Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bradley
Bradley
M113 M113
Ha Bradley (az alváz arra hasonlít) akkor a vezetõ bebúvónyílása hol van?

Seaweed
Hmm valoban! Hat most mar en se vagyok biztos benne. Rafael-nel meg sok infot nem talaltam. (vagy csak en vagyok a benga)
Seaweed
Kosz ez jo nagy...ma mar tul nagy is 😉
argh

[NST]Cifu
A hat (2x3-as elosztású) futógörgõ miatt végülis elképzelhetõ, hogy tényleg Bradley van a "szoknya" alatt.... <#fejvakaras>

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
Vietnam, M113 vs RPG...."kes a vajon":
Seaweed
? melyikre gondolsz? az elson levo Merkava Mk4? a masodikon levo agyon reaktivpancelozott M113? vagy a harmadikon levo Merkava Mk3?
ghost cb
Itt kint van:

Megfelel? 😊

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

ghost cb
Ez nem inkább a legújabb reaktív páncéllal felszerelt, M2 Bradley IFV?

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

Szvsz éppen ideális. Árnyokol a tûzõ napsütésben<#hawaii>

Csak a T-72-nél nincs pont a fejed fölött a torony extra páncélja<#vigyor3> Én is befértem a "pehelysúlyommal", csak a fejem lógott ki a nyíláson<#idiota>

Elsõre arra gondoltam, hogy a bemászás oldalra elfordított toronynál történik, de ez végszükség esetén nem valami használható menekülõút. Inkább arra tippelek, hogy a sofõr is hátul száll ki/be.

[NST]Cifu
Szvsz csak a ködvetõk doboza van rossz helyen, azt leszámítva elférne! 😊

Seaweed
Ohh hat nem olvastam mind el...de mivel most "merkavas" erdeklodesem van megteszem... <#wink><#worship>
Seaweed
Kerdesedre itt a valasz (MK3). A kep alapjan biztos hogy nyithato..de nem hiszem hogy itt bujkalna be a sofjork! Inkabb csak a fejet tudja a jobb kilatas miatt kidugni:

(Mindamellett egyetlen kepet se talaltam ahol kint lett volna a sofor kobakja!)

Egy kis Merkava gyorstalpalo: <#buck>

"eselyesek vagytok barmok"

fustfejleszto

tuuuuuuuuuuuuuz

loszerek:

jihaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

[NST]Cifu
A csõ 120mm-es, és igen, valóban képes ott betuszkolnija magát egy embernek.
(nekem is elég nehéz volt ezt elhinni pl. a T-72-es sofõr-buvónyílásáról - igaz az én két méteres tesalkatom nem éppen tankos... 😊)

[NST]Cifu
Pedig a Merkava ismertetõmben ott figyel ez az info is. 😉))

Az IDF a jármû elejébe pakolta ugye a motort és a hajtásláncot, a minél nagyobb védelem miatt, logikus, hogy akkor hátul lehetõség van egy ajtó létrehozására is. Az ajtó több okból is elõnyös, egyfelõl gyorsan el lehet hagyni a harckocsit, ráadásul nem a tetõn lévõ búvónyílásokon keresztül, ahol ugye könnyû célpontot nyújtanának, további elõny, hogy a lõszer bepakolása gyorsabb és kényelmesebb, a harmadik dolog pedig ugye, hogy lõszer helyett 3-4 (vészhelyzetben akár 9) bokorugró is elfér.

Egy Mk.3 hátulja.

9629-et néztem. A csõ 125mm-es akkor a torony és a nyílás közt az én szemem szerin kb 20cm lehet, amibe épphogy be tuszkolja magát az ember, de hova nyitom a fedelet, meg még annak is van vastagsága. Elhiszem hogy ott másznak be, csak mondja valaki hogy igen.

[NST]Cifu
A csõ bal oldalán a tonyon van egy vágat, az mi? Én azt néztem párhuzamosított géppuskának amit a parancsnok kezel. Persze bõven fogadnék arra is hogy tévedek.

Igen, az a löveggel párhuzamosított 7,62mm-es FN MAG géppuska "lõrése", csak az iszonyú vastag páncélzatban a géppuska egész egyszerûen "elveszik" (a csõ hossza kisebb, mint a páncél vastagsága).

Miért?
Tudtommal nyithato, és azért van a torony alatt, mert igy elõre nézõ toronynál nem lehet kilõni fölülrõl a vezetõt, ami Izraelben, ahol a tankok elég sokat vannak városias harcterületen nem egy hátrányos dolog.

9632 középsõ képen a "zöld sáv" mentén nekem úgy tûnik, hogy lehet de nem sok értelmét látom.

Létezhet az hogy a vezetõ is ott mászik be és elõl a torony alatt bal oldalon ahol ül ott az nem nyitható?

Seaweed
Maganak a harckocsinak a mertebol adodoan sejtettem egybol, hogy valamit fel kell ilyenkor aldozni. Nekem az igazan fura dolog az egeszben a hatso ajto.
(Abban viszont biztos vagyok ennek lattan, hogy ez egyedi izraeli tapasztalatokon alapulo igeny/megoldas lett.)
Gondoltam érdekelhet
A lõszerek kipakolásával a tank tud 4 vagy 6 (?) embert szállítani/ kimenteni harci zónából

Seaweed
Hmm ezt nem is tudtam a Merkavarol!
Seaweed
Nah ez mar jobb valamivel...de legjobam az MK IV torny erdekelne mert az minden iranyban lapos.
Azert koszi 😉
Aham. Akkor az van ott a "rés"-ben. T-72esben hallottam hogy nehéz, meg abban már ültem is és megmutogatták a hozzáértõk.

A csõ bal oldalán a tonyon van egy vágat, az mi? Én azt néztem párhuzamosított géppuskának amit a parancsnok kezel. Persze bõven fogadnék arra is hogy tévedek.

[NST]Cifu
Sok kütyû nem kell, elég egy, a harctérbe bevezetett drót, amivel elhúzták a billentyût. A fegyver mellett általában egy 100db hevederezett lõszert befogadó tároló látható, 100 lõszer pedig azért elég sok.

A gépfegyver újratöltése amúgy is zûrös dolog, például a T-72-esben is, ha a párhuzamosított PKT géppuska lõszere kifogy, a parancsnoknak kell elõre hajolnia, és elvégeznie ezt a mûveletett. Szóval valószinüleg úgy néz ki a dolog, hogy csak akkor töltik újra a külsõ gépfegyvert, ha éppen sikerül egy nyugis helyet találni, addig marad a belsõ beépítésû, párhuzamosított 7.62mm-es FN MAG géppuska.

[NST]Cifu
Hát sajnos nemhogy egy metszeti nézetett, vagy robbantot ábrát, de egy valamirevaló fotót a küzdõtérrel sem sikerült találnom. Csak a lenti képet sikerült valamivel nagyobb méretben.

A tornyom lévõ optikai rendszerek alapján úgy gondolom, hogy a parancsnok a torony bal oldalán ül, a löveg mellett, az irányzó a löveg jobb oldalán, elõrébb foglal helyet, és mögött, lent dolgozik a töltõkezelõ, a sofõr pedig a torony elött, ballra ül.

Felmásztam rá (mer akkora szerencsés vagyok) és nem volt ott semmi kütyü, persze lehet hogy leszerelték és úgy rakták múzeumba. De hogy tölttik? Vagy elég amennyi 1 hevederben van?

Seaweed
Hat ebbol a kepbol itelve egyertelmuen parhuzamositott M2-rol van szo!
[NST]Cifu
Egészen biztos vagy abban, hogy nem lehet az elsütõszerkezetett távirányítással aktiválni?
Ugyanis az a 12.7mm-es M2 géppuska a löveg tetejére, mereven van rögzítve, tehát kézzel legalábbis érdekes lenne használni...

Seaweed
Jah hat valami lyen kene..amibel kepet kaphat az ember arrol hogy ezen nem szokvanyos toronyban milyen a belso hely kiosztas, es a pancelzat hogy nez ki metszeten.
[NST]Cifu
Nehéz ügy... ezeket találtam:

Gondolom neked ez kellene nagyobba - de sajnos errõl a borítóról ez a legnagyobb kép, amit találtam... 😞

Volt szerencsém merkavát élõben is látni és már akkor sem értettem hogy a löveg csöve fölött géppuska mire jó? Mer nem távirányítós, ember meg nem fér nagyon a közelébe, csak ha mondjuk a toronyra hasal, de akkor egyáltalán nincs védve.

Seaweed
Cifu nem tudsz veletlen egy Merkava torony metszeti rajzot? Vagy robbantot abrat.(erdekelne)
[NST]Cifu
Egy kis Izrael:

Merkava Mk.4

Egy alaposan felvértezett M113-utód, távirányított fegyvertoronnyal.

Ugyanõ belülrõl.

A már korábban említett Throphy védelmi rendszerrel felszerelt Merkava Mk.3.

Throphy "reklámanyag".

hmm, aki keres az talál, van benne valami 😄DD, amugy bithument végignéztem de nem találtam semmit ott amit érdekel, akkor smot jön ez 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu
Pedig akad, Google-val rögtön találtam egyet pl.: Endless.

oks köc, bithument ismerem de azon kivûl nem tok egy magyar torrentrõl se 😛

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

magyar torrenteken fenn van most is számos spektrumos/discoverys sorozat, pl. bithumen

neten hol lesz fent? 😊

<#eljen>

[NST]Cifu
Én a 2.-ban bízok! 😉))

Seaweed
1: abbol epp eleg ha egyszer elkapja az ember ...
2: sajnos nem mindig jutok hozza ...
1. megismétlik majd még 5x
2. fenn lesz neten is 😊

Seaweed
Ahm, hat akkor majd VHS-rol atbanyaszom valahogy 😉

Hat igen...nagyon sok a HA...
[NST]Cifu
Sajnos nálam is VHS tekknólógia van rendszeresítve, azzal kibõvítve, hogy nem is tervezek asztali DVD írót. 😉

Ami az F-35-nél szerintem elképzelhetõ:

1.: Az F-35 minden negatív hatás ellenére viszonylag korrektül rendszerbe áll. Ez lesz szvsz a legvalószinûtlenebb.
2.: Korlátozottan fog rendszerbe állni, csökkentett gépmennyiség, a légierõnél F-15 és F-16 felújítások, a haditengerészetnél F/A-18E/F. Szegény tengerészgyalogosok helyzete elég nehéz - nekik nincs alternatívájuk, kell az F-35 (emiatt gondolom úgy, hogy az F-35 programot mindenképpen véghez viszik). Ez szvsz a legvalószinûbb.
3.: Leállítják a programot kb. 2-3 év múlva. Az ok: a pilótanélküli gépekre való átállás. Ahogy a 2.-es pontban, a légierõ és a haditengerészet a régebbi gépeivel dolgozik tovább, de a váltás nem az F-35, hanem az X-45, X-47 és társaik lesznek. A tengerészgyalogság nem tudom mit tesz, lehet hogy simán hagyja kifutni az AV-8B-t, és meglesz a helikopterekkel és a billenõrotoros gépekkel.

Seaweed
Kerdes: Digitalisan veszed fel? vagy VHS-re? (sajna nekem jovohonapban van keretem/tervezetem asztali DVD iro vetelere..) Mert ha digi, akkor erdekelne! (DVD gyartas szempontjabol!) Sajnos most nekem max VHS lehetosegem van, es az hosszutavon(DVD) nekem nem megfelelo/bonyolult/!

Rovidhirre:

Hat a vegen TENYLEG igazam lesz..es alaassak a JSF programot! Ha igy fojtatjak, tenyleg visszalepnek az orszagok..es akkor nagyon-nagyon draga lesz a /gep koltseg...es az egyenlo a halalal...es akkor az F-16, a Harrier meg az A-10, meg hosszu-hosszu evtizedekig rendszerben marad! (persze ez sok HA...de HA megis akkor az gaz!)
[NST]Cifu
...ha nem kéne fél hatkor felkellnem. <#idiota>

Na, rövidhírek:

-Az F-35-ös feje fölött is elkezdtek gyülekezni a felhõk. A GAO elemzése szerint a program talán még az F/A-22-est is felül fogja múlni - a költségek túllépése terén. Míg eredetileg az elsõ szériagépnek 2007-ben kellett volna elkészülnie, és a fejlesztésnek 25 milliárd $-ból kellett volna kijönnie, addig a jelenlegi elõrejelzés szerint csak 2009-ben fog felszálni, és csak 2013-ban lesz bevethetõ az elsõ gép, a fejlesztési költségek pedig elérhetik a 45 milliárd $-t. Hogy a dolog még szebb legyen, még mindig nincs véglegesítve a megrendelés, hogy az USAF, az US NAVY és az US Marines pontosan hány gépet is vásárolna. A gépek ára jelentõsen megnõtt emiatt:
F-35A: 31.5 M$ -> 44.8 M$
F-35B: 39.3 M$ -> 61.1 M$
F-35C: 42.7 M$ -> 61.0 M$
A csúszás, és a jelentõs drágulás miatt máris több ország jelezte, hogy nem biztosak abban, hogy valóban az F-35 mellett fognak dönteni, ami tovább nehezíti a program életét...

-A Boeing-re rájár a rúd, nem elég, hogy nemrég a 23.5 milliárdos tanker-lizing miatt kereszttûzbe került, de most 15 milliárd $-os rádióügylete is veszélybe került. A DoD eredetileg 750000 új, szoftveralapú rádiókészüléket rendelt a cégtõl, ám januárban leállították a további fejlesztést, részben a komoly technikai problémák, részben pedig amiatt, mert a titkosítási rendszerre nem bólított még mindig rá az NSA. Az új rádiókra azért lenne szükség, mert jelenleg nincs egységesített rádiórendszere a négy haderõnek, sõt, egységes rádió még a parancsnoki láncban sincs, tehát egy õrmester egy rádión beszél a hadnagyával, a hadnagy pedig egy más rádión tud csak értekezni a parancsnoksággal. Így aztán egy közös hadmozdulat esetén egyszerre három-négy rádió is elkél a tisztek közelébe. Az áldatlan állapotok már korábban is okoztak galibát, és a 2003-as iraki invázió közben is sok problémát okoztak, most mégis úgy tünik, hogy halványodik a fény az alagút végén...