Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
MAKS 2005 egy utazási iroda ajánlásában.

Jó poén lehet, de bevallom azért az a ~130e Ft (+120$) kicsit húzós... :(

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Pár érdekesebb kép, made in russia.

Õõõõõ.....

olvass vissza kb. 150-200at, akkor volt ez téma :)

FtranX
Mivel ti bizonyára jobban értetek hozzá, feltennék egy-két kérdést 3.világháború topicban tárgyalt témával kapcsolatban:

Szerintetek Tajvan mennyire lenne képes megvédeni magát egy esetleges kínai invázió ellen, és mennyire lenne képes megvédeni az USA a szigetet?

Összevetve a három ország hadseregét, milyen mennyiség és minõségbeli különbségek vannak?

Kína jelenlegi fejlõdését nézve jelenleg és a jövõben mekkora veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve?

[NST]Cifu
És addig mit csinál a szeméyzet a harckocsiban, plusz tankszázad többi tagja? Malmoznak hátradölve, barchobáznak, vagy simán csak süttetik a hasukat a nappal? Ezért nem való legalábbis ebben a formában az MTHEL a frontvonalra. Amint "tüzet" nyit, két másodperc rá 3-4 malac repülne felé...
Én ebben a párosításban inkább a harckocsizókra fogadnék...

Sadist
Nem is kell átolvasztani, elég ha egy kis szaunát csinálnak a személyzetének <#eplus2>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
Én pont, hogy tankra nem lõnék vele, egyfelõl ezek a lézerek nem képesek (még) átolvasztani pillanatok alatt egy fél méter vastag réteges páncélzatot, másfelõl pedig túlságosan is sérülékenyek és nagyok, hogy frontvonalba küldjék õket (csak nézd meg a képet, két hatalmas utánfutón fér el a cucc....).

Zsolo007
Mondjuk tankra? :)

[NST]Cifu
A THEL eredetileg tüzérségi lövedékek, rakéták, bombák, aknagránátok és különféle légi célok (repülõgépek és helikopterek) ellen készült. Földi célpontok ellen is használható természetesen, bár csak sejtéseim vannak arról, milyen feladatkörben lehetne használni ilyen esetben.

Zsolo007
ÉS mire akarnak ilyen taktikai lézert használni? Légvédelemre? Jól értelmeztem? VAgy esetleg földi célpontok ellen is?

[NST]Cifu
Az irányított energiafegyverekre a Pentagon óvatos becslések szerint is több milliárd dollárt költött (csak a YAL-1 programra 2011-ig több, mint 6 milliárdot), de úgytünik az áttörés még mindig messze van. A THEL (Tactical High-Energy Laser) lézer-rendszert lassan egy évtizede fejlesztik, és noha számtalan sikeres tesztlövészeten bizonyított, csak telepített változatban készült, így a hadsereg közölte, hogy neki egy mobil változat kell. Ez lett az MTHEL (az M = Mobil), ami azonban még így is túl nagy és nehéz volt az US ARMY-ak, ezért tavaly év végén leállította a program finanszírozását. Idén a hadsereg egyik tábornoka egy megbeszélésen egyesen azt mondta a tudósokbõl és mérnökökbõl álló halgatóságnak, hogy évtizedek óta nyelik a pénzt az irányított energia fegyverek fejlesztését célzó programok, látható eredmény nélkül. Így ad egy évet, hogy lerakjanak az asztalra valamit, ami megvédheti a katonákat Irakban a bázisokat érõ akna és rakétatámadásoktól. Ha megcsinálják, õ (ie.: az US ARMY) megveszi, kerüljön bármibe. A probléma csak ott van, hogy a Northrop ugyan dolgozik egy még kisebb és könnyeb kémiai alapú lézeren, amely a korábbi THEL-en alapszik, de ez is csak két év múlva lesz kész várhatóan (az árát 25 millió $-ra taksálják). Tehát rövid távon nincs megoldás. Hosszú távon megoldást jelenthetnek az olcsóbb és egyszerûbb (valamint sokkal kisebb) szilárdtest lézerek, de azok csak a következõ évtizedben várhatóak.
Akkor mi marad? Jelenleg a legvalószinübb, hogy ha az ARMY védelmet akar az aknavetõ-támadásoktól, akkor a rakéta-védelem felé kell fordulnia....

Fantáziakép az MTHEL-rõl.

"Igen, de a japánok is Yamatonak írják, ha latin betüket használnak. Én meg utálom ezt a mindent fordítsunk le magyarra mozgalmat a tulajdonneveknél. Nálam Yamato marad örökre."

Ahogy gondolod Ícéram kolléga. :)
Seaweed
Banhatod hogy szinte mar csak az az eselyed maradt igazi toltennyel loni ha katona vagy hataror leszel...
Sadist
Ma volt az iskolának diáknap és kijöttek a határõrségtõl bemutatót tartani. Drogkeresõ kutyák, fegyveres bemutató, Dragunov SVD, PKM, RPG-7! Hatalmas királyság volt! Aki akart még AK-val is lõhetett, persze csak vaktölténnyel :) Jó hangos az egyszer biztos :D

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
Összesített, minden országra és haditechnikai ágra kiterjedt nincs, vagy legalábbis nem tudok róla. Pontosíts, hogy mi érdekel, és úgy már tudok ajánlani linkeket.

Seaweed
Valamelyik csatornana lattam en is..
nem láttam de ha ilyen téma van benne megnézem :P esetleg egy link vagy torrent rá? :P

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Seaweed
Mindenkiiiiiiii tamadaaaaaaaaas!!<#gun><#violent><#email><#fogmosas><#vigyor>
(lattatok (az amugy altalam kicsit utalt) Eminem uj klippjet?! Nah azt nem teszi zsebre ifjabb buss amit abban kap!)
most kell támadnunk!!! <#eplus2><#eplus2><#hehe><#eplus2><#eplus2>

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Az Irakban és Afganisztánban folytatott hadviselés leköti az Egyesült Államok erejét

Az iraki és az afganisztáni háború miatt csökkent az Egyesült Államok képessége arra, hogy más fegyveres, katonai konfliktusban helytálljon. Irak és Afganisztán ugyanis túlságosan is nagy megterhelést jelent az amerikai hadseregnek.

Richard Myers tábornok, a vezérkari fõnökök egyesített parancsnokságának vezetõje állítja ezt abban a jelentésben, amelyet kedden adott át a kongresszusnak. Éves jelentésA vezérkari fõnök évente terjeszti elõ ezt a dokumentumot a képviselõknek, s ebben az amerikai haderõ helyzetérõl, állapotáról, felkészültségérõl számol be. Myers tábornok szerint aki egyébként az õsszel, szeptemberben vonul majd nyugdíjba és helyette várhatóan Peter Pace tábornok lesz a vezetõ , az Egyesült Államok hadereje azért ettõl függetlenül is sikeres lenne bármilyen nagyobb konfliktusban, de nem olyan gyorsan és nem olyan hatékonyan. Jóval több idõt és jóval több áldozatot követelne egy ilyesfajta siker. Magasak az elvárásokA dokumentum nyilvánosságra kerülése után Myers riportereknek azt mondta, hogy ez a jelentés a többi között azt is bizonyítja, hogy az amerikai hadseregben milyen magasak az elvárások. A tábornok hozzátette, hogy bár a hadseregnek valóban több idõre és pótlólagos forrásokra lenne szüksége, azért mégis sikeres lenne. A Fehér Ház reagált a jelentésre és azt emelte ki belõle, hogy az Egyesült Államok hadereje továbbra is maradéktalanul képes bármilyen fenyegetéssel szembenézni.

szvsz ez nagyon nézõpont kérdése hogy mi a rossz és mi nem az...
ez már ezer+1szer bebizonyosodott hogy a világ nem fekete és fehér hanem szürke...

tényleg azok, vagyis inkább országra válogatja. de egy biztos, nem humánus erkölcsök hanem a politika megfontolások és cselszövések elsõdleges kiszolgálója. nyilván az államérdeket is védik azzal hogy veszélyes bûnözõkrõl próbálnak bizonyítékokat szerezni, esetleg elásnak egyet kettõk, vagy egy állami bérgyilkosságot úgy tüntetnek fel mintha egy konkurens banda merénylete lett volna, aztán a rosszfiúk a többit lerendezik egymás közt, hadd hulljon a férgese,de valóban lehet rosszra is használni

Hello

Tudtok olyan oldalt,ahol az összes második vilgáháborús nemzet haditechnikája megtalálható?

kössz
Adam II
Tudom ,hogy ez nem éppen haditechnika de ha filmekben ha valami mocskos összeesküvés történik abban általában a nemzetbiztonság is benne van. Csak a filmek állítják be õket rosszfiúnak vagy tényleg azok?

[NST]Cifu
Amikor azt hitték a Pentagonban 2001-ben, hogy mostantól aztán eljön a kánaán, nem valószinû, hogy elõre látták volna a sötét fellegeket (a RAH-66 program lelövését, az F/A-22A és az F-35 megrendelések megkurtítását, a DD-21 program átszabását, stb.), de most még sanyarúbbak a kilátások. A hihetettlen mértékû kiadások (elsõ sorban az Iraki és az Afganisztáni missziók) miatt a Pentagon ez évi több, mint 400 milliárd $-os költségvetése erõsen szûkösnek tûnik, mégpedig nem is kicsit, tavaly év végén kiderült, hogy a jármûvek felpáncélozására elõirányzott mintegy 25 milliárd $ szûkõs lesz, erre és egyéb újonann jelentkezett plusz költségekre ezért pénzt vontak el - a katonák fizetési alapjából. A dolog úgy nézett ki, hogy Május elejére el fog fogyni a pénz az alapból, vagyis ez után egész egyszerûen nem tudják elutalni a katonáknak a járandóságaikat. Rumsfeld és csapata eredetileg arra játszott, hogy a kongresszus majd kiutal egyfajta 'segélyként' némi pénzt, és így befoltozhatják a költségvetésben ezt a lyukat. A konresszus ki is utalt 82 milliárd $-t, de ebbõl futja még másra is, például 5 milliárd arra, hogy az US ARMY eddigi 33 nagy katonai egységét 43 kisebb dandárrá alakítsák át. A dolog szépsége mégis az, hogy az elõrejelzések szerint még így is szükség lehet egy második pénzügyi 'mentõcsomagra' a Pentagonnak.
Ide tartozik, hogy az FCS (Future Combat System) körül is áll a bál. Az korábbi elõrejelzés szerint 96-120 milliárd $ körüli összegbe került volna az US ARMY monstre fejlesztési programja, friss számítások szerint viszont ez valójában akár 450 milliárd $-t is elérheti, amit már nehéz lenyomni a képviselõk torkán. A korábban már említett új rádiórendszer (JTRS - Joint Tactical Radio System) fiaskója ráadásul alapjaiban rengette meg az FCS jövõjét, lévén hogy az FCS alapkövét jelentõ hálózati rendszerek a JTRS-re épültek volna. Jelenleg keresik a megoldást, hogy lehetne kiváltani a JTRS-t, de megnehezíti a dolgukat az, hogy a kommunikációs rendszerre szánt idõ és pénz már fel lett használva.
Hogy a csapás pedig teljes legyen a kongresszus meg kívánja vizsgálni, hogy az US ARMY-nak tényleg akkora szüksége van-e az FCS-re, illetve képes-e az FCS megfelelni a katonai és nem utolsó sorban a pénzügyi elvárásoknak.

Az FCS elve. A probléma most ott van, hogy hiányzik a "kapcsolat". :)

Seaweed
Hehe lol...kicsit balra es mar csak szecka maradt volna belole :DDD
[NST]Cifu
Mi történik, ha egy UAV rossz helyre keveredik?

Kép 1.
Kép 2.
Kép 3.
Kép 4.
Kép 5.

[NST]Cifu
Sajnos idõhiány miatt csak pár kép:

82nd-esek Irakban.

A páncélzott terepjárok hiánya nemcsak Irakban (USA-nak) vagy Afganisztánban (nekünk) okoznak gondot... :)

Told meg!

Páncélzott Ural. ;)

Egy másik változat.

joebacsi

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

ghost cb
milyen vicces

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

Sanyix
Akkor tényleg az ufók voltak :D

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

index.hu:
"Megtalálták kedd hajnalban Irakban az elõzõ este lezuhant egyik amerikai F/A-18 Hornet típusú harci gép pilótájának holttestét. A két gép a Carl Vinson amerikai repülõgép-hordozóról indult el az "Iraki szabadság" fedõnevû küldetésére, de késõbb elvesztették velük a kapcsolatot. A másik gép pilótájának egyelõre nincsen nyoma. A két harci gép szerencsétlenségének ügyében vizsgálatot indítottak. Az amerikai közlemény szerint semmi jel nem mutat arra, hogy ellenséges erõk lõtték volna le a gépeket. Az NBC amerikai televízió azt állította, hogy a két gép összeütközött, ezt azonban nem erõsítették meg a hadsereg részérõl."

Punkerwork
vagy elvitték õket az UFO-k :)

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Seaweed
"Eltûnt két amerikai F/A-18 Hornet Irakban
Forrás: MTI

Az amerikai földi irányítás elveszítette a kapcsolatot két Irak légterében manõverezõ katonai repülõgéppel, amelyeknek a sorsa egyelõre ismeretlen.
A Carl Vinson repülõgép-hordozóról felszállt F/A-18 Hornet típusú gépekkel közép-európai idõ szerint hétfõn este nyolc órakor szûnt meg az összeköttetés, közölte nyilatkozatban az amerikai hadsereg. A bejelentésben nem szerepel, hol tartózkodtak a gépek, s az sem, hogy észleltek-e ott ellenséges légelhárító tüzet."

Nah ki mire tippel?

En arra hogy osszeutkoztek es lezuhantak.
Zsolo007
Köszönöm! <#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship><#worship>

[NST]Cifu
Az air-bursting annyit tesz, hogy a robbanást a levegõbe szétszóródó robbanóanyag okozza (bombáknál ezt hívják aeroszol bombáknak vagy vákumbombáknak), amely lökéshullámaival sokkal nagyobb pusztítást tud okozni, mintha egy azonos mennyiségû robbanóanyagot koncentráltan robbantunk fel. Ezt a megoldást már széleskörûen használják, és igen effektív módja a pusztításnak, a lent látható 25mm-es HEAB gránát pusztító hatása megegyezik a ma általánosan használt 40mm-es HEDP gránátéval, de annál sokkal kisebb és könnyebb. A lent látható HEAB gránát ezen felül repeszhatással is rendelkezik, a lövedék köppenye adja a repeszhatást, amely (legalábbis a szöveg szerint) képes átütni a PASGT (a jelenleg általánosan használt amerikai) katonai védõmellényt és sisakot.

A távolságmérésre túl sok lehetõség nincs adott helyzetben, esetleg rádióhullámok segítségével, de nem tudom mennyire lenne mûködõképes ilyen feladatkörben. Nem véletlen, hogy boldog-boldogtalan most lézeres távolságmérõt használ, mert viszonylag olcsó, egyszerû, megbízható - persze megvannak a maga gyengéi, de ez minden technológiára igaz.

Zsolo007
Hmm, köszi Cifu asszem értem. Ez az air-bursting tulajdonképpen akkor egy levegõben robbanó repeszgránátnak felel meg? Repesszekkel öl? Vagy inkább mint a sörét? Vagy egyszerûen csak olyan nagyot robban? Mondjuk ez a lézeres tényleg vicces, pont a minap olvastam vissza és láttam a tankos képeket meg ott lerítad a tankjaink lézeres célzóinak apróbb hátrányait :).
Tényleg hadd kérdezzek még valamit :) Lézeren kívül mit lehet még használni távolságmérõnek egy ilyen fegyverben (tehát hogy szar idõben is jó legyen) lehet <#lama> kérdés de azért én kíváncsi vagyok rá <#vigyor3>

[NST]Cifu
Hasonlóan szép adatok repkedtek az XM29 OICW-vel kapcsolatban is... :)
Ez az XM29 20mm-es gránávetõ részének a "kisfia", gyakorlatilag ugyanaz a mûködési elve, vagyis van a fegyveren egy lézeres távolságmérõ és egy számítógép, a távolságból a számítógép kiszámolja a röppályát úgy, hogy a gránát a cél felett robbanjon, és kijelzi a lövésznek, hogy hova célozzon. Amikor a lövész elhúzza az elsütõbillentyût, a számítógép beállítja a gránát idõzítõjét, és elsüti a gránátot. A gránát elvileg a cél felett fog robbani, és az air-bursting (kéne már egy jó magyar név ennek a robbanásfajtának...) robbanófej szépen megsemmisíti a célt a fedezék mögött. Értelemszerûen nem kell átvinnie a falat, ha pl. egy ablakból lõ a célpont, akkor 'csak' az ablakon kell belõni. Tehát az XM25 nem más, mint egy nagyon nagy hatótávolságú gránátvetõ, "inteligens" gránáttal, amely képes a fedezékben lévõ ellenségeket semlegesíteni.

Az XM25 ugyanakkor azért lett 25mm-es, mert ugyanazt a lõszert fogja használni, mint az M307 OCSW (Objective Crew Served Weapon), ami az Mk19 40mm-es gránátvetõket fogja kiváltani (errõl már írtam, a 25mm-es M307 és a 12.7mm-es M312 ugye azonos alapokra épül).

Ami a "varázs-számokat" illeti, hát.... 500m-el nagyobb effektív lõtávolság? Igen, egy gépkarabélyhoz képest, tényleg. Eddig ilyen távolságra ilyen jellegû fegyverük csak a TOW és társai voltak, illetve ~500 méterig a SMAW és társai. Ezek azonban elég drágák, és elég méretesek is voltak, egy raj katona vitt magával egy-két SMAW-ot, és fél tucat rakétát, most egyetlen katona viheti az XM25-öt és hozzá 5-6 tárat, ami 30-36 lõszer.
Ami a halálosságát illeti, ott is valószinüleg a gépkarabélyokat veszi alapul. Namost összehasonlítani egy 5.56mm-es lövedéket és egy 25mm-es gránátot ilyen szempontból... hát érdekes, lévén nem éppen egy kategória.

Szóval elméletben szépen néz ki. Hogy a gyakorlatban hogy fog mûködni, az már más tészta. Ugye a lézeres távolságmérõknek van egy olyan problémájuk, hogy érzékenyek az idõjárásra. Namost el lehet képzelni mennyire fognak örülni a katonák, amikor egy ködös vagy esõs napon a gránátosuk beszól, hogy õ akkor hátul marad sepregetni, mert a fegyverét maximum bunkósbotként használhatná. :)

Az XM25.

A 'nagytesó' XM307.

A 25mm-es gránátcsalád. Legfelül az air-bursting gránát, alatta a HEAT páncéltörõ lövedék, alul pedig e kettõ gyakorlóváltozata.

Adam II
Nos igazatok lett. Az XM8ast még hadrendbe sem állították de máris egy "sztár" kezébe került a xXx 2-ben. A mostani színes RTVben van egy kis kép azon láttam.

Zsolo007
Húú érdekes, kíváncsi lennék a véleményedre CIFU. Nekem elég propagandaszgúnak tûnik a dolog egy része. Ez most akkor okos lövedéket lõ ki? Meg 500%-kal nagyobb esély van ölésre ezzel mint a most szolgálatbanlévõkkel? Valószínû hogy az én tudatlanságomnak köszönhetõ de számomra a 25mm-es lövedék nagynak tûnik....átviszi a falakat? Szal kíváncsi vagyok mit mondasz erre...<#conf>

http://www.spacewar.com/news/miltech-05c.html

Az emberek õrültnek tartanak. Ez talán igaz is, és akkor mindegy, ha eggyel több a holdkóros. Viszont, ha igazam van, és a tudomány téved, akkor Isten irgalmazzon az emberiségnek. Viktor Schauberger

azért örülnék én neki ha énis ennyire unatkozhatnék egy repülõvel a seggem alatt :PPPP

Seaweed
Hehe...tenyleg nagyon unatkozhatnak ezek ott :DDD
[NST]Cifu

Glpetyus
:DDDD

[NST]Cifu
Szvsz ez egy fanvideó, valamelyik ráérõs US NAVY pilóta hozhatta össze, felvett egy csomó marhaságot, majd összevágták, és bekeverték alá az egyik whazzup mixet. :)

Sajnos a minõsége elég tré, ami eléggé lerontja az élvezhetõségét, eddig ezért nem linkeltem be...

Zsolo007
Mindkettõ nagyon király videó :D

Cifu ez a légierõs valami reklámfilm? Ilyet nemhinném hogy megcsinálnak....Vagy ig?

[NST]Cifu

rotfl :DDDD ez kurvajó :DDDDDDDD

Seaweed
OFF:
ez mekkora :DDDD
http://theteatime.free.fr/talc/rocky.html
ON: