Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Szlovén hadsereg 2004-ben tesztelésnek vetette alá mind az FN F2000-et, mint a HK G36-ot, és várhatóan hamarosan eldöntik (elvileg március 30.-ig kell kihírdetni a tender nyertest), hogy a kettõ közül melyiket rendszeresítik.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Elõször az volt a kritika a rendszerrel kapcsolatban, hogy felfele való lövésnél visszacsúszhat a hüvely, most meg az, hogy a kivetõalagút eltömõdhet? Mondjuk ez utóbbiban legalább még lehet is némi ráció.
Egyébként olyan felettébb tájékozottnak szoktál mutatkozni, hogy az ember elvárná, hogy utánanézz annak, amirõl írsz! Kevés logikai érzékkel és fegyvertechnikai ismerettel az ember a mellékelt rajz alapján rájön a mûködési elvre. Persze ehhez át is kell tanulmányozni azt a bizonyos rajzot!
Pajti két dologot kéne megértened:
1.: A mûködési elvet jól írtam le, mindössze egy darab alkatrész esetén használtam egy asszociatív elnevezést a szakszerû helyett. Szóval ha már itt tartunk, legalább azt fogalmazd meg jól, hogy mit szúrtam el!
2.: A további személyeskedõ hozzászólásaidat külön figyelmeztetés nélkül törlöm. Amennyiben valamit elszúrtam, eddig is szivesen fogadtam a javításokat, amennyiben normális hangnemben történtek és ez ezentúl sem lesz másképpen. De a te jelenlegi stílusod elég messze van a normális hangnemtõl.
Az F/A-22 körüli újabb kavarás kb 1 hónapos hír!
Február 8.-án volt a meghalgatása Jumper tábornoknak, az én hozzászólásom Feburár 19.-én eset meg. Jó hogy a Február egy rövid hónap, de nem ennyire.... <#hawaii>#hawaii>
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
Az F/A-22 körüli újabb kavarás kb 1 hónapos hír!
Igazabol nem akarok semmit hozzafuzni, csak illusztralok.
(Azert az vicces, hoyg elvileg komolyabb harci potenciaval rendelkezik az a bizonyos Harrier (AV-8B Harrier II), mint ami nekunk van/lesz(kb ugyanolyan)...es ok megis szabadulnanak tole... (gondolom uzembentartasi koltsege magas lehet))
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
A Légierõ vezetése nem ugrott ki a gatyájából örömtáncot járni az ötlet hallatán, fõleg azért nem, mert õk inkább az F/A-22 programot preferálnák az F-35-össel szemben.
Február 8.-án a Kongresszus Fegyveres Erõket felügyelõ Bizottsága meghalgatta a légierõtõl Jumper tábornokot, aki az F/A-22 mellett kardoskodott azt hangoztatva, hogy például a "Szuhoj 40" (???) terv már rajzasztalon van, és Amerikai Légierõ képességeire nézve nagyon káros az F/A-22 rendelés megkurtítása.
A tábornok valószinüleg a PAK-FA programra célzott, melynek prototípusa a tervek szerint 2006-ban száll fel, és 2010-re már akár a sorozatgyártásra is elkezdõdhet (ez a 4 éves átfutás a legutóbbi vadászgéptípusokat tekintve rekord lenne). Azonban sokan arra hívták fel a bizottság figyelmét, hogy Oroszország képességeit nézve kizárható, hogy egy ilyen költséges és bonyolult programot képesek legyenek finanszírozni, illetve ilyen rövid idõn belül sikeresen befejezni.
A vita hátterében amúgy ott van az F-35-össel kapcsolatos problémák árnyéka is: a Légierõ szerint számára az ideális gép az F/A-22-es lenne, és a Haditengerészet sincs elragadtatva a tengerészeti változattól, mivel szivesebben preferálná legalábbis rövid és közepes távon az F/A-18E/F gépeket. A Tengerészgyalogság lenne elvileg tehát a fõ támogatója az F-35-nek, akik leginkább a Harrier-tõl szabadulnának már...
Elmagyarázzam, hogy mit jelent az idézõjel (Így néz ki: "), vagy rájössz magadtól, ha már te is használod?
(Elnézést a hangnemért, de ez a kukacoskodás már kihozott a sodromból, "kakas" szerût írtam, lévén oldalról egy pisztoly kakasára emlékeztet, gondoltam ez elég asszociatív...)
Az elõre történõ kivetéssel van egy "kis" probléma: felfelé lövés esetén az elsütött hüvely visszacsúszhat az elsütõszerkezetbe és megakaszthatja azt.
Az FN saját tesztjei szerint ez nem fordulhat elõ, és a BEST (BElgian Soldier Technology - a Belgák "válasza" a Land Warrior és Future Combat System programokra) keretében az F2000-et tesztelõ katonák sem nagyon hánytorgatták fel ezt a problémát (nekik a "farnehéz" kialakítással és a szokatlan kezelõszervekkel gyült meg a bajuk).
A lehajtható elsütõbillentyû csak azért jó, mert megnöveli a tûzkészszé tétel idejét, illetve bonyolítja a szerkezetet.
Azért nem mellesleg ennek is köszönhetõ, hogy az FN 40mm-es gránátvetõje rövidebb lett, mint az M203 ill. kompaktabb, mint a HK AG36 (ill. annak druszája, az XM320). Mindemellett úgy oldották meg az elsütést, hogy a katonának nem kell fogást váltania a fegyveren, a lenti kép pont ezt propagálja.
A Land Warrior keretében majdnem ugyanigy néztek ki a tesztelõ katonák, az OICW már beépítve tartalmazza az akkukat.
Az eddigi Land Warrior tesztek a koncepció életképességét tették próbára. Az alkalmazott kamerák, számítógépek, megjelenítõk nem a végleges változatok, csak arra szolgáltak, hogy ezen megoldások harci körülmények közötti alkalmazásának tesztjeit elvégezhessék, a Land Warrior program külön kiemeli, hogy az egész elektronikai rendszer a ruhába ill. a hámban legyen elhelyezve a végleges változatnál.
Az XM29 OICW programot egyébként sikertelennek minõsítették, és felfüggesztették, de ennek "maradványaiból" kezdték meg az XM25 25mm-es "airburst" (sok hülye magyar fordítást láttam már erre, inkább maradok az angol szónál) gránátvetõ programját.
Maga a fegyver. Érdemes megfigyelni a csõ fölött, jobbra látható hüvelykivetõ alagutat.
A mûködési elve. A "kakas" szerû alkatrész a lövés után "hátradõl", rá a következõnek betöltendõ lõszerre, és az alján lévõ perem vezeti az üres hüvelyt a kivetõ alagutba.
Az érdekesen megoldott tûzváltó "kar" (tekerõ?)
F2000 40mm-es gránátvetõvel és tûzvezetõ számítógéppel felszerelve.
Érdemes megfigyelni a "lehajtható" elsütõszerkezetét a gránátvetõnek.
Itt jobban látható, mirõl is van szó....
(Bar hozzatennem hogy magyarorszagon is elnek olyan szegeny emeberek akik meg a fovarosban se jartak soha...es csoki naluk is "unnepnapokon"....nah de ez mas kerdes, ebbe ne menjunk bele..)
Édesanyámék Januárban voltak Kenyában, és mikor megáltak egy falunál, pár érdeklõdõ gyerek odament a turístákat szállító buszhoz. Kaptak csokoládét, meg cukrot, de szegények nem tudták mit kell csinálni velük....
Valószinüleg addig nem nagyon találkoztak édességgel...
Valyon mennyi cukorkara lesz szukseguk, hogy minden iraki ember arcara ilyen felhotlen boldogsagot csaljanak a jenki katonak ha megjelennek, mint annak a par gyermeknek van!?!
Ezt ki tanithatta loni....johogy nem integet jobb kezevel...
o mar tud valamit 😄
Az ARC 😄DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Van itt minden:
innen vannak a kepek:
http://www.uzitalk.com/reference/pages/UTshoot2004.htm
Army.mil
Halt at the Meuse
Térképek minden hadszíntérrõl:Narod.ru
Itt is van mindenféle:MilitaryHistoryOnLine
Hirtelenjében ennyi. Ha beírod a Google-be azt, hogy +wwii +battle +west kapni fogsz kb 476000 találatot.
Ezen kívûl az ENIAC-ot nem túl jó hasonlítási alap, ugyanis azt harctéren cipelték a hátukon a katonák. 😊