Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Úgytünik a Horvátok sem halloták, hogy a harckocsiknak és a nehéz harcjármûveknek leáldozott, a múlt dinoszauruszai, amire felesleges minden pénzkidobás, hiszen a jövõ a könnyû és gyors gyalogságé! Képesek voltak továbbfejleszteni az M-84A4 harckocsit (ami a T-72 jugó-eredetû licencének folyománya), miközben mindenki tudja, milyen felesleges is erre erõforrásokat pazarolni:

Bezzeg a Magyar Honvédelmi minisztérium felvilágosult, és jövõbe tekintõ szakemberei látják a jövõt, és nem hagyják magukat befolyásolni holni militarista nézeteknek!

Ha esetleg cseppnyi íróniát véltek szavaimban felfedezni, akkor az nem véletlen. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Érdekesség - avagy hogy vélekednem máshol a nemzet biztonságáról:

"Bizonytalan kilátások

A finn nagykövet a katonai képességek nyújtotta biztonságról

A terrorizmus elõtérbe helyezésével napjainkra teljesen átértékelõdött a biztonság fogalma. Az európai enyhülés szempontjából jelképesnek tekinthetõ helsinki záródokumentum aláírásának harmincadik évfordulója apropóján Pekka Kujasalo finn nagykövetet arról kérdeztük: vajon a katonai képességek korunkban milyen szerepet játszanak a nemzetközi biztonságban?

ZORD GÁBOR LÁSZLÓ

MN - Finnország geopolitikailag meglehetõsen érzékeny térségben terül el, és ennek megfelelõen hatalmas tapasztalatokra tett szert biztonsági kérdésekben az elmúlt évtizedek során. Az ország katonai képességei mennyire járultak hozzá az ország biztonságához, illetve diplomáciai mozgásteréhez?

PK- Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat megelõzõen semleges ország voltunk, felvételünket követõen pedig „nem szövetséges ország" vagyunk, azaz továbbra sem vagyunk a NATO tagjai. Ez mindkét esetben azt jelenti,hogy amikor nemzeti biztonságunkról és határaink, valamint légterünk védelmérõl van szó, magunknak kell felelõsséget vállalnunk. Mindez a sarokkövét is jelenti biztonságunk másik felének, azaz a külpolitikánknak. Nem tudnám elképzelni, hogy bármely nemzet szavatolni tudja a lakosság biztonságát, ha így vagy úgy, de nem tud gondoskodni fizikai értelemben vett biztonságukról. Ezzel együtt részt vállalunk nemzetközi krízisek rendezésében. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy viszonylag erõs, tartalékokon nyugvó katonai képességeink - krízishelyzetben akár négyszázezer embert tudunk mozgósítani - hozzájárultak a stabilitáshoz a mi házunk táján, Észak-Európában is.

MN -Tágabb értelemben véve mit gondol, manapság egy kelet-közép-európai ország biztonságához, diplomáciai mozgásterének kialakításához mennyire kell hozzájárulnia katonai képességeinek?

PK- Nem is olyan régen, alig tíz éve háborúk dúltak a világnak ebben a szegletében, az egykori Jugoszláviában. Nem lehet megjósolni, hogy tíz év múlva biztonsági környezet lesz, így azt hiszem szükséges védelmi képességeket fenntartása. Egyszerûen túl sok a kérdõjel, a bizonytalanság.

MN- Finnország erõs területvédelmi erõket tart fenn, míg térségünkben nagy lelkesedés övezi az úgynevezett missziós haderõt, azaz olyan, könnyû csapatokat, amelyeket könnyen lehet telepíteni nemzetközi béketeremtõ és fenntartó mûveletekre. Milyen hatással lehet a regionális stabilitásra, ha az utóbbiakat az elõbbiek rovására fejlesztik?

PK -Nálunk a lakosság nagy többségének ma is az a véleménye, hogy fenn kell tartanunk azokat a képességeket, amelyekkel. meg tudjuk védeni az országot. A sorkötelesség népszerû, és szinte kivétel nélkül élvezi a politikai erõk támogatását is (megj.: Természetesen az ottani sorkatonaság és a hajdan volt magyar sorkatonai szolgálat között ég és föld a különbség - Cifu). A nemzetközi mûveletekben részt vevõ erõink természetesen jóval kevesebben vannak, törvény szabályozza, hogy legfeljebb kétezer fõ vehet részt külföldi akciókban. Katonailag ez a két dolog együttesen járul hozzá biztonságunkhoz, és prioritást élvez a megfelelõ egyensúly fenntartása a két profil között.

Forrás: Magyar Nemzet, 2005. szeptember 30., péntek, 8. oldal (a Honvédelem.hu-ról)

[NST]Cifu
Nana, a tûzfegyverek megjelenése elött is voltak csaták és háborúk. 😊

[NST]Cifu
Oks. 😉

I.C.ram
Ha nincs tûzharc, akkor nincs csata
a szivélyes kéréseket nem helikopteren leereszkedõ kommandosok szokták tenni, azokon gondolom már rég tulvoltak -> #12747
az más kérdés, hogy nyilván nem álltak ellen

I.C.ram
"tyz perces csata" ez azért túlzás, hogy csata 😄 Inkább megkérték õket, hogy mûködjenek együtt, õk meg nem ellenkeztek. Ez nem csata.
JohnnySmith
Cifu nekem megvan dvd-n a BHD jövõhéten lövészetre elviszem aztán megnézheted jól 😊

Cuore Sportivo & Power of Dreams Yippie-Ki-Yay Mother F*****! PS3 ID: Janos1982 (US),Johnny1982 (UK),JohnnySmith82 (HUN)

Lizard amit te mondasz az is igaz! Ott is van! Ilyen kilassított kép

Egész biztos hogy van benne! Nem egy szomit láttam a filmben akinek ez volt a kezében, egészen biztos! De ha pontosan megtudod nézni akkor a film 56-dik percének 15-ik másodpercében meglátod a G3-at!

Pedig volt, a helyi erõk lõdöztek vele. Ha jól emlékszem, pl. akkor látható az egyik mukinál a tetõn, pont mielõtt a Little Bird-ök a Gatlinggal megsorozzák õket (éjszaka).
[NST]Cifu
A Sólyom végveszélyben hol volt HK G3? Egyébként már írtam róla, a #2565-es hsz.-ben. Írd be alulra, a topickeresõbe a HK G3 kulcsszavakat. 😉

Sanyix
hmm vajon mi kerülhet pár rakéta megsemmisítésében 350 millióba?? Kilövik az ûrbe vagy mi?? Ja bocs nemszóltam, ez egy ilyen országban természetes, amikor az állam egy 5 méteres lépcsõt is 10 millióért tud felújítani 😊)

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Helloka!
Szeretnék tudni egy fegyverrõl több infot! Mégpedig a G3-asról! A fegyvert magát nem nagyon ismerem de hallottam róla és már láttam is(Sólyom végveszélyben). Tudnátok nekem infot adni róla? (bármi jöhet) Képeknek is örülnék. Elõre is köszönöm

amennyiben nem áll fenn annak a veszélye, hogy berobban, szerintem igenis el kell lõni - és itt eléggé érdektelen, hogy a specifikációkhoz képest lassabb vagy nem, mivel 350 millió forintról van szó...

Bucser
HA meg ellövöldöznék a rakátákat most már látom a következõ újságcímet:

"Lejárt Szavatosságú rakétákkal gyakorlatoznak a katonák !

alcím: A rakéta kilövése akár meg is ölheti használóját!!"

Persze lehet fele sem igaz mégis magyar sajtó.. ki lepõdik meg bármin is?? Másrészt ez egy olyan helyzet hogy lehet a mostani kormány számlájára is írni meg a régiekére is.. de valakiére kell😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Cifu: azért mind a harcirésszel, mind a hajtótöltettel kell valamit csinalni.

Cat: ha jól emlékszem, akkor az emlegetett rakéták szilárd hatjóanyaggal mûködnek. Ezekben az évek során visszafordíthatatlan kémiai változások mennek végre. De hogy egy rakéta jó vagy sem, azt szerintem nem tudod megállaítani, kivéve ha megpróbálod ellõni. A dolog nyílván nem úgy zajlik, hogy dec 31-én még jó a rakéta, jan 1-én meg már nem, de hivatalosan a gyártó garantálja a felhasznáhatóságot X évig (ahol gyaníthatóan mondjuk az utolsó pár évben már nem megy olyan gyorsan, olyan messzire a rakéta), utána szvsz felelõtlenség lövöldözni vele.

szerintem a korrekt megoldás az lenne ilyenkor, hogy annak ellenére, hogy lejárt a szavatossága, megvizsgálják hogy biztonságos e (milyen állapotban van, besülhet e stb.), és utána ellövöldözik.
Nyilván ha nagyon rég járt le, és szarul tárolták, akkor ez felejtõs, de még élelmiszereket, konzervereket is meg szoktak hosszabbítani pár héttel, hónappal, egy tiz évre hitelesített rakétánál (hasraütöttem) meg szerintem marhára nem számit fél év ide vagy oda.

[NST]Cifu
Az Iglákban és Sztrelákban azért túl sok veszélyes anyag nincs...

Szerintem valahogy úgy vannak vele, hogy amíg nem jár le a szavatosság, addig "nehogymá ellövöldözzék a katonák, nem játék az, hiszen milyen sok pénzbe került" mentalitás van, aztán amikor meg hopp lejár, akkor meg már nem lehet ellõni. 😊)

A megsemmisítés pedig minden ilyen eszköz esetén súlyos pénzekbe kerül, mivel rengeteg veszélyes anyagot tartalmaznak ezek a cuccok, nem lehet egyszerûen a sarki kukába kihajítani õket. (De ez szvsz tõlünuk nyugatabbra is így van)

[NST]Cifu
Mert ahhoz ész is kéne, abból meg odafent hiány van. Most feltünt, hogy hopp, ott van egy csomó rakéta a raktárban, és mindnek lejárt a szavatossága. Akkor kellett volna feltünnie, mielõtt még lejárt volna.

Egyébként valami olyasmit olvastam, hogy hamarosan lejár egy nagy rakat pct. rakétának is a szavatossága...

Lejárt szavatosságú, kézi légvédelmi rakétákat semmisít meg a honvédség. A 350 millió forintos költséget az Egyesült Államok 72 millióval támogatja.

"Juhász Ferenc megjegyezte: a rakéták gyakorlatokon való felhasználása ugyan olcsóbb lenne, de a lejárt szavatosság miatt ez nem lehetséges."

És ki a felelõs azért, hogy 1. pénzbe kerül a leszerelés, 2. nem gyakorolnak a katonák
szégyen

[NST]Cifu
Elmézést, nem figyeltem. 😊

A SPAS-12 sokféle rendõri és néhány katonai erõnél is elõfordul, régebben állítólag a SWAT-oknál népszerû volt, de aztán a Benelli agresszív hadjáratba kezdett az M1 és az M3 mellett. 😊

A "Special Purpose Automatic Shotgun" rövidítése a SPAS-nak nem hivatalos, csak a "rajongók" utalnak arra, hogy valójában mire is szolgál a fegyver. 😊

ghost cb
#12741 ? :S

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

[NST]Cifu
Mert a kapkodásban rossz színkódokat adtam meg a fordításnál. Köszi, javítom a hsz.-t. 😊

bigfoot
köszi!jó kis progik!csak pl az elsõvel nem tudok hátra zummolni!
a másodikban miért a kék kör van belül?mikor a vörös a durva?

sráco ktudom nem ide tartozik, de ha valaki véletlenül tud segíteni megköszönném. A lézervágás tecnológiájának elmélete érdekelne-komplex feladat-
😞 Ha valaki tud címet, írja már +. Elõre is köszi.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
Terroristáknak:

Atombomba hatásvizsgálat amerikai városokra. (kék körben: minden épület elpusztul, vörös körben: tûzviharok a robbanás hõje miatt, sárga körben: nagy károk az épületekben) Még az is meghatározható, hogy autóban, vagy repülõgépen robbanjon-é az atombombánk, és hogy pontosan mekkora legyen a robbanóereje.

A radioaktív felhõ mozgását elõrejelzõ program. A kék részen a halálozási arány eléri az 50%-ot, a zöld részre csak önkéntes mentõmunkások léphetnek be védõruhába, az ott élõk kimentéséért, a vörös részen a sugárzás jelentõs, de elviselhetõ rövid ideig, vagy kijárási tilalom (zárt épületekbe való visszavonulás) vagy evakuálás szükséges. Sajnos (szerencsére?)Budapest nincs benne, de például Varsó igen.

Mindkettõhöz JAVA szükséges.

Seaweed
Hat remelem nem! <#rolleyes>
[NST]Cifu
Ártatlan vagyok! 😊))

Bár elgondolkoztató, mert nálam most 56-ot ír ki. Gyanus... nem lehet, hogy egy újabb DOS-támadás?

Seaweed
Jezus mi van Bop-on?! Megnyitom oszt azt irja hogy jelenleg 36 vendeg online....az igen!
Blasta
Köszi a kimerítõ választ Cifu! ;-)

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

[NST]Cifu
A Szuhoj Szu-37 a'la T-10M-11 és M-12 a T-10M/Szu-27M/Szu-35 továbblépése. A gép a legújabb megoldások kisérleti padja volt, mint a tolóerõ-vektorok kormányzás, a litium-aluminium szárkányszerkezet, megspékelve egy részben francia avionikával és egyébb trükkökel (mint pl. a mereven beépített gázkar). Ez a gép egyfajta csúcstechnikai bemutatópéldányként is szolgált, de senki sem tartott igényt rá, ezért 2000-ben a T-10M-11-et (amelynek a farokkódja "711"-es volt) megfosztották a tolóerõvektoros hajtómûvétõl, a francia fedélzeti rendszereket oroszra cserélték, és a gép a Szu-35 programban élt tovább, egészen 2002 végéig, amikor lezuhant. A T-10M-12, amely a földi tesztekre szolgált, elvileg a CAGI-ban ücsörög most is.

A "711"-es, még mint Szu-37-esként.

A Szuhoj S-37 egy kisérleti protogép, amely az 1990-es évek elején kezdett MFI tenderre készült. Ennek célja egy többfeladatú, modern vadászgép létrehozása volt, amely az F/A-22 Raptor ellenfele lehet. A Szuhoj kiindulási alapja a T-10/Szu-27 volt, amelyet alaposan átszabtak, elõrenyilazott szárnyak kerültek rá, és szinte teljesen átdolgozták a törzs hátsó két harmadát. A fejlesztéshez minimális állami támogatást kaptak, teljesen a Szuhoj iroda állta a költségeket (megj.: a MiG iroda a rosszabb anyagi körülményei miatt csak 2000-ben tudta "befejezni" (valójában csak félkész volt ekkor is) a MiG 1.42-õt, amely a Szuhoj S-37 ellenfele lett volna). Az orosz állam eredetileg azzal hitegette a Szuhojt és a MiG-et, hogy többszáz gépet fog rendszeresíteni az MFI tenger gyõztesébõl, de a tender eredményhirdetése folyamatosan csak csúszott. A vége az lett, hogy 2002-ben bejelentették, hogy a Szuhoj S-37 lesz a következõ orosz vadászgép típus, és ennek örömére át is keresztelték Szu-47-re. Megrendelés azonban nem érkezett rá, és az MFI program elsorvadt, utódja a PAK-FA program, amely várhatóan 2012-re fog "fialni". Az S-37/Szu-47 még most is repül, a Szuhoj a különféle új technológiák próbapadjaként továbbra is használja. Az, hogy sok helyen tévesen Szu-37-esként hivatkoznak rá, egyszerû félreértés.

[center]
A Szuhoj S-37/Szu-47.

Blasta
Még valamiben kérném a segítségetek!

EGyik haverom szeretett volna képeket a Su-37-rõl. A google-be beírva képekre rákeresve kiadott elõrenyilazott szárnyú gépeket is.
Namost ez valami SU-37 módosítás?

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

[NST]Cifu

[NST]Cifu

A francia hadsereg speciális egységei tegnap reggel tízperces csatában visszafoglalták a Pascal Paoli tengerjáró hajót a marseille-i kikötõ és a Société Nationale Corse-Méditerranée (SNCM) nevû hajózási társaság privatizációja ellen tiltakozó szakszervezeti aktivistáktól. Párizs nem áll háborúban senkivel, arról van szó csupán, hogy az egyik legfontosabb nyugat-európai kikötõnek számító Marseille-t napok óta barikádokkal ellehetetlenítõ SNCM-alkalmazottak a hajóeltérítést sem tartották a nyomásgyakorlás elvetendõ formájának a kormánnyal kialakult konfliktusban. A kontinens és Korzika közötti hajóforgalmat lebonyolító és jelentõs veszteséget termelõ vállalatot a Butler Capital Partners francia nyugdíjalapnak adná el 35 millió euróért a francia kormány. A szakszervezetek szokatlanul heves tiltakozását az váltotta ki, hogy az új tulajdonos a 2400 jelenlegi munkahelybõl 350-400 megszüntetését tervezi.

Helcat
Sajnos csak kis méretû képeket találtam a filmbõl, de a lényeg talán azokon is látszik:

Az M-47 teljesen új tornyot kapott, jellegzetes, "lapított" formával, hosszabb hátsó kinyúlással, sztereoszkopikus távmérõvel. A lövegblende is jól felismerhetõ. A páncéltest viszont nem sokat változott az M26 óta, ha jól tudom, csak a láncmeghajtó-kereket tolták feljebb.

Összehasonlításul egy M26 Pershing:

és egy M47 Patton (lefesthetnék szegényt valami korrozióvédõvel):

illetve egy M47 a közismertebb csõszájfékkel:

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

Kit--Kat
Én is sokat rágódtam rajta, csak néztem és néztem, mi nem passzol és akkor a homlokomra csaptam, jahh hát persze, kis görgõk eltérésén felül, a lánctalp szélessége is negyed akkora, és az rontja el az összképet nagyon.

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Kit--Kat
Nem én az M26 Pershingre gondolok, szerintem azt rakták be tigris helyett.

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Seaweed
ooo lehet igazad van <#vigyor3><#buck>
ghost cb
1000 thx!!! <#worship><#worship><#worship>
Még egy kérdésem ha lehetne, hol rendszeresítették? Hivatalos erõk kezében nem nagyon látom, csak a Remington-okat, katonáéknál meg legtöbbször az M3-ast, de ezt nem.
Illetve world.guns.ru-n láttam olyan fordítást, hogy a Sport Purpose... az Special Purpose ... Errõl mit tudsz? (hiányos az angol tudásom 😞 )
Egyébként nagyon tetszõ a cikk, nyugodt, könnyed óráidban írtad? 😛

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

Seaweed
kiraktam bopra:
http://bop.agria.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=33
Sziasztok! Bár nem pont ez a fórum fõ profilja de valaki nem tudna valami magyar nyelvû eseményleírást egy USA-ban történt "Miami incidens" néven elhíresült tûzharcról? Rosszfiúk kontra rendõrség. Sok-sok lövés oda-vissza. A kaliber magazin két számban is foglalkozott vele. Köszi mindenkinek! Üdv. R

kultusz film, nekem egyik legkedvencebb filmem személy szerint....

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

nem lenne jó mert a szõke cicával tuti midnennel foglalkoznátok csak a irással nem 😄

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

f2d
Ja és a filmben lévõ tankok és fegyverek nem gagyik!

Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE

f2d
Kicsit más. Tegnap láttam Kubrick-tól a Full Metal Jacket c. filmet, nekem ebbe a mûfajba ez tetszett eddig a legjobban. Aki esetleg nem látta annak ajánlom, nem hõsködõs-csöpögõs gagyi mint az ami háborús filmek többsége.

Akit érdekel: mostanába a Hálózat TV-n elégsokszor játszanak orosz hõsivános szörnyen gyönge akció filmeket.

Seaweed
<#nyes>
f2d
Bizony egy szöszke cica mindig jól jön, még akkor is, ha éppen nem gépel. (Mondjuk szépen tud dorombólni.<#finom><#vigyor3><#zavart1>)