hogy biztosítsa az állandó lõszerutánpótlást a löveg számára.
A torziós-lengõkaros felfüggesztés (noha az L-60 harckocsi tesztjein az egyik legjobban dicsért pontja volt a jármûnek) rengeteg problémát okozott, mivel a 10 és fél tonnás önjáró gépágyú számára már alulméretezett volt (az L-60 mindössze 6.8 tonna volt, a Toldi I. már 8.5 tonna, a Nimród pedig a már említett 10.5 tonna).
A Nimród hamar összetûzéseket okozott a magyar katonai vezetésben, mert a légvédelmi parancsnokság és a szárazföldi parancsnokság is saját magának követelte õket. Az elsõ idõkben a szárazföldi parancsnokság alá tartoztak, de mikor bevetésre kerültek Szovjetúnióban, hamar kiderült, hogy csak a könnyû szovjet harckocsik (pl. T-40) ellen használható páncélvadászként, a közepes (pl. T-34) és a nehéz (pl. KV-1) harckocsik ellen teljesen tehetettlen. Ezután lassan, 1943-44-ben átvezényelték a páncélos és gyalogos csapatok légvedelmére, és ebben a feladatkörben végig helyt állt. A gépágyúhoz 150db lõszert vitt magával, a személyzet pedig 2-3db 39M Géppisztolyal volt még felszerelve önvédelemre.
Két szériát gyártottak belõle, az elsõ széria még Büssing benzin-motoros volt, a második széria mág Ganz gyártmányú erõforrást kapott.
Az egyik Nimród alvázon elkészítettek egy páncélzott betegszállító jármûvet, ezt 43M Lehel néven vették jegyzékbe, de csak ez az egy prototipus készült belõle.

40M Nimród fõbb adatai:

Legénység: 6 fõ
Tömege: 10.5 tonna
Hossz: 5.32 m
Szélesség: 2.30 m
Magasság: 2.80 m
Motor: 8 hengeres,155 lóerõs Büssing vagy GANZ VIII. VGT 107 benzin motor
Sebessége mûúton: 50 km/h
Sebessége terepen: 37km/h
Hatótávolság: 225 km
Páncélzat: 6-13 mm
Fegyverzet: 1 db 40 mm-es 36M Bofors légvédelmi gépágyú 150db lõszerrel

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Punker
lol

Seaweed
Nyeheheee

Punker

kaphatnánk egy leírást Cifu? a képet tegnap csináltam.

Nem mûködnek a linkek...
Innenlehet leszedni a videókat.
Remélem, ez már mûködik...

ghost cb
Ja, én. 😊

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

Sadist
Valaki régebben linkelt egy lassított videot is. Annyira nem látszik a mûködés, de jól néz ki 😊
AK - 47

[NST]Cifu
Azt hiszem ezt az animációt lelopikálom, mert sokkal egyértelmûbben mutatja be az AK mûködését (és mert amúgy sem találtam sehol normális AK-47 metszetrajzot. 😊).

[NST]Cifu
Volt idõm a munkahelyen éppen, és amúgy is már felmerült egy alapvetõ dolgokat tisztázó írás igénye... Bár sok dolog mér így is hátravan (pl. alapvetõ ballisztika és társai). Szóval gondoltam nekiállok ennek.
Amúgy eredetileg a következõ adag BOP cikk HTML formázása volt a terv, de ez most csúszott két napot. 😊