95140

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ezért írtam, hogy talán( de csak talán )bevállalnák a "garasoskodok" a t-90et egy kaktus reaktív páncélzattal + avval a rakéta elhárító ízével. Mennyibe kerülhet 1 darab így extrásan?
Olyan 3 millió dollár. Cirka fele annyi mint egy Leopard 2A5 v. A6. Nemrég a dánok ajánlottak fel Leo2A5-ösöket, bőven piaci ár alatt. -
lopbisz #26925 leo 2 kaptunk volna szinte ingyen, de elvetteték mert drága hozzá az alkatrész :)
Ezért írtam, hogy talán( de csak talán )bevállalnák a "garasoskodok" a t-90et egy kaktus reaktív páncélzattal + avval a rakéta elhárító ízével :D
Mennyibe kerülhet 1 darab így extrásan? Gondolom közel sem annyi mint egy leo 2 vagy társai..
Mondjuk lehet azért toják le a mostani tankokat mert várják a fekete sast! Azt majd jól bevásárolnak (szép álom) :D -
"Albatroszok lecserelésée valami hasonló könnyű kiképző/támadó gépre (akár L-159-re) (legalább 2 század)"
Szerintem használt Hawkokkal sem járnánk rosszul.
"Mi-24-esek modernizálása és legalább egy 30-40 db-os géppark üzembentartása"
30-40 gépre szerintem nincs szükség. 20-25 aktívan üzemben tartott és kiképzett állomány a mostani méretekhez megfelelő lévén szállító és támadó helikopter a Mi24 vegyesen. A Maradék 10-et inkább szállítóhelikopterekre költeném hisz árvízek esetén rengeteget jelent a hadsereg által nyújtott helikopteres segítség.
Szárazföli haderő terén inkább csak rendbe kéne előbb szedni logisztikailag az egészet, hogy ne 6-7 féle nehéz szállítójármű legyen hanem egységes típusok. -
Ren #26923 Az a baj, hogy a hadsereget nem lehet úgy fejleszteni, hogyha baj van, akkor hopp, hirtelen rendelünk pár tucat harckocsit. Szerintem ránk férne egy kis fejlesztés még. "Kívánáslista" :)
Légierő:
-legalább még egy század többfeladatú repülőgép, a jelenlegi helyzetben
nyilván még egy század Gripen lenne a legésszerübb
-Albatroszok lecserelésée valami hasonló könnyű kiképző/támadó gépre (akár L-159-re) (legalább 2 század)
-Mi-24-esek modernizálása és legalább egy 30-40 db-os géppark üzembentartása
-An-26-osok cseréje (ebből elöbb-utóbb talán lesz valami)
-légvédelem modernizálása sem ártana, az a pár mistral elég nevetséges
Szárazföldi haderő:
-minimum egy zászlóalj MBT, minimális esetben modernizált T-72-esek, jobb esetben Leo 2-esek (A4 verziótól fölfele mondjuk)
-megfelelő 8x8-as kerekes járműcsalád (pszh, önjáró tüzérség, páncétörő, stb) ebből nem tudom mennyi kéne, de nagységrendileg gondolom néhány száz
-megfelelő 4x4-es járművek
-modern személyi védőfelszerelés
De asszem lehetne még folytatni :) vagy inkább :( A fentiek beszerzése legjobb esetben is legalább 10-15 évig tartana szerintem, de a felső vezetés szintjén nemhogy pénz, de szándék sincsne ezek nagy részére. -
lopbisz #26922 Gondolom ők is úgy gondolkodnak már, hogy minket ugyan ki támadna meg? így minek elsietni...?( majd akkor is ezt mondják majd mikor jön az offenzíva) :)
Olvasom, hogy akarnak a jövőben még 1 gripen századot, hogy a Natot is ki tudják szolgálni az "alap" légtér védelmen túl. Ezért lehet erre spórolnak...?
Viszont az tényleg jó ötlet, hogy az összes régi miget vissza adjuk az oroszoknak, és ők ezért updatelik meg karbantartják mi-24 ket. Az új ka-50( remélem jól írtam) szerintem úgyse adnak vagy ha még azt szokás szerint úgy elbaltáznák, hogy ne adjanak..
De egyébként az szép lesz, hogy eltelik mit tudom én modnjuk 20-30 év: A légierő topon a szárazföld meg középkorba... :D
Miért nem olvasztunk be mindent, és vissza hozzuk a lovaságot, és + bicigli ezredet hozunk létre? :D -
ambasa #26921 Csak a pontosság kedvéért. A harckocsicsapatoknál a harckocsi maga a raj. a 4 harckocsi az a szakasz, és a 3 szakasz a század.
A +3-ról, nem tudom, de eltudom képzelni, hogy a Szentendrén van kikézési céllal, mivel ott korábban is tarottak ilyen céllal nehézfegyverzetet.
TG
-
te el szoktad olvasni legalább ezt a fórumot? vagy csak írsz ami épp eszedbe jut? -
horthy #26919 Ezek az ujfajta 100 mm-es páncéltörő löszerek a felturbozot ( modernizált ) T-55-ösökhöz mennyivel jobbak mint a mi 3VBM-6 páncéltörő lövedékeink ? Egyébként nekem a modernizált T-72-esek közöl a Horvát hadsereg tankjai teszenek a legjobban kinézetre is durvák M-95 "Degman" még ha kevés is van belőle (prototipus) ! De hát ezen nincs mit csodálkozni ök legalább egy autopályát ha csinálnak abbol nem sporolják lopják ki az anyagot ( hasonlat ) meg is lehet nézni Horvátországot és uthálozatát ! Mi még egy normális G-36-os Nato szabvány löszert tüzelő fegyverre se tudjuk össze dobni a lovét nem hogy modernizálni azt a pár T-72-esünket ! Amugy érdekelne hogy lesz-e valami modernizáció új haditechnikai eszközök beszerzése a villanykörte cserén kivül a Magyar Honvédségbe ?
-
A kérdés jó. Nincs akarat. Talán ez a legvalószínűbb magyarázat. A Currus Rt. is csinált egy T-72-es felújítási programot. Ebben szerepel egy hazai fejlesztésű ERA blokk, egy feljavított hajtáslánc, új lövegstabilizátor, új tűzvezető rendszer (ez elöbbi három lehetővé teszi a menet közben való tüzelést), lézer besugárzás jelző, passzív éjjelátó és a többi. Egy protopéldány el is készült, pár éve ki is volt állítva az akkori C+D-n. Ugyan messze nem volt tökéletes, pl. a parancsnok előtt beszerelt kijelző gyakorlatilag lehetettlenné teszi, hogy harchelyzetben kicserélje a párhuzamosított PKT géppuska rakaszát, de mégiscsak előrelépés lett volna. Nem kért belőle a HM.
Ennyi... -
a költségvetés HM rész eelmegy bérekre, és a külföldi missziókra, fejlesztésr eszinte semmi nem jut.
szerintem amit az inkal-nak fizetnek laktanya őrzésra az több mint amit modernizálásr aköltenek..... -
Thanatos #26916 miota szokása magyarországnak a racionalitás? főleg ilyen téren? hát már elég rég nem az tuti... -
lopbisz #26915 ha ilyen szépen fel lehet újitani a régi eszközöket, akkor mi miért nem csináljuk? A költségvetést nézve símán új dolgokra is telne nemhogy egy sima felújítást ne tudnának. Szal nem értem... A Tábornokok kaszinóval ütik el a sok pénzt vagy mi van?
-
HunGripen #26914 "A kárpát medence legfejlettebb, és legütőképesebb hadserege a miénk jelenleg, bárki bármit mond."
Hát ekkora baromságokat. Hogyha tényleg így lenne , akkor szerintem nem aggódnának állandóan azon, hogy már meg se tudjuk védeni magunkat, meg hogy a legrövidebb határszakaszunkat se tudjuk telejesen lezárni.
A Mi-24-esekről jutt eszembe. Nemrég tárgyaltak Oroszországgal arról, hogy ha a MIG-29-einket majd 2009-ben visszaadjuk, akkor ők cserébe kedvezményesen adnak el nekünk helikoptereket és modernizálják a jelenlegieket.
De ez még csak egy futótárgyalás volt, semmi több. -
Júj. Megkövetem igazad van! Ezt a balmázst bocsánat.... 
-
Egy raj: 4 T-72
Egy század: 3 raj = 12 T-72
A plusz három a tartalék, de aktív járműveket takarja. -
idézett. -
"A kárpát medence legfejlettebb, és legütőképesebb hadserege a miénk jelenleg, bárki bármit mond."
Ezt a sületlenséget honnét vetted? A hadügyminisztertől attól az idióta baromtól? Azért mert most beszereztünk grippeneket akkor most már hú de modern a hadseregünk?? Cifu nagyon jól reagálta hozzászólásodhoz. Azzal a pár elavúlt (igen elavult!) t72-el kitörűlhetjük a seggünket. A Mi 24-ink meg már lassan emberi években mérve is öregnek számítanak. Az összes szomszédunk (szerbiát leszámítva) jobb nállunk és sokkal többet költ a hadsereg fejlesztésére és modernizációjára mint mi. -
Jujj micsudi sületlenségek...
Csak pár szemezet:
Nincs 1 db t72-esük se, mindössze 40 harckocsijuk van
Viszont ezek a T-55-ösök reaktív páncélzatot kaptak, passzív éjjelátó berendezést (a magyar T-72-eseken ósdi aktív éjjelátók figyelnek), digitális tűzvezető rendszert és olyan hatékony pct. lőszert, ami lelépi a mi T-72-eseink 125mm-es 3VBM-6 pct. lőszereit.
Így éz ki egy Szlovén T-55-ös...[/center]
[i]...(románia)... és van néhány száz elavult t55-ösük is(t72-esük egy se][/i]
Aha. De ismét: ott vannak a saját T-55 folyomány TR-85 és TR-850-eseik felújított változatai, a TR-85M1-esek (150db), reaktív páncélzattal, új V8-as motorokkal, új digitális tűzvezető rendszerrel, passzív éjjelátókkal, lézerbesugárzás jelzőkkel és izraeli 100mm-es APFSDS lőszerrel. Ismét nem szivesen tenném a pénzem 1 vs. 1-ben sem a magyar T-72-esekre ellenük.
[center]
TR-85M1
Ezen kívűl ott vannak az MLI-84M lövészpáncélosok (180db), 25mm-es gépágyúval és SPIKE-LR pct. rakétákkal.
Megjegyzem továbbá, hogy bár romániának nincsenek Cobrái, de a Puma licenc IAR-330-asból gyártottak felfegyverzet változatot, amelyeket nemrég felújítottak, és többek között a pilóták kaptak éjjelátó rendszert (a mi MI-24-eseinken nincs éjjelátó).
egy felújított IAR-330 SOCAT -
bgabor #26908 Amúgy miért +3? Miért nem 15? -
MuldR #26907 Nem jott ossze az uzlet? Bennem az maradt meg, hogy vegulis megvettek. Akkor le vagyok maradva. -
dara #26906 tkazmer baromságaival ne foglalkozz, komolytalan az egész amit írt, teljesen tájékozatlan. -
dara #26905 De ki kell felejteni, lévén abból semmi sem lett. -
nekem hivatásos katona mondta, hogy abból a 12 tankból állandóan bevethető kb 2. 180 raktáron levőből meg csak annyit, nagyrészük 55ös, vagy pszh -
MuldR #26903 "mintegy 2e katonával kevesebb van nekik."
Tehat nekik 1500 van? :)
Romaniabol nem kellene kifelejteni a Huey Cobrakat. Azthiszem reggelire megennek a 15db T72esunket :) -
"Egyébként szerintem, ha a náluk ugye sokkal fejlettebb ausztria sem költ annyit a hadseregére mint mi, akkor lehet, hogy nincs is értelme?" "
Tudom nem te írtad és csak idézted, de a kedves íro elgondolkodhatna azon, hogy Ausztria miért vett Eurofightereket végül? (igaz újragondolták a szerződést, de volt tender és ha megsemmisítik a szerződést a tendert újra kiírják).
nem mellsleg ott ül mellettük a semleges svájc A kibaszott erős néemtország csehország akik most szereztek be ugye 4 és feledik. generációs típusokat szintén Szlovénia fejlődik mint az őrület valamint az olaszok is igen szép méretes haderővel rendelkeznek egy amerikai támaszpomntal is megspékelve. -
lopbisz #26901 ídézek:
"nem egészen igaz, hogy 15 tankunk lenne, van még 180 raktáron
Aztán: szlovákiának nincs egy teljes századnyi normális repülője.(ami van, és még úgy-ahogy korszerű: 10db mig29) jah, és mintegy 2e katonával kevesebb van nekik. jah, és kb 1mrd dollárral többet költünk a hadseregre, mint ők.
Szlovénia: Nincs 1 db t72-esük se, mindössze 40 harckocsijuk van. Nincs normális repülőjük, csak néhány felfegyverzett Pilátus PC-9M( ) gyakorlógép. Jah, és van 47 fős haditengerészetük
Horvátország: kb egy szlovákiányival költenek kevesebbet a hadseregükre, mint mi. Összesen 280 harckocsijuk van, de ebben nem csak a t72-esek, hanem a t55-ösök, és az m48-asok is benne vannak. Van össz 24 db mig 21, de ebből csak 12-t modernizálnak.
Jah, és a tengereikre mindössze 1 tengeralattjáró vigyáz néhány partvédelmi hajó segítségével, gyakoratilag semmire sem jó, még a fulladozó túristákat sem tudják velük kimenteni
Szerbia: szintén 15db t72-es, de jó, van még nekik 50 szervízben. Emellett még van 62db mig 21, valamint 5db mig 29. Asszem ezt egyetlen mig 29 századunk leverné Jah, és hozzá tartozik a dologhoz, hogy náluk ugye nemrég volt háború, tehát talán lehetne némi fegyverük..jah, és ők is kb egy szlovákiányival kevesebbet költenek a hadseregükre, mint mi.
Románia: ugyan természetszeráen több a gyalogosuk, valószínűleg a jóval alacsonyabb fizetések miatt, és van néhány száz elavult t55-ösük is(t72-esük egy se), de a még valamire használható mig29-eseiket kivonták a hadrendből, mert drága a fenntartásuk ( ), így van 110db mig21-esük. Szemben a mi 41 korszerűnek mondható, és 55, az övékkel kb megegyező színvonalú repülőnkkel. Kb annyit költenek a hadseregükre, mint horvátország.
Ausztria:
Holott nálunk nagyságrendekkel fejlettebb ország, mégis kb annyit költenek a hadseregükre, mint mi. A légierejük jelenleg nem mondható túl modernnek a 12db f5e-vel, és a 28 saab gyakorlógéppel.
Ukrajna:
A hatalmas szovjet örökség miatt ők az egyetlenek, akik a térségben komolyabb haderővel rendelkeznek, aminek az állapota viszont megkérdőjelezhető, tekintve, hogy talán ők költenek a térségben a legkevesebbet a hadseregükre.Viszont nézd meg őket, arról nem tudnak megállapodni, hogy ki legyen az elnökük. szerinted képesek lennének háborúzni?
Tanulság:
A kárpát medence legfejlettebb, és legütőképesebb hadserege a miénk jelenleg, bárki bármit mond.
Egyébként szerintem, ha a náluk ugye sokkal fejlettebb ausztria sem költ annyit a hadseregére mint mi, akkor lehet, hogy nincs is értelme?" -
12+3 db T72-es van hadrendben, a többit elajándékozták ide-oda. -
lopbisz #26899 Egy másik oldalon mondták nekem, hogy összesen 180 darab t72 van, és ezért balkánon mi vagyunk a legütösebb hadsereg. Nemértek nagyon hozzá, de szerintem ez baromág :D -
az a 12+3 db 72-es dísznek van..... -
lopbisz #26897 A honvédség fog valami normális dolgot venni a jövőben, vagy normálisan felújitaní? Az MI-24 update pénzből álltólag jóval többet ki lehetne hozzni? De mégis ugy csinálják, hogy a felét se fogja nyújtani ugyanannyiiból...
Nézem, hogy t72 tankok vannak még mindig? Nemtudom, de manapság a védelme ér is valamit? Egy molotov koktél és repül, nemhogy egy rendes tank ellen.. Vagy a személyzetnek tök m1? Ha már orosz tank orosz mentalitás is jár hozzá? :D
Szerintem a mostani költségvetésből simán vehetnénk t-90ket reaktív páncélzattal. Az csapatostúl érne is valamit.
Itthon nem a pénzhiány a probléma hanem, hogy sz@rul költekeznek :( -
Skacok a Red Arrows most volt itt Ferihegyen kb. 1,5 órát! Mindkétszer itt repültek el a fejem felett, de egyszer sem tudtam lefotózni őket. :( -
Kína félúton helyezkedik el a "klasszikus" szovjet, és egy szabadabb, nyugatias szemléletű haditechnikai fejlesztés között.
A klasszikus szovjet fejlesztés lényege, hogy erős tervezőirodákat hoznak létre, amik előre kitűzött célokat kapnak (úgy mint készítsenek el egy bizonyos méretű és típusú radart, vagy egy adott feladatra szánt kézifegyvert), és ezt kell megvalósítaniuk. Annyiban eltérő a szovjet és a náci németország mentalitásától, hogy itt nem folyik élet-halál harc a tervezőirodák között. Ettől függetlenül a saját tervezőirodák "futtatása" az elsődleges cél, vagyis az, hogy a saját maguk képesek legyenek a fejlesztésre és a gyártásra.
Nyugati szemléletű abból a szempontból, hogy amit nem tudnak jelenleg előállítani megfelelő minőségben, vagy nincs velük elég tapasztalatuk, azt egyszerűen megveszik, jelenleg ugyebár szinte kizárólagos alapon az oroszoktól... -
horthy #26894 Szerintem ha a Kinaiak igy haladnak tovább le tudnak sokmindent elektronikát , fegyvereket stb gyártani , nem kell mindenből majd licenc ( ha nem adják meg ellopják )! Bár a licenc se rossz dolog meg lehet vele sporolni a fejlesztési időt ! A történelem során nem egy állam koppintotta már le a másik fegyverét ! Erre rentgeteg példa van ( 40 mm és 80 mm Bofors löveg , MG-FF gépágyu stb )ebbe ne merüljünk bele nem érdemes regényt lehetne róla irni ! Lényeg az hogy ha igy fejlődik a kinai ipar magával rántja a hadi ipart is mert csak erős , stabil , folyamatosan fejlődő gazdaságra lehet erős hadsereget épiteni és ezen az uton jól halad Kina ! Pénz , Pénz , Pénz !!!!!!!!!!!!!!!!!! -
Ren #26893 Mondjuk szerencsétlen matrózok már rég halottak voltak mire bármi érdemleges történhetett volna. -
Ez az a dolog, amit nem fogunk talán soha sem megtudni. -
MuldR #26891 Hivatalos forras. Ugyan. Ha annyira hivatalos, miert hajtottak el a norvegokat onnan, es hagytak a matrozaikat megfulladni? :( -
HunGripen #26890 Tényleg, a Kurszkról jutt eszembe. Lehet biztosan tudni, hogy mi okozta a balesetet. Ha jól emlékszem valami veszélyes működésű torpedó(asszem hidrogén-predoxiddal hajtott), amelyet a többi ország elég hamar ki is vont a fegyverarzenáljából. Más források szerint egy új fejlesztésű torpedó volt(talán szuperkavitációs). Na akkor most melyik?
Mondjuk valószínűbb, hogy az 1. lehetőség a helyes, főleg mert a hivatalos források is ezt állítják. -
Annak még is mi állna ellen? Durván semmmi ami elviekben megalkotható és úszóképes. Ez olyan, hogy rakj egy petárdát a papírdobozra és robbants fel. A doboz megússza. Rakd bele, azt figyeld a hatást... -
A Kurszk reaktorát még 2003-ban kiemelték, a reaktormagot pedig kiszedték magából a reaktorból.
A szellőzőcsö is lezárható volt szektoronként, nem volt azzal semmi gond, csakhát nem arra tervezték, hogy ellenálljon egy, a hajó belsejében történő torpedórobbanásnak. -
Az oroszok sem hülyék, de a franciák sem azok. Nyilván licencgyártás akkor lesz, ha egyfelől a gyártónak elég nagy haszna lesz azon is, másfelől ha a francia kormány azt bölcsnek látja, és biztos benne, hogy nem adják tovább pl. Kínának (ahova még most is él a fegyverembargó az EU-ból).