Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Mi lenne, ha a HM-rõl egy átfogó szakmai elemzés készülne? Kiderülnének az iszonyú lyukas szolgálati táblák? A mostani lövészetkor kiderült, hogy a Hunyadi Mátyás zászlóalj max. egy századot tudna jelenleg kiállítani - a többiek jó része ugyanis éppen külföldi missziókba indul.
A katasztrófális felszereléshiány? Anno Hamburger (Lippai Péter alez.) készített egy képet, hogy a Koszovóba készülõ katonák milyen felszerelést kaptak - amit páran akkor epésen megjegyeztek, hogy ennek a felszerelésnek igazából minden egyes gyalogos katonának szabvány felszerelésének illene lennie...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ez tény. Van kb. 100 tábornokunk (~70 aktív, meg ~30 olyan, amely civilként "szolgál" tovább a HM-ben, köztisztviselõként), zsíros pénzért, de arra nem képesek, hogy a kiküldetésbe menõ katonáknak rendes egyenruhájuk legyen. Szomorú...
Mindenesetre kiskorúbézoltánnak van igaza "kissé" túlérzékeny vagyok: az objektivitásra.
Elárulnád, hogy miféle objektívitásra? Mert úgy tünik megalkottál egy szép elõítéletes kis világot, és abban élsz...
Mellesleg mióta itt vagy az SG-n gyakorlatilag csak reagálsz mások hozzászólásaira, szinte alig volt önálló hozzászólásod. Ez is az objektivitásra való érzékenység része?
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Lásd fent. Lehetne 26db repképes MiG-29-esünk - csak pénz kérdése...
Lehet, hogy inkább csak akaraterõé, szándéké? A HM pénzelosztási adatai azért elég beszédesek!
A poénos képsorozatról: engem igazán az zavar, hogy az amerikai technikáról szóló írásokban - és nem csak itt, hanem tipikusan ebben az országban - inkább a negatívumok kerülnek elõ, amit mindet igen súlyos hibaként értékelnek. A szovjet/orosz tecnika esetén viszont az jellemzõ, hogy a hibákat kicsinyítik, vélt vagy valós elõnyöket felnagyítják. Mindenesetre kiskorúbézoltánnak van igaza "kissé" túlérzékeny vagyok: az objektivitásra.
Seaweed mondd nyugodtan amit akartál!
Én még mindíg azt mondom, hogy értelmetlen az ilyen korú gépek elektronikai modernizálása, lévén az avionika mûködöképessége/megbizhatósága a hadrafoghatsági aránynak csak az egyik oldala. Az igazi upgrade ott kezdõdne, ha a hajtómûvet is cserélnék egy új, digitálisan vezérelt típusra, csakhogy a hajtómû upgrade nem ilyen egyszerû.
Felteszem a kérdést a vezérkarnak, hogy nem lenne könnyebb elkismerni, hogy nem a ruszkikhoz kellett volna nagyjavításra vinni a MIG-eket? Talán jobb lett volna ha egy európai céget bíznak meg az orosz barátok helyett?
Az oroszok gyártanak pótalkatrészelet. Azok nélkül hogy akarsz karbantartani?
Még a német MiG-29G átalakításnál is ott voltak az oroszok...
Továbbá meg lehet nézni milyen "jól" sikerült a szomszédban, Romániában a "Sniper" felújítás... 😄
Az "orosz barátokkal" csak az a gond, hogy még õhozzájuk se nagyon jutnak el a gépek. Pár éve volt nagy sárdobálás, hogy hát a gépek közül azért olyan kevés repképes, mert késve érkeznek meg a pótalkatrészek. Az egyik benfentes válasza erre az volt, hogy a meg sem rendelt alkatrész tényleg jó sokat tud késni...
És nem lenne könnyebb elismerni, hogy már annyira szarul állnak a mig-ek, hogy 6 vagy 5 repülõképes gépünk sincs?
Lásd fent. Lehetne 26db repképes MiG-29-esünk - csak pénz kérdése...
Ugyhiszem ezt senki sem veszi be, hogy azért nem mennek, mert nincs egy jól szigetelt búvárruha a gatya fölé.
Azért nem ilyen egyszerû az...
Mondjuk az meg már ránk jellemzõ, hogy nincs megfelelõ felszerelése a katonáinknak. A kiküldetésben lévõ katonáink közül soknak még azonos mintájú nadrágja és inge sincsen...
A mai (keddi) lapban ez áll:
"Azért nem repülnek Norvégiába gyakorlatozni a kecskeméti MIG-29-esek, mert a pilótáknak nem jutott gumiruha. Az említett felszerelés nélkül repülni ugyan lehet, de ha balesetet szenved a repülõgépvezetõ, és a tengerbe zuhan, anélkül aligha éli túl a csobbanást. -Tegnap személyesen Havril András vezérezredes, a magyar honvédség vezérkari fõnöke hívta fel parancsnoki irodáján keresztül lapunkat, hogy reagáljon a MIG-29-esek norvégiai hadgyakorlatának elmaradásáról írott hétfõi cikkünkre."
Felteszem a kérdést a vezérkarnak, hogy nem lenne könnyebb elkismerni, hogy nem a ruszkikhoz kellett volna nagyjavításra vinni a MIG-eket? Talán jobb lett volna ha egy európai céget bíznak meg az orosz barátok helyett? És nem lenne könnyebb elismerni, hogy már annyira szarul állnak a mig-ek, hogy 6 vagy 5 repülõképes gépünk sincs? Ugyhiszem ezt senki sem veszi be, hogy azért nem mennek, mert nincs egy jól szigetelt búvárruha a gatya fölé. Ha odaértek volna a helyszínre, akkor a Norvég barátok biztos adtak volna ilyen "speciális" ruhát, max annyit mondtak volna, hogy mossák ki majd, ne legyenek büdösek. Ahogy mondani szokták, ez már pofon a szarnak. Azon sem lennék meglepõdve, ha egyszercsak kizárnának a NATO-ból.
Üdv:
DJviolin
"..es vegul elerkeztunk a modern harckocsikhoz, mely minden hadsereg gerince...ime a Challenger II.."
Akkor ez a leghatásosabb tankcsapda????
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Nekem nem "sugallt" semmit ... Nem vagy egy picit túlérzékeny ?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Szerintem az is kezd kínossá válni, hogy egyesek szerint ami amerikai az csak sz@r lehet, de ami orosz az isten.
Felteszem ez nekem is szólt. Nyilván nem én voltam az, aki anno gunyorosan jegyezte meg, hogy az Indiai T-90-esek folyamatos túlmelegedéstõl szenvednek. Az sem én voltam, aki a T-72-es sorozat (T-90 included) harctérben elhelyzetett lõszerkészletét és automata töltõjét kritizáltam. És az sem én voltam, aki kétségbe vonta a Szu-25 pilóták "AK önvédelmi fegyverét"...
Nem vagyok sem elvakult amerikai, sem orosz fan. Mégha olykor ez is tünik ki a hozzászólásaimból...
Ha lenne hasonló képsorozat orosz harckocsikkal, azt is bekerülne, és hasonlóan kommentáltam is volna...
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
"...kezd iszonyú kínossá válni, nevezzük el "beásott harcállásnak"?"
Szerintem nagyon ott van😊
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Cuore Sportivo & Power of Dreams Yippie-Ki-Yay Mother F*****! PS3 ID: Janos1982 (US),Johnny1982 (UK),JohnnySmith82 (HUN)
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Cirkuszunk már van😊 úgy hívják Parlament😊
A magyar MIG-29-esek nem vesznek részt a norvégiai NATO-gyakorlaton - tudta meg a Magyar Nemzet.
A lap szerint a magyar légierõ parancsnoka alkatrészhiány miatt mondta le a szövetségi manõvert, alig egy héttel a kecskeméti repülõnapok után. Sajtóinformációk szerint Sági János vezérõrnagy azután kényszerült erre döntésre, hogy kiderült: a három MIG és a hozzájuk tartozó személyzet kiküldésével Magyarország légvédelmi készültsége nem lenne biztosítható. A Magyar Nemzet információi szerint a problémákat súlyosbította, hogy a Honvédelmi tárca az alapfeladatokkal kapcsolatos kiképzõ repülések rovására erõltette a bemutatórepüléseket, miközben a hibás MIG-29-es hajtómûvek helyett nem szereztek be újakat.
Forrás: HírTV
Majd...
A hideg víztõl félti katonáit a vezérkari fõnök. Havril András szerint a magyar légierõ egységei azért nem vesznek részt a szeptemberi norvégiai hadgyakorlaton, mert a pilotáknak nincs megfelelõ védõruhája arra az esetre, ha egy katapultálás során az Északi tengerbe zuhannának.
A légierõ parancsnoka Sági János vezérõrnagy nemrég még azt mondta, a három MiG kéthetes kiküldetésével itthon már nem lenne biztosítható a légvédelmi készültség. Márciusban 15 ország mintegy 14 ezer katonája vett részt Norvégiában NATO hadgyakorlaton.
Nevük elhallgatását kérõ szakértõk szerint a magyarok azért nem vesznek részt a norvég gyakorlaton, mert a légierõ hadrafoghatósága olyan alacsony, hogy három MÍG és a hozzájuk tartozó személyzet kiesésével itthon már nem lenne biztosítható a légtér biztosítása.
A légierõ parancsnoka alkatrészhiányra hivatkozott amikor lemondták a norvégiai gyakorlatot. A hadsereg vezérkari fõnöke ezzel szemben azt mondta, hogy a pilóták ruházata nem megfelelõ a gyakorlathoz.
Havril András, vezérkari fõnök, Magyar Honvédség: "Azok az életmentõ ruházatok nem érkeztek meg, a Magyar Honvédség számára, amik ehhez a speciális feladat végrehajtásához szükségesek lennének. Ez jelenti azt, hogy az Északi-tenger fölött kell ezt a gyakorlatot végrehajtani és bizonyos szituációkban elõfordulhat az, hogy akár katapultálni kell, vagy éppen a repülõgép belezuhan a tengerbe, ez esetben 3 perc az, amíg valaki életben tud maradni."
A vezérkari fõnök szerint a norvég gyakorlat nem NATO szintû, azon a magyar légierõnek nem kell feltétlenül részt vennie. Az Országgyûlés Honvédelmi bizottságának Fideszes tagja viszont azt állítja, távolmaradásunk rontani fogja a magyar haderõ nemzetközi megítélését.
Nyitray András, Honvédelmi Bizottsági tag (FIDESZ: "Én attól tartok, hogy ennek két kevésbé pozitív következménye lehet. Egyrészt a szavahihetõségünk és a komolyan vehetõségünk csökken ez által, hiszen az ebben való részvételt a légierõ felajánlotta."
A légierõ ügyeiben jártas szakemberek nehezményezik, hogy a tárca az alapfeladatok ellátása és a hibás MIG-29-es hajtómûvek cseréje helyett légiparádékra költi a pénzét.
Forrás: HírTV
No comment...
Az M1A2 Abrams találkozása a laza talajjal.
Vagyis nem csak eggyé...
És jön a segítség egy M88 képében - hogy megmutassa ezeknek a kezdõknek, hogy kell elakadni igazi profikhoz méltóan.
...kezd iszonyú kínossá válni, nevezzük el "beásott harcállásnak"?
...de aztán lassan kikecmeregnek a kulimászból...
Szép mi? A Csehek T-72 modifikációja: T-72M2 plusz két légvédelmi gépágyúval.

A német tengeralattjárók a legjobbak, mindenki tudja! (Leo2A5)
Leo2A5 metszet.
MiG-21-93
MiG-21-93 pilótafülke
MiG-21 2000
MiG-21 2000 pilótafülke
ui.: rohadt nehéz bekötött újakkal gépelni...
Ezenkívül elég sok elektromechanikus mûszer is megmaradt a pilótafülkében, így ergonómiai szempontból csak egy fokkal jobb, mint a felujítatlan változat. Mondjuk a merevítõ keretet sem értem a fényképen. Nem úgy volt, hogy az izraeliek kicserélték a merevítõ keretes kabintetõ pilóta elõtti részét egy egyetlen darabból kialakított változatra (a jobb kilátás érdekében)?

Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Mint a kep nevebol is latszik ez a gep a 894iap (szazad)-hoz tartozik.
Szerelnek bele sisakcélzót is, amikor ki se lehet belõle látni, ez egy kicsit fölösleges.<#vigyor3>#vigyor3>