Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bezzeg a Magyar Honvédelmi minisztérium felvilágosult, és jövõbe tekintõ szakemberei látják a jövõt, és nem hagyják magukat befolyásolni holni militarista nézeteknek!
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
"Bizonytalan kilátások
A finn nagykövet a katonai képességek nyújtotta biztonságról
A terrorizmus elõtérbe helyezésével napjainkra teljesen átértékelõdött a biztonság fogalma. Az európai enyhülés szempontjából jelképesnek tekinthetõ helsinki záródokumentum aláírásának harmincadik évfordulója apropóján Pekka Kujasalo finn nagykövetet arról kérdeztük: vajon a katonai képességek korunkban milyen szerepet játszanak a nemzetközi biztonságban?
ZORD GÁBOR LÁSZLÓ
MN - Finnország geopolitikailag meglehetõsen érzékeny térségben terül el, és ennek megfelelõen hatalmas tapasztalatokra tett szert biztonsági kérdésekben az elmúlt évtizedek során. Az ország katonai képességei mennyire járultak hozzá az ország biztonságához, illetve diplomáciai mozgásteréhez?
PK- Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat megelõzõen semleges ország voltunk, felvételünket követõen pedig „nem szövetséges ország" vagyunk, azaz továbbra sem vagyunk a NATO tagjai. Ez mindkét esetben azt jelenti,hogy amikor nemzeti biztonságunkról és határaink, valamint légterünk védelmérõl van szó, magunknak kell felelõsséget vállalnunk. Mindez a sarokkövét is jelenti biztonságunk másik felének, azaz a külpolitikánknak. Nem tudnám elképzelni, hogy bármely nemzet szavatolni tudja a lakosság biztonságát, ha így vagy úgy, de nem tud gondoskodni fizikai értelemben vett biztonságukról. Ezzel együtt részt vállalunk nemzetközi krízisek rendezésében. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy viszonylag erõs, tartalékokon nyugvó katonai képességeink - krízishelyzetben akár négyszázezer embert tudunk mozgósítani - hozzájárultak a stabilitáshoz a mi házunk táján, Észak-Európában is.
MN -Tágabb értelemben véve mit gondol, manapság egy kelet-közép-európai ország biztonságához, diplomáciai mozgásterének kialakításához mennyire kell hozzájárulnia katonai képességeinek?
PK- Nem is olyan régen, alig tíz éve háborúk dúltak a világnak ebben a szegletében, az egykori Jugoszláviában. Nem lehet megjósolni, hogy tíz év múlva biztonsági környezet lesz, így azt hiszem szükséges védelmi képességeket fenntartása. Egyszerûen túl sok a kérdõjel, a bizonytalanság.
MN- Finnország erõs területvédelmi erõket tart fenn, míg térségünkben nagy lelkesedés övezi az úgynevezett missziós haderõt, azaz olyan, könnyû csapatokat, amelyeket könnyen lehet telepíteni nemzetközi béketeremtõ és fenntartó mûveletekre. Milyen hatással lehet a regionális stabilitásra, ha az utóbbiakat az elõbbiek rovására fejlesztik?
PK -Nálunk a lakosság nagy többségének ma is az a véleménye, hogy fenn kell tartanunk azokat a képességeket, amelyekkel. meg tudjuk védeni az országot. A sorkötelesség népszerû, és szinte kivétel nélkül élvezi a politikai erõk támogatását is (megj.: Természetesen az ottani sorkatonaság és a hajdan volt magyar sorkatonai szolgálat között ég és föld a különbség - Cifu). A nemzetközi mûveletekben részt vevõ erõink természetesen jóval kevesebben vannak, törvény szabályozza, hogy legfeljebb kétezer fõ vehet részt külföldi akciókban. Katonailag ez a két dolog együttesen járul hozzá biztonságunkhoz, és prioritást élvez a megfelelõ egyensúly fenntartása a két profil között.
Forrás: Magyar Nemzet, 2005. szeptember 30., péntek, 8. oldal (a Honvédelem.hu-ról)
az más kérdés, hogy nyilván nem álltak ellen
Cuore Sportivo & Power of Dreams Yippie-Ki-Yay Mother F*****! PS3 ID: Janos1982 (US),Johnny1982 (UK),JohnnySmith82 (HUN)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Szeretnék tudni egy fegyverrõl több infot! Mégpedig a G3-asról! A fegyvert magát nem nagyon ismerem de hallottam róla és már láttam is(Sólyom végveszélyben). Tudnátok nekem infot adni róla? (bármi jöhet) Képeknek is örülnék. Elõre is köszönöm
"Lejárt Szavatosságú rakétákkal gyakorlatoznak a katonák !
alcím: A rakéta kilövése akár meg is ölheti használóját!!"
Persze lehet fele sem igaz mégis magyar sajtó.. ki lepõdik meg bármin is?? Másrészt ez egy olyan helyzet hogy lehet a mostani kormány számlájára is írni meg a régiekére is.. de valakiére kell😊
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Cat: ha jól emlékszem, akkor az emlegetett rakéták szilárd hatjóanyaggal mûködnek. Ezekben az évek során visszafordíthatatlan kémiai változások mennek végre. De hogy egy rakéta jó vagy sem, azt szerintem nem tudod megállaítani, kivéve ha megpróbálod ellõni. A dolog nyílván nem úgy zajlik, hogy dec 31-én még jó a rakéta, jan 1-én meg már nem, de hivatalosan a gyártó garantálja a felhasznáhatóságot X évig (ahol gyaníthatóan mondjuk az utolsó pár évben már nem megy olyan gyorsan, olyan messzire a rakéta), utána szvsz felelõtlenség lövöldözni vele.
Nyilván ha nagyon rég járt le, és szarul tárolták, akkor ez felejtõs, de még élelmiszereket, konzervereket is meg szoktak hosszabbítani pár héttel, hónappal, egy tiz évre hitelesített rakétánál (hasraütöttem) meg szerintem marhára nem számit fél év ide vagy oda.
A megsemmisítés pedig minden ilyen eszköz esetén súlyos pénzekbe kerül, mivel rengeteg veszélyes anyagot tartalmaznak ezek a cuccok, nem lehet egyszerûen a sarki kukába kihajítani õket. (De ez szvsz tõlünuk nyugatabbra is így van)
Egyébként valami olyasmit olvastam, hogy hamarosan lejár egy nagy rakat pct. rakétának is a szavatossága...
"Juhász Ferenc megjegyezte: a rakéták gyakorlatokon való felhasználása ugyan olcsóbb lenne, de a lejárt szavatosság miatt ez nem lehetséges."
És ki a felelõs azért, hogy 1. pénzbe kerül a leszerelés, 2. nem gyakorolnak a katonák
szégyen
A SPAS-12 sokféle rendõri és néhány katonai erõnél is elõfordul, régebben állítólag a SWAT-oknál népszerû volt, de aztán a Benelli agresszív hadjáratba kezdett az M1 és az M3 mellett. 😊
A "Special Purpose Automatic Shotgun" rövidítése a SPAS-nak nem hivatalos, csak a "rajongók" utalnak arra, hogy valójában mire is szolgál a fegyver. 😊
Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)
a másodikban miért a kék kör van belül?mikor a vörös a durva?
😞 Ha valaki tud címet, írja már +. Elõre is köszi.
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Atombomba hatásvizsgálat amerikai városokra. (kék körben: minden épület elpusztul, vörös körben: tûzviharok a robbanás hõje miatt, sárga körben: nagy károk az épületekben) Még az is meghatározható, hogy autóban, vagy repülõgépen robbanjon-é az atombombánk, és hogy pontosan mekkora legyen a robbanóereje.
A radioaktív felhõ mozgását elõrejelzõ program. A kék részen a halálozási arány eléri az 50%-ot, a zöld részre csak önkéntes mentõmunkások léphetnek be védõruhába, az ott élõk kimentéséért, a vörös részen a sugárzás jelentõs, de elviselhetõ rövid ideig, vagy kijárási tilalom (zárt épületekbe való visszavonulás) vagy evakuálás szükséges. Sajnos (szerencsére?)Budapest nincs benne, de például Varsó igen.
Mindkettõhöz JAVA szükséges.
Bár elgondolkoztató, mert nálam most 56-ot ír ki. Gyanus... nem lehet, hogy egy újabb DOS-támadás?
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
A "711"-es, még mint Szu-37-esként.
A Szuhoj S-37 egy kisérleti protogép, amely az 1990-es évek elején kezdett MFI tenderre készült. Ennek célja egy többfeladatú, modern vadászgép létrehozása volt, amely az F/A-22 Raptor ellenfele lehet. A Szuhoj kiindulási alapja a T-10/Szu-27 volt, amelyet alaposan átszabtak, elõrenyilazott szárnyak kerültek rá, és szinte teljesen átdolgozták a törzs hátsó két harmadát. A fejlesztéshez minimális állami támogatást kaptak, teljesen a Szuhoj iroda állta a költségeket (megj.: a MiG iroda a rosszabb anyagi körülményei miatt csak 2000-ben tudta "befejezni" (valójában csak félkész volt ekkor is) a MiG 1.42-õt, amely a Szuhoj S-37 ellenfele lett volna). Az orosz állam eredetileg azzal hitegette a Szuhojt és a MiG-et, hogy többszáz gépet fog rendszeresíteni az MFI tenger gyõztesébõl, de a tender eredményhirdetése folyamatosan csak csúszott. A vége az lett, hogy 2002-ben bejelentették, hogy a Szuhoj S-37 lesz a következõ orosz vadászgép típus, és ennek örömére át is keresztelték Szu-47-re. Megrendelés azonban nem érkezett rá, és az MFI program elsorvadt, utódja a PAK-FA program, amely várhatóan 2012-re fog "fialni". Az S-37/Szu-47 még most is repül, a Szuhoj a különféle új technológiák próbapadjaként továbbra is használja. Az, hogy sok helyen tévesen Szu-37-esként hivatkoznak rá, egyszerû félreértés.
[center]
A Szuhoj S-37/Szu-47.
EGyik haverom szeretett volna képeket a Su-37-rõl. A google-be beírva képekre rákeresve kiadott elõrenyilazott szárnyú gépeket is.
Namost ez valami SU-37 módosítás?
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
Az M-47 teljesen új tornyot kapott, jellegzetes, "lapított" formával, hosszabb hátsó kinyúlással, sztereoszkopikus távmérõvel. A lövegblende is jól felismerhetõ. A páncéltest viszont nem sokat változott az M26 óta, ha jól tudom, csak a láncmeghajtó-kereket tolták feljebb.
Összehasonlításul egy M26 Pershing:
és egy M47 Patton (lefesthetnék szegényt valami korrozióvédõvel):
illetve egy M47 a közismertebb csõszájfékkel:

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Még egy kérdésem ha lehetne, hol rendszeresítették? Hivatalos erõk kezében nem nagyon látom, csak a Remington-okat, katonáéknál meg legtöbbször az M3-ast, de ezt nem.
Illetve world.guns.ru-n láttam olyan fordítást, hogy a Sport Purpose... az Special Purpose ... Errõl mit tudsz? (hiányos az angol tudásom 😞 )
Egyébként nagyon tetszõ a cikk, nyugodt, könnyed óráidban írtad? 😛
Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Akit érdekel: mostanába a Hálózat TV-n elégsokszor játszanak orosz hõsivános szörnyen gyönge akció filmeket.
Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE