Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hmm , hmm , a fegyver gyors és könnyû átalakítása még nem jelen feladatvégrehajtásközbeni csõcserét is automatikusan . Ha a fegyvernek van tartalékcsöve a klt-ében akkor ok , de ha csak lehetõség ... Jó lenne tudni mibõl áll egy AUG HB teljes készlete .

Feladatkörét tekintve szinte teljesen átfedik egymást . Adataikat tekintve viszont két külön kategória még ha egy kis átfedés itt is van . A mi fogalmaink szerinti golyószóró karabélylõszert tüzelõ raj/tûzcsoportfegyver ami a karabélynál valamivel nehezebb hosszabb csõvel van ellátva és - rendszerint - fegyverlábról tüzel , hatásos lõtávolsága meghaladja a karabélyokét , alapvetõen rövid sorozatokkal tüzel . A könnyûgéppuska inkább szakaszfegyver , puskalõszert tüzel , lõtávolsága és tûzgyorsasága jelentõsen meghaladja a karabélyokét , csöve a hosszabb sorozatokhoz van tervezve , de mivel a tömeget ésszerû korlátok között kell tartani ezért csövük cserélhetõ .

Ez a régi VSZ elmélet . Az amik SAW-ja , különösen a rövidcsövû változatok persze ennek teljesen ellentmondanak . Rövid de cserélhetõ csõ + 200-as hevedertár , inkább a tûzfölény megszerzését szolgálja a karabélyok álltal is belõtt távolságon . Ahány ház annyi szokás ...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

vszeg az a kép maradt bennem azért írtam jsf-t 😉
[NST]Cifu
Azt is írhattad volna, hogy a harmadik képre gondoltál - azon a háttérben tényleg látható egy F-35-ös makett. 😉

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

csúnyán benéztem, sry 😉
[NST]Cifu
A moduláris felépítés következtében a fegyver könnyen átalakítható mesterlövész változattá (621mm hosszú csõ és egy teljes értékû (akár éjjellátó) célzótávcsõ segítségével), könnyû géppuskává (a fent is említett 621mm hosszú vastagabb csõ, amelyen egy kétlábú állvány is található és 42 lövedékes tár) karabélyá (egy 407mm-es cserecsõvel) illetve egyfajta géppisztollyá (egy nagyon rövid, mindössze 350mm-es csere-csõ segítségével). A csõ cseréje nagyon egyszerû: elõször is ki kell ûríteni a fegyvert (kivenni a tárat), a csõhöz rögzített elsõ pisztolymarkolatot 45°-al el kell fordítani, és elõre ki lehet húzni, a cserecsövet pedig ugyanezen mozdulattal, visszafelé behelyezni - mivel minden csõhöz hozzá van rögzítve egy elsõ pisztolymarkolat, a csõcsere akár forró csõnél is elvégezhetõ.

Steyr AUG csövek

Igen tökéletesen egyetértek a cserélhetõ csõvel , csak nem tartom kizárólagos megoldásnak golyószóró esetében , k.gpu. esetében egyértelmû a dolog .

Eddig úgy tudtam, hogy a golyoszóró és a könnyû géppuska között meglehetõs átfedés van feladatkörben, úgyhogy gyakorlatilag azonos a kettõ, csak nálunk a golyószóró elnevezés honosodott meg.

Seaweed
Mar nem azert de az a Raptor....
mellett 😄
Jááj, a középsõ képen nagyon feszít a JSF melett 😊
A BOP ma utál engem és nem enged be , kép alapján nem tudtam eldönteni .
Igen tökéletesen egyetértek a cserélhetõ csõvel , csak nem tartom kizárólagos megoldásnak golyószóró esetében , k.gpu. esetében egyértelmû a dolog .
<#violent>

[NST]Cifu
Hmm , az AUG-é cserélhetõ lenne ? Mármint tüzelés közben ?

Az AUG ismertetõben is írtam. 😉

Gondolom azért a keresgélés közben találtál legalább ennyi nem cserélhetõ csövût is a world.guns.ru-n .

A HK-kal kezdtem a HKPro-n. 😉
De amúgy egyetértesz, hogy egy modern golyószóró/könnyû géppuska esetén ildomos dolog a cserélhetõ csõ, nem? 😉

Ahh , te szebbik nevén hevedertárra , népszerûbb nevén rakaszra gondolsz ...
Megvilágosodtam . <#papakacsint>

Hmm , az AUG-é cserélhetõ lenne ? Mármint tüzelés közben ?
Az MG-43 és társai valóban cserélhetõ csövûek , ott a pont . <#eljen>
Gondolom azért a keresgélés közben találtál legalább ennyi nem cserélhetõ csövût is a world.guns.ru-n . <#nevetes1>

[NST]Cifu
Emm... az nem "box tár", lévén az M60-as hevederes géppuska, abban a dobozban behevederezett lõszer van.

[NST]Cifu
Az M-249-en kívül van még golyószóró aminek cserélhetõ a csöve ?

Steyr AUG (nehéz csõvel és 40-es tárral)
HK21 és HK23
HK MG43
Ultimax 100
CETME Ameli

tehát SZVSZ a szimplán nagyobb tártól nem lesz egy karabélyból golyószóró

Egyetértünk, ezért írtam, hogy szinte... 😉

CIFU:

ISTEN VAGY buntet ez a kep 😊))

A box tar pedig az lenne, amint az M60 alatt is hasznalnak. Az airsoftos verzio ilyen:
http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?itm=MM-MAG-M16BOX_cat_Manual%20Winding%20Magazine

Amugy igen, olyan golyoszorora gondoltam, hogy csak alateszek nagy nagyobb tarat es kesz 😊 Mint a C-Mag-os M4 😊
Amugy C-Mag nem tetszik, ezert akarok inkab BOX ot ala.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

RPK-74 ?
Az M-249-en kívül van még golyószóró aminek cserélhetõ a csöve ?

Az említett motyóknak egyébként a - rendszerint - nagyobb tárkapacitás mellett hosszabb és nehezebb a csövük is , tehát SZVSZ a szimplán nagyobb tártól nem lesz egy karabélyból golyószóró .

Sadist
M4-es 😉

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
Ok, az RPK/RPD valóban nem ilyen, de létezik mai, modern golyószoró/könnyû géppuska, amelynek nem cserélhetõ a csöve?
De ha innen nézzük, szinte elég csak egy C-Mag-ot beledugni az M16-osunkba, és már kész is az M16 golyószóró. 😊

Mi az a "Box tár" ?

Nos , SZVSZ(!) , ez így nem teljesen igaz . Ahoz , hogy gólyószóróként (raj/csoport szintû támogatófegyver) alkalmazzunk egyfegyvert nem feltétlenül kell alkalmasnak lennie a harctéri csõcserére , lásd az RPK , RPD . Másrész az M-16-nak is készült nehéz csövû , fegyverlábbal szerelt változata amihez csigatárat terveztek alkalmazni , a mi fogalmaink szerint -technikai jellemzõi és szerepköre miatt - ez golyószóró lett volna, de ha jól tudom soha nem került rendszerbe .

[NST]Cifu
Golyószóróként azért nem használnak M16-ost, mert arra alkalmatlan (macerás lenne a folyamatos csõcsere). C-Mag-ot használhatsz hozzá, hiszen azt bármilyen szabvány Stanag tárakat fogadni képes fegyver használhatja elvileg, akár a FAMAS G2 is, csak éppen kurtára útban lesz 😊)

De a C-Mag-ot legalábbis tudomásom szerint nem rendszeresítette az USA seregei. Persze az elképzelhetõ, hogy valamelyik SF alakulatnál beszereztek sutyiba párat.

CIFU:

Igen, szepsegben gondoltam, hogy legyozi 😊
Type89 csini, bar az armalite sorozat szebb 😊 (ahh, ez az elfogultsag) 😊

Tenyleg lattatok/hallottatok mar olyanrol, hogy M16 ost Box tarral hasznalnak golyoszorokent? Airsoftba lattam ilyet, nem tudom van-e realitas alapja, vagy csak custom gun. Mindenesetre az enyem ala venni fogok egyet, mert iszonyat brutalul nez ki.

Ha mar taraknal tartunk. Tenyleg letezik M16 hoz C-Mag, vagy ez is csak fantazia szulemenye?

[NST]Cifu
Az az ember aki nem hulyult meg vagy eleve nem hulye, az nem dobalja ki azt amije van...

1.: Itt az a gond, hogy egyesek nem érzik magukénak a leszerelt cuccokat. Ergo nem is érdekli õket a sorsuk...
2.: Nem dobálja ki. Kirakja egy félreesõ placra és hagyja szépen szétrohadni... 😞

Hát igen. 😞

Seaweed
Hat! Ettol a "NATO kompatibilisseg"-tol meg a falra maszok! Repul? Igen. Tud harcolni? Igen....Miert a NATO-ban? homokoznak a harc helyett? <#confused>
Itt en mindig az akarat hianyat velem felfedezni! Hisz ha akarnak akkor az osembert a pattintott baltajaval is be tudnak vetni..csak akarni kene!
(Persze azert ertelem szeruen vannak olyan dolgok amiket ki kell cserelni egy gepen, mint a kommunikacio vagy mint kulso szabvany nyugati fenyforrasok..stb)

Persze mindez a "plane" kategoriaban, a mar meglevo ezkozokre vonatkozik. Az az ember aki nem hulyult meg vagy eleve nem hulye, az nem dobalja ki azt amije van...
(Persze mi magyarok ezt is meghazuttoljuk, es beallunk a hulyek soraba...lasd Su-22 esete, es a tobbi kivont gepunk enyeszete es persze a cigok martalekava valasanak este...ahelyett hogy hasznalank (felujjitas utan!), es vagy eladnank oket! ... ha meccsen lennek ezt orditanam hogy: "EZ MAGYARORSZAG! EZ MAGYARORSZAG! EZ..")
[NST]Cifu
Jó elképzelés, de sajnos ránk nem halgat senki. <#idiota>

Pedig valóban sokkal életképesebb lett volna. Most bezzeg azt hangoztatják a Gripen-el kapcsolatban, hogy a NATO úgy se tartana rá igényt, meg egyebek. Amikor anno a MiG-29-esek felújításáról volt szó, akkor meg folyamatosan az volt az ellenérv, hogy nem NATO kompatibilis.

Dehát mint tudjuk a HM-ben nagy szakemberek ûlnek, õk mindent jobban tudnak... <#vigyor>

Seaweed
Nah igen...meg az is jo elkepzeles volt szerintem amit anno hangoztattuk, hogy 2010-15-ig kihuzni mondjuk M2 upgrade-al a 29-esekel, aztan venni F-35/EF Typoon-t.
[NST]Cifu
Jah, tényleg, kissé benéztem. 😊))

A Belga ajánlat talán tényleg jobb lett volna, így utólag már én is így látom, de az elején még titkon reméltem, hogy teljesértékû JAS-39C/D gépek lesznek, normális fegyverzettel.

Seaweed
Szerintem a szepsegere gondolt 😊)
(Megjegyeznem hogy a belgak F-16A/B+MLU ajanlata szvsz jobb volt (haditechnikai szempotbol kizarolag!))
[NST]Cifu
Emm.... melyik Szu-27-essel, melyik JAS-39? Az alap Szu-27Sz-el a JAS-39EBS HU? Mert ebbõl a felállásból azért val'szeg lazán a Gripen jönne ki nyertesként...

A Japán Önvédelmi Erõk kézifegyvere a Type 89, amely az AR-18 egy kissé módosított változata.

Jaj elobb nyomtam mehetet mint kellett volna 😊)

A Japanok milyen kezifegyvert hasznalnak? Armalite sorozat, vagy valami sajatot? Esetleg teljessen mas gyar tipusat?

Szvsz a Gripen igenis gyonyoru gep! Jo, egy SZU-27-essel nem veheti fol a versenyt, de azzal semmi 😊
Es meg jo konstrukcio is. En orultem anno, hogy a Gripen lett a nyertes, es nem a "zsebbecsusztatos" Lockhead-Martin. Bar az F-16-os is tetszik, meg jo gep, meg szeretem, de abbol az A/B tipust kaptuk volna, azonkivul nemreg volt rola hir, hogy akik megvettek, azok elegedetlenek, mert "elfelejtettek" a penzt visszaforgatni. A Svedek meg korrektek, mert visszatoljak a penzt.

Ez a SCAR nekem jobban tetszik, mint az XM8. Nekem mondjuk nemetesen robusztus csunyanak tunik. Ez a vonzereje. Jojjon ki az airsoftos verzio. Talalkozni akarok vele a csatamezon 😊

[NST]Cifu
Jah, mind1, javítva. 😊

Seaweed
Imageshack szaksz
[NST]Cifu
Yepp, jönnek a japánok - az F-4-eseik kiváltásán gondolkodva kicsit feltupirozták az F-2-õt:

[NST]Cifu
Igaz. Tényleg kijöhetnének már a normális ábrák és képek a fegyverrõl, mert elég sok a kérdõjel jelenleg... 😞

Eltérõ töltõûr .

[NST]Cifu
A DoD nem engedi. A Defense Review gárdájának is van egy nagy halom anyaga, de nem hozhatják nyilvánosságra. Majd ha új akarják a pentagonban is, akkor...

Adam II
Miért nem jelent meg az SCAR fegyverekrõl propaganda anyag úgy mint az XM8-ról?
Értem ezalatt több képet amin katonák mosolyognak kezükben az új cuccal.

[NST]Cifu
Egészen biztos vagy abban, hogy csövet is kell cserélni a 7.62x39-re való átálláshoz?

Még egy aprósag amellett , hogy a válltámasz hossza állítható , az arctámasz magassága is egyszerûen változtatható ami különbözõ irányzékok alkalmazásánál elõnyös dolog .
A csõhöz még egy dolog : egy hosszú csövû 43M kivitel egészen szimpatikus lenne .

Egy apróságot ne feledj el , a 43M lõszer tüzeléséhez csövet , ill. az AK tár befogadásához a teljes alsó részt is cserélni kell . Így nekem még mindíg nem kóser a 7,62X51 + rövid csõ felállás . Különösen nem közelharchoz . Ha eleve 43M-hez és AK tárhoz csinálják az oké de így ? Pedig valami értelmének lennie kell , különben nem csinálnák meg , de én nem tudom az okot és igazából ez zavar a dologban .

[NST]Cifu
Ahogy írtam legalább kétféle csõhossz van. Hogy mi értelme van a SCAR-H-nál a rövid csõnek? Ott válasz a korábbiakban szintén: képes lesz a 7.62x39mm-es lõszer, sõt, az AK-47 tárjának befogadására is. Nem véletlen, hogy a SCAR-H standard és CQB verziójából viszonylag kevés került megrendelésre: ezen verziók csak a mélyen az ellenség vonalai mögött dolgozó katonákhoz kerülnek majd, akik jelenleg sokszor AK-47 változatokat használnak a terepen. Ezentúl nem lesz problémájuk azzal, hogy megfelelõ optikai irányzékot, fegyverlámpát szerezzenek be a fegyverükhoz, elég lesz a halott ellenséges katonáktól csak a tárakat elvenni...

köszi

lál nem jöttbe<#idiota>

Sadist

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
angol abc 😄

Heló..megint én 😄
vmit hallottam arról, hogy egy bizonyos abc alapján használja a katonaság az alpha és a zulu stb szavakat, megtudnátok mondani melyik abc szerint?

Seaweed
Kinaban szeretnek makettezni! 1:1-es kinai makett <#nevetes1>
Sadist
Érdekes a gránátvetõje, F2000-en lehetett hasonlót látni 😊

Most veszem észre a linkeden , hogy a tûzváltókarral csak mahináltak valamit mert a 16A2-nél (és gondolom a többinél is) a kar 90 fokonként váltott (biztosított->0 , egyeslövés->90 , sorozat->180) , de itt úgy tûnik ezt módosították kb 30-45 fokra és mintha egy hangyányit nagyobb is lenne , bár ebben nem vagyok biztos .