Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

XCoMA
szánalmas<#csodalk>.........ahova az amcsik beteszik a lábukat.......<#csodalk>szánalmas

lol 😄DD

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Bucser
ráléptek a dicsõ kapitalizmus útjára😊 És az ugye a privatizációval kezdõdik😄

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Punkerwork
irakban "eltünt" 4000 db vállról indítható rakéta 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

[NST]Cifu
Egy kis magyarázat:

Aktív hanglokátor: amikor a vízbe egy hangot adnak le ("Ping"), és figyelik, hogy hátha megtörik valamin a vízben.

Passzív hanglokátor: gyakorlatilag egy víz alatti mikrofon (hidrofon), amelyel a hajók/tengeralattjárók által keltett zajokat próbálják meghallani.

Most az aktív hanglokátort tiltották be, ezt fõleg a felszini hajók illetve a tengeralattjáró elhárító helikopterek és repülõgépek szonárbójái használják, illetve az összes torpedó ilyen elven találja meg a célpontját. A tengeralattjárók az aktív hanglokátort csak ritkán használják, hiszen alkalmazásával felfednék a helyzetüket, ezért a tengeralattjárókon inkább a minél hatékonyabb passzív hanglokátorrok alkalmazására fektetik a hangsúlyt.
Az aktív hanglokátor "letiltása" tehát inkább a felszini flottát súlytja.

BTW az egész rendelkezésnek nincs túl sok értelme: az "EU-vizek" ugyanis 12 tengeri mérföldet jelentenek a parttól a nemzetközi jog szerint, ugyan elvileg 200 tengeri mérföldig terjed a környezetvédelmi felelõsség joga ("gazdasági övezet" idáig jogosultak a tengeri erõforrásokra is), de bajos lesz rendre utasítani mondjuk egy orosz hadihajót, mert mondjuk a partoktól 100 tengeri mérföldre aktív szonárját használja, hiszen az már (jogilag) nemzetközi víz...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Az Európai Parlament képviselõi betiltották a katonai hanglokátorok használatát az EU-vizeken mindaddig, amíg ki nem derül, hogy a hanghullámok valóban ártalmasak-e a tengeri emlõsökre, bálnákra, delfinekre.

A hanglokátorokat a NATO és a nemzeti hatóságok egyaránt használják a tengeralattjárók követésére, de egyes szakemberek és politikusok (például a liberális Marios Matsakis EP-képviselõ) szerint a hanghullámok megölhetik, vagy megsebezhetik a tengeri emlõsöket. Feltételezések szerint ezek a hanghullámok olyan hatást keltenek a vízben, mintha az ember füle mellett egy repülõgép motorja zúgna. A vizsgálatok részletes adatait, a hanglokátorok használatának következményit bemutató tanulmány a tervek szerint a jövõ év elején jelenik meg.

A bálnák, delfinek a zajtól részben fizikailag megsérülhetnek, s pánikszerû menekülésre is késztetheti õket a nagy hangzavar, elveszíthetik tájékozódó-képességüket és emiatt vetõdnek gyakran tömegesen a partra.

A zöldek természetesen örömmel fogadták az EU döntését, vannak azonban képviselõk, akik amiatt aggódnak, hogy lokátorok segítsége nélkül a tengeralattjárók védtelenekké válnak. Õk csak a földrajzi szempontból sérülékeny helyeken tiltották volna meg a hanglokátor használatát.

Adam II
Én csak gondoltam<#rolleyes>

[NST]Cifu
Na ezt jó megfogalmaztam. Szóval:

Ezt így kijelenteni nem merném. Mindenestre hatékonyabb lehetett...

[NST]Cifu
Ezt így kijelenteni nem merném. Mindenestre hatékonyabb volt, márcsak a hajtómûvek elhelyezése miatt is (az F/A-22 hajtómûvei túl közel vannak egymáshoz, és amennyire én tudom, nem lehet õket asszimetrikusan (egyiket fel, a másikat le) kitéríteni, a Szu-37 hajtómûvei távolabb vannak egymástól, és asszimetrikusan is ki lehet téríteni a fúvócsöveket, így a hossztengely körüli forgásra (csûrésre) is képes. Idézek a készülõdõ Szu-27 család-ismertetõmbõl:

"...Azonban a tolóerõvektoros AL-31FU élettartama igen kicsi volt, és a gép elõállítási és üzemeltetési költsége olyan magasak voltak, hogy elriasztott minden potenciális érdeklõdött (a Szu-37-tõl). Ezért 2000-ben a gépbõl kiszerelték az AL-31FU hajtómûveket, hagyományos erõforrásokat építettek be helyettük, valamint új Fly-By-Wire rendszert kapott, és a Szuhoj azon dolgozott, hogy aerodinamikai módszerekkel érje el ugyanazt a manõverezõképességet, amit a tolóerõvektoros hajtómûvekkel el lehet érni, ezzel egy idõben pedig visszaminõsítették Szu-35-nek a '711'-et. Ez a gép egyébként 2002 Decemberében lezuhant, de a pilótája, Jurij Vascsuk biztonságosan katapultált."

Adam II
Na akkor világos! Már kezdem összekeverni ezt a sok Szut.
Gondolom a Szu37es TVC-je hatékonyabb mint a Raptoré.

[NST]Cifu
Jól írtad, valóban tolóerõvektoros kormányzásnak (angol rövídítéssel TVC - Thrust Vector Control) hívják azt, amikor a hajtómûbõl kiáramló gázt terelõlapokkal térítik el, de az F/A-22 hajtómûvein van TVC, a Szu-35-ön nincs. A Szu-37-esen (T-10M11 vagy '711') volt ilyen hajtómû, az AL-31FU, illetve az indiai széria Szu-30MKI-kon, valamint majd a maláj Szu-30MKM-eken van ilyen. A Szu-35-ösökön nincs.

F/A-22, a jobb felsõ képeken láthatóak a kitérített gázterelõ kormányok.

Az F/A-22 P&W F119 hajtómûve próbapadon.

A Szu-37, érdemes megfigyelni, hogy az AL-31FU hajtómûvek sugárkormányai nyugalmi állapotban (amikor a hidraulika rendszer nincs nyomás alatt) lefele 'néznek'.

Adam II
Éreztem hogy valamit elcsesztem.
Akkor azt ,hogy is hívják amikor a fúvókák állását meg tudja változtatni.

[NST]Cifu
Pardon, az F/A-22 rendelkezik tolóerõvektoros hajtómûvekkel, a Szu-35 pedig nem.

Adam II
Igazság szerint nincs olyan ,hogy jó gép meg rossz gép egy adott korszakon belül (gondolok itt arra ,hogy egy Stuka nem vetekedhet egy Frogfoot-tal),és fõleg nem egy országon belül. A gépeket nem azért gyártják ,hogy ûbereljék egymást (legalábbis ha nem valami korszak alkotó ötletrõl van szó) hanem azért ,hogy különbözõ célokat lássanak el. Két ország gépét kár hasonlítgatni mert mindkettõnek vannak elõnyei és hátrányai amik kiütik egymást ,hiszen az F22 szupercirkál de nem tolóerõvektoros míg a SU-35 ennek ellenkezõje.

ghost cb
A Su-35 pedig egyszerûen jobb mint az F/A-22<#hehe>

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

bigfoot
egyébként arra voltam kiváncsi amit leírtál
még egyszer köszi

Bucser
Én is köszönöm mert ilyen alapvetõ összehasonlítzást még nem láttam a 4 típusról😊 Köszi CIFU😊 <#eljen>

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Na szép, én meg kerekítettem egy összesítõt emiatt... <#gonosz3>

bigfoot
köszi!

[NST]Cifu
Mire? Milyen feladatkörben? Milyen célra? Milyen feltételek mellett?
Olyan, hogy 'egyszerûen' jobb, nem igazán létezik.

Az F/A-22 légifölény vadászgép, és erre a feladatra nagyszerûen meg is felel, felszini célok ellen csak korlátozottan bevethetõ. Az F-35 többfeladatkörû vadászbombázó, a feladata elsõsorban a földi célok elleni harc, és egyben a légiharc az ellenséges vadászgépek ellen. Az F-35 több változatban fog elkészülni, lesz egy hagyományos reptérrõl üzemelõ változat, lesz egy repülõgép-hordozó fedélzetérõl bevethezõ változat és lesz egy helybõl ill. rövid kifutópályákról is fel- és leszállni képes változat. Mindkét gépre igaz, hogy lopakodásra csak úgy képesek, ha kizárólag a bombatérben visznek fegyvereket, amennyiben (a teljes fegyverterhelést kihasználandó) a szárnyak alá is függesztenek fegyvereket, a radarkeresztmetszet jelentõsen megnõ, és lõttek a lopakodásnak.

Légiharcra, másik vadászgép ellen az F/A-22 jobb, képességeit erre hegyezték ki, földi célok ellen az F-35 lesz jobb, mivel sokkal többféle fegyvert képes használni.

Az F-117A a régebbi, 1982-ben állt rendszerbe, kifejezetten a mélyen, az ellenséges vonalak mögött lévõ kiemelt célok (parancsnoki fõhadiszállások, katonai erõdítések, stb.) elleni bevetésre szánták, fegyverzete csak és kizárólag két, egyenként 907kg-os hagyományos szabadon hulló, vagy lézervezérlésû légibomba lehet.
A B-2A 1993-ban lépet hadrendbe, és az F-117A-hoz hasonló feladatkört lát el - csak éppen nagyságrendel nagyobb léptékben. Összesen 18 tonnányi fegyvert vihet, a B-2A is elsõsorban légibombákra alapoz, de immár inkább mûholdas (GPS) irányításuakra, illetve képes siklóbombákat, nagy hatótávolságú rakétákat illetve robotrepülõgépeket is indítani. Jellemzõ fegyverterhelése 80db 227kg-os vagy 16db 907kg-os GPS irányítású légibomba vagy irányítattlan kazettásbomba. Mind az F-117A, mind a B-2A a hangsebességnél lassabban képes csak repülni, de mindkettõ hatótávolsága nagyon nagy, az F-117A esetén olyan 3-4000km körül lehet, amit (akár többszöri) légi utántöltéssel lehet kitolni, míg a B-2A több, mint 10000km-es hatótávolsággal rendelkezik légi utántöltés nélkül is. A B-2A darabja olyan 2,1 milliárd $-ba került az 1990-es évek elején, az F-117A darabja pedig 120 millió $-ba.

mond meg neki hogy nyertél mert mások is modnták és nyeld le a lét <#eplus2><#hehe>

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

bigfoot
nem csak fogadtam az eggyik haverral

miért fontos? épp vásárlás elött álsz és nem tudsz dönteni?? <#eplus2><#hehe>

bigfoot
azt szeretném kérdezni hogy az f22 jobb e vagy az f35?
meg azt hogy melyik újabb / jobb az f117 vagy a b2?
légyszi fontos lenne köszi

Bucser
és a fenntartási költségek???

ghost cb
És vajon ezt az oroszok csak + 130 millióból lennének képesek elérni? <#ravasz1>

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu
Talán egy-két eset adódhat:
-nagyobb a radarkeresztmetszete (a radarkeresztmetszet azt jelenti, hogy a radarhullámok számára kb. mekkora visszaverõ felületet nyújt), vagyis radarral messzebrõl észlelhetõ a Szu-35
-szupercirkálás képessége, vagyis az F/A-22 utánégetõ használata nélkül is képes a hangsebességnél gyorsabban repülni.

Úgy sacc per kábe én ezeket tippelem, ahol az F/A-22 jobb lehet.

ghost cb
Van olyan kategória amiben rosszabbul, vagy épp nem tud teljesíteni a Su-35 az F/A-22 ellen?

[NST]Cifu
Ár terén? <#hawaii>
F/A-22 ~181 millió $ / gép, (fejlesztési költségekkel együtt 329 millió $ / gép) 2004 márciusi dollár árfolyamon.

Szu-35 ~30-50 millió $ / gép, fûggõen a vásárlási feltételektõl.

ghost cb
Hát milyen téren lehetne? <#vigyor4>

[NST]Cifu
Milyen téren? <#vigyor3>

ghost cb
Nemhiszem hogy összehasonlítható lenne az F-22 Raptor a Su-35-tel...

[NST]Cifu
Elvileg felszerelhetõ rá a picatinny szereléksin, tehát ugyanúgy jók lesznek hozzá a jelenlegi szerelékek.

Adam II
Jó kis stukkernek tûnik!
Egy kérdés:
Az XM8 képes lesz befogadni a most rendszerben lévõ kiegészítõket (pl.:AN/PEQ-2,lézer,reflektor,stb) vagy csak a külön hozzá gyártott cuccokkal lehet majd felszerelni?

[NST]Cifu

Az új HK P46 prototipus. Ez az FN Five-Sevenhez hasonlóan egy kifejezetten katonai oldalfegyvernek tervezett pisztoly
- már a neve is erre utal: UPC - Ultimate Combat Pistol.
Ugyanazt a 4.6x30mm-es lõszert tüzeli, mint a HK MP7.

Két kép oroszországból: (szerettel😊)[center]

És a végére két link:

Egy szép nagy kép egy Kiowa Warrior-ról.
És egy Szu-35 videó

Oroszországban az ellátmány része a rúzs? 😊

Adam II
Gondolom nem kapott elõléptetést😊
Még jó ,hogy nem GBUval éles lövészkedett mert asszem az nem csak a tetõszerkezetet rongálta volna meg.

[NST]Cifu
New Jersey-ben Nov.4 (csütörtök) estéjén egy ANG F-16-os északai éles lövészetre készült, ám valamiért a gyakorlótértõl 6 méröldre található általános iskolát vette tûz alá. A pilóta az elsõ rárepülés során már ráébredt, hogy valami nem stimmel, ezért nem repült rá többször a "célra". 25 lövés érte az iskolát a vadászgép 20mm-es M61A1 gépágyújából, fõleg a tetõszerkezetben okozva kárt. Az esetet vizsgálják.

I.C.ram
Kösz 😊
[NST]Cifu

I.C.ram
Nincsenek még ilyen katonalánykás képeid? 😊
I.C.ram
Ez az utolsó lányka nem magyar? (nevébõl következtetek)
I.C.ram
Orosz <#finom>
[NST]Cifu
egyébként az izraeli csajokat kuldik komoly bevetésekre is vagy ok csak a háttérben mozognak, logisztika stb?

Kiképzés terén 100%-osan azonos a téma (a kötelezõ katonai szolgálat is), de bevetni õket inkább a vonalak mögött szokták, háborúban frontegységeknél (tudtommal) még nem vetett be az IDF sem nõket.

erre szokták azt mondani hogy lógtak már emberek kevesebbért is... 😛PP

Tikal
igen a drogdealerek, maffiozok stb rettegjenek, ebben egyet értek, de gondolom az öregpapo nem egy Corleone volt...

Nem régiben volt egy bankrablás amikor a biztonsági õr lelõtte a rablot, nos ez a helyzet teljesen okés volt, még akor is ha utobb kiderult nem is pisztoly volt a rablonál.

Na jo, tul van tárgyalva.

egyébként az izraeli csajokat kuldik komoly bevetésekre is vagy ok csak a háttérben mozognak, logisztika stb?

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
😊
bocs, de attol még hogy nem érzed a fájdalmat attol még a lábad az eltört ha netalán rábasznak egy gumibottal, és lehet hogy nem állsz fel olyan hirtelen plána ha 60 éves vagy... a fájdalom nem érzése nem azt jelenti hogy terminátor vagy.

tehát aki részeg és ki tudja mi okbol hadonászik a (rendõrõk elõtt) az már nem ember... gratulálok az ilyen erkölcsi értékhez.

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
mi ezzel a probléma? 😊 mint irtam angliában kicsit ovatosabbak fegyver ugyben és nem lovoldoznek összevissza mint amcsiban 😉

ghost cb
ja <#crazya>

H.A.D.I.T.E.C.H.N.I.K.A.
😊)) jó lesz ?