Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE
Nemtudod véletlenûl, hogy a Francia Idegen Légióban milyen ez az arány, ugyanis az nem "állami" hadsereg.
Jelentkezõ lenne: mintegy 4700-an várnak a felvételre. De idén várhatóan csak 1000-1200 szerzõdéses katonát vesznek fel...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Ezt nem nemnagyon értem. ...????
Hogy rekord mennyiségûen jelentkeztek katonának, az nem jelent semmit. Hogy például a harckocsizóknál létszámhiány van, az sem. Vannak ugyanis keretszámok, és az határozza meg, hány embert vesznek fel. Nem a betöltettlen beosztások alapján vesznek fel embereket...

RPG-vel egyaltalan nem lehetetlen...
Mi lenne? Leszarnak? Kapkodva elkezdenenek normalis ezkozoket rendszeresiteni? (ez azert rohogogorcsot hozmost ram <#nevetes1>#nevetes1><#levele>#levele><#boxer>#boxer>) Vagy mi lenne?

Cuore Sportivo & Power of Dreams Yippie-Ki-Yay Mother F*****! PS3 ID: Janos1982 (US),Johnny1982 (UK),JohnnySmith82 (HUN)
Lasd:

Amennyire én tudom, így állunk:
Tûzérség: Van 20db 152mm-es D-20-as vontatott tarack. Ennyi. Voltak szóbeszédek, hogy a "NATO kompatibilitás" jegyében a 105mm-es vontatott tarackok váltják majd õket, mert ezek "levegõben szállíthatóak" (másik varázsszó) a Mi-8/-17 gépekkel. Aztán majd a tüzérek kézzel fogják taszigálni õket, vagy lesz-e valami spéci légi szállítható vontatójármû is, a jövõ zenéje. A rakétatûzérségünk teljesen megszünt amúgy.
Légvédelem: Adva van a kis magasságú légvédelemre a Mistral-2/Atlas rendszer. Van a Kub (SA-6) és az Igla (SA-16), ez utóbbi ugye szintén kis magasságú légvédelem. A Vega és Nyeva rendszerek kivonva. Fejlesztésekrõl nem sok hír jár. (Ugyan voltak újsághírek, hogy Paks-nak saját légvédelme van (a Vári-féle "berepülés" után), de ez annyit tett, hogy levezényelték a Gyõri MH 12. Légvédelmi Rakétadandárt oda, ideiglenesen...)
Harckocsizók: Van ugye egy zászlóalj, kb. két feltöltött századdal. Ennek a nagy része most külföldi misszióba távozott, szóval ha megerõltetik magukat, talán egy századot ki tudnak állítani...
A felszerelésük már ismertetve volt: szedett-vedett T-72M1-esek. A szekérrúdjuk eléggé kifele áll: a felsõ vezetés szemében a lánctalpas eszközök elavultak...
Légierõ: A MiG-29-esek ugye már jóideje csak R-72-esekkel repkednek, R-27 beszerzésrõl nincs hír (jó vicc: tuti tudnánk róla - már errõl is beszerzési tendert kell meghírdetni, többmilliós újsághírdetésekben... Fõ az olcsó és hatékony hadsereg 😊)), és a JAS-39-esek megérkezése után valószinû mennek a levesbe...
A JAS-39-esek ugye ott lesznek, majd kiderül milyen felszereléssel és hadrafoghatósággal.
A helikopterek terén ugye a félreállított gépek leporolása folyik (Mi-8PP és Mi-24P), de ezzel együtt sem túl fényes a helyzet.
A szállítógépek esete szintén ismert: öreg An-26-osok, amíg bírják.
Könnyû lövészek: BTR-80, BTR-80A, elvileg BRDM-2 (legalábbis a múltkor Tatán azt a választ kaptam, hogy ott a páncéltörõ rakétával felszerelt változata rendszerben van). Azt hiszem a páncélzott jármûvek listája ezennel véget is ért. Olvasgatva a történeteket a fórumokban a fõ probléma e téren inkább a felszerelés körül van. Illetve sok esetben annak hiányosságaiban. Ez csak azért rémisztõ mert elvileg most õk a HM "húzóágazata"...
De ha hülyeséget írtam, majd Kiskorúbézoltán úgy is hókonnyom.
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Cuore Sportivo & Power of Dreams Yippie-Ki-Yay Mother F*****! PS3 ID: Janos1982 (US),Johnny1982 (UK),JohnnySmith82 (HUN)
Ez arra enged következtetni, hogy új harckocsi tender lesz a közel jövõben?
Elvileg lehet lõni tüzelés közben (a Tataiak szerint csak a vezetõnek a lövés elött ki kell nyomni a kuplungot), de a lövegstabilizátor és a tûzvezetõ rendszer nincs olyan szinten, hogy reális esély legyen a találatra (eddig két Tatai hk. lövészeten voltam, mindkét esetben megálltak tüzelés elött, és a beszélgetések közben felemlítve a témát inkább csak elméleti szinten emlegették a menet közbeni tüzelés lehetõségét).
Megértem, hogy miért nem modernizálták a magyar harckocsikat, de azért a reaktív páncélzatot megvehették volna a többitõl függetlenül.
Erre azt tudom mondani, hogy a múltkori lövészetkor a ködgránátvetõkkel kapcsolatos kérdésre válaszként kaptam: az elmúlt 6 évben az illetõ harckocsizók összesen egyszer, egy nagyobb gyakorlatra kaptak ködgránátot. Akkor ugyan hogy várhatnánk el, hogy reaktív páncélzatott vegyenek?
Sõt! Egy kérdésre megtudtuk, hogy évi 600db 125mm-es lõszert kapnak gyakorlatozásra, de elõre látó módon igyekeznek takarékoskodni - ugyanis valószinûsithetõ, hogy több lõszerbeszerzés a harckocsikhoz nem lesz...
"A magyar hadiipari cégek közremûködésével kifejlesztett reaktív páncél a kumulatív eszközök penetrációját 60-70 %-kal csökkenti."
Ez egy jó szöveg. 😊
Laikusoknak nagyon szakmainak hat. Aki viszont egy kicsit is ért a témához, az meg visszakézbõl lereagálja: és a kettõs HEAT lövedékkel/rakétákkal mi van? Azokat ugye éppen a reaktív páncélok ellen találták ki. Már jó ideje az összes pct. rakéta ilyen harci fejjel van ellátva...
Megértem, hogy miért nem modernizálták a magyar harckocsikat, de azért a reaktív páncélzatot megvehették volna a többitõl függetlenül.
"A magyar hadiipari cégek közremûködésével kifejlesztett reaktív páncél a kumulatív eszközök penetrációját 60-70 %-kal csökkenti."
Aztán beszélgetve a harckocsizókkal kicsit árnyaltabb lett a kép: ugyan szerintük a Currus valóban jót akart, de igazából nem túl szakszerû munkát végeztek:
-A lézerbesugárzás jelzõ egy 360°-os látószögû prizmán keresztül fogja fel a beérkezõ lézersugarat. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a parancsnokot egy lámpa figyelmezteti, hogy vigyázz, valaki lézeres távolságmérõvel vagy célmegjelölõvel néz téged. Viszont azt nem mondja meg, hogy melyik irányból. Általában az ilyen rendszerek 8 vagy több szektorra bontva figyelnek, így legalábbis hozzávetõleges lehet tudni, hogy merrõl jön a veszély, és például fedezéket lehet keresni (domb, ház, stb. mögött).
-A parancsnok elõtt beszerelt kijelzõ gyakorlatilag lehetettlenné teszi, hogy harchelyzetben kicserélje a párhuzamosított PKT géppuska rakaszát.
-A vezetõ és a parancsnok ugyan kap passzív éjjelátó rendszert, de az irányzó nem, sõt az aktív infra reflektorát is leszerelték a toronyról.
Ugyan nem mondták ki, de érezhetõen bántotta õket, hogy senki sem kereste meg õket, senki sem kérte ki a véleményüket.
T-72-es modernizállás a Currus honlapján.
Õ hagyott ott engem amikor szétbombáztam kérdéseimmel a nyugodtnak tûnõ délutánját.
Modta még azt is,hogy jelöléstõl függetlenül a 80-as években gyártottak eltérnek a 70-es években gyártottaktól (folyamatosan módosítgatják).
AIM-9P, lehet de en nem vagyok meggyozodve rola. A kep becsapos, es nem egyertelmu.
A véleményem - miszerint AIM-9P - szerinted megállja a helyét?
Akkor viszont a kérdésnek nem is volt értelme, ha ennyire biztos vagy benne, hogy Mirage 2000-5F.
Forrás
Ami a kiképzést illeti, Kalcsó fötörzs is eléggé lehangolóan nyilatkozott: számítógépes programokat nem használnak, a vezetõ számára készült szimulátoruk rossz (már jóideje, ugyan nemrég "átadták" egy éves javítás után, de szinte azonnal elromlott újra). Kaptak egy "fénypuskás" kiképzõrendszert, de egy gyakorlatott nem tudtak vele rendesen végigcsinálni, ugyanis annyira megbizhatattlan volt, azóta dobozokban heverve várja sorsát...
Nem vagyok rola meggyozve....meggyozode se hogy az...nem tudom.
"Valóban Mirage 2000-5F, a függõleges belépõélén levõ besugárzásjelzõ alatti tûantenna a MICA pályakorrekciós jeleit sugározza."
Ezt most mire mondod? Vegulis francia felsegjellel csak F lehet ha jol tudom. De mivel se egy tabla, se egy illetekes nem tamasztotta ala hogy ezek a statikuson Mirage 2000-5F gepek voltak. Csak abban lehettem biztos hogy 2000-5-okrol van szo.
Amugy RDY lokator melyik mas francia Mirage 2000-ben van meg?<#ravasz1>#ravasz1>
#11448: Valóban Mirage 2000-5F, a függõleges belépõélén levõ besugárzásjelzõ alatti tûantenna a MICA pályakorrekciós jeleit sugározza.
#11467: Illetve, ha jól tudom, beépítettek egy keresztcsapot a szánba, hogy szántörés esetén a szán hátsó része ne a lövész arcában kössön ki, mint ahogy az történt a SEAL tesztje során az alapváltozattal.