94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#31173 ZOMG.Szvsz sokat crysisoztál.. -
#31172 hát pár dolog legendagyanúsnak tűnik, ha tudsz forrást mutatni, elhiszem.
a páncélzatra annyit, hogy gondolom jó drága lenne az összes katonát felszerelni vele, esetleg lehetne egy kicsi elit-nehézgyalogság...
bár belegondolva, az 1200as években milyen rohadt drága volt egy ló, vagy egy páncél, késöbb pedig hogy elterjedt. -
#31171 "de meg van az a pénzösszeg is ami felett nem érdemes egy bokorugró védelmére többet áldonzi, mert nem éri meg gazdaságilag sem. Csúnya dolog, de ez van..."
Ezt elfogadom tényként, de amúgy láttam tesztelni valahol, de nem tudom már hogy hol mert amnéziás vagyok, de most nem ez a lényeg, hanem hogy egy olyan intelligens sisak volt mindenkin hogy benne kijelzőn látták hogy ki-ki merre van és merre jár. A sisak érzékelte hogy más típusu fegyverrel lőnek hol és mikor és hányan. Melyik irányból és merre felé érdemes menni. A gép automatikusan felvet tippeket és stratégiát kidolgoz... elemzi a többi katona pozícióját és gyors fedélzeti számítógépes file-cseréléssel azonnal mindenki tudja 2km-es sávban hogy mi a terv. Pupilla figyelő irányzék össze van kötve a fegyverrel és ahová nézel oda optikázik a fegyver. A páncél össze van kötve a testtel és nyomon lehet követni mindenki pulzusát és egészségi állapotát, még azt is mutatja hogy a másik mit lát és mit figyelt ki, mire lett figyelmes, ill. számítógép kijelzi egyenként mindenki testmozdulatait is. Egyik fekszik, másik éppen áll, ill. fut, vagy éppen pisál vagy szarik :D Könnyű ultra erős páncél újgenerációja már ki van fejlesztve, könnyű vágható, szabható, elosztható nadrágba is és nyakba is. Könnyen lehet benne mozdulni, mint akármelyik sima göncben, sisak is ultra pihe könnyű, de mégis parancsnoki fedélzet van mindenkinél. Emellett hőlátó és egyéb infra optika is van, szal minden komoly berendezés, GPS és előre letapogatott terepminta, nem pedig egy túrista csalogató Grenadai térkép amit a sziget megszállásakor osztogattak a Rangereknek... Pár darab igazi katonát kell Iraqban hagyni mint anno a kereszteslovagoknál csináltak. Mikor egy utcán vigig sétált egy kereszteslovag, volt rá példa hogy körülötte vagy 100 vállig felfegyverzet arab nem mert ráugrani. Nem tudom már hogy hívták de volt egy keresztes ürge aki nagyon tudott ott rendet okozni. Sokszor miatta felhagytak pár vár ostromával. Pedig akkor voltak több ezren. 1 faszi miatt fordultak vissza!!!! Világ legdúrvább fegyvereivel voltak ellátva by Pápa... Palesztínában akkor haltak ki végleg az oroszlánok mer ezeknek a genyóknak a hétvégi lazítása abból állt hogy oroszlánokon gyakorolták a fonákot :D Azok a keresztesek neki ugrottak a vérszomjas fenevadoknak minden nélkül egy karddal... nem szaroztak. Ezt a bizonyos ürgét úgy tudom aztán kinyírták két város között... Vagy 200 ember hullája volt körülötte gyűrüben. Középen volt az ő holteste, de egy karc se volt rajta. Ruha érintetlen, az ipse végkifáradásba halt bele, még trófeának a fejét se tudták lecsapni, a sisak nem jött le róla... Valahogy több száz évvel később én is ezt várnám el az amcsiktól... plusz szabadkéz hogy az a pár bizonyos ember azt csináljon amit akar. Saddamnak is voltak ilyen ürgéi akik ha megjelentek egy faluban vagy városban, bárkit lerendezhettek. Csak páran voltak de az ország félt tőlük. Pisztollyal tudtak bánni. Ezért nem félnek az amcsik m16-osától és jobban félnek ha pisztolyt látnak, ez már idegi alapú beidegződés, így kell ám <)
-
#31170 B-2 lezuhant guamon
cikk rola
A video alapján pilotahibára gyanakodom, tul nagy állásszöggel probált felszálni és átejtette a gépet. -
#31169 Igen, meg tud romlani a finomított üzemanyag. Már az egy éves benzin is "öreg", két-három évnél régebbi pedig majdnem használhatattlan. -
#31168 Tudom hogy van olyan ruha amivel akár rá is feküdhetsz a kézi gránátra!!!!
Mozogni is tudsz benne?
A katonák egyik problémája a nehéz mellényekkel pont az, hogy nem elég mozgékonyak. A védelmet nem csak a páncél nyújtja, hanem a mozgékonyság is. Ha lassú vagy, több időt töltesz az ellenség tűzzónájában, ha át kell futni egy utcán, és könnyebb célpont vagy.
BTW ahogy egy irakban szolgáló katona megjegyezte, a felkelők megtanulták, hogy a "felpáncélzott" katonák ellen nagyszerű fegyver az RPG-7. Az ellen nem nagyon véd semilyen személyi védőfelszerelés...
Basszák meg mert a légi veszteség színte nulla, akkor mia f*szomért kell milliárdokat költeni bele mikor a lentiek döglődnek?
Mennek a fejlesztések, lásd Exoszkeleton. De elég bonyolult dolog, és sok még a megoldandó probléma.
A légierőnél úgy (szinte) nulla a veszteség, hogy a felkelőknek nincs komolyabb légvédelmük, légierejük meg pláne nem. A földön viszont más szabályok uralkodnak.
Csináljanak tölcséres aljú kocsikat az aknák miatt... igenis legyen nulla az ember veszteség!!!
Nulla emberveszteségű háború nem létezik, amikor szárazföldi jelenlétre is szükség van a terület megtartása miatt. Ez egy politikusi utópia. -
#31167 Nem tudom. De tudtommal nem tárolható a végtelenségig, mert minőségromlással kell számolni. (szerintem, de ez nem biztos)
De a gond nem is a szavatossági idővel van, hanem azzal, hogy Kína és india kőolajszármazékigénye évről évre kb 15%-al bővül. és a világ kőolajtermelésének elég jelentős hányadát már így is ők veszik fel. -
#31166 a kitermelt, finomított üzemanyagnak van szavatossági ideje? úgy értem, meg tud romlani? -
#31165 Most csúnya dolgokat fogok írni.
"Ha akarnának tudnának ember életet menteni, csak pénz kérdése."
Erről nem vagyok meggyőződve technikailag. Kellően nagy lökéshullám ellen nem véd meg semmi. Ha felrobban alattad 150 kg robbanóanyag, akkor lehetsz akármilyen testpáncélban és védőeszuközben az nem sokat fog segíteni... Nem szép dolog kimondani, de meg van az a pénzösszeg is ami felett nem érdemes egy bokorugró védelmére többet áldonzi, mert nem éri meg gazdaságilag sem. Csúnya dolog, de ez van...
"Nehogy már drágább legyen mint egy full brutáldúrva lopakodó gép fejlesztése, az F akárhányadik típus."
Miért kéne olcsóbbnak lennie egy F-22 vagy F-35-nek, minr régbben egy F-16A-nak??? Melyik bolygón élsz?
"Van zárt sisakos is és hűtőrendszeres gúnya is."
Na ja, csak ahhoz erőforrás is kell. Magyarán max. járműben használható csak.
"igenis legyen nulla az ember veszteség!!!"
Aha. Meg milyen utópiáról akarsz még írni estleg? Egy 12,7-es vagy 20mm-es gépágyú ellen egy mezei bokorugrót SEHOGY nem tudsz megvédeni. Fejlövés esetén még egy 7.62-es ellen is tehetetlen vagy. Van neked bármi fogalmad a HT-ről, hogy ilyen nevetséges kijelentésekre ragadtatod magad, hogy 0 veszteség? Ilyet még a legszélsőségesebb tech. fölény mellett sem sikerül SOHA kihozni! Nincs univerzális védelem. Az ilyen szintű hozzászóláson csak mosolyogni tudok. A cél a minimális veszteség, de az shoa nem lesz 0.
-
#31164 "3.Szerinte véletlen, hogy pont egy olyan országba mentek a "szabadságért harcolni", ahol van olaj. Elég sok olyan terület van még a világon, ahol harcolhatnának a szabadságért(de ugye nem mindenütt van olaj)."
A Balkánon és Afganisztánban hol van olaj? -
#31163 "Valószínűleg az amerikaiak nem számítottak arra, hogy ilyen sokáig elhúzódik a háborút követő helyreállítás és hogy ilyen következményekkel járhat(olajárak, dollár árának zuhanása)"
Az olajár és a dollár gyengesége nem háború miatt van.
Olajár a Peak Oil jelnség miatt (termelési platn csücsülünk így a kitermelés nem növelhető nagy mértékben tovább és a szűkös erőforrásokat eléggé kapkodják elfelé) A dollár gyengülését pedig az immár lassan 1 éve tartó globális credit crunch viszi előre. Rásegítve a béna monetáris politikával amit a FED folytat és a dollárból menekülő tőkével. -
#31162 ha ezt egy magyar tábornok elolvasná, szerintem sírna a saját helyzetén. vagy le se szarná. -
Zenty #31161 miért is érdekelné őket? Az ensz mindig is egy vicc volt. Csak a fő tagjai érdekeit nézi.
-
#31160 az orosz harckocsi páncélzata a sebessége. -
#31159 A legerősebb vallási csoport mibe hogy nem csak magával foglalkozik, hanem fáj a foga az egész térségre??? Győzzön a jobbik! Irán eldönti hogy kivel van, vagy már tudja is. Mondom lesz kis belső polgárháború, akár éveken át. Észak Iraq meg marad Török fennhatóság alatt és ott csinál kis békét. "Kisállamot" létre hoznak az ott lakóknak és happy end... Egy tényleges határ építést erősen el tudok képzelni, itt a vonal meghúzásának pontos helye a kérdéses.
Én a haditechnikai fejlődés alatt mindig a személyes védelmet értem. Mert jó támadó eszközök vannak meg satöbbi, fasza minden és király a US Army, CSAK... csak csak a katonák személyes védelme aggaszt. Ilyenkor mindig bevillan az a video mikor a sniper a saját szemszögéből mutatja hogy az ipsét hogyan szedi le. Sok esetben a Marine megmenekül a testpáncél által. Ilyenkor mikor felpattan és elkezd rohanni, olyan boldog vagyok. De amikor másik esetben lenn marad az olyan szomorú. Mindig eszembe jut és most is hogy azokat az új baka egyenruhákat jólenne már sürgetni, szorgalmazni, rendszerbe hozni és dobni ki a "régit" Ha akarnának tudnának ember életet menteni, csak pénz kérdése. Tudom hogy van olyan ruha amivel akár rá is feküdhetsz a kézi gránátra!!!! Van zárt sisakos is és hűtőrendszeres gúnya is. Mindenki fejébe a már tesztelt és sikeres operációs számítógépet azonnal!!!! Nehogy már drágább legyen mint egy full brutáldúrva lopakodó gép fejlesztése, az F akárhányadik típus. Basszák meg mert a légi veszteség színte nulla, akkor mia f*szomért kell milliárdokat költeni bele mikor a lentiek döglődnek?
És hogy csesszék meg hogy a Humveet is lekéne már cserélni, ideje lenne... ezek a fontosak!!! A Bredley vagy hogy hívják még mit keres ott????? Csináljanak tölcséres aljú kocsikat az aknák miatt... igenis legyen nulla az ember veszteség!!!
-
MuldR #31158 Obama programjaban is ottvan a kiskapu. Reszlet:
"He will keep some troops in Iraq to protect our embassy and diplomats; if al Qaeda attempts to build a base within Iraq, he will keep troops in Iraq or elsewhere in the region to carry out targeted strikes on al Qaeda."
Szoval ha az alkaloida barhol tabort ut, oda o is kuldi a katonakat. Forgatokonyv egyszeru, eszakirakbol kivonulas. Lesz sok robbantgatas. Jaj erosodik az alkaloida, nosza akkor delre kuldunk erositest vissza. A tornyokat nem fogjak visszaadni.
Mar tobb elemzo javasolta megoldasnak irak 3 reszre szakitasat. A fo ellenzo torokorszag, akinek igy a szomszedsagaban lenne egy szabad kurdisztan. Bar kurdisztant iran sem szeretne maga mellett. -
#31157 addig is kapják csak meg azt az ólmot amiért ennyit utaztak -
#31156 Látom jól szórakoznak egyesek mások nyomorúságán.......
Ceauºescut meg a hozzá hasonló sz*rháziak csak álmodozhattak ilyen szerkezetekről.Huh mennyivel másképp alakult volna egy csomó minden -
#31155 Azért ahhoz még kell egy pár évtized... de kétségkívűl ez a tendencia. -
#31154 Alapvető lesz a különbség. Először is Vietnamban volt egy egységes Észak-Vietnam, aki fegyverrel és ideológiával képes volt egységet kovácsolni a fejekben. Irakban nincs ilyen. Vallás és nemzetiség van. Ki a fenét érdekel Irak, mondhatnánk? Juszuf és Ali kegyetlenül nem érdekli az iraki egység. Őket a saját törzsük / vallási csoportjuk érdekli.
Másodszor, Obaman azt mond, amit akar. Először azt mondta, hogy márpedig ő kivonul Irakból, ha megválasztják. Most már finomabban fogalmaz. Belátható időn belül kivonul. Választás van, azt mondja, amit hallani akarnak tőle...
Harmadszor, a Török-Iraki határt nem erősítik meg. Áthelyezik. A Török hadsereg olyan a térségben lévő muzulmán államokéhoz képest, mint egy Mora rozsdamentes acélpenge egy kicsorbult bugylibicskához képest. A nyugati technológiát ötvözik az muzulmánok félszegségével. Nem zavartatják magukat nagyon, ha olyasmit kell véghezvinni, amihez egy nyugati országnak nem nagyon lenne gyomra.
Azt csinálnak, amit akarnak, és jelenleg nincs sem erő, sem szándék, hogy megállítsák őket. Mondhatta volna az ENSZ, hogy márpedig irgum-burgum, Kurd probléma ide, PKK oda, akkor is azonnal vonuljanak ki Irak területéről a Török katonák. De senki sem mondott ilyet. Még Kína sem. Az USA meg pláne nem. Az EU felemelte az újját, majd úgy tett, mintha nem is nézne oda. -
#31153 Politika. Az USA és Szaud-Arábia között többszörös feszültség van. Az egyik a 9.11-es, a másik az olaj. Alig pár hónapja járt az országban Bush, hogy kvázi könyörögjön az arabok egy kicsivel nagyobb kitermelési rátáért. A Szaudiak erre azt reagálták, hogy egyfelől nem is nagyon tudnak többet kitermelni, másfelől nem is akarnak. Másfelől viszont Bush úgy ment oda, hogy a zsebében ott volt egy 20 milliárd dolláros fegyverealdási csomag, többek között amerikai lézerirányítású bombák.
Szaud-Arábia rendelkezik a térség egyik legmodernebb hadseregével, de az amerikai viszony kétségessége miatt szeretnének több lábbra állni, hogy egy esetleges amerikai fegyverembargó miatt ne legyen kiszolgáltatva a hadseregük.
A Szaudi fegyverbeszerzéseknél egészen eddig az EU tünt befutónak, a Szaudiak igazából helikoptereket kerestek többféle méretben. A francia hátterű EU stáb pedig fel is ajánlotta az Eurocopter szinte teljes típusarzenálját. Bennfentesek szerint viszont a franciák (akkor még Chirac elnöksége alatt) erőteljesen nyomultak a téren, hogy komplett csomagot adjanak el. Ez nem csak helikoptereket, de harckocsikat (Leclerc), repülőgépeket (Rafale), légvédelmi rakétarendszert (ASTER 30) és hadihajókat (FREMM fregattok és Gowind korvettek) is jelentettet. Az üzlet jónak tünt, az EU béli fegyvergyártók csorgatták a nyálukat az hihetettlen szerencséjükön, hogy 7 milliárd eurós üzletté tették az alig párszáz milliós helikopter beszerzést.
Aztán jött egy belső váltás a Szaudiak részéről, és a beszerzéseket a kiráyi család egy másik tagjára bízták (maga a király vette a kezébe egyik féltestvérétől). Az egyik első döntése az volt, hogy a felelőtlen beszerzéseket egyből leállította (bumm, nagy dolog, csinált helyette hármat ^^).
Az EU-s fegyvercsomaggal az volt az arabok baja, hogy olyan elemeket is tartalmazott (főleg a Rafale-t és a hadihajókat), amit ők nem akartak. A franciák viszont mindenáron rájuk akarták tukmálni ezeket, kvázi közölve, hogy ezek nélkül nincs üzlet (szép kis piac mi? Az eladó határozza meg, hogy mit veszel. ^^). A király erre beintett 2007 októberében. Az EU-s fegyvergyártók könnyeitől kergetge Sárközy egyik első nemzetközi útja ide vezetett, és igyekezett visszaédesgetni mindenkit. Olyat is tett, amit más nem nagyon, mégpedig hogy felajánlotta a civil célú nukleáris technológiák megosztását, és reaktorok megépítését (az Egyesült Arab Emirátusoknak is). Ja, ezen tárgyalások után érkezett Bush Szaud-Arábiába. Ki mondta, hogy a nagy üzletek európában és amerikában köttetnek - hirtelen mindenki a Szaudiak kegyét keresi.
Szóval még 2007-ben a király szólt az oroszoknak, hogy srácok, kellenek harckocsik, kellenek helikopterek, kell légvédelmi rakétarendszer. Az oroszok úgy pattantak, mint az órarugó, még 2007-ben odaküldték sürgősen a T-90-es sivatagi környezetre dedikált változatát, amit még az indiaiknak teszteltek.
Az arabok elégedettek voltak, tehát meg is rendelték a Mi-17-eseket, Mi-35-ösöket (összesen 100 helikopter), T-90S-eket (150 darab) és BMP-3M-eket ("több száz darabot"), valamint Buk-M2 légvédelmi rakétarendszert (20db). A csomag összesen mintegy két milliárd euró értékű lehet.
A franciák vigaszdíja a Fennec helikopterek megrendelése volt. 300 millió euró értékben... -
bgabor #31152 Mégis miből gondolod, hogy Obama megnyeri az elnökválasztást?
Alábecsülöd te az emberekben lappangó előítéleteket. Egy fekát nem fongnak megválasztani elnöknek, az biztos(ha már itt tartunk, egy nőt se választottak volna meg annak, ha Clinton indul). Szerencsétlenek harminc éve még a jogaikért küzdöttek, 50 éve pedig emberszámba se vették őket.
Szerintem McCain fogja nyerni. Az ő baja csak annyi, hogy republikánus, azokból meg most elegük van az amcsiknak. De fehér és férfi, úgyhogy ő lesz az elnök. -
#31151 Remélem azért a vid alapján lekapcsolták őket. -
kocsisgabor9999 #31150 mondtam hogy erős idegzetűeknek! de akkor bocsi ezt nem tudtam -
#31149 Az ilyen rottenszintű videókat SG-n nagyon nem szeretik. Viszlát egy hét múlva. -
horthy #31148 Az a baj az USA-ban hogy haditechnikai fejlesztés és uj haditechnikai eszközök rendszerbe állitása helyett inkább elszorják a pénzt az iraki háborura . És igy a többi nem háboruzó gazdaságilag fejlödő országoknak mint pl: kina technikailag lassan kezdenek felzárkozni van idejük behozni a lemaradást . Ez nem megy egyből de egyszer talán összejön ! -
#31147 Térjünk a haditechnikai részhez, szóval ha Obama fokozatosan leépít, akkor lenni nekem "dezsávű" érzés. Azaz Vietcong féle felerősödő gerillaharcok gócpontokban akár Bagdad belvárosában is. Újra láthatjuk azokat a menekítő akciókat felvételről BlackHawk helcsiről... legtutibb alakulatokat bevetik, sok sok követségről menekíteni kell. Sok civil menekülni fog, ja és a legfőbb Bagdadi kormányhivatal kertjébe begördül egy T/72-es és kitűzik a ......nemtom milyen zászlót. :D Utána belső polgárháború, nagy tisztogatások, és az erősebbik fél nyer. A török határt megerősítik és felhuznak a környékén egy határzónát. Senki földje. Mint Észak és Dél korea, aki átmocorog arra lőnek... tücsök ciripelést se lehet majd hallani. Irán is majd besegít a belső harcokba az ziher. Vietnámban meg Kambodzsában is valami ilyesféle dolog volt. Csak Iraqban túl sok ellentétes népcsoport van. -
kocsisgabor9999 #31146 :(Lehet ez nem idetartozik... most találtam rá és iszonyatosan megrázott!!! Gyomorforgató, vérlázító, még a 18-as karika is gyenge hozzá:S Csak erős idegzetűek nézzék meg! -
horthy #31145 Elnézést a rossz linkért korrekciot kérek !
http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/hirek/szaud_arabia_orosz_helikoptereket -
HunGripen #31144 1. Igen meg is említettem, hogy az USA egyenlőre nem járt jól a háborúval(legtöbbször ezt hozzák fel), de a kérdés az, hogy számítottak-e erre az amcsik vagy sem.
De egy biztos: A fegyvergyártók jól jártak. :)
3.Itt én most kifejezetten a mostani kormányra gondoltam. De persze mindig a helyzet mikéntjétől függ, hogy mit tesznek. Szomáliába bementek az amcsik, de például a Ruandai népírtásnál nem hogy az Egyesült Államok, de az egész ENSZ nem lépett közbe. Sőt még azt is tagadták, hogy népírtásról lenne szó, mert akkor a nemzetközi jog szerint közbe kellett volna avatkozniuk. Csak egy a parancsot megtagadó ENSZ kontingens maradt ott.
De ez tényleg nem ehhez a topichoz tartozik, szóval itt én le is zártam a témát. -
horthy #31143 Mi ütött a szaud arábiaiakba hogy ruszki fegyvereket vesznek a sokkal jobb elektronikáju amik helyett ? Hiszen van pénzük vehetnének amcsi repülöeszközöket is !!!
Az M1A1 verziói is erösebben áncélozottabbak mint a T-90-esek és jobb müszereik vannak minek akkor nekik ruszki tankok ?
Vagy tán a dolcsi gyengülése áll a dolgok mögött ? Mert állitolag az OPEC államokat megfenyegette az USA ha lemondanak a dolcsiról nem kapnak haditechnikai támogatást !?
Mi áll a háttérben ?
Szaudi-Orosz fegyverüzlet -
#31142 10 centes csavaralátét, amit többmilliós szállítási költség terhel :) -
#31141 Az iraki háború többszörösen is "tökönszúrják magukat" esett.
Maga a hadjárat nagyon sikeres volt, de hosszútávú program nélkül az egész mit sem ér. Jelenleg évenként cirka 200-300 milliárd dollár megy el az iraki háborúra (függően attól mit számolunk bele, ez a szám magasabb is lehet). A pénz egy része pedig kvázi számolatlanul vándorol olyanok zsebébe, akik jól meg tudják szedni magukat. Hallani 1500 dolláros Glock-okról, ami kiskeráron max. 450 dollár, 2500 dolláros mellényről, ami kiskeráron 1000 dollár alatt van, és a többi...
Szóval megfejik rendesen az Egyesült Államokat... -
#31140 Ha érdekel, akkor nézz utána hány helyen folyik még fegyveres konfliktus. Szudán, Etiópia, Sri Lanka... Mennyit szerepelnek ezek a helyek a hírekben. Na ugye...
Katonapolitikai szemszögből nagyon durva hatása lesz annak, ha kivonul az USA Irakból. Északon a Kurd-Török ellentét (jelenleg is tartózkodnak Török katonák Irak határain belül), az országon belül a Szunnita-Síita ellentét, amit keletről Irán élénk figyelemmel kísér... -
#31139 3. Koszovó? És előtte a 95-ös rendcsinálás? Szomália? Tajvan-t sem az olaj miatt védik. Persze senki sem szent, de azér nem kéne olyan feledékenynek lenni talán és tessék már felfogni, hogy az országoknak nem barátaik, hanem érdekeik vannak. A "barátság" eszerint alakul.
1. Mellesleg tényleg nem jártak jó az amcsik gazdaságilag szeintem. Az iraki mezőkön kitermelet olaj mennyisége tudtommal a rühejes szinten van még most is ahhoz képest ami a "megérné mennyiséghez" képest.
Sőt, a bizonytalan helyzet miatt az olaj ára csak magasabb, mint volt. Frankón tökönszúrták magukat. Persze az is lehet, hogy ez az olajcégeknek jó.
Viszont ez HT topic úghogy az ezirányú fejtegetést be is fejezem. Talán lehet ezt másol folytatni.... -
#31138 van egyébként ott vietnámi balzsam! az már majdnem olaj -
#31137 van helyette ópium az még többet hoz, mióta a tálibokat elzavarták 5x-ös lett a termelés, a világ ópium termelésének 90% afganisztánból jön, a maradék 10% meg az arany háromszögből ami véletlenül vietnám mellett van :D -
#31136 vietnámba is a békét vitték el? nem, ott csak az ellenséges érdekszféra ellen harcoltak. mint dél koreában. vagy az elfeledett partraszállás kubában. -
Ren #31135 Mondjuk Afganisztánban szerinted mennyi olaj van? Vagy pl Vietnámban mennyi volt? -
Ren #31134 Most épp úgy tűnik, hogy kezd javulni a helyzet. Májusban vesztették a legkevesebb katonát az amcsik a háború kezdete óta (14 KIA és 4 baleseti halál) A civil lakosságból is hivatalosan 550-en haltak meg (ez természetesen még mindig sok, de idáig ezer fölött volt). Az iraki hadsereg is egyre jobban szerepel (persze komoly amerikai támogatással). Ha ez a tendencia marad, akkor akár stabilizálódhat Irak belátható időn belül.