Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bucser
Jók a Képek!!!

mint mindig😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Merre nyaraltál??? Ilyenkor tavasszal?? síutószezonra mentél?😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Méla csönd és hullaszag. 😊
A fennért pont akkor mentem nyaralni, amikor egy jó kis diskurzus támadt a légiharcról ill. jövõjérõl. 😊

Na, akkor még pár kép, most Macedón Mi-24-esekrõl (most pótlom be az elmúlt heti elmaradásom 😊)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Bucser
ÉS mi a hivatalos nyelv??

NA jó csak költõi kérdés volt😊

Gondolom az angol😊

[NST]Cifu
Hallot már valaki az ENSZ 6.-dik Különleges Alakulatáról (UN Special Teím 6.)? Bevallom én még soha. Koszovóban mûködõ nemzetközi 'SWAT' egység. Mik vannak...

ghost cb
Köszi mindenkinek! <#smile>

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu

T-72M1 egy speciális "takaróval", amely az Infravörös érzékelõk és Radarok számára nehezebben felderíthetõvé teszik a tankot.

BMP-T

Figyelemre méltó a bal oldali háromkerekû mocsárjáró. 😊

Magyar-amerikai légi hadgyakorlat Kecskeméten

Amerikai F-16-os és magyar Mig-29-es vadászrepülõgépekkel kezdõdött légi hadgyakorlat Kecskeméten. A pilóták a különbözõ NATO harcászati fogásokat gyakorolják.

Az Amerikai Egyesült Államok és a Magyar Honvédség vadászgépei vesznek részt azon a közös hadgyakorlaton, mely hétfõn kezdõdött Kecskeméten - közölte Petõ István dandártábornok, az 59. számú Szengyörgyi Dezsõ Repülõbázis parancsnoka.

A közös repülés célja a különbözõ NATO harcászati fogások, légi harcok, harceljárások gyakorlása. A gyakorlat sajátossága - melyben alapvetõen eltér a korábbi légigyakorlatoktól -, hogy folyamatosan két repülõteret tartanak üzemben, melyek nem szomszédos országban vannak, s az amerikai gépek a repülések után visszatérnek.

Petõ István elmondta: "az avianoi és a kecskeméti repülõterek bevonása a légigyakorlatba rendkívül költséghatékony mind a személyi állomány, mind az anyagi eszközök vonatkozásában." Reményét fejezte ki a parancsnok, hogy abban az esetben, ha a gyakorlat megfelelõ eredménnyel zárul, az elkövetkezendõ években akár havi rendszerességgel is végre tudják hajtani a közös repüléseket.
"Az amerikai fél részérõl is van rá igény" - mondta a tábornok. Hozzátette: "alig drágább, mint egy normál kiképzési repülés, tehát a két repülõtérrõl végrehajtott légigyakorlatnak nagy hozadéka van, és kis befektetést igényel."

Az április 15-éig tartó gyakorlaton az USA légierejének F-16-os vadászgépei mellett a Magyar Honvédség MiG-29-es és L-39-es repülõi vesznek részt, és egy bevetésen minden típusból egyszerre két repülõgép van a légtérben.

[NST]Cifu
Lengyel Leók:

Seaweed
HB. GhostCB
[NST]Cifu
Na, szülinapi kép akkor Ghostnak:

Gangszta-sztálj rulz 😊))

Sadist
Ghost CB-nek boldog szülinapot! <#taps>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Glpetyus
Ennek tényleg az lesz a vége,amit a Terminator filmekben láthattunk.
Még egy pár év és már önmaguktól teszik a dolgukat.Mégha nem is "lázadnak" fel,akkor is...
Nekem nem tetszik.

ghost cb
MetalStorm a jövõ szerintem. Elõbb utúbb alkalmazni fogják biztos.

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu
Nem hittem volna, de a MetalStorm egyre jobban nyomul. Mostmár odáig jutottak, hogy összefogtak a TALON távirányítású robotok készítõjével, hogy demonstrálják a fegyverüket. A TALON harci változatára egy 4 csövû, 40mm-es gránátvetõt szereltek, csövenként 4-4 gránáttal (vagyis összesen 16 gránát képezi a tûzerõt). A fegyverrendszert egy cirka 100 fõs "közönségnek" (a potenciális "vásárlóknak", ARMY, DoD, stb.) be is mutatták egy éleslövészeten. A videón nekem még mindig kiforratlannak tûnik az egész, de azért érdekes. Video

A TALON a 4 csövû METALSTROM gránátvetõvel felfegyverezve.

A kép magáért beszél...

Szakállas , de talán vannak fiatalok is :

HM-ben két tiszt beszélget :
- Hallottad ? Felére csökkentik a hadsereg létszámát ...
- Ohh , megszünnek a csapatok ?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Hmmm....
Félek kimondani, de szerintem még így is eléggé vízfejû a HM... 😊

[NST]Cifu
A manõverezõképesség minden modern vadászgépnél elemi fontosságú, ez alól nincs kivétel, akár az Eurofighter, akár a Rafale, akár a Szu-35, akár az F/A-22-rõl van szó.
A rendkívûli mozgékonyságra csak akkor nem lesz már szûkség, ha eljutunk oda, hogy a vadászgépek 360°-ban, körkörösen minden irányban képesek befogni célokat, és azokra rakétát indítani. Ettõl azonban még messze vagyunk. Ami azt illeti a vadászgépekrõl szóló cikkemben is említettem az észlelési és befogási távolságot, értelemszerû, hogy ettõl függ minden. Hiába tudsz elvileg 200km-rõl lelõni egy ellenséges vadászgépet, ha csak 50km-rõl veszed észre. Itt lép életbe az õsi probléma, miszerint a modern, adatkapcsolatra épülõ "hálózati" légiharcban mennyire életképes a manõverezõ légiharc. Namost ahogy lent is kifejtették, a rakéták elméleti találati aránya egy szép szám, a célpont manõverezhet, csalikat szórhat és aktív zavarást is alkalmazhat. Tehát van esélye a célpontnak azért a túlélésre, bármilyen modern rakétával is lõjennek rá.

Új felsõvezetõi struktúra a Honvédelmi Minisztériumban

A Honvédelmi Minisztérium szervezeti korszerûsítésével 11 tábornok, 97 ezredes és 224 alezredes távozik a vezetésbõl az év végéig. Az új struktúrával megvalósul a szaktárca és a vezérkar teljes integrációja.

Április 1-jétõl új felsõvezetõi struktúra alapján mûködik a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Honvéd Vezérkar. A szervezeti korszerûsítéssel 11 tábornok, 97 ezredes és 224 alezredes távozik a vezetésbõl az év végéig - mondta Fapál László, a tárca közigazgatási államtitkára.

Ezzel az új struktúrával megvalósul a szaktárca és a vezérkar teljes integrációja, amely során egy létszámában is kisebb vezetési rendet alakítottak, ki és megszüntették a felesleges párhuzamosságokat. A távozók többsége nyugállományba vonul, a személyi beszélgetésen már túl vannak, az új vezetõk pedig megkapták megbízóleveleiket, és ki is nevezték õket. Ez év végéig 650-re csökken az integrált minisztérium összlétszáma.

A távozó tábornokok között van Sztvorecz András haderõtervezési csoportfõnök, Tóth Rudolf, az összhaderõnemi logisztikai parancsnokság helyettes parancsnoka és Mráz István hadmûveleti csoportfõnök. A távozó tábornokok közé sorolták Bali Józsefet - aki továbbra is a szaktárca védelempolitikai helyettes államtitkára marad -, valamint Szenes Zoltán elõzõ vezérkari fõnököt.

Jövõre a középszintû beosztásokban is változásokat hajtanak végre, amely újabb tábornoki beosztásokat is érinthet. A szaktárcánál, illetve a minisztérium és a vezérkar háttérintézményeinél összesen mintegy négyezer embert érint a létszámcsökkentés 2006 végéig. Április 1-jével összesen 800-an kezdik meg felmentési idejük letöltését, közülük 432-en szolgálati nyugállományba kerülnek, 261 személynek megszûnik a szolgálati viszonya, a többiek pedig más közszolgálati jogviszonyba kerülnek.

Az idei létszámcsökkentés összesen mintegy 6 milliárd forintba kerül, amely jövõre már megtakarítást jelent. A létszámcsökkentés nem érinti a Magyar Honvédség csapatait, 2006 év végéig a tárca költségvetési létszáma 29 000 lesz.

Ezentúl sajtószóvivõként dolgozik Bocskai István, a szaktárca eddigi kommunikációs igazgatója, az utóbbi feladat ellátásával pedig Szombat Csabát, a minisztérium tervezõ-elemzõ osztályának eddigi vezetõjét bízták meg. Ezt azzal indokolták, hogy a hadsereg külsõ és belsõ kommunikációjának megszervezése ugyanúgy teljes embert igényel, mint a sajtószóvivõi feladatok ellátása. Idén kevesebbet fordítanak a hadsereg PR-munkájára, három kiemelt rendezvény lesz: május 21-én a honvédelem napja, az augusztusi repülõnap és a tisztavatás.

Bocskai István közölte: az eddigi haderõreformokkal ellentétben az integrációnál teljes mértékben véghez tudták vinni az eltervezett változtatásokat. Mint mondta, a korábbi haderõ-átalakításoknál mindig csak a csapatoknál történtek reformok, azonban a vezetõi szintet érintetlenül hagyták. Most az úgynevezett "vízfejet" is leépítették. Az átalakítással az integrált minisztériumban a közigazgatási blokkban

Eddig egy csoportfõnökség látta el az egészségügyi feladatok koordinálását. A parancsnokság székhelye a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában lesz, a teljes készenlétét augusztus végére kell elérnie. 14-rõl 9-re csökken a fõosztályok száma, a vezérkarnál pedig hat csoportfõnökség megszûnésével két fõcsoportfõnökséget - egy katonai tervezõ fõcsoportfõnökséget és egy mûveleti fõcsoportfõnökséget - hoztak létre. Így összesen 11 fõosztály szintû szervezet látja el a szaktárca és a honvédség irányítását.
Új szervezeti egységként jön létre az egészségügyi parancsnokság is, amelynek Svéd László, az eddigi csoportfõnök lesz a parancsnoka. A katonai tervezõ fõcsoportfõnökség alá a honvédség szárazföldi és légierõ parancsnoksága tartozik majd, míg a mûveleti fõcsoportfõnökség a külföldi missziókért felel.

Juhász István dandártábornok lesz a katonai tervezõ fõcsoportfõnökség, Isaszegi János dandártábornok pedig a mûveleti fõcsoportfõnökség vezetõje. Helyettese Papp Gyula alezredes, a debreceni dandár volt parancsnokhelyettese lesz. Az alezredes korábban a koszovói magyar KFOR-kontingens parancsnoka volt, azonban 2000 márciusában hazarendelték, és büntetõeljárás indult vele szemben egyebek között csalás vétségének kísérlete és elöljárói hatalommal való visszaélés miatt. Végül a Legfelsõbb Bíróság minden vádpont alól felmentette.

azért az durva túlzás amit írtál, nem 2 db -ot fog tudni elszállítani belõle nemhogy egy b52-es hanem egy vadászgép is vagy 4-6db-ot, nyilván addig nincs értelme ilyet csinálni ameddig ez nem megoldható. egyébként amit írtál az jó, de megint csak kifogáskeresés, te sem tudsz elõre gondolkodni. annak idején azon nevettek az emberek hogy a madarakon kívül amik ugye élõlények nincs olyan szerkezet ami a levegõnél ha nehezebb tudna repülni. nos, nem nekik lett igazuk. minden érv amellett szól hogy ilyen rakátákat fejlesszenek ki, és biztosan folyik is a kutatás, mégha eddig nem is eredményes vagy mi nem tudunk róla hgoy már létezne. és nem véletlenül kísérleteznek a pilóta nélküli repülõgépekkel sem, egy évtizeden belül biztosan tökélyre fejlesztik a technológiát és már pilóta sem kell bele, hogy a gép a maximumot nyújthassa manõverezés közben ne legyen hátráltató tényezõ benne az emberi szervezet.ami meg azt illeti, az gondolom eszedbe sem jutott hogy olyanra tervezik a nagyhatótávolságú rakétát hogy mikor eléggé közel ér a célponthoz akkor leválik az eleje mint egy többlépcsõs rakétának és csak az megy elpusztítani a célpontot, ami már csak egy kicsi és gyors, fordulékony rakéta lesz

Seaweed
Az "AIR-2A Genie" nuklearis.
Bucser
Melyikre gondolsz a nagy és nehézre vagy a nukleáris fejjel ellátottra?

Seaweed
Volt ilyen legiharc raketa. Pl az F-106 Delta Dart fegyverzteben levo AIR-2A Genie.
Bucser
Talán csak azért mert nem biztos, hogy van olyan gép ami el tudja szállítani??? Tegyünk fel egy végletes helyzetet: Mi van ha 2 rakétát tud elvinni egy B52-es??? kilövi nem talál mert egyetlen rakétának sincs 100%-os találati aránya azután ott vergõdik mint egy döglött kacsa az egyetlen vadászgép pedig fordulóharcban tönkreveri. látod manõverezõképesség nyert. Vagy nézzük a méret oldaláról.. minél nagyobb az a szerencsétlen rakéta annál nagyobb a hatótávolsága. Viszont minél nagyobb (ez szigorúan szerintem) annál kisebb a szerkezeti szilárdsága ergo annál kisebb túlterhelésû manõvereket tud végrahajtani----> annál könyebb kitérni elõle a végfázisban. Ezek csak példák de nem minden a hatótáv meg a célbefogás azt el is kell találni... Ennyi erõvel, hogy biztosra menjenek (szélsõséges esetben hogy meg ne tudjon lógni a gép) miniatûr nukleáris töltetekkel szerelhetnék fel a phoenixeket beháromszögelig a pilóta helyzetét aztán 2-t kilõnek távolsági gyújtóval és csiribí csiribá nem tudnak elmanõverezni elõle😄 ja hogy a robbanás alatt utána 20-30 évig nem lenne élet... ugyanmár... Van még hely a földön😄

Bucser
én is Top Gunon és aranyegéren nevelkedtem😄 nem tudom mi a bajod😄?😄

Ja, a vektoros kormányzáshoz meg fõleg jó sok tolóerõ kell (már lassan ez lesz a mániám, hihihi). Amúgy rájöttem, hogy marhaságot írtam, mivel az 50 g-s forduló úgyis csak a végfázisban kell, ha kell... Igazából csak annyit szerettem volna elkerülni, hogy betévedjen ide valami Top Gányon/Aranysason nevelkedõ ifjú titán, és azt gondolja, hogy "hú, a rakéta elõl nem lehet meglépni még egy olyan repülõgéppel sem, ami 49 g-vel fordul, mer a rakéta 50-et is tud"... <#zavart1>
Szálem, megyek inkább este a krimóba, de 50 g-vel <#nyes>
Oppardon, tényleg pontatlanul fogalmaztam: "ha ilyen brutális gyorsulással fordul a rakéta, nem nagyon fog gyorsulni", ez helyesen: "ha ilyen brutális túlterheléssel fordul a rakéta, nem nagyon fog a sebessége növekedni". Túlterhelés vs. gyorsulás: nem az x irányú (orr->farok), hanem az y irányú (függõleges tengely) erõhatásokra gondolok. Nyilván nem az induláskori nagy gyorsulás (!!!), hanem a forduló közbeni túlterhelés a kínosabb ügy, és ezek vektorosan adódnak össze... áá, értem már mire gondolsz! Viszont a manõverezõképességhez igenis kell a tolóerõ! Csak primitíven leegyszerûsítve: nagy szögsebesség kell? -> nagy felhajtóerõ szükséges a kormányfelületen -> ehhez nagy kormánykitérés kell -> nagy légellenállással jár -> nagy tolóerõ kell (jujj, ezt a levezetést ne mutassátok meg a volt aeromechanika tanáromnak, mert utólag is megbuktat 😊 )
és mit számít hogy mekkora a rakéta vagy mennyibe kerül, ha az jelentõsen megnövelné egy légiharcban az esélyt hogy az ilyen légiharcrakétával felszerelt repülõ lövi le a másikatû? akár egy repcsi elvesztése is sok tucat rakéta árát fedezi, nem beszélve a pilóta haláláról ami politikai tényezõ is és arról a legfontosabb tényrõl, hogy lehet azért tud az ellenfél vmit lebombázni vagy éppen nem sikerül mert a légvédelmi repcsik gyõznek egy légiharc során.ha meg lehet ilyen rakátét építeni, akkor meg is kell. lehet van is már, csak még nem publikus illetve nem vetették még be élesben(amirõl mi is tudhatunk a hírekbõl)az utóbbi háborúkban

jah pontosan, benenm az a nnicked ragadt meg 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Bucser
Az amelyiken offline vagyok?😄

Egyébként rossz HSZ-re válaszoltam😊 Steweee-nek tettem fel a költõi kérdést és válaszoltam is rá😊

uhm, itt cs-vel irja a nevét, sorry icq bezavart 😛

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

a költöi krédés erre való nem? 😊
amugy meg butcher bácsit nem bántyuk mert jófej még ha vénember is <#eplus2><#hehe>

ghost cb
Szerintem meg csak meg akarta mutatni milyen okozs. 😄

Seaweed
<#smile>
szeritnem költöi kérdés akart lenni, tudod az a fajta amit csak azért tesznek fel hogy legyen mit megválaszolni 😉

Seaweed
Jol feltetted magadnak ak erdest es megvalaszoltad 😄
Bucser
lehet, hogy egy ilyen nagyhatótávolságú rakéta ami megfelelõ sevbességgel is közlekedne irdatlan nagy méretekkel rendelkezne??

Hát nézd meg a Phoeniy rakétákat 4 dabar fért az F14-es alsó indítóira és azért az nem kicsi gép volt ráadául aktív rávezetés kellett neki. Azért azokat a keresõfejeket meg az üzemanyagot meg mindent belezsúfolni a rakéta fejébe + még méretet is csökkenteni.... Hát ehhez nagyon sok kicsi japán és izraeli kellene😄

Seaweed
Szerintem mert nagy es draga lenne.
miért nem gyártanak olyan nagyhatótávolságú rakétát amit a repülõ vagy radarrendszere vagy külsõ sugárzott jel (pl:awacs) indít el a célpontja felé, de van saját radarja is,viszont ha zavarják akkor a zavarásra fog rámenni, amennyiben ez a célpontja felõl jön, és mihelyt olyan távolságba ér hogy már az optikai rendszerekkel is befoghatja a célt, azzal repül rá és semmisíti meg azt. egy ilyen rakétát legfeljebb másik elhárító rakétával lehetne kicsinálni.

Sziasztok! Valaki letudná nekem ezt fordítani? Egy német polizei övcsattról van benne szó.

elõre is köszi

What has really baffled me is your stating that the buckle was obtained around three years ago, as this Polizei Koppelschloss appears remarkably similar to the latest generation of die cast and stamped aluminium fakes.

I am probably going to make an absolute fool of myself here, although what I do not like with your buckle is :-
indistinct reverse detail to the roundel area
slightly eccentric size ears to the box
pin bottom
JMO logo, although quite legitimate of course
Attached is a merged image of yours and the openly advertised copy, with and as I am sure you will agree, the similarities being quite striking.

I must add that I have not as yet seen one of the Polizei copies "in the flesh".

Perhaps other members of the Forum will comment.

Regards,

\"History is always written by the victor and the histories of the losing parties belong to the shrinking circle of those who were there\" Jochen Peiper

Seaweed
Nem tudom hogy tisztaban vagy e vele, de az R-73-as toloerovektoros kormanyrendszerrel is rendelkezik! Igy akar a "sarkon is be tudna fordulni", ha az erzekelo 90°-ban mukodne.

A masik dolog hogy sehol sem allitottam azt hogy az R-73 az egesz megkozelitési fazisban folyamatos 50G-s terhelessel manoverezik. Ezt csak mint a "keptelen" gepmanoverezes ellen allitottam fel. Mindenesetre a raketa kepes ekkora manovert elviselni es kivitelezni, igaz utobbit "elvileg" mivel az erzekeloje viszont erre nem ad lehetoseget, mint ahogy azt te is irtad.
De nem is allitom hogy nem lehet meglogni elole! <#wink>
:peace:
Bucser
Az az 50G nem a gyorsulás közbeni erõhatás hanem a forduló közbeni.... ÉS a nagy túlterheléshez nem feltétlenül nagy tolóeõ hanem jó manõverezõképesség kell.... Ugyanis az 50G-nél összeadódnak a gyorsulásból és az intenzív manõverezésbõl adódó erõk.. Az "pár G" az nem csak a gyorsításnál hat hanema fordulónál is...

Csak hogy belepofázzak:
az, hogy az R-73 50 g-t is elvisel, és nem szakad darabokra, az nem azt jelenti, hogy használ is ennyit forduló közben, arról nem is beszélve, hogy ez legfeljebb szembetámadásnál, meg nagy szögeltéréssel támadható célnál kaphatna szerepet (ez utóbbi talán 60 fok körül van??). Pontosabban: mivel a nagy túlterheléshez nagy tolóerõ szükséges, ez az 50 g-s képesség nem nagyon van kihasználva: ha ilyen brutális gyorsulással fordul a rakéta, nem nagyon fog gyorsulni, és a hatótávolsága is csekély lesz, aztán ott van, hogy mennyi ideig is mûködhet a hajtómûve? 2-3 sec? (Lusta vagyok pontosan utánanézni.) Meg milyen az indító gép és a cél relatív sebessége, iránya, gyorsulása, távolsága? Szóval csak azt akarom kihozni, hogy attól hogy egy repülõgép+pilóta n gyorsulásra képes, az ellene indított rakéta pedig n+valamennyi, még nem egyértelmû, hogy a rakéta elõl nem lehet manõverrel meglógni. Persze azért az az 50 g, az nem gyenge 😊
Bucser
köszönöm.

Seaweed
Nezz utanna!! (google.com)
Kezdesnek jo lesz az amit a Mi-24-esen is alkalmaznak:
"L-166V-11E Ispanka"
Bucser
Na errõl még nem hallottam... A passzívról igen de az aktív milyen??

Seaweed
Letezik mind aktiv es mind passziv infravoros zavarasi mod. Pont mint "lokatorosoknal".
Seaweed
""nos olyanokról, hogy egy mai "MODERN" vadászgép sem tud igazán többet a levegõben mint mondjuk egy 20 évvel ezelõtti típus.csodák nincsenek, a hagyományos meghajtással ahol hátul megy a puki a szárny meg termeli a felhajtóerõt már nem lehet többet kihozni, finomítani még lehet rajta(pl helybõl felszállás, PICIT kisebb fordulókör, PICIT jobb tömeg tolóerõarány az új könnyû anyagoknak köszönhetõen, kisebb fogyasztás stb.ami összességében már sokkal jobb gépet eredményez, de ami magát a légiharcoit illeti, már nagy manõverezési eltérések nincsenek, a kis elõnyöket lehet/kell kihasználni."

Mar megbocsass de hulyesegeket hadovalsz ossze!
-A legtobb modern tipusnak meg a torzse is jelentos felhajtoerot general..
-A toloerovektoros kormyanazas IGEN jelentos manoverezokepessegbeli tobbletet jelent...

"..már semmi esélye a túlélésre ha felderítették és kioldják rá a cuccot,..."

Ez megint csak nem igaz, nagyon komoly aktiv vedelmi rendszerek vannak (lasd pl. ARENA es a tobbi)! Nem a kepzetetlen, 20-eves technikaval rendelkezo, arab es kokszos parasztok ellen bevetetett csucstechnologiabol kellene kiindulni!

"...pl (ha jól emléxem) az F-20-as volt az elsõ olyan gép ami olyan õrült túlterheléses manõvereket is képes volt végrehajtani..."

Nem tudom milyen "oruletes manovereket" tudott az F-20-as, de ismerven a sarkanyat ami az F-5 'reinkarnacioja', nem lehetett tobb 15-20*G-nel. Ezzel szemben egy legiharcraketa (pl.: R-73), akar a pozitiv 50G-s tulterhelest is, mint alap kepeseget tudja felmutatni!
(*.😄e azt ember nem igen eli tul! Legalabbis biztosan eszmeletenel nincs is, ha netan tul is eli "huzamosabb" ideig...(nem egytized masodperc mint ami egy katapultalasnal fennal, ugyanis legharc kozben rendszeres a tobb masodperces folyamatos tulterheles))

Bucser
Mármint úgy értem a zavarást mint amilyen a radarzavarás.

Seaweed
"infravörös fegyverek zavarni nem zavarhatóak"

Ez hulyeseg!

Egyetlen raketa tipus-rendszer van ami nem zavarhato mai allas szerint, es az az optikai/vizualis ravezeteses....